x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Esenţe tari. Oraşul celor 100 de turnuri

Esenţe tari. Oraşul celor 100 de turnuri

de Magda Cristina Ursache    |    06 Iul 2013   •   00:03
Esenţe tari. Oraşul celor 100 de turnuri

San Gimignano, aflat la 56 de kilometri de Florenţa, este un frumos oraş medieval din Toscana, cunoscut mai ales pentru turnurile sale. Micuţ şi foarte pitoresc, oraşul e alegerea perfectă pentru cei care vor să se bucure de o vacanţă pur italiană.
I se mai spune şi "oraşul celor 100 de turnuri"... deşi 100 nu au fost niciodată! Dar să le luăm pe rând...
Spre deosebire de Bologna sau Florenţa, ale căror turnuri şi poduri vechi s-au pierdut din cauza războaielor, aici 14 turnuri medievale au supravieţuit, creând o superbă privelişte în peisajul rural al zonei. Iniţial au existat 72 de turnuri, unele chiar înalte de 50 de metri, construite de diverse familii patriciene, probabil pentru a le arăta bogăţia şi puterea.
Cele paisprezece turnuri care au supravieţuit testului timpului stau şi acum ca mărturie a timpurilor de mult apuse. Şapte dintre aceste turnuri se află în Piazza del Duomo. Cel mai înalt turn este Torre Grossa, de 54 de metri, care datează din 1298. Vizitatorii pot urca în partea de sus a turnului, de unde îşi pot face o idee despre oraş şi zonele rurale din împrejurimi.
Vizavi de Duomo este Torre della Rognosa, ce măsoară 50 de metri şi este unul dintre cele mai vechi din oraş, pornind chiar din clădirea primăriei originale, palazza del Podesta. La început au existat edicte care interziceau construirea unui alt turn mai înalt decât Torre della Rognosa, dar, inspiraţe de frumuseţea acestuia, mai multe familii bogate au cumpărat loturile de pământ din apropiere pentru a ridica turnuri asemănătoare, mai impunătoare. Centrul istoric din San Gimignano a fost integrat în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru arhitectura sa.
În timpul Evului Mediu, oraşul a fost un important centru de comerţ pentru pelerinii ce călătoreau către sau de la Roma. Odată un mare producător de şofran pentru export, astăzi acest produs a rămas în urma vinului. Deşi mai există mici producători de şofran pe care îi puteţi găsi în mod sigur în pieţe, principalul produs din San Gimignano este astăzi un vin alb, Vernaccia, care vine de la strugurii din podgoiile din jur. Puteţi să îl încercaţi în mai multe locuri din oraş întrucât, pentru un oraş mic, San Gimignano este înţesat de restaurante bune ce servesc mâncare tipic toscană. 

×
Subiecte în articol: esenţe tari Jurnalul de Weekend