x close

Cocoşul, brânza, peştele, priveghiul crucii şi alte cutume şi REŢETE DE PAŞTI, în Grădiştea Călăraşilor

0
Autor: Tudor Cires 13 Apr 2012 - 13:08
Cocoşul, brânza, peştele, priveghiul crucii şi alte cutume şi REŢETE DE PAŞTI, în Grădiştea Călăraşilor
Vezi galeria foto


La Gradistea, de Pasti se da de pomana, in biserica, un cocos alb, iar ciobanii aduc branza sa fie sfintita si impartita celor care participa la slujba de Inviere. Satul e vechi, pe-aproape s-au descoperit vestigii preistorice si nu departe e Pacuiul lui Soare, cu legendara cetate de pe Dunare a lui Dromichete si scufundata mitropolie bizantina a Vicinei. O fi si acesta un motiv pentru care aici ritualuri precrestine se impletesc cu cele impamantenite in ultimii doua mii de ani. La 77 de ani impliniti, tanti Aurica Vasile ma lamureste despre obiceiurile de Pasti ale satului in care locuieste de-o viata: “Iaca, vine vinerea Pastelui, cand se aduce crucea din altar in mijlocul bisericii. Noi seara ne ducem la denii, fiecare cu o carpa alba sau cu un prosop, care-l ai mai frumos - il pui pe sfanta cruce, te inchini, iar seara crucea se pazeste la fel cum se pazeste la un mort. Care poate, sta de cu seara pana la ziua, sta acolo cu Iisus Hristos si il pazeste, ca este mort. Sambata cantam prohodul, ocolim biserica, iar in Noaptea de Pasti ne ducem si luam din «sfantul paste» (anafura) si ne veselim.'

Cocosul, branza, pestele

Un alt obicei e acela “al cocosilor': “In noaptea de Pasti lumea care are morti dragi da cate un cocos alb; se duce la sfantul altar, la parinte, si ii da cocosul si o punga cu ce-l lasa sufletul. Parintele citeste apoi pentru fiecare pomelnicul. Cocosii se dau la dascali ori la nevoiasi, ca pomana'. Intreb, nu fara temei, de unde atata samanta de cocos alb, la Gradistea? “Nu da toata lumea, ca este amarata si nu are de unde. Iar daca nu ai cocos alb, poti sa faci schimb cu vecinii.' Mai sunt si alte obiceiuri nestiute pe-aiurea. De exemplu, in Noaptea de Inviere se duc ciobanii cu o galeata de branza la biserica. “Branza o taie bucati, pentru ca toata lumea care ia «pasti» sa ia si o bucata de cas, ca asa este bine, sa fie pe masa branza, peste, cozonac, oua rosii. Se spune ca dupa ce inghiti sfantul paste e bine sa mananci o bucata de peste, ca sa fii usor ca pestele. Branza e ca sa ai fata alba.' Se rosesc oua in satele astea din lunca Dunarii? “Se rosesc. Pe vremuri foloseam vopsea pentru lana. Atunci nu aveai de toate. Umblam din casa in casa si intrebam gazda: «Ai vopsit, tata? Da-mi si mie ceaonul». Lua ceaonul si se ducea la alta vecina, sa vada daca a mai ramas vopsea, asa era inainte.... Acum fiecare om are vopseaua facuta gata.' Dar cu masa de Pasti, cum era? “In prima zi de Pasti nu ne mai ducem la biserica. La 12, mancam mai intai o bucata de peste, o bucatica de paine si apoi luam altele. Noi facem dim vreme drob, cozonac, oua rosii, friptura, bors de miel, peste. Punem pe masa branza, ceapa, usturoi'.

Retete, pe scurt...

O-ntreb cum face borsul de miel, sa-mi dea reteta, pentru cititori. “Dar ce, nu toata lumea stie sa faca bors de miel? Ce, nu stie sa fiarba bucatele?'. “Nu stie toata lumea, tanti!'. “Pai uite cum facem: fierbem bucatele, punem zarzavat - ceapa, morcov, radacina de patrunjel; dupa aia fierbem aparte bors si-l turnam in oala; batem oua si le turnam, punem verdeata - leusteanul ii bun -, eu torn si suc de rosii, facut de mine si pus la beci. Pentru friptura, dam carnea cu un praf de sare, punem mirodeniile, punem piper. Altii mai pun zarzavaturi, dar eu o fac goala. Mai torn vin, ca sa iasa mai fragezita, iar in sos pun un pic de usturoi. Friptura o mancam goala. Ai nostri nu vor cartofi, ca sunt satui, toata Saptamana mare, de cartofi, de ce sa mai punem cartofi si la friptura? O mancam numai cu usturoi si cu paine facuta de mine, la cuptor.'

Despre Pasti, in comunism

Mergem in camera de-alaturi, sa-mi arate ce-a tesut o viata, cu ce-o sa-si impodobeasca ea casa si masa, in ziua de Pasti. “Tes de pe cand eram copila', imi zice. “Zestre mi-am facut cu mana mea; si le-am facut si copiilor, si nepoatelor...'. Ca aminti de copilarie... s-o-ntreb si eu: cum erau Sarbatorile de Pasti, in vremea copilariei dumisale? “Eram foarte amarati si saraci, mamica croseta sa ne faca la toti coltuni pentru Pasti. Ca daca te impartasesti nu ai voie sa umbli cu piciorul gol pe pamant, trebuie sa fii incaltat. Nu umblam incaltati decat cand ne impartaseam. Ne incaltam cu coltuni de bumbac ca sa mergem la biserica si sa fim si noi in pas cu lumea. Care erau bogati, aveau incaltaminte, noi daca am fost 7, ce era sa facem!'. O intreb si cum erau sarbatorile cand s-a facut mai marisoara.

“D-apoi, ce sa va spun? Comunistii ne-au luat tot. Am dat caii, caruta, pamantul. Puneau hora duminica, sa nu ne ducem la biserica. Stiti de ce? Daca nu era hora, lucram. In toate duminicile lucram. Cand sa mai mergem la biserica. Daca ne duceam la camp, la colectiva, duminica, ne pontau norma dubla, asa ca toata lumea se ducea, ca sa ia mai multi bani, mai mult grau, porumb, cu ce ni se platea acolo. Parintele se obisnuise si el cu lumea, ca asa erau toate', mai zice, oftand usor. “Acum s-au schimbat toate, mergem la slujba in fiecare zi de sarbatoare, in saptamana mare mergem la denii. Eu cant si-n corul bisericii, ca imi place foarte mult, cantam de cand eram copil. Aveam 13-14 ani pe cand am intrat in cor, si era pe-atunci parintele Nistor, care-a murit. Aveam repetitie de doua ori pe saptamana, la camin...'. O rog sa-mi cante, ceva ce se canta la denii, ori la Inviere. Ca sa nu greseasca vreun cuvintel (de emotie), cere nurorii sa-i aduca repede “cartile de la biserica'. Apoi glasul se inalta, curat. “Eu de atunci stiu a canta, de cand eram copilita', mai spune. “Cei care au venit acum nu stiu cum stiu eu...'“Hristos a Inviat din morti,/ Cu moartea pre moarte calcand...'.

RETETE DE PASTI, pe-ndelete

Bors de miel
Ai nevoie de 700 g carne de miel, 2 litri de apa, un litru de bors, o ceapa, un morcov, o telina, o radacina de patrunjel, trei linguri cu orez, o lingurita cu leustean tocat, un ou, smantana, sare. Carnea se taie in bucati potrivite, dupa care se pune la fiert in apa cu un praf de sare. Se spumuieste. Zarzavatul se curata, se spala si se taie in patru. Se adauga sare. Se lasa sa fiarba pana cand carnea este gata. Se scoate carnea, se asaza in alt vas, se toarna zeama strecurata. Se adauga orezul spalat, borsul si se lasa sa fiarba 15-20 minute. Se presara leustean tocat marunt. Se drege totul cu un ou batut sau cu smantana.

Miel cu rozmarin
Doua kg carne de miel, 50 ml ulei, 30 ml otet, trei citei de usturoi zdrobiti, 5-6 fire de rozmarin proaspat, sare, piper negru (macinat). Mai intai se amesteca uleiul cu usturoiul si condimentele. Carnea se portioneaza si se marineaza putin in solutia obtinuta. Se asaza in tava, se toarna marinada si se acopera cu o folie de aluminiu. Se da la cuptor la foc mic, iar dupa primele 15 minute se scoate folia de aluminiu, se stropeste carnea cu osul din tava, eventual se intoarce pe partea cealalta si se continua coacerea. Daca e nevoie, se mai adauga putina zeama de carne. Se serveste cu cartofi copti si sosul din tava.

Miel la tava
Un kg carne de miel, 50 g untura, sare, o capatana mica de usturoi. Carnea (pulpa de miel) se spala si se sareaza, dupa care se lasa sa-si traga cata sare vrea timp de o jumatate de ora, apoi se cresteaza si se impaneaza cu bucatele de usturoi (jumatate din cantitate). Tava se unge cu untura, se asaza pulpele de miel in tava, se toarna deasupra putina apa si se pune la cuptor, la foc mic, stropind carnea cu sosul din tava din cand in cand. Dupa 40-50 de minute, se mareste focul, ca sa prinda crusta. Se scoate carnea, se subtieza sosul cu apa, se adauga restul de usturoi pisat si se toarna intr-un vas mai mic care se pune sa fiarba pe foc potrivit. Dupa cateva clocote, zeama se trece prin sita si se serveste alaturi de friptura.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



 
Afisari: 3348


Mai multe titluri din categorie

Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor

Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor
Galerie Foto În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc  pe 11 decembrie, Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării...

Cum a făcut Traian Băsescu peste un milion de lei în 22 de luni

Cum a făcut Traian Băsescu peste un milion de lei în 22 de luni
Galerie Foto Candidat din partea Partidului Mișcarea Populară pentru un post de senator, în legislatura 2016-2020, Traian Băsescu demonstrează, potrivit declarației de avere depuse recent, că atât el, cât și ...

Serial „Alcoolul la români”. Cum se preface alcoolul în otravă

Serial „Alcoolul la români”. Cum se preface alcoolul în otravă
Amintiți-vă când ați băut ultima oară un whisky. Sunteți sigur că era whisky? Rețele de contrabandiști reușesc să introducă pe piață băuturi contrafăcute pe care le ascund în sticlele unor...

Hildegard Brandl (PNL): „Ţara asta poate mai mult. Îmi doresc să fim un stat ca în Germania”

Hildegard Brandl (PNL): „Ţara asta poate mai mult. Îmi doresc să fim un stat ca în Germania”
Hildegard Helene Brandl este cea de-a treia propunere a liberalilor pe lista pentru Senat în Bucureşti, după neurochirurgul Leon Dănăilă şi economistul Florin Câţu. Un fel de Clotilde Armand a liberali...

Cine sunt norocoşii de care DNA a „uitat” în Microsoft II

Cine sunt norocoşii de care DNA a „uitat” în Microsoft II
Galerie Foto La o săptămână după anunțul spectaculos al punerii sub control judiciar a doi foști manageri ai companiei Microsoft România, implicați în dosarul încheierii contractului licențelor pentru...

Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie

Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie
Galerie Foto Alegerile parlamentare de anul acesta stau sub semnul “nopții minții”, după ce DNA a cerut și obținut arestarea preventivă a șefei Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru. Însă, miza politică...

David Eugen Popescu: De anul trecut până în prezent, AFIR a primit peste 20.000 de cereri de finanțare, în valoare de 3,16 miliarde de euro

David Eugen Popescu: De anul trecut până în prezent, AFIR a primit peste 20.000 de cereri de finanțare, în valoare de 3,16 miliarde de euro
Galerie Foto Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) asigură implementarea tehnică și financiară a proiectelor de investiții derulate în România prin intermediul submăsurilor de finanțare din PNDR...

Shopping în miez de noapte: întâi cumpărăm mașini de teren, apoi rezolvăm problema cozilor de la “Permise și Înmatriculări”

Shopping în miez de noapte: întâi cumpărăm mașini de teren, apoi rezolvăm problema cozilor de la “Permise și Înmatriculări”
Galerie Foto Cu ce se ocupa Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, în zilele în care la sediul din Pipera al acestei...

Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar

Fabrica lui Mircea Băsescu își petrece insolvența cu soția lui Blejnar
Ce casă de insolvență putea fi desemnată de instanță să administreze special firma falimentară de ambalat pui, din Portul Constanța, controlată de Mircea Băsescu? Una în care activează soția fostului...

Deputat la 24 de ani. Mara Mareş: „Politicianul trebuie să fie în slujba cetăţeanului”

Deputat la 24 de ani. Mara Mareş: „Politicianul trebuie să fie în slujba cetăţeanului”
Galerie Foto Mara Mareş este unul dintre cei mai tineri candidaţi la alegerile parlamentare din acest an. Ardeleanca de 24 de ani i-a luat locul fostului ministru Gheorghe Ialomiţianu pe listele PNL Braşov şi va fi prima...

Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire

Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire
Galerie Foto Două evenimente sunt aşteptate, în această perioadă, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, instituţie aflată sub conducerea lui Emil Boc. Primul ar fi venirea iernii. Al doilea, alegerile parlamentare din...

Fost manager al Microsoft, demnitar în guvernarea PSD

Fost manager al Microsoft, demnitar în guvernarea PSD
Ultima etapă “jucată” de procurori în dosarul “Microsoft - ediţia demnitarilor” are toate ingredientele unei lucrări dospite de DNA de mai bine de doi ani, în aşteptarea...

Serial „Alcoolul la români”. „Licoarea“ care ucide pe loc. Zeci de victime, nici un vinovat

Serial „Alcoolul la români”.  „Licoarea“ care ucide pe loc. Zeci de victime, nici un vinovat
Galerie Foto Suntem cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și totuși cea mai mare consumatoare de alcool. Pentru a compensa lipsa banilor cu nevoia de băutură, conaționalii au ajuns să bea orice, chiar dacă de multe...

Profesor doctor Dan Mischianu: Obsesiile bărbatului sunt prostata, chelia și burta

Profesor doctor Dan Mischianu: Obsesiile bărbatului sunt prostata, chelia și burta
Galerie Foto Naveta la toaletă de 5-10 ori pe noapte, veşnica grijă să te afli în preajma unui grup sanitar, aşa începe chinul cu care prostata îl încarcă pe bărbatul de peste 50 de ani. Profesor...

Adrian Preda, pilot Tarom: Există un oarecare hazard noaptea când operezi fără lumini pe o pistă parțial funcțională de pe Henri Coandă

Adrian Preda, pilot Tarom: Există un oarecare hazard noaptea când operezi fără lumini pe o pistă parțial funcțională de pe Henri Coandă
Galerie Foto Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti a devenit supraaglomerat în ultimii ani. Aeronavele aterizează şi decolează la foc continuu, dar aeroportul nu este pregătit să facă faţă traficului intens. Este...