x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La inmormăntarea unui spion-general

La inmormăntarea unui spion-general

de Dorian Cobuz    |    25 Oct 2007   •   00:00
La inmormăntarea unui spion-general

Cortegiul funerar al generalului Constantin Silinescu, inmormăntat ieri la Cornetu, ar putea fi uşor comparat cu o adevărată paradă a spionilor romăni. Unii dintre cei mai experimentaţi ofiţeri de informaţii din ultimele decenii, dar şi oameni politici de marcă l-au insoţit pe fostul şef SIE pe ultimul drum.


In curtea familiei Silinescu din Cornetu s-au intălnit ieri doi foşti şefi de guvern ai Romăniei, Adrian Năstase şi Radu Vasile, aceştia fiind doar o mică parte dintre oamenii de marcă veniţi să aprindă o lumănare la căpătăiul generalului in rezervă Constantin Silinescu. Fostul adjunct al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi consilier pe probleme de securitate naţională a premierului Adrian Năstase a fost condus ieri pe ultimul drum de o cohortă de oameni politici şi o armată de bărbaţi in costume.


CEARTÃ... INTRE AGENŢI. Fostul premier Adrian Năstase, conservatorul George Copos, dar şi şeful ţărănist al fostului Executiv al Romăniei, Radu Vasile, şi-au dat măna şi au adus omagii generalului care a trecut in nefiinţă după o suferinţă misterioasă, chiar suspectă. De altfel, Adrian Năstase şi-a exprimat aprecierile faţă de generalul Silinescu, dar şi suspiciunile cu privire la suferinţa trupească prin care acesta a trecut in ultima parte a vieţii: "Era un om bun, iubit de toată lumea... In afară de conflictul cu Ioan Talpeş, care văd că nu a venit, nu a avut supărări cu oamenii. Şi el a fost foarte afectat de conflictul cu Talpeş, care a pornit de la copii... Era un om tănăr şi asta ridică semne de intrebare (cu privire la deces - n.r.). Familia e distrusă şi fetele lui foarte indurerate". Un episod neguros din biografia generalului Silinescu a fost colaborarea, dar şi ruptura cu fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, devenit apoi consilier al preşedintelui Ion Iliescu. Conflictul dintre cei doi a fost alimentat, se pare, de divorţul dintre copiii acestora (una dintre fiicele generalului Silinescu a fost căsătorită cu fiul lui Talpeş - n.r.), dar a fost pus şi pe seama impărţirii Partidului Social Democrat (PSD) in tabere in jurul celor doi lideri, Adrian Năstase şi Ion Iliescu. Silinescu a fost consilierul premierului Adrian Năstase, pe cănd Talpeş nu s-a ferit niciodată să se arate ca un apropiat al fostului preşedinte.

Un moment special prilejuit de ceremonie a fost acela cănd cei doi foşti prim-miniştrii s-au urcat in aceeaşi maşină pentru a face drumul de la locuinţa familiei Silinescu pănă la Biserica Sf. Paraschiva din Cornetu unde a avut loc inmormăntarea. Deşi nu a dorit să mai rămănă şi la biserică pentru intreg ceremonialul, Radu Vasile s-a oferit să-l conducă pe Adrian Năstase pănă pe Strada Alexandriei, nr. 185, capătul drumului pentru spionul general. Nici curtea bisericuţei din Cornetu nu s-a dovenit suficient de incăpătoare pentru intreg alaiul funerar, iar numărul coroanelor de flori s-a dovedit prea mare, astfel că după slujba din biserică nu s-au găsit suficiente braţe să le ducă pănă la mormănt. Una dintre coroane era semnată de Ristea Priboi, un alt fost slujitor al structurilor de informaţii din regimul comunist al cărui destin s-a impletit cu cel al lui Constantin Silinescu. Alaiul s-a remarcat insă prin numărul mare de bărbaţi imbrăcaţi la costume - de la cele de la Apaca pănă la mărci care par să nu sufere şifonarea - mulţi dintre ei foarte probabil colaboratori ai generalului Silinescu in cadrul structurilor de informaţii. Un detaşament de gardă i-a dat onorul generalului, iar lacrimile bărbăteşti s-au scurs discrete pe sub ochelarii negri.


Ofiţer cu ştaif

Constantin Silinescu a fost agent de spionaj pentru regimul comunist, avănd misiuni externe din 1974 pănă in 1988 in Marea Britanie, Cehoslovacia, URSS, Mongolia, Bulgaria, China, Iugoslavia, Ungaria şi Statele Unite. Silinescu a lucrat apoi in conducerea Centrală de Informaţii Externe (CIE), ca locţiitor şi şef de direcţie, sub coordonarea generalului Aristotel Stămătoiu, şeful spionajului romănesc pănă in 1990. Constantin Silinescu a fost avansat, in 1991, in cadrul noii structuri Serviciul de Informaţii Externe, fiind numit adjunct al directorului SIE, funcţie pe care a indeplinit-o vreme de 6 ani. In 1997, generalul Silinescu a fost indepărtat, printr-un Decret prezidenţial semnat de Emil Constantinescu, şi trecut in rezervă la doar 50 de ani. După 2000, Constantin Silinescu a devenit consilierul pe probleme de siguranţă naţională al premierului Adrian Năstase.

×