x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sloganul lui Basescu ar merge si la Alianta

Sloganul lui Basescu ar merge si la Alianta

09 Aug 2004   •   00:00

INTERVIU

Valeriu Stoica, fost lider al PNL, in acest moment simplu membru de partid, este "parintele" ideii de fuziune dintre cele doua componente ale Aliantei D.A., PNL si PD. Despre acest subiect, dar si despre conflictele aparute in ultima vreme in interiorul PNL, ne-a vorbit pe larg fostul presedinte liberal.
DANA PICIU

  • Jurnalul National: Cum comentati reactia lui Viorel Catarama care s-a lasat cam greu eliminat de pe listele parlamentare si care a creat o disputa interna in PNL?

    Valeriu Stoica: A fost o eroare a lui Viorel Catarama faptul ca a insistat sa candideze la Parlament. El trebuia sa inteleaga ca nu aspectul controversat al activitatii lui de om de afaceri este in discutie, ci un principiu. Cand ai afaceri foarte importante este greu sa nu apara conflicte de interese intre calitatea de om de afaceri si aceea de parlamentar. Este motivul pentru care chiar trebuia sa se abtina de la inceput de la a candida la Parlament. E pacat ca insistenta lui a generat aceasta disputa in Delegatia Permanenta. Din fericire, Theodor Stolojan a avut intelepciunea sa trateze aceasta chestiune in modul cel mai rational cu putinta. Pentru mine un lucru a devenit clar. Dupa alegerile generale, Stolojan va merge la Cotroceni, pentru ca am convingerea ca va castiga alegerile prezidentiale. In acel moment PNL va fi intr-o situatie foarte dificila pentru ca ii va lipsi tocmai presedintele intr-o perioada de formare a Guvernului. Eu cred ca Stolojan si conducerea partidului trebuie sa se gandeasca foarte serios la aceasta chestiune, e nevoie de o solutie care sa asigure stabilitatea partidului dupa alegeri si care sa asigure concentrarea intregii activitatii a partidului in directia guvernarii, iar nu in directia luptelor interne.

  • Va veti depune candidatura, intr-un astfel de caz, la conducerea PNL?

    Pentru mine, proiectul politic al crearii polului de centru-dreapta este mult mai important decat orice functie politica. Daca in primavara anului viitor realizarea polului politic de centru-dreapta va avea nevoie de candidatura mea, voi candida. Daca realizarea acestui proiect va fi impiedicata de candidatura mea, nu voi candida. Daca va fi nevoie sa sustin o alta persoana pentru ca acest proiect sa se realizeze o voi face.

    Liberalii sunt de centru-stanga

  • Ideea dumneavoastra de unificare a PNL si PD a inceput sa intre in ipotezele de lucru ale democratilor, cel putin asa arata o analiza interna a PD publicata in urma cu cateva zile de Jurnalul National. Cum comentati acest lucru?

    Vreau sa va spun mai intai ca nu ma bazez pe acest document si il iau sub beneficiu de inventar. Cata vreme autorii lui nu sunt cunoscuti pentru mine este cum se zice un nondocument. Ipotezele care sunt avute in vedere in aceasta analiza pot fi discutate, indiferent din partea cui provin.

  • Cand ar trebui sa aiba loc o unificare a celor doua partide, inainte sau dupa alegeri?

    Procesul de unificare strabate trei etape. O prima etapa este aceea a dezbaterii proiectului, cand poate fi imbunatatit, a doua etapa este aceea a asumarii vointei politice si a treia etapa, cea mai grea, este aceea a unificarii institutionale. Aceasta ultima etapa nu poate avea loc decat dupa alegeri. Eu zic ca prima etapa am strabatut-o deja. Se poate ca inainte de alegeri cele doua forte sa-si manifeste vointa de unificare si lucrul acesta va fi foarte bun in perspectiva alegerilor.

  • Cum va fi posibila o astfel de fuziune cat timp cele doua partide sunt destul de diferite?

    Unii vorbesc de viraj doctrinar, altii vorbesc de oportunism politic. Aceasta obiectiune izvoraste dintr-o serie de confuzii. Se crede ca Partidul European Liberal ar fi un partid de dreapta, dar este de centru-stanga. In 2001, dupa congresul partidului nostru, mi-a fost imposibil sa o conving pe doamna Emma Nicholson, care reprezinta partidul liberal in Marea Britanie, ca PNL este un partid de centru-dreapta. Cliseul pe care il avea in minte era de nezdruncinat: liberalii nu pot fi decat de stanga sau de centru-stanga. Asadar, PNL este un partid de centru-stanga. PNL in momentul de fata si-a schimbat structura si si-a schimbat spectrul doctrinar. Ca urmare a fuziunilor succesive PNL se intinde acum de la dreapta, prin conservatorii din UFD, pana la centru-stanga, prin social-liberalii din ApR. Nici PD nu face un viraj doctrinar. Daca veti citi programele democratilor din 1992 si pana astazi veti vedea ca ei rezolva problemele sociale nu prin redistribuire si prin pomana, ci pe principii liberale. In realitate, aceste doua partide, prin componenta lor actuala, prin programele lor actuale, se regasesc mai degraba in familia politica populara europeana.

    Doi presedinti

  • Pe cine vedeti liderul acestei formatiuni care ar urma sa se infiinteze?

    Alianta are doi copresedinti si viitorul partid poate sa functioneze cu doi copresedinti foarte bine pana cand se incheaga structurile institutionale, peste un an-doi. Apoi, in mod democratic, la nivelul fiecarei structuri, se pot alege conducatori.

  • Pentru o reusita a Aliantei la alegerile parlamentare listele electorale ar trebui sa cuprinda nume noi?

    Este normal ca viitoarea echipa de guvernare sa aiba cel putin trei calitati: competenta, onestitate si eficienta. Cei care au responsabilitatea alegerii acestei echipe, Theodor Stolojan si Traian Basescu, trebuie sa cearna toate propunerile posibile prin prisma acestor trei criterii. In PNL doua treimi din cei care se afla pe locuri eligibile pe listele parlamentare sunt nume noi, dupa cum nume foarte importante nu sunt pe aceste liste. Eu, de exemplu, nu mai vreau sa candidez pentru Parlament, la fel Dinu Patriciu, Mircea Ionescu-Quintus. Ma bucur ca oameni cum sunt Ionut Popescu, Adrian Cioroianu, Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Cristian Boureanu sunt pe listele parlamentare.

  • Cum va percepe electoratul aceasta schimbare, nu va fi bulversat, veniti cu nume noi pe care alegatorii nu le cunosc?

    Aici exista un element de discontinuitate, dar si un element de continuitate. Listele nu sunt complet noi. Sunt oameni care au o contributie importanta in cele doua partide de-a lungul timpului si care se regasesc pe liste: Mona Musca, Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian. In plus nu trebuie uitat ca Theodor Stolojan este un nume reprezentativ si el nu candideaza numai la prezidentiale, va candida si pentru Parlament.

  • Care dintre fostii ministri CDR ar mai putea sa faca parte dintr-un guvern al Aliantei?

    Nu cred ca numele sunt importante. Indiferent ca acesti fosti ministri vor fi sau nu in Guvern important este ca experienta lor sa fie folosita si eu cred ca este foarte important sa ai buni consilieri la orice minister. Experienta este foarte importanta in actul de guvernare.

  • Mai sunt si alti sustinatori in PNL ai ideii de unificare?

    In tot partidul exista sustinatori, in toate judetele exista sustinatori si in PNL, dar si in PD. Daca acest document pe care l-ati evocat vine chiar din cercurile PD este dovada ca in cercurile democratilor aceasta chestiune se discuta.

    Obiectiv final - guvernarea

  • Ati spus la un moment dat ca ati discutat cu copresedintii Aliantei despre aceasta unificare. Au primit proiectul dvs. cu oarecare duritate…

    Traian Basescu si Theodor Stolojan sunt in momentul de fata apasati de o mare responsabilitate, ei au in fata organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale. Acestea ar trebui sa fie castigate. Fara indoiala ca aceasta povara ii impiedica sa-si asume alte obiective in acest moment. Reactia lor a fost fireasca. Sa ne imaginam insa ca PNL si PD nu vor face aceasta unificare, dar vor fi la guvernare. Asta inseamna ca fiecare partid nu se va gandi la guvernare, ci se va preocupa si de ponderea pe care o va avea in cadrul guvernarii, de ponderea pe care o va avea la alegerile din 2008 si va incerca tot timpul sa gaseasca solutii pentru cresterea propriei ponderi electorale. Asta inseamna ca o parte din eforturile necesare guvernarii vor fi irosite in alte directii.

  • Daca Alianta nu poate sa faca singura guvern ce alt partid ar mai trebui racolat?

    Cred ca doua partide trebuie luate in discutie: PUR si UDMR, daca vor intra in Parlament. Din punctual meu de vedere este exclusa orice colaborare cu PRM. In momentul in care in 2002 am lansat ideea aliantei am avut doua obiective: sa cream alternativa la PSD, si am creat-o, si restrangerea ariei de influenta a PRM, iar in momentul de fata PRM a scazut la 9% de la 25%. Proiectul aliantei si-a indepli-nit ambele obiective. Ar fi un nonsens sa avem vreo colaborare de orice natura cu PRM. Nu cred insa ca este imposibil sa castigam majoritatea. Cred ca ar trebui sa avem un slogan de genul celui pe care l-a avut Basescu la primarie: "Totul sau nimic".
  • ×
    Subiecte în articol: interviu pnl unificare