x close

Profesor doctor Alexandru Oproiu: De ce trebuie să se ferească bolnavii de ficat şi de stomac, la masa de Crăciun

0
Autor: Florin Condurateanu 19 Dec 2016 - 19:00
Profesor doctor Alexandru Oproiu: De ce trebuie să se ferească bolnavii de ficat şi de stomac, la masa de Crăciun ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
Vezi galeria foto


Când masa este plină de bucate, cei ce suferă de stomac, de ficat nu trebuie să uite de dieta din tratament. Astfel, trebuie să evite grăsimile în exces, maionezele, cremele grele, iar cei cu boli hepatice e musai să se ferească de alcool.

 

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie, ce sfaturi daţi oamenilor care se aşază la mese cu bunătăţi, la un ospăţ aşteptat demult?

Profesor dr. Alexandru Oproiu: Să nu uite de cumpătare. Să nu se bată turcii la gura lor, să nu se ghiftuiască, să guste mai bine câte puţin din toate bucatele. Şi să facă pauze între feluri, în aceste pauze să se mişte într-o scurtă plimbare, să danseze şi să nu fie pironiţi ore lungi în faţa farfuriei prea pline. După un ospăţ cu prea multe mâncăruri grele, stropit din belşug cu băutură, se poate ajunge la pancreatita acută, caz în care medicii se luptă pentru suferindul prins în dureri foarte mari în terapia intensivă. Trebuie să nu facă excese cu alimente care cresc secreţia acidă din stomac, cu mâncăruri prea grase, care întârzie în stomac, care inhibă motilitatea, dinamica stomacului. Carnea prea grasă, supele şi ciorbele concentrate din carne, maionezele, prea numeroasele ouă aduc suferinţe în sistemul digestiv. Şi cozonacul, prăjiturile cu prea multă cocă, cremele cu ciocolată din tentantele felii de tort nu pică bine la stomac. Prea mult vin, prea multă bere sporesc secreţia acidă din stomac.

Cei cu ulcere, cu gastrite mai bine beau 20 de mililitri de tărie, care stimulează secreţia de acid, dar în egală măsură stimulează mucusul cu rol de protecţie în stomac. Oricum, băutura nu se bea pe stomacul gol. După o masă îmbelşugată, nu e indicat culcatul în pat fiindcă apare refluxul gastro-esofagian, cu reîntoarcea în esofag a alimentelor, generându-se arsuri, adică pirozis, tuse, agresarea mucoasei esofagului şi a laringelui.

 

F.C.: În faţa unor platouri cu bunătăţi, ce atitudine trebuie să aibă suferinzii de ficat?

Prof. dr. A.O.:  Cei cu boli de ficat nu trebuie să se abată de la dieta şi tratamentul din restul anului. Bolnavii de hepatită cronică, de ciroză, chiar cei cu ficat gras trebuie să se abţină de la alcool, zero alcool, fiindcă riscă să strice tot echilibrul cu greu înstăpânit în afecţiunile lor. Nici cei cu ulcere sau gastrite nu e cazul să uite de dieta din boala lor. Cei cu reflux gastro-esofagian e bine să apeleze cu câteva zile înaintea meselor de sărbătoare la pastilele de inhibitori de pompă de proton din clasa omeprazol pentru a ţine sub control secreţia de acid din stomac.

 

F.C.: Şi, fiindcă a venit vorba, enumeraţi alimentele acceptate şi pe cele de evitat în regimul alimentar al celor cu ulcere şi gastrite!

Prof. dr. A.O: Bolnavii de ulcer şi gastrite trebuie să-şi aleagă singuri alimentele ce nu le aduc rău în sistemul digestiv, alimentele care au constatat că nu le măresc secreţia acidă, că nu provoacă acţiuni nocive asupra stomacului prin evacuarea lentă din stomac, prin inhibarea motilităţii stomacului. Fac bine laptele şi lactatele, dar unii cu deficit de lactoză nu suportă laptele şi în lipsa laptelui ei trebuie să mănânce brânză de vaci, caş, telemea şi să mai puţin brânză fermentată gen caşcaval, burduf, să se abţină de la laptele bătut. Sunt potrivite legumele şi fructele, chiar crude, mai rar roşiile şi vinetele, generatoare de secreţie acidă. Sunt bine tolerate legumele ca: dovleceii, cartofii, conopida, fasolea, varza, mazărea. Sunt indicate în ulcere şi gastrite fructele româneşti: caisele, vişinele, merele, perele, strugurii, pepenii verzi şi galbeni, prunele, iar din import bananele şi mai puţin citricele, gen portocale, mardarine, lămâi, grepfrut sau ananas. Carnea recomandată este cea de pasăre, de vită, de viţel, preparată ca rasol, fiartă, înăbuşită la cuptor, iar grătarul să fie bine făcut, nu crud. Carnea de porc, de raţă, de gâscă mai rar; sunt prea grase şi din acelaşi motiv se impun restricţii la slănină, costiţă, conserve, mezeluri. Peştele e bine tolerat, are o bogăţie de acizi graşi omega, dar şi peştele se găteşte înăbuşit, rasol şi nu prăjit.

 

Dulciurile concentrate stimulează producţia de acid clorhidric în stomac, mai bine să se consume prăjiturile de casă, plăcintele, aluaturile fragede. Ouăle sunt recomandate, dar nu prăjite, ci fierte moi sau ochiuri româneşti în apă. În ulcere şi gastrite este potrivită apa plată necarbogazoasă şi ceaiurile româneşti de muşeţel, de tei, de gălbenele, mai puţin de sunătoare.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bunicuţa din hotelurile lui Dorin Cocoş 

Bunicuţa din hotelurile lui Dorin Cocoş 
Galerie Foto Cu câteva luni înainte să fie arestat în dosarul „Microsoft 1”, afaceristul Dorin Cocoș a devenit co-asociat în firma de hoteluri pe care o deține, SC Euro Hotels International Co....

Ingineria prin care „cablistul” RCS&RDS vinde statului energie electrică 

Ingineria prin care „cablistul” RCS&RDS vinde statului energie electrică 
RCS&RDS SA vinde curent electric către instituțiile statului, chiar în timp ce se află în litigiu cu Guvernul României, într-un proces deschis de două companii afiliate grupului coordonat ...

Iubita lui Marian Vanghelie, învinsă de Agenția Națională de Integritate 

Iubita lui Marian Vanghelie, învinsă de Agenția Națională de Integritate 
Fostul deputat PSD Oana Nicu­lescu-Mizil Ștefănescu, partenera de viață a lui Marian Vanghelie, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, privitor la constatarea incompatibilității,...

Suveica incompatibilă construită de Sorin Blejnar la vârful ANAF 

Suveica incompatibilă construită de Sorin Blejnar la vârful ANAF 
În perioada în care Sorin Blejnar conducea Agenţia Națională de Administra­re Fiscală, și-a adus în subordine o colegă a soției sale dintr-o renumită casă de avocatură. Ioana Toma, pe...

Tribunalele private din România: costuri reduse și procese mult mai scurte

Tribunalele private din România: costuri reduse și procese mult mai scurte
Românii care ajung la tribunal, pentru diverse probleme de drept civil sau comercial, au de doi ani alternativa Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat. Costurile sunt la jumătate față de cele din...

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor
În episodul trecut vă arătam cum nu au reuşit o mare parte din satele româneşti să iasă din evul mediu, deşi fonduri de la Bruxelles pentru asta ar fi existat. Astăzi vă arătăm cum s-au tocat...

Conf. univ. doctor Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă boală de inimă este boala coronariană

Conf. univ. doctor Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă boală de inimă este boala coronariană
Care sunt semnele unei boli de inimă? Când rezolvarea se face cu montarea de stenturi, fără chirurgie? Când gravitatea afecţiunii impune chirurgia cardiacă cu deschiderea unui traseu paralel prin...

Cristian Pârvan: Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti

Cristian Pârvan: Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul de holdinguri ce au acţionari autohtoni în totalul grupurilor de firme care activează în...

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici
Galerie Foto Ministerul Justiției a deținut, până în anul 2008, o companie ce avea, la rândul ei, mai multe sucursale care produceau mobilier, construcții metalice, îmbrăcăminte sau produse din lemn,...

Ineleț, cătunul din Banat mai aproape de nori, unde se ajunge cu scara

Ineleț, cătunul din Banat mai aproape de nori, unde se ajunge cu scara
Patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, reprezintă legătura cea mai scurtă dintre mai multe cătune izolate din Banat cu civilizația. Aici, oamenii nu duc grija banilor și au...
Serviciul de email marketing furnizat de