x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Petiție la vreme de pandemie. „Diaspora Europeană” cere președintelui desființarea Curții Constituționale

Petiție la vreme de pandemie. „Diaspora Europeană” cere președintelui desființarea Curții Constituționale

de Ion Alexandru    |    24 Mar 2020   •   12:38
Petiție la vreme de pandemie. „Diaspora Europeană” cere președintelui desființarea Curții Constituționale
Un grup din Marea Britanie, autointitulat „Diaspora Europeană”, implicat în protestele neautorizate care au avut loc în luna august a anului 2018 în Piața Victoriei din București, dar care au avut și candidat propriu la alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai a anului trecut, îi cere președintelui României, în plină pandemie de coronavirus, organizarea unui referendum pentru… desființarea Curții Constituționale. Grupul a fost promovat intens, în ultimii doi ani, de mai multe site-uri din zona ONG, poziționată împotriva fostei guvernări PSD.
Petiția concepută pentru acest deziderat întrunea, până ieri, 3.471 de semnături, din care, în ultimele 24 de ore, au suscitat interesul a 824 de persoane, dintre care mai mult de trei sferturi localizate pe teritoriul României.
Petiția redactată și supusă procesului electronic de semnături este formulată în atenția Administrației Prezidențiale, direct președintelui Klaus Iohannis, și este o inițiativă a „Diaspora Europeană”. Denumit „Petiție pentru organizarea unui Referendum pe tema desființării Curții Constituționale Române”, documentul critică instituția suverană a statului român care veghează la respectarea Constituției, pe care o consideră ca fiind „în conflict cu poporul român”.
„Înființată în 1992, Curtea Constituțională a României, care trebuia să fie garantul respectării Constituției, a devenit cu timpul instrumentul represiv principal al Partidului Social Democrat (PSD). În special activitatea din ultimii ani a știrbit puternic imaginea și reputația Curții, iar încrederea poporului în independența Curții a scăzut dramatic. Sondajele efectuate în ultimele zile arată că tot mai mulți cetățeni sunt de acord cu desființarea CCR și înlocuirea judecătorilor cu profesori de drept constituțional. Având în vedere faptul că membrii Curții sunt numiți politic, independența acestora este pusă la îndoială din ce în ce mai des. Luând în calcul și nemulțumirea poporului față de salariile și pensiile speciale exorbitante ale membrilor, devine din ce în ce mai greu de justificat existența acestei instituții, care nu mai pare să-și îndeplinească atribuțiile, din contră, își depășește limitele conferite de lege pentru a servi un grup politic care se află în coliziune directă cu poporul român. Mai mult de atât, în ultimele luni, România pare a fi condusă de CCR, judecătorii fiind cei care stabilesc cursul politic al țării. Acest fapt creează în sine un conflict constituțional între CCR și poporul român, suveranitatea poporului fiind subordonată CCR-ului. Pentru aceste motive, noi, societatea civilă, cerem organizarea unui Referendum pentru consultarea poporului în ceea ce privește desființarea Curții Constituționale Române și înlocuirea acesteia cu o soluție mai potrivită, în linie cu voința poporului”, se arată în petiția citată.
 
Implicată în proteste și în alegerile pentru Parlamentul European
Inițiată în plină criză mondială generată de pandemia de COVID-19, petiția datează din 2 martie 2020 și până la ora redactării acestui articol a strâns 3.471 de semnături, cea mai mare parte a celor care au aderat fiind localizați pe teritoriul României – 2.451. Însă cel mai interesant amănunt cu privire la această inițiativă este faptul că ieri la prânz, când România nu se afla doar sub puterea Decretului Prezidențial prin care a fost instituită starea de urgență, ci și sub imperiul Ordonanței Militare nr. 2/2020 emisă de ministrul de Interne, prin care au fost restrânse și mai mult drepturile și libertățile individuale și economice, petiția a fost semnată de nu mai puțin de 824 de persoane, din care 627 sunt localizate pe teritoriul național.
„Diaspora Europeană” este o organizație autointitulată ca fiind o pagină pe o rețea de socializare, „unde vocile independente ale diasporei postează și dezbat toate problemele românilor. Nu facem propagandă niciunui partid politic”. Tot de pe pagina oficială a acestei organizații, aflăm că Diaspora Europeană „este administrată de un grup de cinci cetățeni români, care domiciliază la Londra: Narcis Mocanu, zis „Mario Mocanu”, Simona Roxana Baciu, Adrian Bogdan Cadâr, Lazăr Mladin și Alexandu Vlad Baciu. Organizația a fost implicată activ, în vara anului 2018, în procesul de îndemnare a românilor din străinătate să se strângă la București, în Piața Victoriei, îndemn care a condus, în cele din urmă, la protestul neautorizat din 10 august 2018, din fața sediului Guvernului României. Anul trecut, aceeași „Diaspora Europeană” s-a implicat activ și în procesul electoral aferent alegerilor europarlamentare, susținând candidatura independentului George Simion.
Organizația administrează și un portal de știri. Unele dintre temele abordate, în ultima perioadă, sunt legate de criza de coronavirus, dar și de anumite subiecte politice. Printre care și situația în care se găsea, la începutul acestei luni, fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea. Referindu-se la faptul că mai multe persoane din Baia Mare au ieșit în stradă, cerând public eliberarea fostului demnitar, portalul de știri administrat de „Diaspora Europeană” a titrat: „Pensionarii apără corupția” și „Sorina Pintea, eliberată la presiunea media din România”.
 
Ce spune Legea Fundamentală
Demersul referitor la desființarea Curții Constituționale este, prin el însuși, neconstituțional. Conform Articolului 152 din Constituție, care privește capitolul „Limitele revizuirii Constituției”, se arată că „nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”, Curtea Constituțională fiind singura entitate a statului care veghează, conform legii, la respectarea prevederilor constituționale și care sancționează, prin decizii și hotărâri, orice încălcare a Legii Fundamentale. De asemenea, „Constituția nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu, a stării de urgență și nici pe timp de război”.

Alt petiționar cere dosare penale pentru preoți
În ultimele zile, mai multe petiții au fost depuse pentru a fi semnate. Una dintre acestea, aparținându-i unui cetățean pe nume Iosif Tornea, este intitulată „Dosar penal pentru preoții care împărtășesc cu aceeași linguriță pe durata pandemiei”. „Azi, 22.03.2020, preoți de la Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca au împărtășit credincioșii folosind aceeași linguriță, în plină pandemie de COVID-19. Cerem să se dispună o anchetă și să se facă publice rezultatele și pedepsele”, se arată în petiția care, la închiderea ediției, întrunise 283 de semnături, toate din România.
O altă petiție depusă, în ultimele două zile, aparține Platformei Social-Liberale, care cere „6 luni fără rate”, prin înghețarea ratelor la bănci și IFN-uri, inclusiv a creditelor ipotecare pentru toți românii, până la data de 1 septembrie 2020. Petiția a strâns 17.340 de semnături.

×