x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Radu Tudor despre lipsa dotărilor militare: Acești nemernici au furat miliarde de euro, sub patronajul unui regim criminal

Radu Tudor despre lipsa dotărilor militare: Acești nemernici au furat miliarde de euro, sub patronajul unui regim criminal

22 Sep 2016   •   13:55
Radu Tudor despre lipsa dotărilor militare: Acești nemernici au furat miliarde de euro, sub patronajul unui regim criminal
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Jurnalistul de politică externă, Radu Tudor, îşi exprimă nedumerirea faţă de ezitările politicienilor de a aborda un subiect extrem de important pentru ţară, ca cel al ameninţării ruse, temă care nu va fi abordată în Polonia.

Radu Tudor a mai abordat în cadrul interviului şi jaful a miliarde de euro cu care armata ar fi putut română ar fi putut fi modernizată.

”Eu cred că niciodată, dar niciodată, Rusia nu va ataca un teritoriu al unei țări membre NATO și nu cred că va ataca o țară membră NATO cu prezență militară americană” a spus jurnalistul Radu Tudor, într-un interviu la DCNews. 

”Acești nemernici au furat miliarde de euro, sub patronajul unui regim criminal”

Cu toate acestea, jurnalistul de politică externă a precizat că este ”obligatoriu” să fim pregătiți. ”România ar fi trebuit să aibă astăzi niște forțe aeriene foarte, foarte bine dotate și lucrul acesta era posibil. Invocarea mereu a rațiunii financiare, că România e țară săracă și n-am avut bani, din punctul meu de vedere, nu se susține, pentru că niște nemernici au furat un miliard de euro de la ANRP, sub patronajul unui regim criminal, iar banii aceștia ar fi trebuit să meargă la dotarea forțelor aeriene române. Oamenii ăștia au furat două escadrile de avioane de luptă noi și au furat într-un an-doi. FMI spune explicit că la Hidroelectrica s-a furat un miliard de euro. Acești nemernici care au furat un miliard de euro de la Hidroelectrica, sub patronajul unui regim criminal, au furat, de fapt, patru nave de război ale forțelor navale române, perfect dotate, care ar fi putut, pentru câteva ore, să încurce un potențial adversat până în momentul în care se coalizează forțele aliate” a mai precizat Radu Tudor. 

”Istoria mă îndeamnă să cred că nici rușii nu sunt atât de nebuni”

Jurnalistul a atras atenția asupra unui aspect important: ”Niciun membru NATO, cu excepția SUA, nu este capabil să facă față unei agresiuni militare ruse. Nici măcar Germania, nici măcar Franța, nici măcar Marea Britanie. Doar SUA pot face față unei agresiuni despre care eu cred că nu se va întâmpla niciodată. SUA are un buget militar de șase sute de miliarde de dolari pe an. Noi cheltuim pe an la Apărare cât cheltuie ei într-o zi. Orice fel de discuție despre o pontețială agresiune militară se judecă în termeni de balanță strategică, la fel ca în perioada Războiului Rece. Atunci nu am avut niciodată, nicăieri, din 1949, când s-a creat NATO, până în 89-91, când s-a prăbușit regimul comunist, niciodată nu am avut un conflict direct între SUA și Rusia, am avut prin intermediari în multe locuri. Istoria mă îndeamnă să cred că nici rușii nu sunt atât de nebuni încât să deschidă un conflict militar direct cu SUA, care au prezență militară directă pe teritoriul României”. 

”Politicienii români nu prea discută despre lucrul acesta”

Radu Tudor a precizat că ”Polonia strigă mai tare decât noi despre amenințarea rusă. Noi vorbim aici, la DCNews, ne preocupă pe noi, jurnaliștii, subiectul acesta. Politicienii români nu prea discută despre lucrul acesta. În Polonia, este un subiect la ordinea zilei din partea tuturor liderilor politici. Ei vorbesc deschis despre faptul că Rusia ar dori să invadeze militar Polonia. Ei și-au luat 48 de avioane F-16 noi și noul președinte spune că nu le ajung, vor să cumpere până la 200. Despre ce vorbim? Noi cumpărăm 24 de avioane second-hand”. 

×