x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Pompiliu Popescu: "Comportamentul de la Euro 2016, eşec istoric. Trebuie tăiat răul de la rădăcină"

Pompiliu Popescu: "Comportamentul de la Euro 2016, eşec istoric. Trebuie tăiat răul de la rădăcină"

de Dan Radu    |    22 Iun 2016   •   07:24
Pompiliu Popescu: "Comportamentul de la Euro 2016, eşec istoric. Trebuie tăiat răul de la rădăcină"
Sursa foto: DIANA OROS

Pompiliu Popescu, şeful echipei medicale a "tricolorilor" timp de 25 de ani, a fost înlăturat cu mai puţin de o lună înainte de începerea Euro 2016. La turneul final, jucătorii au suferit vizibil din cauza efortului. După plecarea Naţionalei acasă, Popescu spune că acest deznodământ era previzibil şi are drept cauză proasta pregătire medicală. Pompiliu Popescu spune că şefii de la FRF trebuie să plece, iar sistemul curăţat din rădăcini.

 

Jurnalul Naţional: Jucătorii echipei naţionale au părut că resimt foarte tare efortul fizic la Euro 2016. Cum explicaţi acest lucru?

Pompiliu Popescu: La un asemenea turneu final nu aveau voie să resimtă efortul aşa cum au făcut-o. Asta dovedeşte că nu au fost făcute cum trebuie pregătirile, nu s-a ţinut cont de specificitatea acestui turneu care are caracteristici aparte şi trebuia foarte bine şi foarte atent pregătit, mai ales din punct de vedere medical. Aici a fost o carenţă majoră, şi nu pentru că nu am fost eu acolo, deşi eu ştiam cum să îi pregătesc şi cum să-i fac să evolueze la acest turneu, ci pentru faptul că echipa medicală a fost înlocuită intempestiv. Orice altă echipă medicală care era pusă nu putea să realizeze o pregătire adecvată. Aici e vorba de experienţa cu jucătorii. Nu a fost o pregătire medicală corespunzătoare acestui turneu.

 

J. N.: A fost vorba de pregătirea fizică sau de folosirea inadecvată a susţinătoarelor de efort?

P. P.: Şi pregătirea fizică contează, dar ea trebuie să aibă la bază o pregătire medicală care să-ţi dea potenţă şi capacitate de regenerare rapidă. Aceste lucruri au fost deficitare, au fost precare, aşa cum se şi aştepta. Orice staff medical din lume nou-venit nu poate pregăti un astfel de turneu. De aici au venit şi celelalte probleme. Şi antrenorul este pus în imposibilitatea de a-şi mai duce planul tactic la capăt, de a pregăti un joc următor, cum au fost cele cu Elveţia şi Albania. Trebuie să o recunoaştem, marile probleme au plecat de la schimbarea intempestivă a staff-ului medical. Este principala cauză a dezastrului la care am asistat. Nu aveam voie într-o astfel de grupă, cu un astfel de sistem cu 24 de echipe, în care trei din grupă se califică, să ne comportăm în halul ăsta. E istorică această comportare. Nu o s-o mai întâlniţi niciodată. Fotbalul românesc este în colaps total. Dacă nu se va tăia răul de la rădăcină, pierdem timp şi nu rezolvăm nimic.

 

J.N.: FRF a anunţat, după ce v-a demis, că a economisit 90.000 de euro de când nu mai achiziţionaţi dumneavoastră medicaţia pentru jucători...

P. P.: Este o minciună ordinară a lui Burleanu pe care am demontat-o încă de atunci. A încercat tot felul de disculpări şi diversiuni să abată atenţia generându-mi diverse acuze care sunt toate nefondate şi ireale. Toată valoarea medicaţiei cumpărate nu a ajuns la suma asta. Nu avea să economisească ceva la care nu s-a ajuns. O minciună de politruc! Alte minciuni au fost că am tratat jucători din Liga I fără să tai chitanţă, în cantonamentul echipei naţionale din Antalya. Acum pot să spun că a fost vorba de doi jucători. Primul a fost Dan Roman de la Botoşani, pe care l-am tratat gratis în camera mea de hotel, la cererea secundului Viorel Moldovan. Al doilea a fost Keşeru. N-am mai spus asta până acum, pentru că îi puteam face rău. El s-a accidentat în Antalya şi a venit cu medicul, kinetoterapeutul şi trei persoane din staff-ul lui Ludogorets (echipa de club a lui Keşeru - n.n.) şi acolo la mine i-am pus la dispoziţie nu numai consultul, ci şi logistica de care avea nevoie pentru a-şi reveni în integralitate. Domnul Iordănescu a ştiut de treaba asta. Burleanu s-a folosit însă de întâmplare pentru a mă denigra.

 

J.N.: De la venirea lui Burleanu, cum s-au schimbat lucrurile la echipa naţională?

P.P.: Acest individ a confiscat pur şi simplu fotbalul românesc. Eu nu am sânge pe mâini! Mă întreb, acest om are sânge pe mâini? S-a spălat dacă a avut sânge pe mâini? Asta apropo de modul cum a venit şi a confiscat alegerile la Federaţie. Cum a adunat numărul acela de voturi trebuie investigat. S-a creat o dictatură la FRF, acolo e o castă care a înlocuit totul. Federaţia Română de Fotbal este tratată ca proprietatea familiei Burleanu şi se comportă în mod despotic cu toţi angajaţii Federaţiei. Salariul lunar al staff-ului din FRF ajunge la 320.000 de euro pe lună. Nici Administraţia Prezidenţială nu are consumul ăsta.

 

J.N.: S-a schimbat Iordănescu faţă de cum l-aţi cunoscut, acum 25 de ani?

P. P.: S-a schimbat pentru că există o strânsă legătură între numirea lui Iordănescu ca antrenor, după o pauză de opt ani în care a activat în politică şi a făcut legi minunate pentru această ţară. A venit momentul când, la alegerile din 2014, trebuia să candideze, asta era dorinţa sa. Gică Popescu, care era numărul 1 în acea cursă electorală, l-a interpelat, au avut o discuţie şi i-a spus: "Cum, nea Puiu, vrei să candidezi împotriva noastră, a copiilor tăi? Hai cu noi în echipă!". Şi atunci el, formal, şi-a exprimat dorinţa de a fi alături de Gică Popescu şi să renunţe la candidatura la FRF. Dar a fost doar aparent, pentru că prin spate i-a dat lovitura de moarte lui Gică Popescu. Atunci, pe partea lui Iordănescu, cu sprijinul nemijlocit al lui Gabriel Oprea, a ajuns să câştige Burleanu Federaţia. Aici sunt multe lucruri de spus, la un anume moment. Nu este încă momentul. De aici s-a născut datoria lui Burleanu pentru Iordănescu. Ei au conlucrat la această chestiune. Moarta tatălui lui Gică Popescu nu mi se datoreşte mie. Eu nu am sânge pe mâini. În situaţia asta ne explicăm de ce Iordănescu, scos din pensii şi mumificare, a devenit selecţionerul României.

 

J.N.: Nu îi acordaţi multe merite?

P.P.: A beneficiat din nou de un mare noroc. Ca şi la celelalte mandate, a beneficiat de o calificare pusă pe masă de Victor Piţurcă. Iordănescu, cum îi e felul, doar a cules roadele altor antrenori care au muncit. Şi, cu cinci egaluri, echipa naţională s-a calificat. Beneficiarul a fost acest Burleanu, pentru că i s-a dat apă la moară să taie şi să spânzure, să jughinească şi să acapareze fotbalul. Acolo eu am fost o persona non grata, pentru că am refuzat să joc partitura lui.

 

J.N.: Sunt alte motive pentru care dumneavoastră şi staff-ul medical aţi fost înlăturaţi?

P.P.: Nu au găsit momentul să mă debarce decât acum, la final, când a trebuit să primesc dreptul meu financiar de 50% din prima jucătorilor. A vrut să mă provoace, să nu îmi ofere ce mi se cuvenea legal, prin contract. A venit cu propuneri voalate ca să împărţim banii, prin emisari ca Bodescu (secretarul general al FRF, Gabriel Bodescu - n.n.). Au dorit să partajăm această sumă. L-a trimis şi pe Iordănescu misionar să-mi transmită cât să iau eu şi cât să primească ei. De aici a început acest divorţ pe care şi eu l-am dorit. Ştiam că sunt vânat de această gaşcă Burleanu-Bodescu. Şi de braţul lor înarmat, Iordănescu, care a devenit o otreapă, un preş în picioarele acestor două personaje.

 

J.N.: Au avut de suferit şi masorii, şi kinetoterapeuţii...

P.P.: De la mazilirea mea au trecut la cea a întregului staff. I-au forţat să renunţe la contractele în care aveau prime de calificare de 25% din prima unui jucător şi să primească doar 5%. Le-au promis, sub cuvântul lor de onoare, că vor avea aceleaşi prime. Dar, ca să nu plătească taxe – ce taxe, nimica toată – la stat, trebuiau să devină persoane fizice neautorizate. Anulând contractele, nu au mai avut niciun drept. Au primit doar 5% din 25%. Aici a fost altă miză. Niciunul dintre masori şi kinetoterapeuţi nu a vrut să le ofere informaţii despre jucători. Li s-au cerut mereu date despre jucători. Doreau să ştie ce gândesc, ce spun jucătorii şi în mediul lor, şi în familie, ce spun legat de ei, legat de antrenori. Informări securistice! Masorii au refuzat, iar asta a dus la demiterea în bloc.

 

J.N.: Cereţi schimbarea conducerii FRF. Cine vă susţine din lumea fotbalului?

P. P.: Toţi mă susţin. Am primit peste 1.000 de mesaje după demiterea mea şi toţi au spus că am coloană şi să continui pentru a exista o speranţă de schimbare. Toată lumea fotbalului doreşte asta, dar nu consideră că este momentul să îşi devoaleze gândurile. Toţi cei care m-au contactat m-au îndemnat să spun lucrurilor pe nume, pentru că le cunosc din interior. Le-am cerut tuturor să nu mă susţină, am singur multe argumente, nu sunt şantajabil şi pot de unul singur, până la un anume moment, să spun ceea ce e de spus. Asta este rolul meu acum.

 

Gică Popescu a fost arestat chiar în contextul în care era candidat la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, în 2014, alegeri câştigate în cele din urmă de Răzvan Burleanu. Tatăl lui Gică Popescu a murit în timp ce fiul său era închis.

Fostul medic al lotului naţional spune că Burleanu ar lăsa să se înţeleagă că are legături în SRI pentru a ţine electorii din fotbalul românesc sub control: "Burleanu şi Bodescu, lucru pe care l-am constatat chiar eu, declară mereu că au persoane care i-au propulsat şi care îi sprijină din Servicii. Prin asta ei vor să inducă teama asupra electorilor din fotablul românesc. Este o mare cacealma", spune Popescu

 "Fotbalul românesc va fi curăţat de acest individ, Burleanu. Acest rău, acest cancer al fotbalului românesc. Eu nu am alte interese decât să întorc fotbalului ceea ce mi-a dăruit într-un sfert de secol. Pentru asta mă voi lupta ca acest fotbal să fie condus de fotbalişti, de cei care au jucat fotbal, şi-au riscat sănătatea şi au făcut bucurii românilor. Nu de asemenea impostori veniţi prin uşa din dos", Pompiliu Popescu, fost medic al Naţionalei.

"Burleanu nu trebuie să mai facă diversiuni, să numească un nou antrenor, să mai facă analize. Analiza a făcut-o suporterul român. El trebuie să-şi dea demisia. Nu o va face, că nu e în educaţia lui. Dar sper să-i retragă sprijinul factorii competenţi din politică. Burleanu a compromis instituţii ale statului. Mă aştept ca aceste instituţii să-l retragă din funcţie. Să vină la FRF cei care au trăit şi au transpirat pentru fotbal".

×
Subiecte în articol: pompiliu popescu