x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ministerul Sănătăţii cere explicaţii privind decesul gravidei

Ministerul Sănătăţii cere explicaţii privind decesul gravidei

25 Ian 2010   •   00:00

Ministerul Sănătăţii a cerut explicaţii, luni, Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi în legătură cu situaţia unei femei şi a copilului său nenăscut, care au murit, în noiembrie 2009, la Maternitatea din Galaţi, după ce pacientei i s-ar fi administrat un medicament care trebuia să-i provoace naşterea.

O femeie în vârstă de 40 de ani, din Focşani a murit, în noiembrie 2009, împreună cu fetiţa ei nenăscută, la Maternitatea din Galaţi, după ce pacientei i s-ar fi administrat Cytotec, un medicament care trebuia să-i provoace naşterea.

În legătură cu acest medicament, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a arătat, luni, că produsul Cytotec nu poate fi folosit în niciun stat UE, în niciun tratament, indiferent de natura acestuia, întrucât nu are autorizaţie de punere pe piaţă, el fiind autorizat în SUA în cazurile de ulcer gastric.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au solicitat explicaţii privind acest caz, după ce deputatul PDL, Mihail Boldea a solicitat, luni, într-un comunicat de presă, instituţiei şi Colegiului Medicilor să urgenteze ancheta la Maternitatea din Galaţi, în legătură cu acest caz.

"Avem de-a face, la prima vedere, cu un posibil caz de malpraxis, dar cred că adevărata problemă este managementul slab şi slaba gestiune a resurselor medicale de infrastructură şi financiare din Galaţi", a susţinut deputatul PDL.

Totodată, el a cerut evaluarea de urgenţă a managerului Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire", medicul Anamaria Hărăbor, susţinând că moartea pacientei şi a copilului acesteia puteau fi preîntâmpinate dacă se intervenea la timp.

Jurnalul Naţional a relatat, în ediţia de luni, acest caz. Conform publicaţiei citate, după ce i s-a administrat medicamentul - care provoacă violente contracţii ale uterului, putând duce la ruperea membranelor şi la invadarea vaselor de sânge care irigă uterul cu lichid amniotic - femeia a intrat în stop cardio-respirator şi a fost chemat medicul ATI care era de gardă, respectiv managerul spitalului, dr. Anamaria Hărăbor. La caz a ajuns şi şeful Staţiei de Ambulanţă Galaţi, doctorul Mihai Polinschi, după ce managerul spitalului a cerut sprijinul ambulanţei. O echipă formată din trei medici a operat-o pe femeia care decedase de aproximativ 30 de minute, însă copilul - o fetiţă de 3,700 kilograme - era mort.

×
Subiecte în articol: special