x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pionierii rockului, Roşu şi Negru

Pionierii rockului, Roşu şi Negru

de Costin Anghel    |    05 Sep 2008   •   00:00
Pionierii rockului, Roşu şi Negru

SPECIAL  ●  o ediţie de colecţie în culori
Muzica românească nu a mai fost aceeaşi după ce pe piaţă a apărut Roşu şi Negru. Formaţia condusă de Nancy Brandes şi mai apoi de Liviu Tudan a scris pagini importante din Cartea Rockului de la noi din ţară. Din anii ’60 pînă în prezent, Roşu şi Negru a rămas aceeaşi stea!



SPECIAL  ●  o ediţie de colecţie în culori
Muzica românească nu a mai fost aceeaşi după ce pe piaţă a apărut Roşu şi Negru. Formaţia condusă de Nancy Brandes şi mai apoi de Liviu Tudan a scris pagini importante din Cartea Rockului de la noi din ţară. Din anii ’60 pînă în prezent, Roşu şi Negru a rămas aceeaşi stea!

Dacă aţi iubit sau iubiţi muzica bună, adevărată, sigur i-aţi ascultat măcar o dată pe cei de la Roşu şi Negru. Sigur aţi fredonat “Cadrane”, “Pseudofabula”, “Alfabetul” şi alte piese renumite ale trupeţilor. Muzica bună nu este însă la îndemîna oricui, are întotdeauna o poveste în spate, iar basmul celor de la Roşu şi Negru este unul frumos, complicat, sublim! Povestea lor a devenit Ediţie de Colecţie!
 GENIU. Liviu Tudan este considerat unul dintre muzicienii de geniu ai României

ÎNCEPUTURI. Roşu şi Negru a pornit la drum de la Liceul “Mihai Viteazul”, în 1965, acolo unde Nancy Brandes a înfiinţat-o. Talent recunoscut, Brandes a ştiu cum să facă ca în scurt timp trupa lui să apară pe la toate casele de cultură din Bucureşti. După doi ani a plecat la Iaşi, la Conservator. Acolo formaţia s-a reînfiinţat, membri fiind: Florin Marcovici – bas şi voce, Emil Trocan – chitară, Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Nancy Brandes – orgă. A venit apoi Nicki Dorobanţu şi a plecat Trocan. În 1969 apare Liviu Tudan. O dată cu venirea lui începea o nouă etapă importantă, de sofisticare a pieselor, de schimbare a gîndurilor. “Ca formaţie, noi întotdeauna am fugit de lucrurile simple, de şlagărele astea... simple, întotdeauna căutam chestii foarte sofisticate în pop şi rock. Noi nu eram adepţii lui Beatles... Noi căutam Emmerson, lucruri de mare amploare, de virtuozitate, piese lungi. Deja deveniserăm cunoscuţi în toată ţara, prin ’68, ’69”, povesteşte Nancy Brandes.
 LA ÎNCEPUT. În primii ani de existenţă, formaţia lui Nancy Brandes prelua foarte mult piese din repertoriul unor formaţii celebre în străinătate

RECUNOAŞTEREA MERITELOR.
Cu doi “luminaţi”, Brandes şi Tudan, în 1969, Roşu şi Negru cîştiga mai toate premiile importante ale primului festival important de muzică rock-pop din România, organizat în Bucureşti, la Clubul Studenţilor, de Facultatea de Arhitectură. Doru Ionescu, realizator de televiziune, vorbeşte despre acest moment important din viaţa trupei: “Ei au avut atunci, în ’69, o lucrare deosebită, începea moda lucrărilor conceptuale de mari dimensiuni, opere rock chiar. Au făcut o suită după Full Prayers, «Nebunii care Cred». Liviu Tudan îi spunea dramă lirică free. Ei preluau foarte mult şi apoi prelucrau, luau în special de la Blood Sweet and Tears, pentru că erau în vogă”. Formaţia devenea un supergrup, cunoscut de toată lumea în România. Liviu Tudan pleca din trupă şi se reîntorcea la Bucureşti, la Metronom. În 1971, la al doilea mare festival de muzică, cele două formaţii, Roşu şi Negru şi Metronom, îşi împărţeau majoritatea premiilor. Fanii muzicii rock găsiseră în trupeţii lui Brandes nişte idoli, nişte modele, o muzică de vis! Iubirea fanilor nu a putut însă să compenseze total regimul la care-i supuneau autorităţile. În ţară putea cînta, afară nu. În 1975, Nancy Brandes nu a mai suportat şi a plecat în Israel. Trupa

S-A DESTRĂMAT. În 1977, Liviu Tudan o reînfiinţează şi o ridică din nou pe culmiile gloriei. La începuturile anilor ’90 însă, totul se sfîrşeşte. Roşu şi Negru devine mit, legendă.

Cum a devenit Roşu şi Negru legendă, cum s-a scris istoria formaţiei, citiţi luni, 8 septembrie 2008, în Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional, şi ascultaţi muzica unică a trupei pe CD-ul ce o însoţeşte.

Muzică specială

Roşu şi Negru a adus noul în muzica românească. Au intrat pe scenă în timpul vremurilor de Beat şi au mers mai departe în vremea rockului. Muzica lor specială poartă amprenta virtuozităţii membrilor formaţiei şi a geniului creator a lui Liviu Tudan şi a lui Nancy Brandes.

Acesta din urmă caracteriza muzica formaţiei: “Cîntam pop, rock, fusion. Am avut un stil aparte, al nostru. Noi eram instrumentişti foarte buni, am căutat să profităm de acest lucru, încercam să profităm de această virtuozitate instrumentală. Legat de partea vocală, de armonii vocale, acestea erau mai puţine la noi. Vocalul era doar un pretext, solourile instrumentale ne plăceau mai mult. Eram nişte virtuozi”. Drumul muzicii la această formaţie este unul ascendent. Trupeţii au învăţat încontinuu. S-au inspirat din afară, s-au documentat întotdeauna în legătură cu ultimele tendinţe din muzica internaţională şi apoi puneau în practică informaţiile aflate. Folosirea grupurilor de instrumentişti i-a diferenţiat întotdeauna de celelalte formaţii. Se poate spune chiar că noţiunea de operă rock la noi în ţară a apărut o dată cu ei.

CD-ul de colecţie Roşu şi Negru reuneşte unele dintre cele mai bune piese ale formaţiei. Sînt cîntece fredonate de generaţii întregi, piese ce au făcut din membrii Roşu şi Negru adevărate staruri pe plaiurile noastre. Ascultaţi CD-ul de colecţie pentru a descoperi o muzică unică, o muzică ce vă va rămîne în suflet!

STIL APARTE

“Cîntam pop, rock, fusion. Am avut un stil aparte, al nostru. Noi eram instrumentişti foarte buni, am căutat să profităm de acest lucru, încercam să profităm de această virtuozitate instrumentală. Legat de partea vocală, de armonii vocale, acestea erau mai puţine la noi. Vocalul era doar un pretext, solourile instrumentale ne plăceau mai mult. Eram nişte virtuozi”
Nancy Brothers

×