x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Valeriu Stoica: "Stolojan e in continuare presedintele PNL"

Valeriu Stoica: "Stolojan e in continuare presedintele PNL"

06 Oct 2004   •   00:00
Valeriu Stoica: "Stolojan e in continuare presedintele PNL"

INTERVIU

Fostul lider liberal Valeriu Stoica este convins ca "incidentul" de sanatate al lui Stolojan a fost determinat de faptul ca nu a vrut sa faca compromisuri si spune ca acesta este inca presedintele liberalilor. Fostul lider liberal Valeriu Stoica nu crede ca gestul lui Theodor Stolojan inseamna o cedare in fata presiunilor politice si spune ca "incidentul" de sanatate al acestuia a fost cauzat de faptul ca nu a vrut sa faca compromisuri.
MONICA IORDACHE

  • Jurnalul National: V-ati uitat sambata seara la televizor?

    Valeriu Stoica: Nu mai mult decat de obicei.

  • Adica ati vazut conferinta de presa a celor doi... Ati crezut in lacrimile lui Basescu?

    Traian Basescu este unul dintre putinii politicieni care traieste politica. Altfel spus, ramane natural, ramane uman si in politica. Nu vad de ce nu l-am crede. Daca il credem atunci cand zambeste, trebuie sa il credem si atunci cand plange.

  • Lacrimile nu au insa justificare. A doua zi a spus ca Stolojan nu este chiar atat de bolnav si ca, de fapt, a fost santajat ca sa se retraga...

    Eu cred ca toata speculatia asta pe tema reactiei afective, firesti, umane, pe care a avut-o Traian Basescu ar trebui sa inceteze. Pentru Alianta, de aici inainte sunt probleme mult mai importante.

  • V-a luat prin surprindere anuntul sau il stiati dinainte?

    Aflasem cu cateva zile inainte ca exista o mare problema de sanatate. Ca urmare era previzibila pentru mine aceasta retragere din cursa prezidentiala. Regret ca s-a intamplat asa.

  • Nu credeti ca viitorul Aliantei PNL-PD este in pericol dupa o asemenea criza?

    Nu. Eu cred ca alianta va merge mai departe. Traian Basescu este un foarte bun candidat la Presedintie. Dintr-un anumit punct de vedere el va fi mult mai incomod pentru Adrian Nastase decat putea sa fie Theodor Stolojan.

  • Va propun trei scenarii vehiculate de presa: retragerea a fost urmarea faptului ca Stolojan a scazut mult in sondaje, ca a fost un plan bine pus la punct de Basescu si ca a fost o lovitura de culise data de o grupare din PNL. Care este mai aproape de adevar?

    Nici una dintre ele nu este aproape de adevar. Toate sunt manifestari ale aceleiasi boli care are multe victime in Romania: scenarita. Exista o motivatie clara, adevarata, pe care Stolojan a dat-o: sanatatea l-a impiedicat sa continue cursa spre Cotroceni. Ce a provocat aceasta criza de sanatate este o alta chestiune.

  • Theodor Stolojan era un om atat de bolnav incat sa nu suporte presiunea unei campanii electorale?

    Domnia sa a avut o reala problema de sanatate care a aparut acum cateva saptamani.

    Adversarii politici fac presiuni

  • Stolojan era santajabil?

    Nu cred ca Stolojan era santajabil. Presiunea care se face asupra unui om poate sa aiba efecte perverse. Omul politic este supus la o presiune permanenta.

  • De ce natura erau aceste presiuni?

    Eu nu vreau sa spun ceea ce numai Stolojan poate sa spuna.

  • Deci credeti sau nu in ideea lansata de Basescu privind santajul?

    In acest moment, aceasta problema nu ma mai intereseaza.

  • Stiati ca lui Stolojan i se pregatesc dosare, procese, ca i se dadeau telefoane de amenintare?

    Nu am date legate de aceasta chestiune, dar nu m-ar surprinde sa fie asa pentru ca eu insumi, cand am fost in prim-planul politicii, am suportat din plin asemenea chestiuni. Daca eu am suportat asemenea lucruri nu mi se pare ca ar fi ceva surprinzator ca si Theodor Stolojan sa le suporte.

  • Presiunile puteau veni din partea PSD?

    Nu pot sa fac afirmatii transante, dar de obicei adversarii politici sunt cei care iti fac asemenea surprize.

  • Cand l-ati ales pe Stolojan candidat la Presedintie, in 2000, si apoi presedinte PNL, nu v-ati dat seama ca nu are puterea sa treaca peste mizeriile din politica?

    Nu am crezut niciodata ca nu are aceasta putere. Dimpotriva, Stolojan a fost din 2000 si pana acum un om cu o rezistenta morala si fizica extraordinara. Si in ce priveste rezistenta morala nu a cedat niciodata, nici acum. Poate ca acest incident de sanatate se datoreaza si faptului ca Theodor Stolojan nu a facut niciodata compromisuri.

  • Intalnirile dvs. cu domnul Patriciu si faptul ca amandoi ati pledat pentru un premier desemnat de PNL in cadrul Aliantei au vreo legatura cu aceasta rasturnare de situatie din care obtineti exact ceea ce doreati?

    Am avut mai multe intalniri cu Patriciu si rostul lor a fost unul singur: este nevoie de o concentrare a tuturor fortelor PNL, nu este binevenita nici un fel de tensiune interna. Intelegerea care trebuie sa existe in PNL are un scop: sa castigam alegerile, sa pastram sansele constituirii unui pol politic de centru-dreapta. Aceasta intelegere va functiona cat timp se respecta acest principiu. Daca unii sau altii nu respecta acest principiu, intelegerea nu mai functioneaza.

  • Ce sanse sunt ca Traian Basescu sa fie acceptat de liberali. Dincolo de declaratiile publice, Basescu nu este tot atat de iubit ca Stolojan...

    In politica este iubit cel care are succes.

    Basescu va accepta fuziunea

  • Va mentineti propunerea ca PNL si PD sa fuzioneze dupa alegeri?

    Da. Fara indoiala ca aceasta chestiune va trebui reluata dupa alegeri. In acest moment insa evident ca o dezbatere pe aceasta tema nu poate sa aiba loc. Dupa stiinta mea, exista o tendinta a electoratului in aceasta directie.

  • Traian Basescu a fost un adversar al acestei idei si el a ramas acum liderul de facto al Aliantei. Are vreo sansa proiectul dvs. de a deveni realitate in aceste conditii?

    Eu cred ca Traian Basescu nu este un adversar al acestui proiect, este un partizan al lui. Este un om pragmatic. A apreciat ca nu este momentul sa se faca o discutie pe aceasta tema acum. Asadar, e bine sa judecam la rece si la rece putem judeca numai dupa alegerile parlamentare si prezidentiale. Pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, intr-o forma sau alta, acest proiect se va realiza.

  • Este posibila revenirea lui Stolojan in partid, dupa ce isi rezolva problemele de sanatate?

    Theodor Stolojan nu a plecat din partid. Nu si-a dat demisia din partid. Ca urmare, ideea revenirii in partid este fara suport.

  • Dar o revenire ca presedinte?

    Theodor Stolojan este in continuare presedintele PNL. Alta este chestiunea. Potrivit statutului, atunci cand presedintele partidului este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile functiei poate sa delege aceste atributii unuia dintre vicepresedinti. Este exact ce a facut domnul Stolojan. Ca urmare, mi se pare ca ar fi o dovada de lipsa de respect fata de Theodor Stolojan sa discutam altceva decat faptele reale. Cand va putea deveni si daca va reveni este o alta chestiune. Pana la urmatorul congres ordinar Theodor Stolojan este presedintele PNL. Tot asa de adevarat este ca atributiile acestei functii au fost delegate lui Calin Popescu Tariceanu. Mi se pare ca este o alegere rationala, indiferent daca fiecare dintre noi ar fi preferat alta alegere.

  • In perioada conflictului pe care l-ati avut cu Dinu Patriciu spuneati ca grupul condus de acesta, din care facea parte si Tariceanu, este distructiv pentru PNL. Tariceanu a ajuns la conducerea partidului. V-ati schimbat parerea?

    Nu cred ca se poate vorbi de o apartenenta clara a lui Tariceanu la grupul Patriciu. Cred ca lucrurile au evoluat din anul 2002 si pana astazi. Cred ca acum Tariceanu are sansa de a se ridica deasupra oricarei tensiuni interne si trebuie sa foloseasca acesta sansa. Ramane de vazut daca o foloseste cu adevarat. Eu ii dau acest credit.

  • Tariceanu se va intelege cu Basescu? Sunt doua firi diferite, iar Tariceanu nu este tocmai un fan Basescu...

    Se uita ca in politica nu exista incompatibilitati umane. In politica exista scopuri, exista interese, exista strategii pentru atingerea acestor interese si scopuri. Vreti sa imi spuneti ca exista o mare iubire intre Stalin si Churchill, intre Stalin si Roosevelt? Conjuncturile politice i-au obligat la un moment dat sa fie impreuna. Asadar, eu cred ca, pastrand proportiile, nu se poate vorbi de o mai mare incompatibilitate intre Basescu si Tariceanu. Important este ca amandoi sa fie rationali si sa inteleaga ca impreuna trag la aceeasi caruta.

  • Va tenteaza sefia partidului?

    In acest moment nu ma tenteaza. Eficienta este masura politicii. Am fost in ultimii doi ani foarte eficient in postura de membru. Si sper sa fiu in continuare la fel de eficient.

  • Va doriti un post in Executiv?

    Nu. Singura chestiune care ma intereseaza este sa joc un rol, cat voi putea, in cadrul partidului. In urmatorii patru ani, acesta este singurul meu obiectiv politic.

    REZISTENTA

    "In ce priveste rezistenta morala nu a cedat niciodata, nici acum. Poate ca acest incident de sanatate se datoreaza si faptului ca Theodor Stolojan nu a facut niciodata compromisuri"

    FUZIUNE

    "E bine sa judecam la rece si la rece putem judeca numai dupa alegerile parlamentare si prezidentiale. Pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, intr-o forma sau alta, fuziunea se va realiza"

    SANTAJ

    "Nu cred ca Stolojan era santajabil. Presiunea care se face asupra unui om poate sa aiba efecte perverse. Omul politic este supus la o presiune permanenta" - Valeriu Stoica, fost presedinte al PNL
  • ×