x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revelionul Lambada

Revelionul Lambada

26 Dec 2004   •   00:00



LIBERTATE DE IMPORT




Sa dai "pulpite goale" la televizor era imposibil inainte de ’90. Revolutia a rezolvat si aceasta "problema".
DANA CIOBANU

S-ar putea spune despre unii dintre angajatii fostei Radioteleviziuni Romane ca au fost privilegiati. Cel putin din punct de vedere al accesului la informatia si emisiunile de divertisment difuzate de televiziuni straine. Pe de alta parte, "privilegiatii" au trait frustrarea de a nu putea difuza in Republica Socialista Romania ce era la moda in vestul Europei. Limita celor doua ore de program zilnic si cenzura ajunsa la limita absurdului au fost date uitarii dupa 22 decembrie.

INTERES. "Noi aveam muzica straina in televiziune, primeam pe fluxul de la Euroviziune. In acelasi timp, casele de discuri internationale, care erau la curent cu ce se intampla in Romania, erau foarte interesate sa ne ofere gratuit inregistrari. Nu din generozitate sau din solidaritate, ci pentru a fi primele care intra pe piata din Romania!", isi aduce aminte realizatorul tv Dumitru Morosanu. Printre primele videoclipuri difuzate de televiziunea publica, de acum libera, s-a numarat "Lambada". Piesa celor de la Kaoma se afla in topurile internationale de mai bine de un an in momentul in care romanii au auzit-o prima data, la sfarsitul lui decembrie 1989. "Era de neconceput sa dai pulpite goale la televizor pe vremea lui Ceausescu. In explozia de bucurie postdecembrista a picat cum nu se poate mai bine. Ca om de televiziune, in sfarsit nu mai trebuia sa fii stresat de fusta care se ridica deasupra genunchiului!", povesteste, razand, Morosanu.

AI NOSTRI. Romanilor le-a placut "Lambada", ba chiar au si dansat pe ritmurile ei fierbinti in noaptea dintre ultimul an de comunism si primul an de democratie. "Socul cel mare a fost "Lambada". As indrazni chiar sa spun ca Revelionul din acel an se poate numi Revelionul Lambada, de atatea ori a fost dat in reluare clipul. Noi stiam videoclipul de ceva vreme, dar nu-l puteam baga pe post. Era o indrazneala enorma, dupa o perioada de cenzura extrema, sa vezi fete mai dezbracate si sexy, care sa danseze provocator. "Lambada" s-a difuzat in disperare si inainte, si in timpul, si dupa Revelion", isi aminteste realizatorul tv Titus Muntean. "Lambada" cantata de Kaoma este doar unul dintre simbolurile libertatii, asa cum au fost ele "traduse" in programul tv Revelion ’90. Lambada noastra, a romanilor, a insemnat recitaluri cu Tudor Gheorghe, Gheorghe Zamfir, Dumitru Farcas, melodii ale Mariei Tanase, Didei Dragan, Loredanei Groza si ale altor artisti neagreati de regim. Va mai aduceti aminte? "Cancao riso e dor melodia de amor/Um momento que fica no ar... Losenta Lambada!".

×
Subiecte în articol: special lambada