x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Viata fara slujba cu program si salariu fix

Viata fara slujba cu program si salariu fix

04 Mar 2004   •   00:00

In Romania, tot mai multi studenti opteaza pentru inceperea unei afaceri pe cont propriu. De la business-uri marunte pana la afaceri care produc mii de dolari pe luna, tinerii fac bani fara o slujba cu program si salariu fix.

Razvan Duicu este unul dintre cei care au reusit. A locuit 6 ani in Israel, unde emigrase cu parintii in 1990. Acolo a inceput primele "afaceri": "In Israel, toti pustii se zbat sa castige un ban pentru ca vor ca nimeni sa nu aiba control asupra lor. La fel ca prietenii mei, am ingrijit o scara de bloc pentru 100 de dolari pe luna. Dupa un timp, am "angajat" un prieten sa imi faca munca. Ii dadeam jumatate din bani. Castigul meu a venit mai tarziu. In afaceri, o conditie spre succes e sa faci pasi marunti, sa ai inaintare gradata. Daca te arunci, pierzi rapid tot", crede Razvan.

PROMOTER PENTRU SERVICE. S-a inapoiat in Romania in ‘96, fugind de stagiul militar din Israel. S-a stabilit la Pitesti si a inceput sa lucreze ca reprezentant al firmelor de produse cosmetice. Apoi - pentru un service auto, care distribuia piese Bosch. "Am mers la director si i-am spus ca vreau sa ii maresc vanzarile. S-a uitat la mine si a spus: "Pustiule, iti dau functia asta", iar eu am inceput o promovare prin fluturasi. Stiam astfel de practici din Israel, dar pentru Pitesti in ‘98 era o noutate absoluta. Am facut fluturasii la calculator, incapeau patru pe o pagina, i-am printat, xeroxat, taiat si distribuit in tot orasul impreuna cu niste pusti carora le-am dat niste sume derizorii. Lumea a aflat de service si de produsele pe care le importa si a venit sa vada si sa cumpere. Mai tarziu am aplicat alte tehnici de promovare", spune Razvan.

VALOAREA BANULUI. Tanarul recunoaste ca in acea perioada a aparut o "problema serioasa". "Am acumulat foarte mult, dar mi-am dat seama ca eram in cel mai mare pericol: pierdusem valoarea banului! 50.000 de lei sau 50 de milioane insemnau acelasi lucru pentru mine. Mi-am dat seama ca singura varianta sa recapat valoarea banului era sa muncesc din greu, pe foarte putin. Am plecat cu transfer de la service si m-am angajat la McDonald’s in Pitesti, unde am spalat toalete si podele", povesteste Duicu. A renuntat la Politehnica din Pitesti, in anul II, si s-a mutat la Bucuresti, la parintii care venisera de cateva luni. A lucrat mai intai pentru un evreu care avea o afacere de servicii de telefonie preplatita. "M-a angajat pe mine pentru ca intelegeam limba. Cand esti intr-un loc unde nimeni nu te intelege si gasesti pe cineva care iti vorbeste limba, in acela ai incredere: stii ca poti sa-l injuri, sa-i comanzi, iar el te intelege". Dupa opt luni a plecat nemultumit. I s-a imputat ca, desi afacerea e bine gestionata, vorbeste prea mult la telefon. "Am plans de ciuda pentru ca nu-mi daduse decat jumatate din bani pe ultimele doua luni, iar eu muncisem foarte mult. Trei luni am fost somer.

INGINERIA LEGALA. In 2001, un prieten mi-a recomandat un israelian care voia sa deschida o afacere cu reconditionari de piese auto". A lucrat pentru acesta, reusind o "inginerie". "Legal, clientii se legau de mine ca persoana, eu fiind reprezentat de firma. Dupa o vreme am facut o mutare de sediu, iar vanzarile au scazut: nu toti clientii au aflat de noua locatie. Mi-a imputat asta si am decis sa arat ca ideile mele sunt bune. Am facut o firma concurenta. Contractele cu clientii au ramas: doar ca de data asta scria in acte ca sunt reprezentat de alta firma, a mea!", spune Razvan.

"Daca Bill Gates a reusit, eu de ce n-as putea?"

S-a asociat cu tatal sau, mecanic, si a deschis Dir Serv SRL, finantand-o din economii. In 2003 a primit din partea Shell si a Centrului pentru Dezvoltare Economica premiul intai la concursul "Tineri de succes in afaceri!". Razvan spune ca a trecut cu rabdare peste greutatile sistemului romanesc. "Daca in Israel lucrai cu banca extrem de mult si de bine, in Romania ma feresc, pentru ca sunt furat: de ce sa platesc comision cand imi scot banii, de exemplu?", spune Razvan, continuand: "Cand am inscris firma, era o harmalaie la Camera de Comert ca nu am reusit nici chiar sa ajung pana la ghiseu, sa intreb daca acelea sunt formularele care imi trebuie. Sunt insa hotarat sa fiu cel mai bun, chiar daca multi ma considera nebun, iar altii sunt ofensati ca o persoana de 24 de ani sta la birou si da ordine". Duicu spune ca este fascinat de povestea lui Bill Gates, omul care, fara studii, a ajuns cel mai bogat de pe planeta. "Daca el a putut, eu de ce sa nu pot?", se intreaba Razvan Duicu, student in anul III la Managementul firmei de la Facultatea de Stiinte Economice din Pitesti

Ideea de a nu fi legat de un salariu fix

In septembrie 2002, studentul Calin Zeres i-a propus fratelui sau, Sergiu, sa deschida o firma de media si comunicare: Imagine Communication. "Am investit intr-un sediu, pe care l-am inchiriat - si in logistica: am cumparat din banii nostri doua calculatoare. Am pus la bataie masina pe care o aveam si am incercat sa convingem potentiali clienti: BCR, Automobile Bavaria, Hotel Continental. Primii clienti au venit in noiembrie. Am facut o editie locala . la "Sapte seri", pe care o tiparim la Baia Mare, din motive de costuri, ne este livrata cu microbuzul, care costa 100.000 de lei si pe care o distribuim cu masina. Organizam evenimente in Targu-Mures. Cel mai important a fost "Omul anului ", in 2003. Am facut un sondaj impreuna cu Metro Media Transilvania pe 1.030 de subiecti si am stabilit castigatorii din preferintele publicului. A prezentat Mihaela Radulescu, a concertat Paula Seling, a fost un succes", spune Sergiu Zeres. Motivul initiativei: ideea tonica de a nu fi legat de un salariu fix. Acum au, dupa cum spun, o cifra de afaceri de 100 de milioane de lei pe an si doresc ca urmatoarea investitie sa fie un sediu propriu. Calin Zeres este student in anul III la Facultatea de Administratie Publica de la Universitatea "Petru Maior". Cei doi frati au invatat din mers, trecand usor peste birocratie. Nisa de piata gasita le-a dat incredere si rabdare. Anul trecut au obtinut locul 3, la acelasi concurs.

MICILE BUSINESS-URI. La capatul opus se gasesc micii comercianti care, la limita legii, si-au incropit mici afaceri, cu scopul declarat de a castiga bani pentru a face fata cheltuielilor, pasiunilor sau fitelor. Provincial, Bogdan Negulescu a cautat inca din primul an de facultate sa isi rotunjeasca veniturile. "Primeam bani de la parinti. Nu ma plangeam, dar, mie daca mi se pune pata, vreau sa-mi iau device-uri pentru calculator si astea costa, tata!", spune Bogdan. Solutia a venit usor: comertul cu CD-uri pirat. "Mi-am cumparat un CD writer si blank-uri. Am descarcat sute de filme, jocuri si programe, pe care le-am vandut intai prin camin, apoi prin cunoscuti, din vorba in vorba. De la filme porno la cele mai noi titluri, filme care inca nu au aparut in cinematografe, orice se cauta. Stiu ca este la limita legii, dar pana acum nu am avut probleme si intentionez sa ma las. Am bani, vreau sa ma apuc de web-design. E o meserie banoasa, desi la inceput e greu sa iti gasesti clienti. Cunosc insa multe persoane care au reusit si sunt hotarat sa fiu si
( ALEXANDRU NASTASE )

×
Subiecte în articol: reportaj razvan