x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Radacinile scandalului Meir - Radu F. Alexandru

Radacinile scandalului Meir - Radu F. Alexandru

04 Aug 2004   •   00:00
Radacinile scandalului Meir  -  Radu F. Alexandru

INTERVIU

Consilierul presedintelui PRM, Nati Meir, crede ca senatorul liberal Radu F. Alexandru nu are cum sa scape basma curata din "scandalul de coruptie" in care l-a implicat chiar el. Consilierul pentru politica externa al liderului Partidului Romania Mare, Nati Meir, este in prim-planul actualitatii, prin dezvaluirile pe care le-a lansat pe piata si care au facut Parchetul National Anticoruptie sa decida inceperea urmaririi penale a senatorului liberal Radu F. Alexandru. Meir l-a acuzat pe acesta ca, in schimbul sprijinului pentru castigarea sefiei comunitatii evreiesti din Romania, i-ar fi promis o lucrare substantiala, acordata preferential societatii israeliene Solel Boneh, cu care acesta ar fi urmat sa colaboreze. Asta, in cazul in care Alianta PNL-PD ar fi ajuns la putere. In plus, Meir trebuia sa "domoleasca" discursul liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor, la adresa liderului liberal, Theodor Stolojan. Desi in doliu, dupa decesul mamei sale, Nati Meir a acceptat sa explice cititorilor Jurnalului National ratiunile care au stat la baza dezvaluirilor sale.
MARINA CONSTANTINOIU

  • Jurnalul National: Firma Solel Boneh va acuza saptamana trecuta ca prin acest scandal i-ati prejudiciat imaginea. V-au dat in judecata, asa cum au sugerat intr-un comunicat?

    Nati Meir: Luni dimineata am primit un fax din partea firmei Solel Boneh, in limba engleza, in care ma roaga ca in sapte zile sa cer scuze public pentru acest lucru. Si asa am sa fac. Eu, cand m-am dus la PNA, am spus ca Solel Boneh este o firma cu care nu am nici o legatura, cu care nu am lucrat. E o firma pe care el, Radu F. Alexandru, a cunoscut-o si pe care o cunosc si eu. Si s-a folosit numele asta. Nu are nici o legatura cu mine, s-a folosit numele asta, intr-un fel, degeaba. Si daca s-au adus prejudicii morale firmei, eu, in cazul asta, imi cer scuze, cum mi-am cerut scuze si la televizor, si la PNA, cand am spus ca n-are nimic firma Solel Boneh cu chestia asta, s-a folosit numele doar ca eu sa-l fac pe Radu F. Alexandru sa "scoata" cat mai multe lucruri.

    Nu a fost ceva intentionat

  • De ce ati folosit tocmai numele acestei companii?

    S-a folosit numele asta, pentru ca el l-a pronuntat, cand i-am sugerat ca vreau o lucrare si am spus ca o firma israeliana, a spus numele Solel Boneh. Si cand l-a pronuntat prima data, am spus si eu. Nu a fost ceva intentionat cu aceasta firma.

  • Si acum ce o sa faceti, cand o sa va cereti scuze?

    Uite, ma folosesc de interviul asta si aici o sa-mi cer scuze, ca m-am folosit de nume, dar eu n-am nimic, nici o legatura cu constructiile si n-am nimic cu Solel Boneh.

    Inainte sa veniti dumneavoastra aici, avocatul meu, Eithan Lapidot, le-a trimis deja o scrisoare, in care raspundea, in numele meu, avocatilor firmei ca, pana duminica, eu sunt in doliu dupa mama mea (care a decedat joi - n.r.) si ca dupa aceea asteapta sugestii de la ei in legatura cu maniera in care ei vor sa-mi prezint aceste scuze.

  • De cate ori ati mers la PNA pentru a prezenta dosarul cu documentele care sustineti ca-l incrimineaza pe senatorul liberal?

    O singura data.

  • Si cat timp au durat audierile?

    Doua ore jumatate.

  • Partidul National Liberal (PNL) a anuntat, imediat dupa ce ati sustinut conferinta de presa in care lansati acuzatiile la adresa senatorului sau, ca va va actiona in judecata. Exista aceasta plangere in justitie, ati fost instiintat ca sunteti dat in judecata?

    Nu, eu n-am primit nimic. Eu cred ca cel mai bine pentru amandoua partile - pentru PNL si pentru Nati Meir - este sa astepte acum sa se pronunte PNA-ul si sa spuna ei cuvantul lor. Si pe urma sa vedem ce facem.

    A fost lucrarea mea

  • A cui unealta sunteti in toata povestea asta?

    Eu am mai spus asta. Acum spun inca o data ceea ce am spus si in interviul de la OTV: eu am lucrat aici singur, fara sa stie nimeni. Eu m-am dus sa ma apar pe mine si pe familia mea, pentru acuzatiile pe care domnul Radu F. Alexandru le-a adus mie si familiei mele. Eu m-am dus singur si am gandit singur asta. Numai dupa ce am dat publicitatii toata aceasta poveste, dupa ce am prezentat presei continutul casetelor, am fost la conferinta de presa a PRM si acolo am inteles ca am primit sustinere din partea lui Corneliu Vadim Tudor, liderul partidului. Dar trebuie sa intelegeti un lucru: nici Vadim nu a stiut despre toate astea. Sigur, a aflat cu o noapte inainte, dar nimeni altcineva nu a stiut.

  • Se spune ca sunteti asul din mana PSD in lupta cu opozitia...

    Repet: nimeni nu a stiut de asta. Eu nu am nici o relatie cu PSD, in afara de doi oameni de acolo nu cunosc pe nimeni si nu m-am vazut cu nimeni ca sa fac ceva si nu ma sustine nimeni din PSD. A fost lucrarea mea, pentru a ma proteja pe mine si pe familia mea de acuzatiile absurde care fusesera lansate in ceea ce ma priveste.

  • Cum v-a venit ideea sa-l inregistrati?

    V-am mai spus candva ca evreii sunt destepti! M-am gandit mult cum sa pot sa-i arat lui Vadim si altora ca nu sunt rau, cum spunea el despre mine, si ca eram acuzat de niste prostii. Si cand l-am inregistrat, uite ca a iesit acolo coruptie! Eu am tinut secret toata chestia asta, pentru ca in Romania, daca spui un secret cuiva, se vede de-acum ca-l stiu toti.

    Nu m-am gandit la PSD, nu la PNL

  • Si totusi, cum ati ajuns sa discutati cu senatorul Radu Feldman Alexandru, cu care pana atunci nu va vorbeati, pentru ca facuse afirmatii grave despre dumneavoastra in presa din Romania? Ce anume v-a adus in situatia de a dialoga cu el?

    Vedeti, eu sunt acum intr-o perioada de doliu, care, la noi, la evrei, inseamna, conform traditiei, o intreaga serie de procesiuni. Eu sunt un om habotnic. Eu respect religia si traditiile, stau in casa, timp de sapte zile, citesc Tora si ma rog. Ar trebui ca in fiecare seara sa merg la o sinagoga, ca sa spun o rugaciune. Dumneavoastra stiti ca eu, Nati Meir, nu am voie sa intru intr-o sinagoga din cauza acestui Radu F. Alexandru? Si comunitatea evreiasca de aici nu-mi da mie voie sa intru intr-o sinagoga? E ceva despre care nu s-a auzit in toata lumea asta! Eu, prin ceea ce am facut, am vrut ca publicul sa inteleaga ca n-am nimic cu comunitatea si n-am avut niciodata nimic cu ea si toate acuzatiile lui Radu F. Alexandru au fost o minciuna. Pentru asta am facut inregistrarile astea. Nu m-am gandit la PSD, nu la PNL. Dupa ce am facut caseta asta, am inteles ca acolo era vorba despre coruptie si d-asta m-am dus la PNA.

  • Se spune ca nu va multumiti doar cu o victima, Radu F. Alexandru, ci ca povestea asta il va afecta si pe presedintele liberal, Theodor Stolojan.

    Eu am studiat Dreptul. Dupa cum stau lucrurile aici si chiar daca acest caz ar fi fost in Israel, eu cred ca domnul Stolojan nu ar fi avut voie sa candideze. Se intelege din caseta si din ce spune domnul F. Alexandru ca el a fost impreuna cu domnul Stolojan, a fost mana dreapta a lui si ca presedintele PNL a stiut tot. Aici n-a fost nimic fara voia sa. Asa ca eu cred ca Stolojan a stiut ca Radu F. Alexandru se vede cu mine, a stiut ce face cu mine si a stiut ca el vrea sa-mi dea mie o lucrare fara licitatie.

  • Dar din inregistrari reiese ca senatorul liberal vorbea in nume personal.

    Nu uitati ca el spune in caseta ca, daca el n-o sa fie la guvernare, daca n-o sa fie in Parlament si o sa fie presedinte la comunitatea evreiasca, el are multi prieteni care il ajuta. Unul dintre prietenii aia e Stolojan.

    Pe Stolojan nu-l cunosc

  • Cu liderul PNL ati avut vreo intalnire, vreo discutie?

    Bineinteles ca nu. Eu pe domnul Stolojan nu il cunosc, nu l-am vazut decat la televizor, n-am vorbit cu el in viata mea. Tot ce am vorbit am vorbit cu senatorul Radu F. Alexandru. El a vorbit in numele liderului PNL.

  • In calitate de cetatean israelian si roman, in acelasi timp, cum comentati lupta asta pentru conducerea comunitatii evreiesti din Romania, comunitate redusa numeric?

    Pe mine nu ma intereseaza cine o sa fie presedintele comunitatii evreiesti din Romania, n-am nevoie de el, nu-mi foloseste la nimic. Eu m-am folosit de ceva pe care domnul Radu F. Alexandru l-a vrut de la mine. Daca el ar fi vrut sa creasca portocale in Constanta, eu atunci ma foloseam de subiectul ala. El a vrut sa ma foloseasca pe mine si a vorbit cu mine de subiectul asta si atunci am vorbit despre asta. Nu ma intereseaza cine o sa fie seful comunitatii evreiesti din Romania! Sunt prea multe intrigi acolo si nu cred ca mie imi foloseste asta la ceva.

  • Ramaneti consilierul liderului PRM pentru probleme de politica externa?

    Sunt consilierul lui si o sa raman.

  • Intreb asta, pentru ca in ultima vreme in jurul presedintelui PRM au aparut noi consilieri si cativa dintre ei din strainatate. In plus, Vadim Tudor a vorbit foarte putin despre Eyal Arad, strategul sau de campanie, si despre Nati Meir.

    Arad este consultant in continuare si vorbeste cu Vadim cel putin de doua ori pe saptamana. El urmeaza sa vina joia asta, de exemplu.

  • Ati promis ca impreuna cu Eyal Arad veti schimba radical imaginea liderului PRM. Ati reusit? Continua procesul?

    Eu consider ca cel mai bine este sa priviti singuri si sa apreciati. Eu nu cred ca un consilier italian ar fi venit aici, la el, daca Vadim nu ar fi facut primul pas. In plus, cred ca se vede ca Vadim s-a schimbat foarte mult si sunt sigur ca PRM va ajunge la guvernare si fiecare partid care va ajunge la guvernare va face alianta cu PRM. Inca ceva: nu exclud PNL-PD, n-am nimic cu ei. Daca PNA va spune ca domnul Stolojan e un cearsaf alb, eu vin si-mi cer scuze de la el. Dar nu cred ca asa o sa fie.

  • Asta, in privinta liderului PNL. Dar daca spune despre Radu F. Alexandru asta?

    In toate tarile se mai intampla ca justitia sa vina sa spuna ca n-am avut dreptate. Inseamna ca eu am gresit, dar nu cred ca este asa. M-am consultat acum cu mai multi avocati si in Israel, si in Romania: in mod normal, domnul Radu F. Alexandru si domnul Stolojan trebuie sa fie acuzati.
  • ×