x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Procese comerciale - Avocatii statului

Procese comerciale - Avocatii statului

de Eugenia Mihalcea    |    10 Feb 2006   •   00:00
Procese comerciale - Avocatii statului

Sapte societati de avocatura pot reprezenta statul la Curtea de Arbitraj International de la Washington.

Sapte case de avocatura vor putea reprezenta statul roman la Curtea de Arbitraj International de la Washington de pe langa Banca Mondiala. Consortiul format din societatea de avocatura Tuca&Asociatii si White&Case a fost desemnat ca avocat al statului in litigiul cu EDF, iar NNDKP si Freshfields Bruckhaus Deringer vor reprezenta Romania in procesul cu fratii Micula.

Dupa o licitatie organizata de Ministerul Finantelor Publice si considerata de unii cam ambigua, statul roman are o lista de sapte consortii, dar si case de avocatura care ar putea reprezenta Romania la Centrul International pentru Reglementarea Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala. Avocati care vor apara, pe langa interesele economice ale tarii noastre, imaginea Romaniei. O miza de sute de mii, chiar milioane de euro, atat pentru stat, cat si pentru societatile de avocatura. Si asta daca luam in considerare numai primul proces al statului roman la ICSID, respectiv cel cu Noble Ventures, fostul proprietar al Combinatului Siderurgic Resita, care a solicitat Romaniei daune de 353 de milioane de dolari in urma rezilierii contractului de privatizare.

NOBLE VENTURES. In acest proces, statul roman a fost reprezentat de firma americana White & Case si cea romaneasca Musat & Asociatii. In luna martie 2005, avocati din cadrul Musat & Asociatii care au lucrat la cazul Noble Ventures au parasit firma si au infiintat o alta societate de profil, Tuca & Asociatii. Desi in octombrie 2005 autoritatile anuntau cu surle si trambite ca Romania a castigat procesul, pe site-ul Curtii de Arbitraj de la Washington este precizat ca Noble Ventures a inregistrat o cerere de revizuire a sentintei, iar cazul apare ca nesolutionat. Acum, Ministerul Finantelor a selectat societatile de avocatura care vor fi angajate sa apere statul roman la ICSID.

IN INSTANTA. S-a creat astfel un grup de sapte firme, consortii abilitate sa reprezinte statul la Curtea de Arbitraj, pentru fiecare caz in parte firmele urmand sa fie desemnate de MFP, fara alta licitatie. Cum anume vor fi alese societatile de avocatura este un mare semn de intrebare, deoarece nici Ordonanta de Urgenta 126/2005 si nici Ordinul ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, nu sunt foarte clare in aceasta privinta. "Selectia celor sapte case de avocati a fost facuta intr-adevar de MFP (dupa o licitatie ambigua si total netransparenta), insa sper ca institutiile publice implicate vor dovedi corectitudine in alegerea avocatilor mandatati sa le apere interesele in procesele de la Washington", a declarat Gheorghe Musat, avocat asociat la Musat & Asociatii.

PATRU PROCESE. La ora actuala, conform paginii de web a ICSID, Romania este implicata in patru procese la Curtea de Arbitraj International. Unul dintre acestea este continuarea procesului cu Noble Ventures, pentru care Ministerul Finantelor nu a ales inca avocatii care sa reprezinte statul. In schimb, consortiul format din casa de avocatura Tuca & Asociatii si White & Case LLP a fost desemnat deja sa apere statul roman in procesul cu EDF, actiune in instanta inceputa deja din 2004. "In anul 2004 a fost facuta prima notificare, care s-a repetat in ianuarie 2005 - o data cu schimbarea Guvernului tarii noastre. In iulie 2005 a avut loc inregistrarea cererii de arbitrare la ICSID", spune Cornel Popa, avocat asociat al Tuca & Asociatii. Conform lui Cornel Popa, saptamana aceasta a avut loc si prima audiere.

DUTY-FREE-URILE. Povestea procesului este mult mai veche, avandu-si radacinile in perioada guvernarii Nastase. Mai exact, in 1992, companiile EDF Services LTD si SKY Services LTS s-au asociat cu TAROM si Aeroportul International Bucuresti-Otopeni, pe o perioada de zece ani, formand societatile mixte EDF Asro SRL si SKY Services (Romania) SRL. EDF Asro s-a ocupat de administrarea magazinelor duty-free din Aeroportul Otopeni. In 1998, Directia Vamilor a suspendat autorizatiile firmelor EDF pentru nereguli contabile, iar in 2001 TAROM a rupt parteneriatul cu EDF. Proprietarul EDF, Rick Weil, a declarat ulterior pentru publicatia engleza Financial Times ca seful de cabinet al premierului Adrian Nastase a cerut, in 2001, mita de 2,5 milioane de dolari. In septembrie 2002, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care se interziceau toate operatiunile duty-free din aeroport. Invocand incalcarea de catre statul roman a prevederilor din Tratatul bilateral dintre Romania si Republica Federala Germania si din Tratatului bilateral dintre Romania si Israel, firma canadiana de avocati Appleton & Associates a adus la cunostinta guvernului Nastase faptul ca statul roman este chemat in instanta la ICSID.

FRATII MICULA. Un alt proces in care este implicat statul roman si pentru care au fost desemnati deja avocati este cel al fratilor Micula, care au intentat proces dupa ce autoritatile romane au anulat unele facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate. Fratii Ioan si Viorel Micula au reclamat Romania in nume propriu, folosindu-se de faptul ca au si cetatenie suedeza. Consortiul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Freshfields Bruckhaus Deringer a fost ales de Ministerul Finantelor Publice sa reprezinte statul roman in acest caz. Conform Manuelei Nestor, avocat asociat la NNDKP, echipa va fi formata din trei parteneri si patru asociati.

Din 10 ianuarie, statul roman este chemat in instanta intr-un alt proces intentat de Spyridon Roussalis, proprietarul firmei Marine Continental.

MILIOANE DE EURO. Care sunt firmele care apara statul roman la Washington, la Curtea de Arbitraj International de pe langa Banca Mondiala? Pe o piata estimata la 25-35 de milioane de euro, casele de avocatura au mai lucrat cu statul roman, primid sume importante ca onorariu de la acesta, sau au reprezentat companii romanesti si straine, atat in procese de privatizare, tranzactii de mare amploare, dar si litigii.

Cu un numar de clienti in jur de 200 si o cifra de afaceri care a crescut de noua ori fata de anul 2000, conform lui Doru Bostina, societatea Bostina&Asociatii a avut printre clienti: Posta Romana, Postelecom, Cosmote, MCTI, Intrarom, Intracom, CN CFR SA, Loteria Romana, AVAS si nu numai. "Avocatura de afaceri este mai mult decat avocatura", spune Manuela Nestor, partener la NNDKP. Si zice asta referindu-se nu numai la cifra de afaceri a firmei, estimata pentru anul 2005 la circa 7 milioane de euro, ci si la dezvoltarea pietei avocaturii de afaceri la noi in tara in ultimii ani.

CLIENTII. Printre clientii NNDKP? Nume mari, dintre care Microsoft, Philip Morris, OMV la preluarea Petrom, dar si statul roman, in privatizarea BCR. Onorariile? Casele de avocatura nu se inghesuie sa spuna pentru cati bani lucreaza. "De la cateva sute de euro la mii de euro", spune Manuela Nestor. Si asta depinde de tranzactii, de onorariile fixe, dar si de "bonusul de succes" pe care il poate solicita o casa de avocatura. Gheorghe Musat declara ca pentru procesul cu Noble Ventures, societatea Musat&Asociatii a primit aproape 1 milion de euro de la stat.

TRANZACTII. Si volumul tranzactiilor variaza de la an la an, dupa cum spune Gheorghe Musat. "Au fost ani cand valoarea tranzactiilor a depasit un miliard de dolari, de exemplu anul privatizarii Sidex, unde am fost consilierii cumparatorului", adauga Musat. Cu o cifra de afaceri in jur de 5 milioane de euro pentru 2004 si in crestere cu 5%-10% pentru 2005, firma Musat & Asociatii are peste 500 de clienti. Dintre cele mai importante tranzactii, achizitia Banc Post de catre GE Capital, privatizarea Bancii Agricole catre Reiffeisen Bank, achizitia companiei Sidex Galati de catre Mittal Steel sau, mai recent, privatizarea celor doua societati de distributie electrica, Electrica Banat si Electrica Dobrogea. La nivelul tranzactiilor finalizate cu succes de catre Tuca&Asociatii, Cornel Popa aminteste una dintre cele mai cunoscute, achizitia Sicomed de Zentiva.

LISTA FIRMELOR
Consortiile acceptate pentru reprezentarea statului roman la ICSID, in ordinea punctajului obtinut, sunt: Tuca & Asociatii si White & Case LLP; Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Freshfields Bruckhaus Deringer; consortiul format din Lalive & Associes, Etude daavocats Geneva, Leaua & Cadar si avocatul Victor Tanasescu; Musat & Asociatii; Hayhurst Robinson in consortiu cu Morgan Lewis; Baker & McKenzie; Bostina si Asociatii in consortiu cu Beirne Maynard & Parsons. Penultimele doua de pe lista au fost contactate de Jurnalul National, dar au refuzat sa raspunda intrebarilor legate de acest subiect. Pe de alta parte, in afara de societatea Musat & Asociatii, celelalte patru case de avocatura romanesti se gasesc pe lista Ministerului Finantelor in parteneriat sau consortiu cu firme straine de avocatura, de regula societati cu experienta in ICSID, Drept international.

DE LA VICTORIA LA WASHINGTON
Rompetrol a chemat statul roman la Curtea de Arbitraj International de la Washington. Acesta este motivul invocat de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru intalnirea pe care a avut-o cu Dinu Patriciu si ministrul Justitiei, Monica Macovei, la Palatul Victoria. In cazul Rompetrol, actionarea statului roman la Washington se face in baza Tratatului Bilateral privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor dintre Romania si Tarile de Jos, semnat la 19 aprilie 1994, la Bucuresti, TRG fiind inregistrata in Rotterdam. Firma este detinuta in proportie de 80% de Dinu Patriciu, iar 20% - de Phil Stephenson, potrivit ultimelor date comunicate de grup. Conform comunicatului oficial al Guvernului, intalnirea dintre cei trei a avut loc la solicitarea presedintelui Rompetrol, care a informat in legatura cu punctul sau de vedere referitor la investigatiile ce vizeaza compania si la ICSID. Ulterior, la 19 iulie 2005, Guvernul Romaniei a fost notificat de societatea de avocati Salans - reprezentantii TRG - despre initierea unei actiuni la ICSID de Grupul Rompetrol impotriva statului roman. Si asta ca urmare a recomandarii Ministerului Justitiei de a nu accepta o solutionare pe cale amiabila a acestei cauze. Guvernul Romaniei a respins solicitarea Grupului Rompetrol de a plati despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari. Urmeaza sa vedem ce echipa din cele sapte va fi aleasa de Ministerul Finantelor, imediat ce ICSID va accepta solicitarea TRG. Procesul de la Washington este decisiv si pentru mersul anchetei din Romania, in care Dinu Patriciu este acuzat de inselaciune si evaziune fiscala.

CRITERII
11 societati de avocatura sau consortii au participat la selectia organizata de Ministerul Finantelor Publice, conform ordinului 1639 din 2005, procedura prin care societatile de avocatura vor fi angajate sa apere statul roman la ICSID. Ulterior au fost alese sapte consortii (intr-o prima faza fusesera opt, dar unul nu a mai aparut pe lista finala). Selectia ofertelor a fost realizata pe baza unor criterii de punctaj: numarul de avocati definitivi care vor face parte din echipa si vechimea in specialitate juridica de minimum 3 ani - cate un punct pentru fiecare membru al echipei de avocati care indeplineste criteriul, dar nu mai mult de 5 puncte; numarul de avocati din echipa care au experienta in litigii internationale ce presupun aplicarea procedurii de arbitraj - cate 10 puncte pentru fiecare membru al echipei de avocati, dar nu mai mult de 50 de puncte; numarul de avocati din echipa care au participat la procedurile arbitrale in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington DC - cate 15 puncte pentru fiecare membru al echipei de avocati, dar nu mai mult de 60 de puncte; numarul de litigii castigate in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii - cate 20 de puncte pentru fiecare litigiu, dar nu mai mult de 60 de puncte. Pentru ierarhizarea ofertelor, la punctajul tehnic s-a adaugat un punctaj la oferta financiara. Astfel, societatea de avocati cu cea mai mica oferta a primit un numar de puncte egal cu numarul ofertelor, iar celelalte, un punctaj corespunzator pozitiei in clasament.

CORNEL POPA: "AM LUCRAT IN CAZUL NOBLE VENTURES"
Consortiul format din Tuca & Asociatii si White & Case LLP a obtinut cel mai mare punctaj in selectia organizata de Ministerul Finantelor.
White & Case LLP este societatea de avocatura care a lucrat cu Musat & Asociatii in cazul Noble Ventures vs statul roman. Tuca & Asociatii a fost fondata in martie 2005, ca urmare a desprinderii unui numar de opt avocati asociati din cei 13 avocati asociati ai Musat & Asociatii, dintre care si Cornel Popa (foto). In prezent, Tuca & Asociatii are zece avocati asociati si 29 de avocati colaboratori, la care se adauga peste 20 de salariati. In ianuarie 2006, Gabriel Zbarcea, fostul presedinte AVAS, a devenit Managing Partner, alaturi de Florentin Tuca. Gabriel Zbarcea, care a fost si presedinte in comisia de privatizare a BCR, are o experienta de 10 ani pe piata avocaturii, fiind specializat in fuziuni, achizitii, privatizari, proiecte din sectorul energetic si imobiliar.
Echipa avocatilor asociati a fost extinsa prin promovarea lui Robert Rosu, avocat pledant cu experienta de peste 7 ani, coordonatorul Departamentului Litigii si Arbitraje.

MANUELA NESTOR: "FIRMA S-A FORMAT IN 1990"
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen si Freshfields Bruckhaus Deringer a fost selectat al doilea consortiu, dupa punctajul obtinut la selectia organizata de Ministerul Finantelor. Firma Nestor Nestor s-a format in 1990, imediat dupa Revolutie. Abia in 1995, cand legea romaneasca a permis, sotii Nestor au infiintat societatea de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), in parteneriat cu avocatii americani Kingston si Petersen. Acum casa de avocatura are 63 de avocati si 50 de angajati, persoane care acorda suport avocatilor, si anume, economisti, traducatori, specialisti in banking-investment si nu numai. NNDKP a facut parte din echipa de negocierea a statului roman in recent incheiata privatizare a BCR, alaturi de consultatii in brokeraj de la Daiwa. "Un moment de mare indoiala a fost la inceputul procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane, cand am crezut ca nu va fi de succes", a spus Manuela Nestor (foto), referindu-se la momentul in care statul a renuntat la privatizarea bancii cu un investitor strategic, alegand BERD si IFC.

CRENGUTA LEAUA: "LALIVE, LA PRIMUL CAZ ICSID"
Societatea civila de avocati Leaua & Cada si dr. Victor Tanasescu, in consortiu cu Lalive & Associes, Etude d’avocats, din Geneva, sunt pe lista avocatilor selectati de Ministerul Finantelor. Societatea de avocati Leaua & Cadar s-a infiintat in 2005. La momentul formularii ofertei adresate Guvernului Romaniei, dr. Victor Tanasescu isi desfasura activitatea in forma unui cabinet de avocatura, in conlucrare profesionala cu societatea civila de avocati Leaua & Cadar, dupa cum a precizat Crenguta Leaua (foto). De la 1 ianuarie 2006 s-a modificat structura colaborarii, astfel ca s-au reunit in cadrul aceleiasi societati, denumita Tanasescu, Leaua, Cadar & Asociatii.
Echipa este compusa din 15 avocati, dintre care cinci sunt asociati, la care se adauga personalul administrativ. Firma de avocatura Lalive & Associes are o activitate de peste 40 de ani in sfera litigiilor internationale si arbitrajului international comercial sau de drept public. Lalive & Associes au fost avocatii reclamantilor in primul caz la Curtea de Arbitraj International ICSID dupa infiintarea acestei institutii, respectiv Holiday Inns SA and Others v. Morocco.

GHEORGHE MUSAT: "AM PARTICIPAT LA LICITATIE SINGURI"

DORU BOSTINA: "O POLITICA DE EXTINDERE IN TERITORIU"
Bostina & Asociatii a fost selectata de Ministerul Finantelor in consortiu cu Beirne Maynard & Parsons LLP. Casa de avocatura Bostina & Asociatii isi are inceputurile in anul 1992, cand Doru Catalin Bostina (foto), membru al Uniunii Avocatilor din Romania, a pus bazele Cabinetului Individual Avocat Bostina.
La inceputul anului 2000 aceasta s-a transformat in Societatea civila profesionala de avocati Bostina & Asociatii, care are in prezent 60 de avocati, dar si angajati, specialisti in diverse domenii. Incepand cu 2003, Bostina & Asociatii a urmat o politica de extindere in teritoriu pentru a oferi servicii juridice clientilor a caror activitate presupune derularea de proiecte la nivel national. Pana in momentul de fata sunt deschise birouri secundare in Constanta, Ramnicu-Valcea, Resita, Zalau, Timisoara, Sibiu, Targu-Mures, Alba-Iulia, Iasi. La nivel international punctele de lucru deschise sunt in: Republica Moldova, la Chisinau, si Cipru, la Nicosia. Incepand cu anul 2004, SCA Bostina & Asociatii si-a extins aria de activitate prin infiintarea Grupului de Consultanta Bostina & Associates, din care face parte si Bostina & Asociatii, care asigura servicii de asistenta juridica si reprezentare in instanta.
×