x close

Cocoşul, brânza, peştele, priveghiul crucii şi alte cutume şi REŢETE DE PAŞTI, în Grădiştea Călăraşilor

0
Autor: Tudor Cires 13 Apr 2012 - 13:08
Cocoşul, brânza, peştele, priveghiul crucii şi alte cutume şi REŢETE DE PAŞTI, în Grădiştea Călăraşilor
Vezi galeria foto


La Gradistea, de Pasti se da de pomana, in biserica, un cocos alb, iar ciobanii aduc branza sa fie sfintita si impartita celor care participa la slujba de Inviere. Satul e vechi, pe-aproape s-au descoperit vestigii preistorice si nu departe e Pacuiul lui Soare, cu legendara cetate de pe Dunare a lui Dromichete si scufundata mitropolie bizantina a Vicinei. O fi si acesta un motiv pentru care aici ritualuri precrestine se impletesc cu cele impamantenite in ultimii doua mii de ani. La 77 de ani impliniti, tanti Aurica Vasile ma lamureste despre obiceiurile de Pasti ale satului in care locuieste de-o viata: “Iaca, vine vinerea Pastelui, cand se aduce crucea din altar in mijlocul bisericii. Noi seara ne ducem la denii, fiecare cu o carpa alba sau cu un prosop, care-l ai mai frumos - il pui pe sfanta cruce, te inchini, iar seara crucea se pazeste la fel cum se pazeste la un mort. Care poate, sta de cu seara pana la ziua, sta acolo cu Iisus Hristos si il pazeste, ca este mort. Sambata cantam prohodul, ocolim biserica, iar in Noaptea de Pasti ne ducem si luam din «sfantul paste» (anafura) si ne veselim.'

Cocosul, branza, pestele

Un alt obicei e acela “al cocosilor': “In noaptea de Pasti lumea care are morti dragi da cate un cocos alb; se duce la sfantul altar, la parinte, si ii da cocosul si o punga cu ce-l lasa sufletul. Parintele citeste apoi pentru fiecare pomelnicul. Cocosii se dau la dascali ori la nevoiasi, ca pomana'. Intreb, nu fara temei, de unde atata samanta de cocos alb, la Gradistea? “Nu da toata lumea, ca este amarata si nu are de unde. Iar daca nu ai cocos alb, poti sa faci schimb cu vecinii.' Mai sunt si alte obiceiuri nestiute pe-aiurea. De exemplu, in Noaptea de Inviere se duc ciobanii cu o galeata de branza la biserica. “Branza o taie bucati, pentru ca toata lumea care ia «pasti» sa ia si o bucata de cas, ca asa este bine, sa fie pe masa branza, peste, cozonac, oua rosii. Se spune ca dupa ce inghiti sfantul paste e bine sa mananci o bucata de peste, ca sa fii usor ca pestele. Branza e ca sa ai fata alba.' Se rosesc oua in satele astea din lunca Dunarii? “Se rosesc. Pe vremuri foloseam vopsea pentru lana. Atunci nu aveai de toate. Umblam din casa in casa si intrebam gazda: «Ai vopsit, tata? Da-mi si mie ceaonul». Lua ceaonul si se ducea la alta vecina, sa vada daca a mai ramas vopsea, asa era inainte.... Acum fiecare om are vopseaua facuta gata.' Dar cu masa de Pasti, cum era? “In prima zi de Pasti nu ne mai ducem la biserica. La 12, mancam mai intai o bucata de peste, o bucatica de paine si apoi luam altele. Noi facem dim vreme drob, cozonac, oua rosii, friptura, bors de miel, peste. Punem pe masa branza, ceapa, usturoi'.

Retete, pe scurt...

O-ntreb cum face borsul de miel, sa-mi dea reteta, pentru cititori. “Dar ce, nu toata lumea stie sa faca bors de miel? Ce, nu stie sa fiarba bucatele?'. “Nu stie toata lumea, tanti!'. “Pai uite cum facem: fierbem bucatele, punem zarzavat - ceapa, morcov, radacina de patrunjel; dupa aia fierbem aparte bors si-l turnam in oala; batem oua si le turnam, punem verdeata - leusteanul ii bun -, eu torn si suc de rosii, facut de mine si pus la beci. Pentru friptura, dam carnea cu un praf de sare, punem mirodeniile, punem piper. Altii mai pun zarzavaturi, dar eu o fac goala. Mai torn vin, ca sa iasa mai fragezita, iar in sos pun un pic de usturoi. Friptura o mancam goala. Ai nostri nu vor cartofi, ca sunt satui, toata Saptamana mare, de cartofi, de ce sa mai punem cartofi si la friptura? O mancam numai cu usturoi si cu paine facuta de mine, la cuptor.'

Despre Pasti, in comunism

Mergem in camera de-alaturi, sa-mi arate ce-a tesut o viata, cu ce-o sa-si impodobeasca ea casa si masa, in ziua de Pasti. “Tes de pe cand eram copila', imi zice. “Zestre mi-am facut cu mana mea; si le-am facut si copiilor, si nepoatelor...'. Ca aminti de copilarie... s-o-ntreb si eu: cum erau Sarbatorile de Pasti, in vremea copilariei dumisale? “Eram foarte amarati si saraci, mamica croseta sa ne faca la toti coltuni pentru Pasti. Ca daca te impartasesti nu ai voie sa umbli cu piciorul gol pe pamant, trebuie sa fii incaltat. Nu umblam incaltati decat cand ne impartaseam. Ne incaltam cu coltuni de bumbac ca sa mergem la biserica si sa fim si noi in pas cu lumea. Care erau bogati, aveau incaltaminte, noi daca am fost 7, ce era sa facem!'. O intreb si cum erau sarbatorile cand s-a facut mai marisoara.

“D-apoi, ce sa va spun? Comunistii ne-au luat tot. Am dat caii, caruta, pamantul. Puneau hora duminica, sa nu ne ducem la biserica. Stiti de ce? Daca nu era hora, lucram. In toate duminicile lucram. Cand sa mai mergem la biserica. Daca ne duceam la camp, la colectiva, duminica, ne pontau norma dubla, asa ca toata lumea se ducea, ca sa ia mai multi bani, mai mult grau, porumb, cu ce ni se platea acolo. Parintele se obisnuise si el cu lumea, ca asa erau toate', mai zice, oftand usor. “Acum s-au schimbat toate, mergem la slujba in fiecare zi de sarbatoare, in saptamana mare mergem la denii. Eu cant si-n corul bisericii, ca imi place foarte mult, cantam de cand eram copil. Aveam 13-14 ani pe cand am intrat in cor, si era pe-atunci parintele Nistor, care-a murit. Aveam repetitie de doua ori pe saptamana, la camin...'. O rog sa-mi cante, ceva ce se canta la denii, ori la Inviere. Ca sa nu greseasca vreun cuvintel (de emotie), cere nurorii sa-i aduca repede “cartile de la biserica'. Apoi glasul se inalta, curat. “Eu de atunci stiu a canta, de cand eram copilita', mai spune. “Cei care au venit acum nu stiu cum stiu eu...'“Hristos a Inviat din morti,/ Cu moartea pre moarte calcand...'.

RETETE DE PASTI, pe-ndelete

Bors de miel
Ai nevoie de 700 g carne de miel, 2 litri de apa, un litru de bors, o ceapa, un morcov, o telina, o radacina de patrunjel, trei linguri cu orez, o lingurita cu leustean tocat, un ou, smantana, sare. Carnea se taie in bucati potrivite, dupa care se pune la fiert in apa cu un praf de sare. Se spumuieste. Zarzavatul se curata, se spala si se taie in patru. Se adauga sare. Se lasa sa fiarba pana cand carnea este gata. Se scoate carnea, se asaza in alt vas, se toarna zeama strecurata. Se adauga orezul spalat, borsul si se lasa sa fiarba 15-20 minute. Se presara leustean tocat marunt. Se drege totul cu un ou batut sau cu smantana.

Miel cu rozmarin
Doua kg carne de miel, 50 ml ulei, 30 ml otet, trei citei de usturoi zdrobiti, 5-6 fire de rozmarin proaspat, sare, piper negru (macinat). Mai intai se amesteca uleiul cu usturoiul si condimentele. Carnea se portioneaza si se marineaza putin in solutia obtinuta. Se asaza in tava, se toarna marinada si se acopera cu o folie de aluminiu. Se da la cuptor la foc mic, iar dupa primele 15 minute se scoate folia de aluminiu, se stropeste carnea cu osul din tava, eventual se intoarce pe partea cealalta si se continua coacerea. Daca e nevoie, se mai adauga putina zeama de carne. Se serveste cu cartofi copti si sosul din tava.

Miel la tava
Un kg carne de miel, 50 g untura, sare, o capatana mica de usturoi. Carnea (pulpa de miel) se spala si se sareaza, dupa care se lasa sa-si traga cata sare vrea timp de o jumatate de ora, apoi se cresteaza si se impaneaza cu bucatele de usturoi (jumatate din cantitate). Tava se unge cu untura, se asaza pulpele de miel in tava, se toarna deasupra putina apa si se pune la cuptor, la foc mic, stropind carnea cu sosul din tava din cand in cand. Dupa 40-50 de minute, se mareste focul, ca sa prinda crusta. Se scoate carnea, se subtieza sosul cu apa, se adauga restul de usturoi pisat si se toarna intr-un vas mai mic care se pune sa fiarba pe foc potrivit. Dupa cateva clocote, zeama se trece prin sita si se serveste alaturi de friptura.


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu
DNA a ieşit la atac, după decizia lui Klaus Iohannis de a nu o revoca din funcţie pe Laura Kovesi, cu un dosar de corupţie ce priveşte fapte petrecute începând cu 13 ani în urmă. Acţiunea procurorilor vizează...

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă
Igor Bergler este cel mai vândut autor român de după Revoluţie. Prima sa carte, „Bibila pierdută”, a depăşit 130.000 de exemplare, iar noua sa carte, Testamentul lui Abraham, ar putea doborî acest record. Aut...

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia
Galerie Foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici 4 milioane de euro a stat mai mult închisă anul acesta pentru că nu a nins. Deși pe fondul încălzirii globale la nivel mondial pârtiile construite sub 1000 de...

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”
Galerie Foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a nu da curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, că a ţinut cont de avizul negativ dat de S...

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3
Peste 1.400 de imobile din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova urmează să fie expropriate, în vederea finalizării unor lucrări de construcţie de drumuri aflate pe coridorul Autostrăzii...

Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă
Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar o bagatelă. Apendicele migrează uneori şi e necesar timp pentru a-l găsi. Profesor doctor Mircea Beuran explică, pentru cititorii Jurnalul, care sunt...

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită unei firme aflate în insolvenţă, şi pentru care o instanţă de judecată a decis să îşi recupereze creanţele, să intre în posesia documentelor necesare...

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România
Galerie Foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de trei celebri magnați din România însumau peste trei miliarde de euro. Este vorba despre averile controlate de Dinu Patriciu, Dan Grigore Adamescu și Puiu...

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria
Galerie Foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei a fost construită cu bani românești. Numai că nu e la noi, e la bulgari. Vecinii noștri au profitat de dezastrul național din turismul nostru şi i-au...

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” voluntar ordinului emis, la începtul acestui an, de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, și a secretizat caietele de sarcini în cadrul...

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită
Obiceiul fermecător al românilor de a întinde o masă cu bunătăţi în toate ocaziile are pe podium ospăţul de Paşte. Pe masă te invită carnea grasă, maionezele, torturile, cozonacul,...

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin
Galerie Foto Şi-a făcut studiile la Moscova la începuturile anilor '50 la Universitatea Lomonosov, unde trăieşte o poveste de dragoste cu Svetlana, fata dictatorului Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov şi un...

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro
Galerie Foto Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, legate de modul în care instrumentează unele dosare penale, cum administrează probe și cum inventează martori, pe de o parte, de controversele vizavi de relați...

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”
Fire discretă, Carmen Avram şi-a deschis sufletul special pentru cititorii Jurnalului. Realizatoarea emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3, ne-a dezvăluit cum simte sărbătoarea Paştelui prin toţi porii,...

Părintele Ionuţ Mavrichi: „Omul modern este compatibil cu creștinismul”

Părintele Ionuţ Mavrichi: „Omul modern este compatibil cu creștinismul”
Galerie Foto Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne transmite, dincolo de bucuria Învierii, un mesaj al asumării şi al jertfei. Ca să nu reducem această bucurie absolută la una de tip hedonist, trebuie să ne îngrijim de aproapele...
Serviciul de email marketing furnizat de