x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sarkozy, la Bucureşti

Sarkozy, la Bucureşti

de Anca Aldea    |    Sînziana Stancu    |    04 Feb 2008   •   00:00
Sarkozy, la Bucureşti

CU SAU FÅRÅ PROASPÅTA SOŢIE CARLA BRUNI
La două zile după ce s-a căsătorit cu iubita sa, Carla Bruni, preşedintele Franţei, mult mediatizatul Nicolas Sarkozy, va petrece o zi la Bucureşti singur. El se va întâlni astăzi cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Tăriceanu, dar nu va semna nici un acord economic cu România, din cauza acuzaţiilor de corupţie care ni s-au adus în ultima vreme.
VIDEO - Primirea oficială la Palatul CotroceniDiscurs la Cotroceni

Primirea oficială la Palatul Cotroceni

Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni, fiind prezent ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, şi ambasadorul României la Paris, Teodor Baconschi, fost consilier în cadrul Administraţiei prezidenţiale.

Ceremonia a început cu aproximativ 5 minute mai târziu decât ora stabilită iniţial.

La sosirea lui Sarkozy la Cotroceni, cei doi şefi de stat s-au salutat, au dat mâna şi s-au îmbrăţişat, după care au trecut în revistă garda de onoare. Preşedintele francez a salutat garda de onoare în limba română, cu formula "Bună ziua". Ceremonia a continuat cu intonarea celor două imnuri de stat, cu prezentarea delegaţiilor oficiale şi cu defilarea gărzii de onoare.

  • Mediafax

 

Discurs la Cotroceni

 
 
 
 

Nicolas Sarkozy şi-a unit destinul cu fostul fotomodel Carla Bruni. Presa specula încă de la începutul anului că Sarko şi Carla se vor căsători cel mai târziu în prima săptămână a lunii februarie.


Carla Bruni i-a spus "Da!" şefului statului francez, Nicolas Sarkozy, scrie Journal de Dimanche, precizând că, după trei luni de când "a cunoscut primul divorţ" din istoria sa, "Palatul élysée a cunoscut, sâmbătă, şi o căsătorie".

Căsătoria preşedintelui francez cu iubita sa, mai tânără cu 13 ani, nu a mai surprins pe nimeni, chiar dacă cei doi au format un cuplu abia în urmă cu trei luni. Sarkozy se află la a treia căsătorie, Carla – la a doua. Spre deosebire de divorţul de Cecilia, care a fost anunţat printr-un comunicat de presă sec, despre căsătoria preşedintelui, la élysée s-a aflat doar după ce avusese loc, sâmbătă dimineaţă, întru-n cerc foarte restrâns, de "circa 20 de oameni", din familie şi din rândul prietenilor.

ÎN 20 DE MINUTE. Primarul celui de-al optulea arondisment din Paris, Francois Lebel, a declarat că a oficiat căsătoria preşedintelui Nicolas Sarkozy cu fostul manechin Carla Bruni, la Palatul élysée, într-un salon de la primul etaj al palatului, sâmbătă dimineaţă, relatează AFP. "Am oficiat căsătoria a doi alegători din (arondismetul) VIII, care locuiesc la numărul 55, pe Strada Faubourg Saint Honore", adresa Palatului élysée, a declarat Lebel postului de radio Europe 1. "Este prima dată în istoria Republicii când un preşedinte se căsătoreşte în timpul mandatului. Este o premieră (...) ca un preşedinte să se căsătorească la élysée", a adăugat el. Potrivit primarului, ultimul şef de stat francez care s-a căsătorit în timpul mandatului a fost Napoleon al III-lea, iar înaintea lui, Napoleon I.

"Totul s-a petrecut în mod normal, ca de obicei. A durat circa 20 de minute. Mireasa era îmbrăcată în alb, era încântătoare, ca de obicei. Nici mirele nu era mai prejos", a mărturisit el. "Le-am urat multă fericire", a adăugat primarul, care a plecat de la palat cu impresia "unui moment de intimitate familială pentru tinerii căsătoriţi şi a unui moment de mare simplitate şi puternică afecţiune între soţi"...


ELIBERAT. Sarkozy, în vârstă de 53 de ani, a divorţat în octombrie de Cecilia Ciganer-Albeniz, după 11 ani de căsătorie. Începând din decembrie, el s-a afişat alături de Carla Bruni, în vârstă de 40 de ani, cântăreaţă şi fost model. Presat de întrebări după zvonurile privind mariajul, Sarkozy a lăsat de înţeles în timpul unei conferinţe de presă în ianuarie că se va căsători în curând cu Carla Bruni.

Această relaţie "este serioasă", ca răspuns la întrebarea jurnaliştilor, care-l agasaseră cu întrebările, adăugând că "există şanse mari să aflaţi după ce se va fi întâmplat deja", a declarat el acestora, referindu-se la proiectele sale de căsătorie.


POPULARITATE ŞTIRBITÅ. Dar în timp ce Carlei "i-au crescut acţiunile" pe seama relaţiei ei cu preşedintele, Sarkozy a înregistrat o scădere netă de popularitate în ultimele sondaje, care arată că majoritatea francezilor sunt dezamăgiţi de lipsa de progres în privinţa puterii de cumpărare şi îi reproşează, de asemenea, preşedintelui că îşi afişează prea mult viaţa privată. Potrivit ultimului sondaj de opinie, numai 41% dintre francezi au încredere în Sarkozy, acesta fiind cel mai scăzut nivel de popularitate al preşedintelui francez de la alegerea sa în mai 2007.


ASEMÅNARE. Fostul fotomodel, devenit cântăreaţă de muzică rock, "şi-a adăugat încă o coardă la chitara sa – aceea de «Primă Doamnă»", comenta, cu o notă de uşoară ironie Journal de Dimanche (JDD), adăugând că soţia preşedintelui "nu are totuşi intenţia de a se lăsa copleşită de noul său rol", o libertate care a revendicat-o, la vremea ei, şi Cecilia. În decembrie anul trecut, destinul ei a luat o nouă turnură, când ziarele dezvăluiau relaţia sa cu preşedintele francez, care abia divorţase de o lună de cea de-a doua soţie, Cecilia. Presa anunţa că frumoasa brunetă de origine italiană, în al cărei trecut amoros figurau multe celebrităţi artistice, între care Mick Jagger şi Kevin Costner, dar şi filosofi şi oameni politici, "a pus gheara pe şeful statului". Presa remarcase şi asemănarea izbitoare a Carlei cu Cecilia: "E mai înaltă cu două capete decât el (...), seamănă cu Cecilia", titrau ziarele pariziene, care publicaseră primele fotografii ale apariţiei în public, la Disney Land, ale Carlei cu Sarko şi cu fiul ei.

Câteva zile mai târziu, presa scria despre vizita în Egipt, în parte oficială, în parte vacanţă prezidenţială, dinaintea Sărbătorilor de iarnă, unde Sarkozy a mers însoţit de Carla. Cuplul plecase în Egipt la bordul unui avion particular, pus la dispoziţia preşedintelui francez de către unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, miliardarul Vincent Bollore. Mass-media europeană a făcut multe comentarii pe seama relaţiei preşedintelui francez cu bogatul om de afaceri, întrebându-se cu cât avea să-l răsplătească preşedintele francez pentru "atenţia" cu care fusese gratificat de Bollore. Ziariştii au făcut o adevărată notă de plată a sejurului preşedintelui îndrăgostit în Valea Regilor, unde cuplul a locuit la cel mai bun hotel de cinci cinci stele din Luxor, Old Winter Palace, unde o cameră costă între 800 şi 1.250 de euro pe noapte.


 

Despre corupţie

Corupţia din România îl deranjează teribil pe preşedintele Sarkozy. O sursă de la Palatul élysée a declarat pentru AFP că Sarkozy va fi precaut astăzi, când se va afla la Bucureşti. Preşedintele francez nu vrea să rişte nimic. Pentru că România a fost criticată, în repetate rânduri, că nu ia măsuri importante pentru combaterea corupţiei, liderul de pe Champs élysée nu va semna, la Bucureşti, nici un acord comercial cu România. "Numeroase critici au fost adresate în trecut României din cauza nivelului său de corupţie, ar fi mai bine pentru noi să disociem această vizită, dominată de semnarea unui parteneriat strategic, de orice acord comercial", a declarat un oficial francez. Astfel că Sarkozy se va rezuma doar la semnarea, alături de omologul său român, Traian Băsescu, a Declaraţiei comune pentru punerea în aplicare a unui parteneriat strategic între România şi Franţa. Este prima dată de la alegerea sa când Sarkozy semnează un parteneriat strategic cu o ţară din Europa de Est. Parteneriatul se va referi la dialogul politic, relaţiile economice, cooperarea ştiinţifică şi culturală, libera circulaţie a persoanelor, apărare şi securitate.


Afemeiat

Într-o carte controversată, intitulată "Cecilia", Anna Bilton, jurnalistă şi prietenă veche a fostei Prime Doamne a Franţei, descrie o serie de afirmaţii prea puţin măgulitoare pe care aceasta le-ar fi făcut în public despre partenerul său. Afirmaţiile sale pun într-o lumină defavorabilă căsnicia sa cu liderul de la Paris, iar fosta doamnă Sarkozy nu pare dornică să accepte publicarea informaţiilor respective. Se afirmă că Cecilia Sarkozy nu s-a ferit să îl numească pe soţul său un egoist afemeiat şi o persoană incapabilă de dragoste faţă de proprii copii. Ea ar mai fi afirmat că acesta s-a comportat recent într-un mod total nepotrivit cu statutul de preşedinte al statului francez. Fosta soţie a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, a anunţat că va face apel contra unei decizii a justiţiei care permite publicarea cărţii în care fosta Primă Doamnă a Franţei, Cecilia Sarkozy, este citată în mod repetat.



Cecilia, inimă sălbatică şi imprevizibilă

Fosta soţie a lui Nicolas Sarkozy, Cecilia, nu a vrut nici un moment să fie Prima Doamnă a Franţei. Redactorul-şef al revistei Paris Match, Elizabeth Chavelet, spunea anul trecut că fosta soţie a lui Nicolas devenea plictisită de ideea de a fi Prima Doamnă a Franţei. Şi cum era o femeie independentă şi sigură de sine, nu a făcut nimic din ce i-a displăcut. Independentă, dar imprevizibilă, scria, anul trecut, pagina de internet a BBC în limba română: "Nu a fost să-l voteze pe soţul său la alegerile din mai 2007, a lipsit la cina oficială organizată în timpul summit-ului G8 al ţărilor celor mai industrializate şi nu a participat nici la un grătar la care a luat parte cel mai puternic cuplu al lumii – familia Bush...". Nu a mers la grătar pentru că a durut-o în gât, deşi cu o zi înainte de picnic şi cu o zi după ea a fost văzută la cumpărături. În altă perioadă a anului trecut, Cecilia s-a implicat într-un eveniment social, şi anume campania de eliberare a asistentelor medicale bulgare ţinute prizoniere în Libia şi eliberate anul trecut.

În noaptea alegerilor prezidenţiale, în Paris au avut loc manifestări de bucurie. În mod surprinzător, Cecilia a afişat o mină posomorâtă. Imediat au început zvonurile despre relaţia dintre cei doi soţi Sarkozy. Pentru că avea alte preocupări decât soţul său, Cecilia se afla mereu în paginile presei franceze – jurnaliştii oscilau între o posibilă ignoranţă a Ceciliei faţă de responsabilităţile soţului său şi o tentativă a ei de a ieşi din tipare. Dacă preferă să meargă la cumpărături în loc să-l întâlnească pe preşedintele Bush, atunci aşa făcea, spune Chavelet, care a scris o carte despre soţiile unor politicieni importanţi. Despre fosta Primă Doamnă a Franţei, Chavelet scrie că este o femeie dedicată carierei soţului său, dar foarte independentă.

După divorţul de la mijlocul lunii octombrie 2007, Cecilia şi-a găsit mai mult timp pentru ea. Ei au mai fost separaţi în 2005, când Cecilia a fugit la New York cu un consultant în relaţii internaţionale. S-au împăcat câteva luni mai târziu, iar Nicolas a promis atunci că nu se va mai despărţi niciodată de ea. În octombrie 2007 însă, inevitabilul s-a produs. După o relaţie de 11 ani cu Nicolas şi câteva luni de pauză, Cecilia şi-ar putea anunţat şi ea în curând momentul căsătoriei. Cu omul de afaceri Richard Attias. Nu puţini sunt cei care susţin că Cecilia şi Carla seamănă foarte bine una cu cealaltă. Nu numai la aspectul fizic, dar şi la capitolul carieră. Şi Cecilia a fost topmodel şi şi-a atras notorietate de "devoratoare de bărbaţi".


Manechinul convertit

Înainte de idila sa cu Sarkozy, Bruni şi-a construit celebritatea pe podiumul de modă. La apogeul carierei sale, ajunsese deja la recunoaştere mondială, defilând cot la cot cu Naomi Campbell, Karen Mulder, Helena Christensen şi Najda Auermann. După ce a coborât de pe podium, Carla s-a urcat pe scena muzicală, unde s-a bucurat, de asemenea, de succes. Textele originale ale cântecelor sale, vocea sa suavă, acompaniată doar de o chitară, au epatat publicul, ducând la apariţia albumului "Quelqu’un m’a dit", în 2002, ce a avut un mare succes.


Măsuri de securitate speciale

Peste 800 de poliţişti bucureşteni vor veghea la desfăşurarea în condiţii optime a vizitei în România a preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, care va petrece la Bucureşti câteva ore. "În dispozitivul incident, permanent, sunt 380 de poliţişti, 160 de la Brigada de Poliţie Rutieră şi 220 de la Siguranţa Publică şi Investigaţii Criminale", a precizat duminică, pentru Rompres, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.

×