x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parfum crud de răzvrătire

Parfum crud de răzvrătire

de Roxana Roseti    |    07 Ian 2011   •   11:26
Parfum crud de răzvrătire

În cadrul celei de-a 17-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus din toamna anului 2010 a fost lansată o carte interesantă, al cărei titlu, departe de a fi sumbru, culege de fapt un „ghem de idei”: „Umbra de dincolo...”, de A.C. Pahomi (Editura Sitech). Chezăşie stă de fapt şi mottoul, care poartă semnătura lui Carl Hustrav Jung: „Înţelepciunea în­seamnă cunoaşterea în profunzi­me a marilor metafore ale sensului”.

O singurătate uriaşă străbate întreaga acţiune, ca o radiografie a fiecăruia dintre noi, alunecând prin­tre zile şi încercând să găsească poarta spre tainicul sens al existenţei. Personajul principal conţine într-un mod ciudat parte din gândurile noastre, oglindindu-ne întrebările mute, descriindu-ne aproape indecent temerile: „Câteodată, aveam sentimentul bizar că, de fapt, nici nu exist, că sunt pur şi simplu o invenţie de-a mea, un simplu exerciţiu de gândire, un ghem de idei care se rostogoleşte printre paşii grăbiţi ai oamenilor reali”. Umbra de dincolo... este ecoul auzit şi ne­auzit al existenţei umane – plă­mă­dire de nelinişti sau aglome­rare de îndoieli chinuitoare. Personaje bine articulate, cu nume inspirat alese, ca Anisia ori Venera Vlasopol, alcătuiesc un spaţiu viu, animat şi plin de savoare, în care personajul principal îşi poate diseca trăirile.

 

Reflecţie
Acţiune, atmosferă, realitate, amintiri, toate îmbinate cu talent, dar fără îndrăzneala de a privi în viitor, fiindcă A.C. Pahomi nu-şi lasă personajele să hoinărească spre ceea ce va veni.
Este un roman care nu se termi­nă la finalul lecturii, oferind după în­chiderea cărţii lungi momente de reflecţie. „Pulbere de necunoaş­te­­re am aşternut printre pagini, fir ne­vă­zut de îndoială, parfum crud de răz­vră­tire şi încâlceală de crepus­cul. Si­petul cu margini de hârtie este plin de şerpuitoare ademeniri, as­cunzând o hartă pierdută despre o insulă deţinătoare de comori”, spu­nea A.C. Pahomi într-un articol, şi citind această carte trebuie să-i dăm dreptate, deoarece „Umbra de dincolo...” poate reprezenta o... har­tă elegantă a căutărilor noastre!

×
Subiecte în articol: spectator jurnalul de duminică