x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oltenita - Dunarea trece pe sub diguri

Oltenita - Dunarea trece pe sub diguri

de Radu Tutuianu    |    05 Mai 2006   •   00:00
Oltenita - Dunarea trece pe sub diguri

Cei 27.000 de locuitori din Oltenita privesc inspaimantati spre digul fortificat de la Ulmeni. Autoritatile dau asigurari ca apa Dunarii se va retrage in albia ei, fara sa afecteze populatia. Strans intre diguri, fluviul intra in casele oamenilor, infiltrandu-se prin pamant.

De Pasti, Dunarea a rupt malurile si a inundat campurile din perimetrul Oltenita-Spantov-Manastirea-Dorobantu. Dupa zece zile de asalt asupra satelor, apa a fortat ultimul dig intarit, dinspre municipiul Oltenita. Ieri-dimineata, Comandamentul pentru Situatii de Urgenta Oltenita supraveghea finalizarea lucrarilor de consolidare a digului de la Ulmeni - localitate ferita de inundatii datorita inaltimii.

Primarul din Oltenita, Costinel Milescu, da asigurari ca zagazul va rezista, chiar daca nivelul apelor va creste. "Am luat din vreme pozitii de aparare, am lucrat de cateva saptamani la fortificarea digului. Acum opturam un canal subtransversal, sa nu iasa apa pe sub dig si sa inunde orasul", spune primarul, care a stat toata noaptea langa soldati.

INAMICII. Intre apa care forteaza digul si oras se intinde o zona industriala, traversata de un dig mai mic si rambleul caii ferate. Daca oamenii ar pierde lupta pe digul de la Ulmeni, lung de 8 km, municipiul ar deveni un fund de balta. "Toate digurile sunt ca niste pungi cu apa, pentru care e nevoie doar de o intepatura sa se sparga", marturiseste viceprimarul Cercel Florian, in timp ce jandarmii de langa el privesc prin binoclu. O turma de vreo 20 de mistreti vine catre punctul de criza, unde militarii optureaza canalul turnand saci de nisip si pamant. Mistretii se opresc la cateva sute de metri si fac cale intoarsa spre Dunare de-a lungul digului.

VOLUNTARI. Intre timp, o duzina de biciclisti a coborat din satul Ulmeni si a venit langa primar sa il intrebe cum sta cu digul. "Am venit din Oltenita sa dam o mana de ajutor si sa vedem pana unde a ajuns apa. Am ascultat la radio ca nu e pericol, dar zvonurile ne doboara. Cica a intrat apa pe la Stadion, ca vor sa opreasca alimentarea cu apa, cu energie electrica. In oras, oamenii s-au apucat sa-si incarce avutul si sa plece in carute. Astia mai instariti asteapta cu tirurile la poarta", zice un biciclist imbracat in camasa si pantaloni la dunga. Primarul ii linisteste si le spune ca nu e nevoie deocamdata de ajutorul populatiei. "Societatile comerciale din localitate ne-au sprijinit cu utilaje, cu basculante speciale pentru spatii inguste. Primaria nu mai are asemenea masini in dotare, toate au fost privatizate", marturiseste edilul.

SIRETE. Apele Dunarii ocolesc digurile pe sub pamant

INFILTRATII. Ieri la amiaza, locuitorii municipiului Oltenita ascultau stirile tv si radio despre digul de la Ulmeni. La marginea orasului, in cartierul Coate Goale dinspre Dunare, locuitorii par cei mai speriati. "E ceva de groaza cum asteptam sa ne spuna ceva. Stim doar varianta oficiala, dar nu avem incredere ca ne spun adevarul. O sa ne anunte cu cinci ore inainte sa ne intre apa in case. Nici n-am mai trimis-o pe nepoata-mea la gradinita", spune o femeie, iesita in poarta casei la discutii. Localnicii nu au habar unde sa porneasca daca vine apa peste ei, "suntem ca intr-un lighean aici, inconjurati de Arges, Dunare si inundatiile de la Ulmeni". Multi au apelat la rudele care locuiesc la bloc si si-au dus acolo o parte din avut. "Cand lumea vine de la serviciu, isi incarca ce au mai de pret in carute, in masini si le duc la blocuri. Acolo macar ne urcam pe acoperis si ne ia cu elicopterul", spune un baiat in salopeta, pregatit, zice el, sa se urce pe stalpul de telegraf daca apa il ia prin surprindere.

PRIMA VICTIMA. In Oltenita exista deja o familie sinistrata

Deocamdata, Dunarea a scazut si nu mai preseaza digul din dreptul orasului. Pericolul persista la Ulmeni, unde autoritatile locale, armata si jandarmii supravegheaza barajul. In acelasi timp, o amenintare nevazuta a intrat in casele oamenilor. Sirete, apele Dunarii s-au infiltrat prin pamantul saturat, au iesit la suprafata in oras si deja au daramat o casa in Oltenita. "Apa mi-a intrat in casa si anul trecut, dar a rezistat. Anul acesta s-a daramat. Primaria mi-a facut dosar pentru a ma ajuta cu materiale", spune proprietarul primei case daramate in Oltenita.

RAPORT
Un raport dat publicitatii de WWF, una dintre cele mai importante organizatii ecologiste mondiale, arata ca inundatiile din acest an din Romania sunt rezultatul unei planificari proaste a folosirii pamantului si a unui management eronat pe toata lungimea Dunarii. WWF (Fondul Mondial pentru Natura) sustine ruperile de diguri din Romania, cu consecinta evacuarii a mii de oameni, subliniaza limitarile abordarii traditionale a managementului inundatiilor, cum sunt digurile si barajele: este necesara o abordare care sa conlucreze cu natura pentru apararea impotriva inundatiilor, pe toata lungimea fluviului.

Dunarea a pierdut 15.000-20.000 km2 de lunci inundabile incepand cu secolul al XIX-lea, ramanand 19% din fostele lunci. Acesta este rezultatul modificarilor antropice, incluzand constructia de canale, diguri si baraje pentru navigatie. In anul 2000, guvernele Romaniei, Bulgariei, Ucrainei si Republicii Moldova au semnat un acord de restaurare a mai mult de 220.000 de hectare de foste lunci inundabile de-a lungul Dunarii. Aceasta este aproximativ capacitatea de retinere a apei care lipseste acum Dunarii inferioare: anul acesta au fost inundate circa 200.000 de hectare de teren. In prezent, numai 6% din cele 200.000 de hectare convenite ale Coridorului Verde a fost implementat. (Alexandru Nastase)

PROGNOZE
Debitele Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, vor fi in crestere usoara pana la data de 8 mai. Dupa aceasta perioada, debitele vor intra in scadere pana la 11 mai, conform datelor transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. "Debitul Dunarii va creste in urmatoarele zile cu 300 de metri cubi pe secunda, insa se va resimti foarte putin pe sectorul romanesc", a explicat George Stancescu, hidrolog.

Debitul Dunarii la intrarea in tara a fost stationar ieri, avand valoarea de 12.900 mc/s, peste media multianuala a lunii mai de 7.350 mc/s. La 8 mai va atinge 13.300 mc/s. "Viitura asta este la jumatate pe panta de scadere si mai dureaza pana la jumatatea lunii iunie. Nimeni nu garanteaza ca am scapat de inundatii, deoarece urmatoarele doua luni ar putea fi bogate in precipitatii. Romania va fi afectata daca va ploua in bazinul hidrografic al Dunarii, in amonte, adica pana la intrarea in tara, nu neaparat la noi", a declarat George Stancescu, hidrolog la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Nivelurile se vor situa peste cotele de inundatie pe sectorul Calafat-Galati si peste cea de atentie la Isaccea. (Elena Stan)

AJUTOR DE LA PATRONI
Oamenii de afaceri din Oltenita au trimis zece camioane si tot atatea vole (incarcatoare frontale) pentru a ajuta lucrarile coordonate de primar. Initiativa a apartinut mai multor patroni, printre care si Nicu Dan, patronul unei firme de prestari servicii. El a dispus trimiterea unui camion si a unui incarcator frontal pentru lucrarile de consolidare a digului. "Vom ramane acolo pana cand va trece pericolul. Nu ma intereseaza daca primaria va deconta cheltuielile, noi nu am ajutat Primaria, i-am ajutat pe oameni sa nu isi piarda casele", spune Nicu Dan. Deversarile Dunarii au afectat direct activitatea firmei, prin inundarea statiei de betoane din Portul Oltenita. De asemenea, trei dintre angajati si-au pierdut casele sub ape la Manastirea si Chiselet.
×
Subiecte în articol: eveniment dunării oltenita ulmeni