x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Dosare penale sensibile facute cu picioarele

Dosare penale sensibile facute cu picioarele

24 Feb 2004   •   00:00

Majoritatea infractorilor condamnati se considera nevinovati. Sunt insa si persoane care, pe langa argumentele clasice gen "mi-au inscenat dusmanii" sau "mi-a inscenat politia", aduc dovezi care pun sub semnul indoielii acuratetea demersurilor judiciare.

Va prezentam doua cazuri, ale unor indivizi judecati pentru trafic de droguri. Ele merita cunoscute, pentru ca le leaga un numitor comun: cele doua dosare contin neglijente, erori si multe semne de intrebare. In primul caz, apar diferente vizibile intre probele confiscate de la inculpat si cele analizate de laboratorul de analize al politiei. In plus, frapeaza disproportia nefireasca dintre sentintele succesive: o instanta ii da un an cu suspendare, alta, 11 ani cu executare. In cel de-al doilea caz, anchetatorii ii refuza inculpatului administrarea de probe importante in apararea sa. Barbatul acuzat de trafic de droguri cere sa fie supus testului cu detectorul de minciuni si sa fie audiati martori care sa-i confirme nevinovatia, dar procurorul ii refuza acest drept. Ambele cazuri prezentate pornesc de la scrisorile trimise redactiei noastre de cititorii ce se considera nedreptatiti de autoritati. Cu ele vom deschide o rubrica permanenta destinata luptei contra abuzurilor si nedreptatilor. Vanatoare de traficanti, cu probe slabe CLAUDIU TARZIU

Vanatoare de traficanti cu probe slabe In vanatoarea traficantilor de droguri cad si oameni nevinovati. Sau unii care ispasesc fara ca faptele lor sa fie dovedite indubitabil. Aleksandar Vla, om de afaceri sarb stabilit in Romania, a fost arestat si trimis in judecata fara ca impotriva sa sa existe vreo dovada indubitabila. Culmea, el este considerat de anchetatori capul unei retele internationale de trafic cu droguri. Procurorul Nicolae Neagoe, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a trimis in judecata, in urma cu o luna, patru oameni acuzati de "trafic cu precursori, in vederea producerii de droguri de mare risc". Cei patru sunt: turcul Mustafa Durukan (40 ani), romanul Vasile Narcis Oncesu (34 ani), sarbii Goran Bajceta (37 ani) si Aleksandar Vla (34 ani). Este vorba despre doua dosare comasate pe ideea ca informatiile au fost obtinute cu sprijinul aceluiasi colaborator al politiei, al carui nume de cod este "Ara". Alta legatura faptica nu exista. Potrivit rechizitoriului, in primul caz, Vasile Oncescu a incercat sa intermedieze vanzarea unei tone si jumatate de anhidrida acetica la pretul de 25 de euro litrul. Afacerea se ridica la 37.500 de euro, aproximativ 1,5 miliarde de lei. Substanta este un precursor pentru rafinarea heroinei. Oncescu a luat o mostra de anhidrida acetica (0,5 litri) de la Mustafa Durukan, pe care i-a dat-o lui "Ara", pe 7 noiembrie 2003, pentru ca acesta sa gaseasca un client pentru toata cantitatea. Tranzactia nu a mai avut loc, dar Mustafa si Oncescu au fost arestati si acuzati ca au traficat "0,5 litri de anhidrida acetica".

CIUDATENII. In aceeasi perioada, "Ara" a intrat in legatura cu sarbul Goran Bajceta, care i-ar fi propus spre vanzare 120 de litri de anhidrida acetica. "Ara" a declarat ca a mers, pe 3 noiembrie 2003, cu Bajceta in localul "Pink Caf.", unde patronul barului, Aleksandar Vla, ar fi adus o proba de anhidrida. Vla ar fi turnat putina anhidrida intr-un pahar, peste care a pus apa plata pentru a-i testa calitatea. Anhidrida se ridica la suprafata apei. Daca astea sunt faptele, este inexplicabila lipsa de precautie a lui Vla. Nici un traficant nu ar fi facut testul in vazul unui local intreg, mai ales ca anhidrida miroase puternic si intepator. O alta ciudatenie: discutia din bar este singura dintre cele purtate de protagonistii afacerii care nu a fost inregistrata audio de anchetatori. Proba care ar fi fost primita de "Ara" de la Vla, 255 de mililitri de anhidrida, a fost preluata de ofiterul sub acoperire Paul. In rechizitoriu se sustine ca Bajceta ar fi dus, pe 7 noiembrie 2003, acasa la "Ara" 100 de litri de anhidrida. "Ara" a luat 2.500 de dolari insemnati de politisti si i-a dat drept plata pentru precursor lui Goran Bajceta cateva ore mai tarziu. Bajceta si Vla au fost arestati. Amandoi au negat acuzatiile. Goran Bajceta a spus ca cei 2.500 de dolari nu reprezinta o plata, ci un imprumut care i-a fost returnat de "Ara".

PROBE RESPINSE. Aleksandar Vla a declarat ca pe 3 noiembrie a fost chemat in bar de Bajceta, cu care a vorbit vreo doua minute numai in sarbeste, dar nu despre precursori de droguri. Eugen Man, avocatul lui Vla, arata ca nu au fost gasite amprentele acestuia pe recipientul in care se afla proba de anhidrida. Iar la perchezitia facuta de anchetatori acasa la Vla si in Pink Cafe nu a fost descoperit nimic compromitator. In plus, procurorul Neagoe nu a acceptat nici confruntarea dintre Vla si "Ara", nici testarea la poligraf a acuzatului, nici audierea unor martori propusi de inculpat. Procurorul Nicolae Neagoe a apreciat, intr-o ordonanta emisa in acest sens, ca aceste metode de aflare a adevarului nu sunt relevante. Contactat de reporterii nostri, procurorul a refuzat sa faca vreun comentariu.

Probe inlocuite, sentinte ciudate Un timisorean in varsta de 28 de ani, inchis pentru trafic de droguri, ii acuza pe anchetatorii care s-au ocupat de cazul sau de contrafacerea unei probe. Mai mult, avocatul timisoreanului sustine ca acesta a fost condamnat pe nedrept, deoarece nu ar fi facut parte dintr-un grup de traficanti de droguri care se afla acum la puscarie. Parintii studentului si avocatul spun ca vor ajunge pana la CEDO pentru a da justitia romana in judecata.

In ziua in care a ajuns in mainile politistilor, Cristian Popa, din Timisoara, era student si n-avusese de-a face cu legea. Conform rechizitoriului intocmit de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, "pe 3 septembrie 2000, politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate l-au retinut pe Marius Simoc intr-un restaurant din Timisoara, dupa ce in autoturismul unui italian s-au gasit trei pungi cu 2,25 grame de heroina". Simoc a recunoscut ca face trafic de heroina si ca si consuma impreuna cu un prieten, Sergiu Barsony. Dupa ce a fost arestat si Barsony, cei doi au declarat ca, la inceputul lunii august 2000, s-au intalnit cu Cristian Popa, zis "Bocsi" de la care au luat 2,3 heroina, platind cate 30-35 DM pe gram. La numai cateva zile, Bocsi i-a vandut lui Simon alte 5-10 grame, pentru 350 DM. Acesta, la randul lui, i-a revandut heroina lui Barsony pentru 70 DM/gram. Cristian Popa a fost retinut, dupa ce Barsony a mai cumparat de la el inca 20 grame de heroina cu 35 DM/gram.

Probe inlocuite? Pe 2 noiembrie acelasi an, in urma perchezitiei efectuate acasa la Popa, s-au gasit trei bobite de culoare bruna formate din praf solidificat, un praf de culoare alba, un plic si niste fragmente vegetale de culoare verde oliv. In raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit de catre specialistii Inspectoratului General al Politiei, materialele puse la dispozitia specialistilor sunt: o substanta pulverulenta de culoare alba, care cantarea 0,07 grame si care nu continea substante psihotropice; o substanta purverulenta de culoare bej de 0,04 grame, care era heroina si fragmente vegetale, uscate si maruntite, in greutate de 0,29 grame, care s-a dovedit a fi canabis. Cristian Popa sustine ca politistii ar fi falsificat proba numarul 2, care, din trei bobite de culoare bruna din praf solidificat a devenit substanta pulverulenta de culoare bej, declaratie dovedita cu procesul-verbal al politistilor pus fata in fata cu raportul laboratorului de analize. Popa mai spune ca la o zi de la perchezitie, la ora 10:00, a fost eliberat mandatul sau de arestare, "cu toate ca rezultatul analizelor efectuate in Laboratorul Inspectoratului de Politie Bucuresti au fost comunicate pe 3 noiembrie, ora 14.56". "Mai mult", mai afirma tanarul, "nu inteleg cum am fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare atat de catre Judecatorie, cat si de catre Tribunalul Timisoara, ca apoi Curtea de Apel sa-mi dea 11 ani de inchisoare cu executare".

In acelasi timp, avocatul lui Cristian Popa si parintii acestuia sustin ca tanarul nu ar avea nici o legatura cu ceilalti doi traficanti de droguri prinsi, totul fiind o inscenare: "Aveau nevoie de cineva pe care sa-l lege de acel grup format din doua persoane, care au declarat ca fac trafic de droguri".

Problema de exprimare sau perceptie subiectiva Dupa ce a fost condamnat la Curtea de Apel, Popa a cerut revizuirea dosarului, dosar care a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. Procurorul Ionela Balan a respins insa cererea, considerand, ca "diferenta existenta intre raport si procesul-verbal de efectuare a perchezitiei domiciliare, referitoare la culoarea substantei ridicate, constituie", de fapt, "o problema de exprimare sau chiar de perceptie subiectiva, astfel incat nu exista motiv sa se creada ca o persoana care a facut parte din randul anchetatorilor de urmarire penala a substituit vreo proba, savarsind, astfel, o infractiune".

Cristian Popa, care se afla acum inchis la Penitenciarul Jilava, a facut plangere la Parchetul National Anticoruptie si la Consiliul Superior al Magistraturii. Parintii acestuia si avocatul sau neau declarat ca nu se vor lasa pana cand fiului lor nu i se va face dreptate. "Vom merge pana la CEDO, pentru a da Justitia romana in judecata", au declarat acestia.

×