x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Miracole - Minunile icoanelor Sale

Miracole - Minunile icoanelor Sale

de Daniela Cârlea Şontică    |    01 Aug 2006   •   00:00
Miracole - Minunile icoanelor Sale

Invaluite uneori intr-o aureola de legenda, dar mereu privite cu multa speranta, icoanele facatoare de minuni, in general, si ale Maicii Domnului, in special, au atras de cand este crestinismul credinciosii la rugaciune.

De-a lungul timpului, Maica Domnului si-a aratat din plin iubirea si mila sa fata de oameni, implinindu-le cererile facute inaintea icoanelor ce o infatiseaza. De fiecare data cand omul a mers cu inima zdrobita in fata chipului ei zugravit si asezat in biserici, rugaciunea a primit raspuns. Iar daca necazul coplesitor a fost sters din viata omului in mod miraculos, atunci icoana in fata careia s-a rugat omul a devenit facatoare de minuni. De fapt, Maica Domnului face minuni. Dar vestea se duce ca icoana este facatoare de minuni. Si pe drept se poate spune asa, daca astfel credinta omului este mai puternica, stiind ca in fata acelei icoane i se asculta rugaciunea. Icoanele sunt cinstite in mod deosebit, ca si cand sfantul reprezentat in ea ar fi de fata. Credinciosii stiu ca prin intermediul icoanelor sunt in permanenta legatura cu Dumnezeu si cu sfintii pictati pe ele. "Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane", spune arhimandritul Ioanichie Balan in cartea "Sfintele icoane facatoare de minuni din Romania".

NEAMT. N-am putea spune care dintre icoanele Maicii Domnului existente la noi in tara este mai "facatoare de minuni" decat alta. Sunt foarte multe. Cea mai veche si mai valoroasa este considerata insa aceea de la Manastirea Neamt. Si istoric, si spiritual. Incarcatura duhovniceasca a acestei icoane vine si din faptul ca mii de calugari s-au rugat in fata ei in cele sase secole de existenta, iar din acei calugari multi au devenit sfinti. Nici miile de pelerini care au trecut pe la Neamt nu sunt de uitat. Traditia spune ca este o copie a icoanei Maicii Domnului din Lida si a fost adusa la noi in 1401, in vremea lui Alexandru cel Bun. Minunile facute de ea sunt atat de multe, incat nu s-ar putea scrie aici.

NAMAIESTI. O alta icoana renumita in randul celor facatoare de minuni este cea a Maicii Domnului de la Namaiesti. Numerosi oameni bolnavi si cu diferite nevoi se intorc usurati si cu cererile implinite dupa rugaciunea facuta inaintea acestei icoane. Dupa ce a fost gasita o icoana a Maicii Domnului intr-o stanca uriasa, oamenii au construit acolo mai intai un schit, apoi manastirea cunoscuta cu numele Namaiesti si au asezat la loc de cinste icoana gasita, care s-a dovedit a fi facatoare de minuni.

Icoane din toata tara

"Icoanele facatoare de minuni existente in tara noastra sunt un adevarat dar dumnezeiesc pentru poporul nostru credincios. Icoanele miraculoase sunt expresia celei mai curate iubiri divine care se descopera noua prin minuni", nota arhimandritul Ioanichie Balan. Cartea sa, "Sfintele icoane din Romania", dar si alte surse documentare arata o lista impresionanta de icoane ale Maicii Domnului facatoare de minuni. Exista cate o astfel de icoana la Manastirea Hodos-Bodrog de la Arad; la manastirile Namaiesti, Cetatuia Negru-Voda, Cotmeana, Glavacioc, Trivale (toate din Arges); la Biserica Vovidenia (Bacau); la Manastirea Izbuc (Bihor); la Catedrala Episcopala din Buzau; la Manastirea Calugara din Caras-Severin; la Manastirea Nicula din Cluj; la Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel din Constanta, precum si la Manastirea Dervent din acelasi judet. La Craiova, icoana Maicii Domnului din Biserica Madona Dudu este si ea facatoare de minuni. In judetul Galati se afla astfel de icoane la Manastirea Adam, la Biserica Mavromolul si la Biserica Sf. Nicolae. Mai sunt icoane miraculoase la Biserica Letca Noua, din judetul Giurgiu; la Biserica Musetesti si la Manastirea Tismana, din Gorj si la Manastirea Prislop, din Hunedoara.

Miraculoase de la Iasi la Olt

In Iasi, icoana Maicii Domnului din Catedrala Mitropolitana este facatoare de minuni, ca si icoanele Preasfintei Fecioare aflate la bisericile Sfantul Spiridon si Socola si in manastirile Golia si Dobrovat. Sunt facatoare de minuni trei icoane ale Maicii Domnului din Manastirea Hadambu. In Ilfov: la manastirile Caldarusani, Pasarea si Tiganesti, in Maramures la manastirile Dragomiresti si Sfanta Ana-Rohia. In manastirile nemtene sunt mai multe icoane ale Maicii Domnului facatoare de minuni: la Agapia, Bisericani, Durau, Horaita, Schitul Icoana, manastirile Neamt, Secu si Sihastria. In Olt este o icoana a Preacuratei Fecioare Maria la Manastirea Brancoveni, care face minuni, la fel sunt si icoanele Fecioarei Maria de la Biserica Maica Precista din Ploiesti si de la manastirile prahovene Pissiota, Ghighiu si Suzana. Icoane care fac minuni se afla in Satu Mare, la Manastirea Bixad, in Salaj, la Manastirea Stramba, in Suceava, la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena si in manastirile din acelasi judet: Moldovita, Putna, Rarau si Rasca.

Dalhautii si imprejurimile

Maica Domnului face minuni si prin icoanele sale de la Biserica Sfanta Adormire si de la manastirile Sfantul Pantelimon si Balaciu. Mai multe icoane ale Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu se afla in manastirile din Vrancea: Dalhauti, Valea Neagra, Lepsa si Poiana Marului. In Timis: la Manastirea Sfantul Gheorghe, iar in Tulcea, la Manastirea Celic-Dere, Maica Domnului face minuni prin doua icoane ce o infatiseaza. Icoanele de la manastirile Floresti, Bujoreni si Malinesti, din judetul Vaslui, sunt tot facatoare de minuni, la fel si cele de la Schitul Ostrov si Manastirea Dintr-un Lemn din Valcea. Si in Bucuresti sunt icoane ale Maicii Domnului facatoare de minuni la: Coltea, Olari, Mihai Voda, Gradina Icoanei, Scaune, Sf. Imparati Constantin si Elena, Sf. Ciprian, Sf. Gheorghe Nou, Inaltarea Domnului-Teiul Doamnei.

PREGATIRE SPECIALA
"Pictorul care vrea sa picteze o icoana mai intai este dator sa fie spovedit si sa se roage mult la sfantul respectiv, cerandu-i ajutor, inspiratie si binecuvantare. Fara acestea el nu va putea sa-i picteze chipul fetei. Pictorul, asemenea sfintitului scriitor, este inspirat de Duhul Sfant si asistat nevazut de sfantul respectiv la pictarea fiecarei icoane. Si daca el va respecta acest lucru, va reusi sa patrunda taina duhovniceaca a chipului icoanei si sa-l exprime pe lemn in culori" - arhimandrit Ioanichie Balan, "Sfintele icoane facatoare de minuni din Romania"
×