x close

Cocoşul, brânza, peştele, priveghiul crucii şi alte cutume şi REŢETE DE PAŞTI, în Grădiştea Călăraşilor

0
Autor: Tudor Cires 13 Apr 2012 - 13:08
Cocoşul, brânza, peştele, priveghiul crucii şi alte cutume şi REŢETE DE PAŞTI, în Grădiştea Călăraşilor
Vezi galeria foto


La Gradistea, de Pasti se da de pomana, in biserica, un cocos alb, iar ciobanii aduc branza sa fie sfintita si impartita celor care participa la slujba de Inviere. Satul e vechi, pe-aproape s-au descoperit vestigii preistorice si nu departe e Pacuiul lui Soare, cu legendara cetate de pe Dunare a lui Dromichete si scufundata mitropolie bizantina a Vicinei. O fi si acesta un motiv pentru care aici ritualuri precrestine se impletesc cu cele impamantenite in ultimii doua mii de ani. La 77 de ani impliniti, tanti Aurica Vasile ma lamureste despre obiceiurile de Pasti ale satului in care locuieste de-o viata: “Iaca, vine vinerea Pastelui, cand se aduce crucea din altar in mijlocul bisericii. Noi seara ne ducem la denii, fiecare cu o carpa alba sau cu un prosop, care-l ai mai frumos - il pui pe sfanta cruce, te inchini, iar seara crucea se pazeste la fel cum se pazeste la un mort. Care poate, sta de cu seara pana la ziua, sta acolo cu Iisus Hristos si il pazeste, ca este mort. Sambata cantam prohodul, ocolim biserica, iar in Noaptea de Pasti ne ducem si luam din «sfantul paste» (anafura) si ne veselim.'

Cocosul, branza, pestele

Un alt obicei e acela “al cocosilor': “In noaptea de Pasti lumea care are morti dragi da cate un cocos alb; se duce la sfantul altar, la parinte, si ii da cocosul si o punga cu ce-l lasa sufletul. Parintele citeste apoi pentru fiecare pomelnicul. Cocosii se dau la dascali ori la nevoiasi, ca pomana'. Intreb, nu fara temei, de unde atata samanta de cocos alb, la Gradistea? “Nu da toata lumea, ca este amarata si nu are de unde. Iar daca nu ai cocos alb, poti sa faci schimb cu vecinii.' Mai sunt si alte obiceiuri nestiute pe-aiurea. De exemplu, in Noaptea de Inviere se duc ciobanii cu o galeata de branza la biserica. “Branza o taie bucati, pentru ca toata lumea care ia «pasti» sa ia si o bucata de cas, ca asa este bine, sa fie pe masa branza, peste, cozonac, oua rosii. Se spune ca dupa ce inghiti sfantul paste e bine sa mananci o bucata de peste, ca sa fii usor ca pestele. Branza e ca sa ai fata alba.' Se rosesc oua in satele astea din lunca Dunarii? “Se rosesc. Pe vremuri foloseam vopsea pentru lana. Atunci nu aveai de toate. Umblam din casa in casa si intrebam gazda: «Ai vopsit, tata? Da-mi si mie ceaonul». Lua ceaonul si se ducea la alta vecina, sa vada daca a mai ramas vopsea, asa era inainte.... Acum fiecare om are vopseaua facuta gata.' Dar cu masa de Pasti, cum era? “In prima zi de Pasti nu ne mai ducem la biserica. La 12, mancam mai intai o bucata de peste, o bucatica de paine si apoi luam altele. Noi facem dim vreme drob, cozonac, oua rosii, friptura, bors de miel, peste. Punem pe masa branza, ceapa, usturoi'.

Retete, pe scurt...

O-ntreb cum face borsul de miel, sa-mi dea reteta, pentru cititori. “Dar ce, nu toata lumea stie sa faca bors de miel? Ce, nu stie sa fiarba bucatele?'. “Nu stie toata lumea, tanti!'. “Pai uite cum facem: fierbem bucatele, punem zarzavat - ceapa, morcov, radacina de patrunjel; dupa aia fierbem aparte bors si-l turnam in oala; batem oua si le turnam, punem verdeata - leusteanul ii bun -, eu torn si suc de rosii, facut de mine si pus la beci. Pentru friptura, dam carnea cu un praf de sare, punem mirodeniile, punem piper. Altii mai pun zarzavaturi, dar eu o fac goala. Mai torn vin, ca sa iasa mai fragezita, iar in sos pun un pic de usturoi. Friptura o mancam goala. Ai nostri nu vor cartofi, ca sunt satui, toata Saptamana mare, de cartofi, de ce sa mai punem cartofi si la friptura? O mancam numai cu usturoi si cu paine facuta de mine, la cuptor.'

Despre Pasti, in comunism

Mergem in camera de-alaturi, sa-mi arate ce-a tesut o viata, cu ce-o sa-si impodobeasca ea casa si masa, in ziua de Pasti. “Tes de pe cand eram copila', imi zice. “Zestre mi-am facut cu mana mea; si le-am facut si copiilor, si nepoatelor...'. Ca aminti de copilarie... s-o-ntreb si eu: cum erau Sarbatorile de Pasti, in vremea copilariei dumisale? “Eram foarte amarati si saraci, mamica croseta sa ne faca la toti coltuni pentru Pasti. Ca daca te impartasesti nu ai voie sa umbli cu piciorul gol pe pamant, trebuie sa fii incaltat. Nu umblam incaltati decat cand ne impartaseam. Ne incaltam cu coltuni de bumbac ca sa mergem la biserica si sa fim si noi in pas cu lumea. Care erau bogati, aveau incaltaminte, noi daca am fost 7, ce era sa facem!'. O intreb si cum erau sarbatorile cand s-a facut mai marisoara.

“D-apoi, ce sa va spun? Comunistii ne-au luat tot. Am dat caii, caruta, pamantul. Puneau hora duminica, sa nu ne ducem la biserica. Stiti de ce? Daca nu era hora, lucram. In toate duminicile lucram. Cand sa mai mergem la biserica. Daca ne duceam la camp, la colectiva, duminica, ne pontau norma dubla, asa ca toata lumea se ducea, ca sa ia mai multi bani, mai mult grau, porumb, cu ce ni se platea acolo. Parintele se obisnuise si el cu lumea, ca asa erau toate', mai zice, oftand usor. “Acum s-au schimbat toate, mergem la slujba in fiecare zi de sarbatoare, in saptamana mare mergem la denii. Eu cant si-n corul bisericii, ca imi place foarte mult, cantam de cand eram copil. Aveam 13-14 ani pe cand am intrat in cor, si era pe-atunci parintele Nistor, care-a murit. Aveam repetitie de doua ori pe saptamana, la camin...'. O rog sa-mi cante, ceva ce se canta la denii, ori la Inviere. Ca sa nu greseasca vreun cuvintel (de emotie), cere nurorii sa-i aduca repede “cartile de la biserica'. Apoi glasul se inalta, curat. “Eu de atunci stiu a canta, de cand eram copilita', mai spune. “Cei care au venit acum nu stiu cum stiu eu...'“Hristos a Inviat din morti,/ Cu moartea pre moarte calcand...'.

RETETE DE PASTI, pe-ndelete

Bors de miel
Ai nevoie de 700 g carne de miel, 2 litri de apa, un litru de bors, o ceapa, un morcov, o telina, o radacina de patrunjel, trei linguri cu orez, o lingurita cu leustean tocat, un ou, smantana, sare. Carnea se taie in bucati potrivite, dupa care se pune la fiert in apa cu un praf de sare. Se spumuieste. Zarzavatul se curata, se spala si se taie in patru. Se adauga sare. Se lasa sa fiarba pana cand carnea este gata. Se scoate carnea, se asaza in alt vas, se toarna zeama strecurata. Se adauga orezul spalat, borsul si se lasa sa fiarba 15-20 minute. Se presara leustean tocat marunt. Se drege totul cu un ou batut sau cu smantana.

Miel cu rozmarin
Doua kg carne de miel, 50 ml ulei, 30 ml otet, trei citei de usturoi zdrobiti, 5-6 fire de rozmarin proaspat, sare, piper negru (macinat). Mai intai se amesteca uleiul cu usturoiul si condimentele. Carnea se portioneaza si se marineaza putin in solutia obtinuta. Se asaza in tava, se toarna marinada si se acopera cu o folie de aluminiu. Se da la cuptor la foc mic, iar dupa primele 15 minute se scoate folia de aluminiu, se stropeste carnea cu osul din tava, eventual se intoarce pe partea cealalta si se continua coacerea. Daca e nevoie, se mai adauga putina zeama de carne. Se serveste cu cartofi copti si sosul din tava.

Miel la tava
Un kg carne de miel, 50 g untura, sare, o capatana mica de usturoi. Carnea (pulpa de miel) se spala si se sareaza, dupa care se lasa sa-si traga cata sare vrea timp de o jumatate de ora, apoi se cresteaza si se impaneaza cu bucatele de usturoi (jumatate din cantitate). Tava se unge cu untura, se asaza pulpele de miel in tava, se toarna deasupra putina apa si se pune la cuptor, la foc mic, stropind carnea cu sosul din tava din cand in cand. Dupa 40-50 de minute, se mareste focul, ca sa prinda crusta. Se scoate carnea, se subtieza sosul cu apa, se adauga restul de usturoi pisat si se toarna intr-un vas mai mic care se pune sa fiarba pe foc potrivit. Dupa cateva clocote, zeama se trece prin sita si se serveste alaturi de friptura.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3753


Mai multe titluri din categorie

Țara cosmeticienelor tobă de carte

Țara cosmeticienelor tobă de carte
Școala românească e complet ruptă de realitate. În vreme ce oamenii de afaceri din România sunt disperaţi că nu reuşesc să îşi mai ţină întreprinderile în picioare din lipsă...

Fostul soț al Laurei Kovesi, partener de afaceri cu apropiații lui Klaus Iohannis

Fostul soț al Laurei Kovesi, partener de afaceri cu apropiații lui Klaus Iohannis
Galerie Foto Reapărut, luna aceasta, în atenția opiniei publice, ca urmare a dezvăluirilor din presă referitoare la implicarea fostului soț al șefei DNA în furnizarea de material de construcție pentru Autostrada...

Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”

Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”
Accidentul vascular cerebral (AVC) este cea mai serioasă problemă de sănătate şi una dintre principalele cauze de mortalitate în România. Cu toate acestea, creierul uman nu încetează să ne...

Lovitură pentru DNA: abuzul în serviciu, dezincriminat și în raport cu Legea anticorupție

Lovitură pentru DNA: abuzul în serviciu, dezincriminat și în raport cu Legea anticorupție
Galerie Foto Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi a încasat, luna aceasta, una dintre cele mai dure lovituri, într-un dosar cele­bru, care a ținut prima pagină a ziarelor. Generalul în rezervă...

Picioare crăcănate și în X, etape normale în dezvoltarea copiilor

Picioare crăcănate și în X, etape normale în dezvoltarea copiilor
Părinţii, mereu grijulii cu micuţii lor, sunt foarte preocupaţi şi de primul cuvânt rostit, dar în egală măsură şi de întâii paşi. Adesea se sperie de fiecare amănunt la picioarele...

Complicele lui Mircea Băsescu, Marian Căpățînă, eliberat pe șest

Complicele lui Mircea Băsescu, Marian Căpățînă, eliberat pe șest
Condamnat, la mijlocul anului trecut, alături de Mircea Băsescu, în dosarul în care fratele fostului președinte a fost găsit vinovat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a...

Cum vrea LUDOVIC ORBAN „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE

Cum vrea LUDOVIC ORBAN „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE
Abia instalat în fruntea PNL, Ludovic Orban a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional principalul obiectiv al partidului pentru sesiunea de toamnă: să „frăgezească” majoritatea PSD-ALDE prin racolări...

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 
Galerie Foto Afacerea terenurilor agricole din localitatea Nana, județul Călărași, care au intrat, în 2013, în posesia fiicei fostului președinte Traian Băsescu, a fost construită, în mod infracțional, timp...

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017
Galerie Foto Deși condamnat, în 2014, la 16 ani și opt luni de pușcărie pentru ucide­rea soției sale Elodia Ghinescu, fostul polițist Cristian Cioacă, devenit, în timpul anchetei, rival al prim-adjunctului...

Șeful ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranţă epidemiologică în partea aceasta a Europei

Șeful ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranţă epidemiologică în partea aceasta a Europei
România nu se confruntă la ora actuală cu niciun focar de pestă porcină africană, deşi este înconjurată de această boală care evoluează în opt state, fiind "strânsă ca...

Legăturile logodnicului Elenei Udrea cu garda veche din procuratura lui Iliescu

Legăturile logodnicului Elenei Udrea cu garda veche din procuratura lui Iliescu
Galerie Foto Conceptul referitor la faptul că „lumea este mică” pare a fi confirmat cu subiect și predicat de către Elena Udrea. Protejata lui Traian Băsescu a făcut, zilele trecute, anunțul potrivit căruia s-a...

Adrian Diţă, ANCOM: România va fi prima ţară cu tehnologie 5G. Tarifele de roaming vor scădea în următorii patru ani

Adrian Diţă, ANCOM: România va fi prima ţară cu tehnologie 5G. Tarifele de roaming vor scădea în următorii patru ani
Adrian Diţă, cel care va conduce Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în următorii şase ani, doreşte o schimbare majoră de abordare a instituţiei, prin...

Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei boli de plămâni

Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei boli de plămâni
Umblă diverse legende prin populaţie legate de bolile de plămâni. Multe dintre ele sunt eronate, oamenii au auzit prin telefonul fără fir aceste zvonuri deformate privitoare la unele terapii. Vom...

CCR distruge ultima speranță a procurorului Eva

CCR distruge ultima speranță a procurorului Eva
Galerie Foto Curtea Constituțională a emis o motivare devastatoare, prin care a respins excepția de neconstituționalitate invocată de fostul procuror ieșean Emilian Eva, acuzat de comerț ilegal cu tablouri și opere de artă. ...

Samsarul căruia procurorul Țuluș i-a cesionat drepturile salariale a executat silit Ministerul Justiție

Samsarul căruia procurorul Țuluș i-a cesionat drepturile salariale a executat silit Ministerul Justiție
Galerie Foto În scandalul fără precedent declanșat la vârful Direcției Naționale Anticorupție, războiul se poartă cu toate armele pe masă. Unul dintre procurorii care au îndrăznit să-i facă Laurei...
Serviciul de email marketing furnizat de