x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parintele Agapie, luat la ochi si de OPC

Parintele Agapie, luat la ochi si de OPC

14 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Preotul Agapie Aurel Rusu, din Brasov, a fost trimis in penitenta, la regim aspru de paine si apa, la Manastirea Sambata de Sus de catre IPS Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului, dupa ce a tinut cea mai lunga slujba de inmormantare din istoria Romaniei. Preotul mai este in pericol sa fie amendat de OPC Brasov pentru acest "record". Un fapt fara precedent in istoria locasurilor de cult brasovene s-a petrecut in urma cu o saptamana cand, la Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", o inmormantare a unui tanar de 21 de ani a beneficiat de o predica de cinci ore.
LIBIU MATEESCU

Evenimentul, neplacut pentru mai-marii bisericii ortodoxe romane, a avut la origine animozitatea dintre doi preoti care slujeau la parohii diferite, dar care erau cumnati.

SUPARARE. Sotii Tiron si-au inmormantat baiatul in varsta de numai 21 de ani in urma cu o saptamana, dar au dorit ca slujba religioasa sa fie oficiata de un alt preot decat cel din parohia unde sunt inscrisi. Preotul convocat ad-hoc, unul dintre fiii parintelui Comsulea batranul, a facut slujba de priveghi cu o zi inainte de inmormantare, insa a doua zi nu a mai aparut pentru a-si duce la bun sfarsit slujba inmormantarii. In locul sau a venit cumnatul, parintele Agapie Aurel Rusu, parohul titular de la biserica cu pricina, care a decis sa-i pedepseasca pe enoriasii care au indraznit sa apeleze la un alt preot de la alta biserica. Modalitatea de pedepsire a fost una extrem de originala, le-a insirat verzi si uscate timp de cinci ore enoriasilor si participantilor la inmormantare, astfel incat atat parintii baiatului inmormanat, cat si rudele apropiate si-au pierdut rabdarea si-au inceput sa protesteze vehement.

ABERATII. Preotul Agapie Aurel Rusu a povestit pe larg participantilor la serviciul funerar pe care l-a oficiat despre circumstantele suspecte in care a avut loc revolutia romana, despre sacrificiul tinerilor eroi cazuti in revolutie si despre absenta oricaror informatii cu privire la teroristi. Mai tarziu, a explicat amanuntit cum decurge o operatie de montare a unei valve pe cord, despre riscurile unei boli de inima si despre speranta de viata a unui posesor de valva la inima. Versurile lui Eminescu au constituit apogeul expozeului parintelui Rusu, timp de o ora recitand, mai mult sau mai putin corect, din cele mai cunoscute poezii ale poetului nepereche. In final, dupa cateva ore istovitoare pentru participanti, Aurel Rusu a zugravit foarte colorat sfarsitul lumii cu toate grozaviile care se vor intampla atunci cand se va apropia momentul Armaghedonului.

REPETITIE. Batranul parinte Comsulea, tatal intaiului preot care a tinut slujba de priveghi, care era si cumnatul parintelui Rusu, a fost chemat de urgenta de oamenii innebuniti de lungimea discursului preotesc. Pentru ca nu stia foarte bine despre ce este vorba, noul venit a luat-o si el de la capat si le-a cerut oamenilor rabdare. Le-a cerut chiar sa se bucure ca il mai au inca printre ei pe tanatul Tiron. S-a petrecut chiar o cearta intre Rusu si Comsulea pe tema intaietatii cu privire la slujba ce trebuia tinuta.

PROTESTE. Participantii au protestat vehement. "Nu am mai putut sta inauntru, nici nu stiu despre ce este vorba in slujba tinuta de preot, dar totul este o bataie de joc", a spus un barbat epuizat de lungimea discursului lui Rusu, care la randul lui a apostrofat o ruda a decedatului: "Nu te-a invitat nimeni aici, tu ai vrut sa vii, du-te afara langa duba". In final, pana si parintele Rusu a ostenit si l-a lasat pe Comsulea sa tina slujba in timp ce el isi tinea falca cu o mana, probabil ii amortise de atata vorbit. La sfarsit, tanarul Tiron a fost dus pe ultimul drum de rude si apropiati epuizati mai mult de oboseala decat de durere.

REACTIE. Protopopului Brasovului, Zenovie Mosoiu, nu-i vine sa creada ce s-a intamplat la groapa. "Eu cred ca e putin exagerat ca aceasta slujba a tinut cinci ore. Nu cred c-a putut sa tina cinci ore slujba in sine. N-a putut sa fie cinci ore (se repeta iarasi protopopul uluit). Slujba de inmormantare e scrisa in cartile noastre, Aghiasmatan si Molitvetnic, deci nu poate sa dureze mai mult de o ora cu predica cu tot. La aceasta se adauga venitul la biserica plus plecatul din biserica, inclusiv dusul la locul inmormantarii, in total inca o jumatate de ora. Deci, sa zicem, cu plecatul de acasa, depinde de unde vine de acasa, s-ar mai adauga o ora de drum. Aceea nu mai poate fi considerata slujba, acela este drumul care il face pana la locul respectiv, nu?", se intreaba protopopul mai mult pe sine, nestiind de unde sa mai adune ceva timp pentru a-si explica lungimea neverosimila a slujbei de inmormanare tinuta de Rusu. In legatura cu subiectele ciudate abordate de parohul incriminat, parintele preacucernic Mosoiu a spus: "Depinde cine a fost mortul. Daca mortul a avut vreo tangenta cu eroii revolutiei, atunci se putea vorbi despre asa ceva. Daca mortul respectiv a avut o problema cu inima, se putea aminti ca medicii si-au dat tot interesul sa-l salveze. Dar daca mortul nu a avut nici o tangenta cu subiectele amintite nu era cazul sa se vorbeasca despre asa ceva. Cam un sfert de ora trebuie sa dureze predica la o inmormantare".

PEDEAPSA. Tot protopopul Brasovului a dezvaluit ca Mitropolia este intrigata de acest eveniment nedorit: "Nu este problema mea. Eu am primit telefon de la IPS dr. Antonie Plamadeala, prin parintele inspector eparhial. Parintele Rusu a fost chemat la Mitropolie sa dea explicatii pentru cum a desfasurat acea ceremonie a inmormantarii si IPS va lua masurile pe care le va crede de cuviinta. Sigur, ii va face o observatie ca pe viitor sa nu se mai intample. Si eu as indruma pe tinerii preoti sa nu mai faca asa ceva, iar pe credinciosi sa aiba putintica rabdare la o inmormantare. Eu nu pot sa-i dau nici o pedeapsa si nici macar mitropolitul nu poate decat sa-l dojeneasca pentru ca pe viitor sa se indrepte. Este un preot tanar, care munceste si e foarte bine pregatit. Poate s-a abatut putin de la canoane". Un alt coleg de-al parohului Aurel Rusu, parohul Aurelia Reit de la Biserica "Sf. Treime" din Brasov, a apreciat ca acest coleg al sau este un erudit, insa are tendinta de-a exagera in cadrul slujbelor tinute la Biserica "Sf. Arh. Mihail si Gavril".

Mitropolia Ardealului, prin IPS dr. Antonie Plamadeala, nu a intarziat sa pedepseasca abaterea parintelui Rusu, mustrandu-l si trimitandu-l catre penitenta la Manastirea Sambata de Sus pe regim aspru de paine si apa, timp de o luna de zile, care in final se poate transforma intr-o saptamana de penitenta.

IPOTEZE

"Depinde cine a fost mortul. Daca mortul a avut vreo tangenta cu eroii revolutiei, atunci se putea vorbi despre asa ceva. Daca mortul respectiv a avut o problema cu inima, se putea aminti ca medicii si-au dat tot interesul sa-l salveze" - Zenovie Mosoiu, protopop de Brasov

INTERDICTIE LA SLUJBA

In urma cu cinci zile, moastele intaiului crestinator al neamului romanesc, Sf. Andrei, au fost aduse la Biserica "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril", pentru a fi expuse enoriasilor si credinciosilor din toata tara. Acestia au venit in numar de 50.000 pentru a atinge racla ramasitelor sfantului si pentru a asculta slujba religioasa. Desi este parohia sa, parintele Agapie Aurel Rusu nu a mai fost lasat sa tina slujba, locul sau fiind luat de Sfintia sa Visarion Rasinareanu, de Arhiepiscopul Tomisului, de parintele Aurelian Reit si de alti preoti. Aurel Rusu s-a pastrat undeva in umbra.

SURPRIZA DE LA OJPC

Mihai Mohaci, seful Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, a declarat pentru Jurnalul National: "OJPC se poate autosesiza intrucat prestarea de serviciu, slujba in sine nu a fost corespunzatoare. Sefii acelui preot trebuie sa ne confirme incalcarea procedurii uzuale, iar noi putem interveni pentru recuperarea banilor de catre rudele decedatului. Daca s-au luat bani pentru slujba respectiva, atunci este o prestare de serviciu si putem interveni. Este o chestiune delicata care nu s-a mai intamplat. Nu scrie nicaieri cat tine o slujba, dar nici sa bati campii in halul acesta. Daca ne va confirma protopopiatul Brasov, putem investiga acest caz pentru ca este corect ca rudele saracului tanar sa-si recupereze banii dati preotului Rusu".
×