x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Urinarea cu sânge la bărbaţii este un semnal de maximă alarmă

Urinarea cu sânge la bărbaţii este un semnal de maximă alarmă

de Florin Condurateanu    |    16 Apr 2021   •   09:50
Urinarea cu sânge la bărbaţii este un semnal de maximă alarmă

Infecțiile urinare sunt afecțiuni destul de frecvente și oamenii, de multe ori, le ignoră sau trec cu vederea unele simptome care reprezintă o urgență. Care este semnalul de alarmă cel mai convingător pentru ca un om să se ducă la o secţie de Urologie este subliniat în interviul ce urmează. Interviu cu conferenţiar doctor Cristian Surcel, medic primar la Spitalul Fundeni, membru al Academiei Europene de Cancer de Prostată

 

Florin Condurăţeanu: - Domnule conferenţiar doctor Cristian Surcel, agresiunea infecţiei COVID are ecou şi în aparatul rinichilor?

 

Dr. Cristian Surcel: - De când cu pandemia asta cu SARS-CoV-2, s-a constatat o frecvenţă mai mare a prezenţei simptomelor de infecţie urinară joasă. Tot mai mulţi pacienţi se plâng de neplăcerile specifice infecţiilor urinare. Nu există metode de decelare a efectului COVID-ului în aceste semne de infecţie urinară, se pune acest diagnostic prin excluderea celorlalte cauze. Dar trebuie să se aplice tratamentele antivirale şi pentru aceste simptome, căci terapia pentru infecţia urinară obişnuită vizează bacteriile, în timp ce aici e vorba de virus.

 

F.C.: - Care este semnul cel mai alarmant în suferinţele aparatului reno-urinar?

 

Dr. Cristian Surcel: - Cel mai puternic semnal de alarmă apare când se urinează cu sânge, când apare sânge în urină (hematurie). În cazul femeilor, sângele în urină poate proveni şi din cauza unei infecţii urinare, o obişnuită cistită. Dar la bărbaţi, urinarea cu sânge este un semn de îngrijorare majoră, sângele în urină la bărbaţi poate fi provocat de un cancer de vezică urinară, de un cancer de prostată, de un adenom de prostată, de o serie de boli serioase. Această sângerare poate apărea de câteva ori, apoi ea se întâmplă să dispară. Sesizarea urinării cu sânge este mai evidentă când se observă în urină şi nişte cheaguri. Prezentarea la urologie este obligatorie şi urgentă pentru a se descoperi cauza hematuriei.

 

F.C.: - De ce sunt atât de violente durerile în criza de pietre la rinichi?

 

Dr. Cristian Surcel: - Durerile sunt atât de mari încât suferindul le ţine minte toată viaţa. Când un calcul blochează scurgerea urinei, în amonte se produce o inflamare a rinichilor, apar dureri mari. O pietricică de 2 milimetri aduce dureri mai mari și e mai periculoasă decât o piatră mai mare, dar acest calcul mai mare poate distruge rinichii. Pietrele mici, până în 4-5 milimetri, se elimină şi spontan, fie cu perfuzii cu medicamente. Calculii mai mari se sparg endoscopic, pătrunzând cu endoscopul fie pe calea naturală, fie prin ţesuturile spatelui.

 

F.C.: - Câtă apă trebuie să bea un om? Unii zic 2 litri, alţii mai mult…

 

Dr. Cristian Surcel: - Depinde de anotimp, de individ, de profesia lui… Unii, lucrând în meserii cu transpirare abundentă, e cazul să bea mai multe lichide, 3 litri, mai mult chiar. Specialiştii lumii subliniază că pentru a urina 1,5 litri zilnic trebuie să bei 2 litri de apă sau mai mult. Cei care au suferit o colică renală e indicat să bea multe lichide, cea mai bună metodă de prevenţie a calculilor renali este spălarea abundentă cu lichide a aparatului urinar, să nu fie lăsate sărurile să coaguleze în pietre.

 

 

Semnele inflamării prostatei sunt urinările dese, cu jet slab, cu senzaţia de golire incompletă a vezicii, cu semne de urinare urgentă. Prostata îi face pe unii bărbaţi să se ducă la toaletă de multe ori pe noapte, nu doar de una, maximum două ori pe noapte.

 

 

×
Subiecte în articol: doctor Cristian Surcel prostată