x close

Prof. Mencinicopschi: Omul primitiv mânca mai sănătos decât noi. Cine sunt ucigaşii din bucătăriile noastre

2
Autor: Simona Lazar 09 Noi 2011 - 21:00
Prof. Mencinicopschi: Omul primitiv mânca mai sănătos decât noi. Cine sunt ucigaşii din bucătăriile noastre


Cand, in 1989, Romania intra in Guinness Book cu prima revolutie transmisa in direct la televizor, nu ne-a trecut prin minte ca tot un roman ar putea lansa o alta revolutie importanta. Cea din… bucatarie. O revolutie care conteaza – pentru unii dureroasa, chiar daca nu e vorba despre cutite si furculite infipte in carnita plina de celulita –, cata vreme ea se refera inainte de toate la schimbarea unor cutume si obiceiuri 'prost incetatenite' si la reasezarea bucataritului pe alte coordonate.

Prof. ing. dr Mencinicopschi, cel care a lansat, nu demult, conceptul 'revolutiei in bucatarie' (e si titlul ultimei sale carti), imi motiva acest demers intr-un interviu pe care il veti putea citi in curand, integral, pe www.jurnalul.ro: 'Din pacate, e de rau. Nu doar in bucataria noastra – sunt bucatarii si mai groaznice, mai bine zis lanturi alimentare si agroali­mentare si obiceiuri alimentare profund nesanatoase daca ne gandim la mancarea junk food sau la lanturile de fast-food. Lucrurile au degenerat foarte mult in ceea ce priveste comportamentul alimentar al omului si alimentele pe care le consuma astazi'.

Afirmatia domniei sale m-a facut curioasa. Oare cat de mult s-a schimbat omul, in decursul existentei sale 'multi-multimilenare'? Daca ne-am compara cu stramosii nostri de acum o mie de ani, ce am observa? Dar daca ne-am compara cu primii 'homo sapiens sapiens'? 'Am observat o schimbare dramatica a alimentelor pe care le consumam, a stilului de viata. Haideti sa luam istoria omenirii de foarte devreme. Ce am putea constata? Ca circa 99% din timpul existentei speciei umane, omul a fost un vanator-culegator. Asta inseamna ca el vana si culegea ierburi, radacini, fructe, legume, seminte, toate insa fiind consumate asa cum au fost luate din natura, nemodificate. Pentru a-si castiga mancarea, aceasta era foarte muncita…

Ca sa vanezi, sa culegi, depui un efort. Si fizic, dar si iteligenta este pusa in miscare. Ca sa prinzi un animal salbatic, trebuie sa fii ingenios, trebuie sa fii mai destept decat el. Omul nu este dotat de la natura cu gheare, cu forta, el este dotat cu inteligenta, si iata ca in felul acesta s-a dezvoltat si creierul, cumva si datorita acestui fel de viata, care a fost si o reusita din punct de vedere biologic. Acesta a constituit si un avantaj extraordinar, fata de celelalte specii, omul reusind sa aiba un spectru alimentar foarte diversificat. Stiati ca omul primitiv consuma cel putin 300 de specii de plante si animale?'

Nu, nu stiam. Inteleg ca astazi a­ceas­ta 'diversitate' este altfel in­te­leasa. Numarul de specii pe care il con­suma un grup de oameni sau o po­pulatie (intr-o anumita regiune) este mult mai mic, dar, intervenind asu­pra hranei, omul produce un nu­mar foarte mare de 'alimente', nu toa­te benefice sanatatii sale. Daca, in­tr-o fabuloasa masina a timpului, am avea ocazia sa calatorim in tre­cut si ne-am pomeni invitati la ma­sa omului primitiv, oare cu ce am fi ser­viti? 'Ni s-ar oferi cel putin 300 de spe­cii de plante salbatice, fructe, le­gume, negatite, dar, desigur, alese la maturitate deplina, bine coapte. As­tazi ni s-au rafinat si gusturile. Dar prin aceasta rafinare eu nu as intelege ceva bun. Gusturile nu ne minteau atunci. Erau gusturile alimentelor na­tu­rale, nemodificate in vreun fel de interventia omului. Nu erau procesa­te.

Intotdeauna un aliment din acea vre­me era si un aliment bun din punct de vedere nutritional, hranitor. Car­nea – omul a invatat sa o prepare, dar intr-un mod foarte sanatos si simplu. Niciodata omul ancestral nu si-a ars carnea. Pur si simplu faceau foc pe niste pietre, indepartau jarul si puneau pe aceste pietre incinse carnea. Astazi to­cam carnea, ii adaugam aditivi, o pu­nem pe gratar, cade grasimea pe jar, jarul impreuna cu grasimea afuma car­nea cu substante cancerigene. Am pu­tea sa le si denumim: sunt hidrocarburi policiclice aromate, care, pe langa fap­tul ca sunt cancerigene, perturba si echilibrul dintre satietate si foame. Si, incet-incet, ne ingrasam si devenim obezi.'

Concluzia profesorului Mencinicopschi este simpla: trebuie sa ne intoarcem la o alimentatie cat mai apropiata de cea a omului primitiv. Adica sa mancam un singur fel de man­care complex la o masa (man­care gatita), completand cu fructe si legume crude, cu seminte (si acelea neprelucrate termic). Sa fim atenti la asocierile dintre mancaruri si sa nu mancam mai mult decat organismul nostru are nevoie.

'Omul si-a imbolnavit pana si pisicile de diabet'
Obezitatea este o cucerire a civilizatiei. Afirmatia asta ma pune pe ganduri. Cu toate 'revolutiile' gastronomice, omenirea ia in greutate, la propriu, de la un an la altul. Iata, cuvantul 'revolutie' revine obsesiv, pe toate meridianele; il foloseste si Jamie Oliver, dar el apeleaza la bunul-simt al bucatarului, si nu la observatia omului de stiinta. Profesorul Mencinicopschi e inainte de toate om de stiinta, chiar si atunci cand scrie carti de bucate. De aceea inclin sa-l ascult atent atunci cand vorbeste despre obezitate ca despre 'molima omului modern'.

'Obezitatea nu este cunoscuta in natura', spune profesorul. 'Niciodata, pana la descoperirea agriculturii, omul nu a fost obez. Si nici animalele salbatice nu sunt obeze. Dar omul a extins aceasta plaga provocata de stilul sau de viata si asupra animalelor sale de companie. Am ajuns sa ne imbolnavim pisicile, sa avem pisici cu diabet. Pisica trebuie sa manance carne, mai ales carne cruda. Daca noi ii dam legume sau alimente procesate, se imbolnavesc de diabet. Lucrul acesta este exemplul cel mai evident ca ceva nu este in regula nici cu noi, nici cu animalele noastre, pe care le imbolnavim din prea multa iubire.'

Fragmente din interviu
Nu e deajuns sa mancam sanatos
'De mii de ani, omul a mancat anumite alimente, iar acestea au devenit compatibile cu genomul sau. Lucrurile stau mult mai profund decat credem noi. Alimentele reactioneaza direct cu cromozomii nostri, cu materialul nostru genetic. Suntem ceea ce mancam. De multe ori uitam un fapt: de circa 40 de mii de ani, genomul omului, omul ca fiinta biologica, nu s-a modificat. Dar alimentatia sa s-a modificat foarte rapid. Omul are, spre deosebire de restul speciilor, o evolutie dihotomizata, foarte lenta. Din punct de vedere socio-cultural ne-am modificat complet. Ne-am creat un mediu atat de atropizat, artificializat, incat suntem neadaptati la mediul pe care ni l-am creat. Traim in spatii inchise si suntem ingrozitor de sedentari. Omul este o masinarie facuta pentru miscare. In momentul in care nu mai facem miscare, putem sa mancam sanatos, ca tot ne imbolnavim.'

'Sa invatam sa mancam corect!'
'In viata moderna sunt foarte multi factori perturbatori care ne-au dus la pierderea instinctului si a capacitatii noastre de a manca sanatos, corect. Omul modern trebuie neaparat sa invete sa manance, sa aiba cunostinte de nutritie, pentru ca altfel va cadea prada unor alimente care nu-l vor omori imediat, dar cu siguranta il vor imbolnavi grav. Sa invatam sa mancam corect. Acesta este tri­butul pe care il platim pentru asa-zisa viata moderna a noastra, asa-zisul confort. Cine sunt ucigasii de astazi ai omului? Sunt aceste alimente industrializate, chimizate, dezechilibrate din punctul de vedere al profilului nutritional, sedentarismul si dragostea noastra infinta pentru confort.'

Senzorii… insensibili
'Noi, oamenii, suntem preechipati cu senzori care pot sa sesizeze o varietate cvasiinfinita de gusturi si arome. Ele nu au fost puse la incercare, cata vreme nu existau alimentele culturale. Asistam insa acum la o problema foarte grava: senzorii nostri devin… insensibili. Aromele industriale si gusturile astea atat de pu­ternice duc la un fel de anestezie a gusturilor. Faceti urmatorul experiment: dupa ce mancati alimente industriale, foarte, foarte savuroase, incercati sa mancati ceva cu un gust natural. Nu veti mai simti gustul! In schimb, renuntati cateva luni la aceste alimente industriale si incercati alimentele naturale integrale. Veti incepe sa percepeti din nou armonia gusturilor, iar alimentele industriale va vor parea apoi prea sarate, prea chimice.'

Citeşte mai multe despre:   special,   interviu,   alimentaţie sănătoasă,   alimentatie,   gheorghe mencinicopschi

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 11311


Mai multe titluri din categorie

Şeila Abdulamit (PSD): „Tinerilor trebuie să li se ofere o șansă aici, în țara lor”

Şeila Abdulamit (PSD): „Tinerilor trebuie să li se ofere o șansă aici, în țara lor”
Acum un an, tânăra Şeila Abdulamit mânca tobă şi zacuscă alături de Liviu Dragnea într-o cameră de cămin din Regie. Acţiunea de imagine a şefului PSD a propulsat-o astăzi pe locul al 16-lea...

Guvernul tehnocrat plăteşte contactul virtual cu peste două milioane de români din diaspora

 Guvernul tehnocrat plăteşte contactul virtual cu peste două milioane de români din diaspora
Galerie Foto Guvernul Cioloș inovează și în domeniul achiziţiilor publice făcute în campanie electorală. Pentru prima oară, Ministerul Afacerilor Externe a angajat o firmă de publicitate care să disemineze...

Adrian Pintea: Peste 150.000 ha de terenuri agricole sunt oficial nelucrate

Adrian Pintea: Peste 150.000 ha de terenuri agricole sunt oficial nelucrate
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este una din cele mai importante instituţii publice care contribuie la finanţarea şi dezvoltarea acestei ramuri a economiei. Implicată, de-a lungul...

Doctor Mihai Negruşoiu: De ce se umflă glezna, de ce „fuge” genunchiul

Doctor Mihai Negruşoiu: De ce se umflă glezna, de ce „fuge” genunchiul
Galerie Foto Entorsele, atât de frecvente, sunt de multe ori neglijate, lăsate să treacă de la sine. Însă, există riscul ca articulaţiile, genunchii, gleznele să “fugă” şi să devină instabile....

Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor

Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor
Galerie Foto În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc  pe 11 decembrie, Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării...

Cum a făcut Traian Băsescu peste un milion de lei în 22 de luni

Cum a făcut Traian Băsescu peste un milion de lei în 22 de luni
Galerie Foto Candidat din partea Partidului Mișcarea Populară pentru un post de senator, în legislatura 2016-2020, Traian Băsescu demonstrează, potrivit declarației de avere depuse recent, că atât el, cât și ...

Serial „Alcoolul la români”. Cum se preface alcoolul în otravă

Serial „Alcoolul la români”. Cum se preface alcoolul în otravă
Amintiți-vă când ați băut ultima oară un whisky. Sunteți sigur că era whisky? Rețele de contrabandiști reușesc să introducă pe piață băuturi contrafăcute pe care le ascund în sticlele unor...

Hildegard Brandl (PNL): „Ţara asta poate mai mult. Îmi doresc să fim un stat ca în Germania”

Hildegard Brandl (PNL): „Ţara asta poate mai mult. Îmi doresc să fim un stat ca în Germania”
Hildegard Helene Brandl este cea de-a treia propunere a liberalilor pe lista pentru Senat în Bucureşti, după neurochirurgul Leon Dănăilă şi economistul Florin Câţu. Un fel de Clotilde Armand a liberali...

Cine sunt norocoşii de care DNA a „uitat” în Microsoft II

Cine sunt norocoşii de care DNA a „uitat” în Microsoft II
Galerie Foto La o săptămână după anunțul spectaculos al punerii sub control judiciar a doi foști manageri ai companiei Microsoft România, implicați în dosarul încheierii contractului licențelor pentru...

Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie

Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie
Galerie Foto Alegerile parlamentare de anul acesta stau sub semnul “nopții minții”, după ce DNA a cerut și obținut arestarea preventivă a șefei Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru. Însă, miza politică...

David Eugen Popescu: De anul trecut până în prezent, AFIR a primit peste 20.000 de cereri de finanțare, în valoare de 3,16 miliarde de euro

David Eugen Popescu: De anul trecut până în prezent, AFIR a primit peste 20.000 de cereri de finanțare, în valoare de 3,16 miliarde de euro
Galerie Foto Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) asigură implementarea tehnică și financiară a proiectelor de investiții derulate în România prin intermediul submăsurilor de finanțare din PNDR...

Shopping în miez de noapte: întâi cumpărăm mașini de teren, apoi rezolvăm problema cozilor de la “Permise și Înmatriculări”

Shopping în miez de noapte: întâi cumpărăm mașini de teren, apoi rezolvăm problema cozilor de la “Permise și Înmatriculări”
Galerie Foto Cu ce se ocupa Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, în zilele în care la sediul din Pipera al acestei...

Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar

Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar
Ce casă de insolvență putea fi desemnată de instanță să administreze special firma falimentară de ambalat pui, din Portul Constanța, controlată de Mircea Băsescu? Una în care activează soția fostului...

Deputat la 24 de ani. Mara Mareş: „Politicianul trebuie să fie în slujba cetăţeanului”

Deputat la 24 de ani. Mara Mareş: „Politicianul trebuie să fie în slujba cetăţeanului”
Galerie Foto Mara Mareş este unul dintre cei mai tineri candidaţi la alegerile parlamentare din acest an. Ardeleanca de 24 de ani i-a luat locul fostului ministru Gheorghe Ialomiţianu pe listele PNL Braşov şi va fi prima...

Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire

Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire
Galerie Foto Două evenimente sunt aşteptate, în această perioadă, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, instituţie aflată sub conducerea lui Emil Boc. Primul ar fi venirea iernii. Al doilea, alegerile parlamentare din...