x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Romania, in topul Scolii de Urologie din Europa

Romania, in topul Scolii de Urologie din Europa

21 Oct 2004   •   00:00

Azi, la Palatul Parlamentului incep a 4-a Intalnire Central Europeana a Scolii Europene de Urologie si al 20-lea Congres National de Urologie. Profesorul doctor Ionel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie (ARU) si membru al boardului Asociatiei Europene de Urologie (AEU), ne ofera informatii despre cele doua evenimente.

MAGDA MARINCOVICI

RECUNOASTERE. Potrivit opiniei prof. dr. Ionel Sinescu, seful Clincii de Urologie si Transplant Renal Fundeni, peste un sfert din comunicarile prezentate in cadrul celor doua evenimente de la Bucuresti sunt sustinute de specialisti urologi din Romania

  • Jurnalul National: Domnule profesor, de cand a intrat scoala noastra de urologie in dialog cu colegele ei din Europa?

    Ionel Sinescu: Din 1990, ARU este membra a Asociatiei Europene de Urologie, care include si tari din nordul Africii, tari ex-sovietice din zona asiatica, Turcia, Israelul. Recent a facut cerere de afiliere si India. In cadrul acestei asociatii europene exista grupa tarilor vestice, cu un nivel inalt in domeniul urologiei, grupa central-europeana, din care fac parte Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia si Slovenia. Eu mi-am dorit foarte mult ca Romania sa faca saltul din grupa tarilor balcanice in cea a tarilor central-europene. Si ca reprezentant oficial al ARU in Asociatia Europeana de Urologie am pledat in acest sens. Din anul 2000, ARU este membra a grupei central-europene din cadrul Asociatiei Europene de Urologie. Includerea in aceasta grupa raspunde nu numai unui criteriu geografic, ci si celui al nivelului urologic relativ asemanator intre tarilor membre. Mai sunt si alte grupe, cum ar fi cea balcanica, care presupune un alt nivel al urologiei, din care am facut si noi parte pana in anul 2000. Cand ne intalnim la manifestari similare celor de la Bucuresti vorbim aceeasi limba, un nivel mediu, care este superior insa celui folosit in Albania, de exemplu, sau Macedonia.

    Ierarhie meritata

  • Pare un fel de ierarhie invizibila…

    Este un fel de ierarhie, in care locul este castigat doar in urma recunoasterii nivelului profesional. Cand am fost acceptati in grupa central-europeana am avut si opozanti, care sustineau ca noi nu apartinem spatiului central in Europa nici geografic, nici profesional. Dupa pararerea mea, in prezent, in aceasta grupa poate Cehia ne depaseste, in rest suntem mai buni comparativ cu celelalte tari membre. Trebuie sa recunosc ca la nivelul Asociatiei Europene de Urologie a existat dorinta de a ridica toate tarile europene la acelasi standard. Si efectiv a investit si material, si stiintific, pentru a se ajunge la ceea ce noua ne place foarte mult: "O singura Europa, o singura Urologie". In perspectiva anului 2007, cel al integrarii europene a Romaniei, este foarte bine sa gandim asa, pentru ca astfel un medic din Romania va putea lucra in Uniunea Europeana, se poate inscrie la un concurs de ocupare a unui post intr-un spital, sa ocupe o pozitie academica, dupa cum si cel din Vestul Europei ar putea, de ce nu, sa vina in Romania. Veti intreba de ce sa vina el aici. Poate se vor mai schimba lucrurile si la noi. De asemenea, in momentul de fata nu vad nici o diferenta intre un medic din Italia si un medic de buna factura din Romania.

  • Vorbiti la general…

    In general, dar in special in urologie, unde cunosc mai bine situtia. Ce se intampla in Clinica de Urologie si Transplant Renal Fundeni nu se intampla nicaieri in Europa. Nu pentru ca am fi noi mai buni decat cei din Vest, ci pentru ca am mostenit o clinica foarte mare si un anumit sistem medical.

  • Si cand spuneti clinica mare la ce va referiti?

    Clinica are 190 de paturi si este cunoscuta in toata tara ca termen de referinta: facem cate 30 de operatii in medie zilnic, avem 16 urologi, medici primari, blocul operator are 9 sali de operatie, reanimarea chirurgiei urologice are 22 de paturi, departamentul de transplant are 22 de paturi. Acoperim tot ce inseamna urologie. In Vest nu sunt clinici atat de mari si nici nu-i necesar. Intr-un sistem medical bine articulat nu e nevoie de un conglomerat ca acesta. In mod normal trebuie sa ai acelasi tip de urologie si la Paris, si la Lyon, si la Hamburg, si la Londra. Pe cand in Romania nu am ajuns sa avem acelasi nivel la Bucuresti, la Brasov, la Braila… Atunci, centrele urologice de traditie sunt mai bine incadrate cu medici, mai bine dotate tehnic.

  • Care este nivelul de dotare al acestei clinici?

    Este dotata excelent. Clinica este integral reconstruita, desigur la nivelul Romaniei. Nu as putea spune ca este cea mai eleganta si cea mai bine pusa la punct in ceea ce priveste spatiile de spitalizare.

  • Domnule profesor, ce ne spuneti despre patologia rinichiului?

    Este foarte grava. Ma refer la incidenta foarte mare mai ales a neoplaziilor. Tot mai multi pacienti vin la spital in stadiu metastazic. Inainte de 1989 operam aproximativ 20-35 de cazuri pe an. Acum avem peste 250 de cazuri. Nenorocirea este ca pe unele nu le putem opera, deoarece sunt in stadii de diseminare metastazica si la varste din ce in ce mai tinere.

  • Care ar fi cauzele?

    Putem enumera niste cauze. Poate ele sunt de vina, dar cineva trebuie sa le probeze. Ar putea fi poluarea sub toate aspectele: a mediului, aerului, solului. Cu cat un aliment contine mai multe E-uri, cu atat acel aliment este mai putin ecologic, mai putin pur. Acesti factori mutageni produc modificari in organism care pot reprezenta inceputul unor boli de tip neoplazic. O alta cauza ar fi iradierea. Sa ne gandim la catastrofa de la Cernobil din 1986. Unii dintre noi am trait acest fenomen si efectele se vad in timp. Inadaptabilitatea organismului la conditiile noi de viata, la exigentele locului de munca etc., de asemenea am in vedere stresul, reactiile endocrine, alimentatia dezechilibrata. In cazul cancerului renal si cel prostatic s-a dovedit existenta unei predispozitii genetice.

  • Alte tipuri de patologii?

    Neoplasme de glanda subrenala, de cai urinare, de prostata, unde incidenta a crescut enorm. La barbat, cancerul de prostata este al doilea ca incidenta dupa cel pulmonar.

    Recomandari

  • Sunt si mai multe malformatii congenitale?

    Da. Ca urmare a faptului ca suntem victime ale agresiunilor de tot felul. Necoborarea testiculelor la timp, rinichiul unic congenital, rinichiul in potcoava, hidronefroza congenitala sunt doar cateva malformatii congenitale, unde trebuie intervenit rapid, deoarece duc la complicatii fatale.

  • Domnule profesor, ce ar trebui facut pentru depistarea, in faze incipiente, a acestor boli grave?

    Prin sistemul de asigurari de sanatate, asiguratul sa fie obligat ca anual sa faca o baterie de teste: ecografie abdominala, o glicemie, o hemograma, o radiscopie pulmonara, o uree, o creatinina. Pe baza acestora pot depista boli in faze incipiente, care, la inceput, nu se caracterizeaza prin simptome deosebite.

    Ar fi necesara o evaluare de cand venim pe lume. Putem veni pe lume cu un sigur rinichi. Si putem afla acest lucru printr-o ecografie. Sunt situatii cand astfel de malformatii congenitale sunt depistate inca din perioada intrauterina. In SUA am vazut copil de 6 zile pe masa de operatie. Eu am avut recent o fetita de 3 luni cu hidronefroza pe partea dreapta, de care mama ei stia inainte de a o aduce pe lume. La o ecografie prin care voia sa afle sexul copilului s-a observat si aceasta anomalie. Daca nu se stia, se descoperea cand rinichiul se umplea de puroi, deforma abdomenul... Acest scor dat la nasterea copilului ar trebuie sa fie acordat si in functie de ceea ce spune ecografia…Cand mama pleaca acasa cu pruncul ei, ea trebuie sa stie ca a adus pe lume un copil normal din punct de vedere uro-genital. Dupa pubertate repetam ecografia ca sa vedem cum intra in viata adulta. Ecografia nu e scumpa, nu e invaziva, dar e necesara!

  • Cum merge transplantul renal?

    Foarte bine, pentru ca exista donatori in viata. Si foarte prost, pentru ca nu avem donatori-cadavru. Aici rata este intr-o scadere dramatica, din cauze organizatorice si financiare. Azi am efectuat cel de-al 78-lea transplant renal din acest an, din care doar 4 cu rinichi de la donatori-cadavru. Pot sa va spun ca transplantez niste bolnavi extrem de fragili, multi diabetici, cu ani multi de dializa. Pe lista de asteptare in vederea unui transplant sunt peste 600 de persoane. Cea mai mare parte a acestora sunt transplantabili, dar nu sunt rinichi. In sapte ani am realizat 496 de transplante.
  • ×
    Subiecte în articol: romania interviu urologie