x close

Profesor doctor Alexandru Oproiu: De ce trebuie să se ferească bolnavii de ficat şi de stomac, la masa de Crăciun

0
Autor: Florin Condurateanu 19 Dec 2016 - 19:00
Profesor doctor Alexandru Oproiu: De ce trebuie să se ferească bolnavii de ficat şi de stomac, la masa de Crăciun ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO
Vezi galeria foto


Când masa este plină de bucate, cei ce suferă de stomac, de ficat nu trebuie să uite de dieta din tratament. Astfel, trebuie să evite grăsimile în exces, maionezele, cremele grele, iar cei cu boli hepatice e musai să se ferească de alcool.

 

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie, ce sfaturi daţi oamenilor care se aşază la mese cu bunătăţi, la un ospăţ aşteptat demult?

Profesor dr. Alexandru Oproiu: Să nu uite de cumpătare. Să nu se bată turcii la gura lor, să nu se ghiftuiască, să guste mai bine câte puţin din toate bucatele. Şi să facă pauze între feluri, în aceste pauze să se mişte într-o scurtă plimbare, să danseze şi să nu fie pironiţi ore lungi în faţa farfuriei prea pline. După un ospăţ cu prea multe mâncăruri grele, stropit din belşug cu băutură, se poate ajunge la pancreatita acută, caz în care medicii se luptă pentru suferindul prins în dureri foarte mari în terapia intensivă. Trebuie să nu facă excese cu alimente care cresc secreţia acidă din stomac, cu mâncăruri prea grase, care întârzie în stomac, care inhibă motilitatea, dinamica stomacului. Carnea prea grasă, supele şi ciorbele concentrate din carne, maionezele, prea numeroasele ouă aduc suferinţe în sistemul digestiv. Şi cozonacul, prăjiturile cu prea multă cocă, cremele cu ciocolată din tentantele felii de tort nu pică bine la stomac. Prea mult vin, prea multă bere sporesc secreţia acidă din stomac.

Cei cu ulcere, cu gastrite mai bine beau 20 de mililitri de tărie, care stimulează secreţia de acid, dar în egală măsură stimulează mucusul cu rol de protecţie în stomac. Oricum, băutura nu se bea pe stomacul gol. După o masă îmbelşugată, nu e indicat culcatul în pat fiindcă apare refluxul gastro-esofagian, cu reîntoarcea în esofag a alimentelor, generându-se arsuri, adică pirozis, tuse, agresarea mucoasei esofagului şi a laringelui.

 

F.C.: În faţa unor platouri cu bunătăţi, ce atitudine trebuie să aibă suferinzii de ficat?

Prof. dr. A.O.:  Cei cu boli de ficat nu trebuie să se abată de la dieta şi tratamentul din restul anului. Bolnavii de hepatită cronică, de ciroză, chiar cei cu ficat gras trebuie să se abţină de la alcool, zero alcool, fiindcă riscă să strice tot echilibrul cu greu înstăpânit în afecţiunile lor. Nici cei cu ulcere sau gastrite nu e cazul să uite de dieta din boala lor. Cei cu reflux gastro-esofagian e bine să apeleze cu câteva zile înaintea meselor de sărbătoare la pastilele de inhibitori de pompă de proton din clasa omeprazol pentru a ţine sub control secreţia de acid din stomac.

 

F.C.: Şi, fiindcă a venit vorba, enumeraţi alimentele acceptate şi pe cele de evitat în regimul alimentar al celor cu ulcere şi gastrite!

Prof. dr. A.O: Bolnavii de ulcer şi gastrite trebuie să-şi aleagă singuri alimentele ce nu le aduc rău în sistemul digestiv, alimentele care au constatat că nu le măresc secreţia acidă, că nu provoacă acţiuni nocive asupra stomacului prin evacuarea lentă din stomac, prin inhibarea motilităţii stomacului. Fac bine laptele şi lactatele, dar unii cu deficit de lactoză nu suportă laptele şi în lipsa laptelui ei trebuie să mănânce brânză de vaci, caş, telemea şi să mai puţin brânză fermentată gen caşcaval, burduf, să se abţină de la laptele bătut. Sunt potrivite legumele şi fructele, chiar crude, mai rar roşiile şi vinetele, generatoare de secreţie acidă. Sunt bine tolerate legumele ca: dovleceii, cartofii, conopida, fasolea, varza, mazărea. Sunt indicate în ulcere şi gastrite fructele româneşti: caisele, vişinele, merele, perele, strugurii, pepenii verzi şi galbeni, prunele, iar din import bananele şi mai puţin citricele, gen portocale, mardarine, lămâi, grepfrut sau ananas. Carnea recomandată este cea de pasăre, de vită, de viţel, preparată ca rasol, fiartă, înăbuşită la cuptor, iar grătarul să fie bine făcut, nu crud. Carnea de porc, de raţă, de gâscă mai rar; sunt prea grase şi din acelaşi motiv se impun restricţii la slănină, costiţă, conserve, mezeluri. Peştele e bine tolerat, are o bogăţie de acizi graşi omega, dar şi peştele se găteşte înăbuşit, rasol şi nu prăjit.

 

Dulciurile concentrate stimulează producţia de acid clorhidric în stomac, mai bine să se consume prăjiturile de casă, plăcintele, aluaturile fragede. Ouăle sunt recomandate, dar nu prăjite, ci fierte moi sau ochiuri româneşti în apă. În ulcere şi gastrite este potrivită apa plată necarbogazoasă şi ceaiurile româneşti de muşeţel, de tei, de gălbenele, mai puţin de sunătoare.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Corneliu Rădulescu, președintele ARCE: Potențialul de economisire al energiei în sectorul cladirilor este estimat la circa 40-45%

Corneliu Rădulescu, președintele ARCE: Potențialul de economisire al energiei în sectorul cladirilor este estimat la circa 40-45%
Potenţialul de economisire al energiei în România este departe de a-şi fi atins limitele. Măsurile impuse se autorităţi în ultimii ani au început deja să-şi arate efectele, în...

Campanie JURNALUL NAȚIONAL „Zece ani de NU E”. O capcană a relaxării de cel puţin 20 de miliarde de euro

Campanie JURNALUL NAȚIONAL „Zece ani de NU E”. O capcană a relaxării de cel puţin 20 de miliarde de euro
Galerie Foto În 2007 ne-am integrat în UE. Și nu e. Începând de astăzi, „Jurnalul Național” vă propune o serie de reportaje dedicate poate celei mai importante decizii din istoria...

Mircea Dobre, ministrul Turismului: România este darul lui Dumnezeu ca potențial turistic. Faliment scrie pe afacerile prost gestionate

Mircea Dobre, ministrul Turismului: România este darul lui Dumnezeu ca potențial turistic. Faliment scrie pe afacerile prost gestionate
România are printre cele mai variate şi spectaculoase reliefuri din Europa, iar componenta sa rurală, pitorească şi arhaică, este deosebit de bine păstrată. Avem absolut toate atuurile unei destinaţii...

Afacerea lui Stelu & Pescariu, pasată în anturajul lui Truică

Afacerea lui Stelu & Pescariu, pasată în anturajul lui Truică
După ce, în urmă cu doi ani, controversatul afacerist, fost tenisman, Dinu Pesca­riu, și fosta săgeată a lui Dorin Cocoș, Gheorghe Stelian, au încercat să-și curețe numele de afacerile...

Ela Crăciun:  “Să alergi 10 minute în parc nu costă nimic”

Ela Crăciun:  “Să alergi 10 minute în parc nu costă nimic”
Galerie Foto Ela Crăciun, prezentatoarea şi realizatoarea emisiunii “Numai de bine”, di­fuzată la Antena 3, revine pe micile ecrane după o lungă perioadă în care a fost nevoită să ia o pauză din cauza...

Detectoarele de metale confiscate de poliție de la Emilian Eva au ajuns la Curtea Constituțională

Detectoarele de metale confiscate de poliție de la Emilian Eva au ajuns la Curtea Constituțională
Galerie Foto Cu un picior în pușcărie, pentru acte de comerț incompatibile cu func­ția și infracțiuni de corupție reținute de foștii săi colegi de la DNA, procu­rorul suspendat Emilian Eva le dă bătăi de...

IMAGINI LIVE Zăpadă în staţiunea Păltiniş, după ce sezonul de schi s-a închis

IMAGINI LIVE Zăpadă în staţiunea Păltiniş, după ce sezonul de schi s-a închis
Stratul de zăpadă este de 11 centimetri în staţiunea Păltiniş din munţii Cindrel, însă aici principalul complex cu şase pârtii de schi s-a închis în urmă cu câteva...

Nu există medicamente de tratare a apendicitei, se scoate apendicul chirurgical

Nu există medicamente de tratare a apendicitei, se scoate apendicul chirurgical
Apendicita este adesea înşelătoare, simptomele sunt în travesti şi, de fapt, aparţin altor suferinţe: ale aparatului genital, ale colicilor renale, ale ulcerelor, ale dereglărilor biliare. Dar...

Filiera turcească din Pantelimon și proprietățile imobiliare intabulate la notarul Ioana Băsescu

Filiera turcească din Pantelimon și proprietățile imobiliare intabulate la notarul Ioana Băsescu
Tribunalul Bucureşti are pe rol un dosar privind insolvența unei companii controlate de un cetățean turc, companie care a deținut suprafețe importante de teren intravilan în orașul ilfovean Pantelimon. Cu...

Un chef de sănătate

Un chef de sănătate
Unul din cei mai buni bucătari români, chef Cezar, cutreieră țara în lung și-n lat pentru a-i învăța pe copiii din școli să mănânce sănătos. O face voluntar, convins că așa poate lupt...

Clotilde Armand: USR trebuie să fie un loc unde și elefanții se simt bine

Clotilde Armand: USR trebuie să fie un loc unde și elefanții se simt bine
Clotilde Armand şi-ar dori ca USR să devină un partid mare, în care chiar și „elefanți” politici de genul fostului premier Dacian Cioloş să se simtă bine. Vicepreședintele USR nu s-a decis...

Sebastian Ghiță și afacerile ignorate de DNA

Sebastian Ghiță și afacerile ignorate de DNA
Galerie Foto Fuga și arestarea lui Sebastian Ghiță în Serbia redeschid discuțiile despre nivelul de protecție a fostului deputat PSD, membru în Comisia Parlamentară pentru Controlul Activității SRI, protecție de...

Cancerul pulmonar dă simptome discrete şi se întârzie intervenţia chirurgicală

Cancerul pulmonar dă simptome discrete şi se întârzie intervenţia chirurgicală
O tuse care nu cedează după trei săptămâni, o lună, impune un consult la medicul pneumolog. Cea mai eficientă acţiune în cancerul de plămâni este intervenţia chirurgicală, care se poate face...

Diana Cavallioti: “Când ne e mai greu, atunci râdem mai cu spor”

Diana Cavallioti: “Când ne e mai greu, atunci râdem mai cu spor”
Galerie Foto Un dialog cu Diana Cavallioti, actrița din “Ana, mon Amour”, cu care România s-a prezentat în acest an la Berlinală, e o provocare. Obișnuiți cu “greii” cinematografiei român...

Avocatul Doru Boştină, la a treia condamnare consecutivă

Avocatul Doru Boştină, la a treia condamnare consecutivă
Galerie Foto Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, la mijlocul acestei săptămâni, sentinţa finală în ultimul dosar în care celebrul avocat Doru Cătălin Boștină a fost trimis în...
Serviciul de email marketing furnizat de