x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omul Iancu Jianu

Omul Iancu Jianu

de Vali Ivan    |    10 Ian 2010   •   00:00
Omul Iancu Jianu

Iancu Jianu a trăit 55 de ani, timp în care a avut o viaţă plină de aventuri. A fost condamnat la ocnă, de unde a evadat, la moarte, de care a scăpat printr-o căsătorie conform unor reguli din acele vremuri, şi-a pierdut şi şi-a regăsit averea şi moşiile. A jefuit boierii din ţară, dar şi poştalionul domnitorului Caragea. Cu toate astea, într-un mod aproape incredibil, Iancu a murit de moarte bună.



Iancu Jianu s-a născut în anul 1787 la Caracal, fiind fiul lui Costache Jianu, boier stăpân al mai multor moşii din Ţara Românească, conform site-ului EnciclopediaRomâniei.ro.
Datele istorice arată că a avut mai multe surori şi fraţi, numele acestora din urmă fiind Mihai, Amza şi Dumitrache. Iancu a învăţat carte, ca şi fraţii săi, la Biserica Domnească din localitatea natală.

De la tatăl său a moştenit trei moşii: Fălcoi, Zvorsca şi Racoviţa Romanaţului. Fraţii şi surorile sale au moştenit alte moşii şi bunuri ale părinţilor, având cu toţii o stare materială bună.
"În anul 1810, din cauze rămase neelucidate, Iancu Jianu îl ucide pe arendaşul moşiei Brâncoveni. Din acest moment şi până în anul 1817, Jianu va haiduci în Muntenia cu ajutorul cetei sale de haiduci", se arată în EnciclopediaRomâniei.ro.

În anul 1812, Iancu Jianu şi oamenii lui sunt prinşi de autorităţi şi întemniţaţi la Caracal. De aici au fost duşi la Craiova, apoi la Bucureşti, pentru a fi judecaţi de divanul boierilor. Au fost condamnaţi la şase luni de închisoare la ocna de la Telega. Faima lui Jianu a explodat după ce acesta a evadat din ocnă şi a continuat să jefuiască boierii din ţară. Şi asta nu a fost tot, una dintre cele mai îndrăzneţe şi bogate lovituri a dat-o în anul 1815, când a atacat şi a jefuit poştalionul domnitorului, luând din acesta o mare sumă de bani.

Acest jaf l-a determinat pe domnitorul Caragea să îşi îndrepte mânia spre fraţii lui Jianu, pe care i-a obligat să plătească pagubele făcute de Iancu în timpul jafurilor, inclusiv paguba făcută prin furtul banilor din poştalionul domnesc. În anii 1813-1814 Jianu a haiducit în judeţul Gorj, prădând boieri, preoţi şi slujbaşi ai domnitorului, români şi greci, fără deosebire.

În anul 1814 Jianu este din nou prins de autorităţi şi dus la Bucureşti, în faţa lui vodă, care însă îl iartă după ce a sechestrat averea lui Iancu şi după ce fratele acestuia, Amza, a plătit o sumă de bani care să acopere pagubele făcute de haiduc. I s-au restituit de către vodă şi moşiile sechestrate, cu condiţia ca Jianu să plătească pagubele făcute în anii de haiducie şi pentru care păgubiţii deschiseseră o serie de procese împotriva fostului boier, mai scrie EnciclopediaRomâniei.ro.

La 17 aprilie 1817, Jianu este pus din nou în lanţuri pentru a fi dus la Bucureşti, unde urma să i se acorde graţierea pentru faptele sale de haiducie. Din nou, Jianu fuge de sub escortă şi se apucă de haiducie alături de ceata sa, pe care nu o desfiinţase niciodată. Este din nou prins şi dus la Bucureşti, unde este, de această dată, condamnat la moarte prin spânzurătoare, alături de haiducii prinşi împreună cu el.

Scăparea îi vine de la Sultana Gălăţeanu, o tânără din anturajul domniţei Ralu, fiica lui Caragea Vodă, care în virtutea unei cutume se mărită cu el, obţinând astfel anularea pedepsei cu moartea. Jianu a fost căsătorit cu Sultana până la moartea lui, survenită în anul 1842, şi au avut mai mulţi copii. Nu au mai plătit pagubele produse de haiduc, pentru că vodă Caragea a fugit din ţară şi astfel procesele intentate Jianului s-au stins de la sine.

La izbucnirea revoluţiei conduse de Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu îşi lasă soţia şi copiii pe moşia de la Fălcoi şi s-a oferit să lupte voluntar de partea revoluţionarilor. Vladimirescu îl numeşte căpitan de panduri şi îl trimite în solie la paşa Mehmet de la Silistra. În august 1821, revoluţia fiind înfrântă, Jianu este arestat de către paşa Mehmet. După ce este eliberat din închisoarea turcilor, Jianu pleacă la Braşov, dar în scurt timp se întoarce în Oltenia. Nu s-a întors pe moşiile sale pentru că era supravegheat de autorităţi, ci s-a stabilit într-o casă aflată într-o mică livadă a sa, în cătunul Chilii.

Aici va rămâne din anul 1823 şi până la moartea sa. În 1823 Jianu este din nou arestat, fiind suspectat că ar dori să dea o lovitură de stat, în calitate de fost om de încredere a lui Tudor Vladimirescu. De data aceasta însă, Jianu era nevinovat, aşa că a fost eliberat şi s-a întors la familia sa, în cătunul Chilii. A murit la 14 decembrie 1842 şi a fost înmormântat la Caracal, alături de părinţii săi, conform EnciclopediaRomâniei.ro

5490-110730-pagina1.jpg5490-110731-pagina2.jpg

















5490-110732-pagina3.jpg5490-110733-pagina4.jpg

×
Subiecte în articol: special