x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Securitate à la Murgeanu

Securitate à la Murgeanu

de Victor Ciutacu    |    21 Feb 2008   •   00:00
Securitate à la Murgeanu

STUPEFIANT ● "Ochiul şi timpanul‘‘, folosite în sprijinul ascensiunii Elenei Băsescu
Răzvan Murgeanu a făcut marţi seară, într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Sinteza zilei‘‘, o gafă incredibilă pentru un politician cu experienţă. Intrat în direct pentru a răspunde acuzaţiilor lui Bogdan Boza, contracandidatul Elenei Băsescu la funcţia de secretar general al Tineretului Democrat Liberal, viceprimarul general al Capitalei a recunoscut, fără să-l întrebe nimeni, că l-a înregistrat pe ascuns, în biroul său, pe junele aspirant. VIDEO

STUPEFIANT ● "Ochiul şi timpanul‘‘, folosite în sprijinul ascensiunii Elenei Băsescu
Răzvan Murgeanu a făcut marţi seară, într-o intervenţie telefonică la emisiunea "Sinteza zilei‘‘, o gafă incredibilă pentru un politician cu experienţă. Intrat în direct pentru a răspunde acuzaţiilor lui Bogdan Boza, contracandidatul Elenei Băsescu la funcţia de secretar general al Tineretului Democrat Liberal, viceprimarul general al Capitalei a recunoscut, fără să-l întrebe nimeni, că l-a înregistrat pe ascuns, în biroul său, pe junele aspirant.

"Plecând de la premisa că omul este un politician veros, am înregistrat convorbirea cu domnul Bogdan Boza. Şi o să vă dau.‘‘


METEHNELE. Cuvintele lui Murgeanu, care n-a dat nici măcar un pas înapoi şi a insistat asupra legitimităţii demersului său pe toată durata convorbirii, au stupefiat iniţial toţi participanţii la emisiune. Întrebat ulterior ce l-a determinat să facă aşa ceva, acesta şi-a continuat halucinantul discurs: "Eu, când am discutat cu domnul Boza în birou, am înregistrat-o, ce să fac? Am început să am metehne de politician. (...) Nici măcar n-am înregistrat-o eu. Eram cu un coleg... pe telefon e trasă, domnule. Pe telefon am tras-o. E convorbirea mea privată‘‘.


ANGAJAMENTUL. Reprezentant la vârful administraţiei al unui partid care şi-a făcut un titlu de glorie din condamnarea comunismului şi a practicilor reprobabile ale acestuia, Răzvan Murgeanu a lovit vârtos taman la temelia formaţiunii care l-a promovat. În contextul în care el însuşi a recunoscut public că înainte de ’89 a semnat un angajament cu Securitatea (pe care, a declarat la "Sinteza zilei‘‘, nu l-a "dus la îndeplinire‘‘, afirmaţie susţinută de o decizie unanimă a CNSAS în ceea ce-l priveşte), edilul riscă să mineze întregul discurs al PD-L pe teme de curăţenie a clasei politice. Fiindcă nu mai poţi tu, partid de dreapta şi declarat cu emfază antisecurist, să-i acuzi în campanie electorală pe alţii de practici pe care membrii tăi de frunte le uzează doar pentru a-i face pe plac şefului statului.


REGLEMENTÅRILE. Se pare că, pentru o cauză atât de nobilă precum ascensiunea politică a Elenei Băsescu, nici un efort nu trebuie precupeţit, orice gest de solidaritate e binevenit. Iar reglementările interne pot fi lejer ignorate, după cum a fost nevoit să admită preşedintele partidului, Emil Boc, intrat şi el în direct, spre finalul emisiunii, pentru a mai estompa ceva din gustul leşios lăsat telespectatorilor de colegul său de la Bucureşti. "Mai mult, ieri, în cadrul şedinţei biroului permanent naţional am insistat personal să nu fie nici un fel de obiecţie la nici o candidatură depusă indiferent dacă sunt îndeplinite sau nu câteva chestiuni procedurale, avize etc.‘‘ Citatul de mai sus nu cred că mai necesită vreun comentariu...

"Am înregistrat convorbirea...‘‘

Mihai Gîdea: Bună seara, domnule Murgeanu.

Răzvan Murgeanu: Bună seara. Eu sunt bau-baul care l-a oprit sau vrea să-l oprească pe domnul Bogdan Boza să candideze. Nu am urmărit emisiunea, am fost sunat şi mi s-a spus chestiunea asta.

Mihai Gîdea: De către cine aţi fost sunat?

Răzvan Murgeanu: Un prieten m-a sunat. Daţi-mi voie să vă spun părerea mea. Omul ăsta minte sfruntat. Sigur că plecând de la… eu când am auzit de toată tărăşenia am plecat de la premisa că e un Caţavencu modern, lucru mi-l imput, cred că e Farfuridi de fapt. Şi o să vă spun de ce cred chestiunea asta. Plecând de la premisa că omul este un politician veros, am înregistrat convorbirea cu domnul Bogdan Boza. Şi o să vă dau.

Radu Tudor: Ce preocupări aveţi, domnul Murgeanu!

Răzvan Murgeanu: Despre ce-i vorba. Eu când am discutat cu domnul Boza în birou, am înregistrat-o, ce să fac. Am început să am metehne de politician.

Victor Ciutacu: Astea nu sunt deprinderi de politician.

Bogdan Boza: Deprinderi de politician de dinainte de 1989.

Răzvan Murgeanu: Un singur lucru i-am spus care nu ştiu, dacă poate fi luat ca o ameninţare. Stimate domn, vreau să-ţi aduc la cunoştinţă că cine dă declaraţii împotriva partidului, se situează în afara acestuia.

Bogdan Boza: Ce declaraţii am dat eu împotriva partidului, domnule Murgeanu? Faptul că am spus că preşedintele Traian Băsescu este preşedintele de facto al PD? E un truism ăsta.

Răzvan Murgeanu: Nu ţi-am spus absolut nimic altceva. Pentru că cine dă declaraţii împotriva partidului se situează în afara acestuia. Pentru care, rişti, dacă dai declaraţii împotriva partidului, rişti să te dea afară. Nu eu, ci organizaţia PD sector 1. Stimate domn, nici nu mai comentez. Vine mâine cineva de la Antena 3 şi-i dau înregistrarea.

Victor Ciutacu: Vreau eu să comentez ceva. Domnul Răzvan Murgeanu cum se cheamă înregistrarea fără autorizaţie a unei convorbiri cu o persoană?

Răzvan Murgeanu: Nici măcar n-am înregistrat-o eu. Eram cu un coleg… pe telefon e trasă domnule. Pe telefon am tras-o. E convorbirea mea privată.

Victor Ciutacu: Păi nu contează mijlocul domnul Murgeanu. E un mijloc securistic.

Răzvan Murgeanu: Eu nu pot să stau în faţa cuiva care mă denigrează, că n-am spus bazaconiile alea. Şi atunci vă dau înregistrarea.

Mihai Gîdea: Mă auziţi? Dumneavoastră aţi avut vreun angajament cu Securitatea înainte de 1989?

Răzvan Murgeanu: Da, dar nu l-am dus la îndeplinire.

Mihai Gîdea: Dar aţi avut unul.
Răzvan Murgeanu: Da, dar nu l-am dus la îndeplinire.

Mihai Gîdea: Am înţeles. Înţeleg că aveţi o înregistrare cu domnul Boza.

Răzvan Murgeanu: Exact.

Mihai Gîdea: Domnul Boza sunteţi de acord să dea înregistrarea discuţiei ca s-o auzim şi noi?

Bogdan Boza: Sigur.

Mihai Gîdea: Domnul Răzvan Murgeanu, daţi înregistrarea s-o auzim şi noi.

Răzvan Murgeanu: Păi n-o am, nu-i la mine, e pe telefonul unui coleg.

Mihai Gîdea: Nu, nu, nu. Nu merge aşa. Eu pot să spun că dumneavoastră aţi venit la mine în birou, v-am înregistrat, intru într-un talk-show la o oră de maximă audienţă şi spun că de fapt am o înregistrare că dumneavoastră m-aţi ameninţat cu moartea şi după aceea spun că nu mai am înregistrarea…

Răzvan Murgeanu: Dom’ne, trimite pe cine vrei, eu îi dau telefonul. Dar nu-l am la mine. Nu ştiam că o să fie emisiunea asta.

Mihai Gîdea: Nu aveţi înregistrarea. Dar atunci…

Răzvan Murgeanu: O am, dar nu este la mine. E la birou. Mâine dimineaţă vine cineva şi i-o dau.

Mihai Gîdea: Mâine seară, eu promit că o dau pe post. Vreau să vă întreb care-i diferenţa între ce a spus domnul Bogdan Boza şi discuţia de la birou? Că dumneavoastră am înţeles că l-aţi chemat să-i spuneţi că dacă face declaraţii împotriva partidului îl daţi afară.

Răzvan Murgeanu: Eu l-am chemat şi l-am întrebat dom’ne spune-mi şi mie de unde până unde disputa asta? Ai spus dumneata cuiva că vrei să candidezi? Nu. Ai spus cuiva din organizaţia de tineret că vrei să candidezi? Nu.

Bogdan Boza: Din 2006 eu am acest proiect, care a reprezentat proiectul de candidatură al Monicăi Ridzi. În 2006.

Răzvan Murgeanu: Domnule, eu nu ştiu ce-ai făcut dumneata în 2006. Lăsaţi-mă să spun ce-am de spus. Eu aud foarte puţin din ce spune dânsul. Lăsaţi-mă să vă explic pentru că sunt indignat şi daţi-mi voie să vă spun indignarea mea.

Mihai Gîdea: Bun. De ce sunteţi indignat?

Răzvan Murgeanu: Pentru că am fost acuzat că nu am vrut să-l las să candideze.

Mihai Gîdea: Şi nu-i adevărat?

Răzvan Murgeanu: Bineînţeles că nu.

Mihai Gîdea: Dumneavoastră l-aţi chemat şi l-aţi ameninţat că-l daţi afară din partid dacă face…

Răzvan Murgeanu: Nu. Am spus aşa. Cine dă declaraţii împotriva partidului. Eu n-am spus că a dat vreo declaraţie împotriva partidului.

Bogdan Boza: Nu mi-aţi dat nici un exemplu de declaraţie împotriva partidului. Cine stabileşte această afectare a imaginii partidului? Care sunt criteriile de stabilire a acestei afectări?

Răzvan Murgeanu: Dacă cineva – eu vă dau un exemplu – vine domnul în speţă, nu se adresează nici unui organ ales, fie că-i vorba de organizaţie de tineret, fie că-i vorba de organizaţie de seniori, se duce direct la presă şi spune eu o contracandidez pe Elena Băsescu şi pentru că nu mă… ceva că nu-l lasă nimeni să candideze… ceva de genul ăsta. Nimeni nu a spus nimic. Toată lumea, vai săracul, nu-l lasă să candideze. Eu l-am întrebat băi băiatule, ţi-a spus cineva să nu candidezi? El mi-a zis nu. Păi atunci care-i problema, că nu o înţeleg.

Mihai Gîdea: Dumneavoastră vă mişcaţi repede prin Bucureşti. Am văzut când sunt ploi, deszăpeziri. Domnul Adriean Videanu mai e plecat…

Răzvan Murgeanu: Hai să nu ne îndepărtăm de la subiect.
Mihai Gîdea: Dacă reuşiţi să ajungeţi la primărie sau aveţi vreun şofer să ne trimită înregistrarea, sau dumneavoastră, eu aş vrea s-o ascult. Pentru faptul că aţi spus că aveţi o înregistrare, că de fapt domnul Bogdan Boza minte…

Răzvan Murgeanu: Minte dom’ne.

Mihai Gîdea: Dumneavoastră spuneţi că minte. Dacă aveţi înregistrarea, cu toate că eu cred că nu-i în regulă să înregistrezi pe nimeni fără acceptul lui, că nu suntem la Securitate în anii 50, dacă dumneavoastră aşa procedaţi la PD e problema dumneavoastră, dacă vă înregistraţi unii pe alţii…

Răzvan Murgeanu: Dom’ne uite care-i treaba. Mă aşteptam ca omul ăsta să-mi dea un răspuns la ce l-am întrebat. Într-adevăr l-am întrebat, dom’ne te-a pus cineva să faci chestia asta, că nu înţeleg? Logic, dacă nu te-ar fi lăsat cineva să candidezi de la organizaţia de tineret, veneai la mine şi spuneai uite dom’ne nu sunt lăsat să beneficiez de un drept fundamental. Să candidez. Şi luam măsuri. Nu a făcut lucrul ăsta.

Bogdan Boza: Domnul Murgeanu, m-am dus vineri la secretariatul organizaţiei pentru înregistrarea acelui aviz, acelei cereri, anexa 3, iar doamna Mioara Frăsineanu, pe care o ştiţi, e colega dumneavoastră de când s-a înfiinţat organizaţia, m-a trimis la dumneavoastră spunându-mi că ea nu poate să înregistreze, deşi are registrul acolo.

Răzvan Murgeanu: Când s-a întâmplat asta?

Bogdan Boza: Vineri, domnul Murgeanu.

Răzvan Murgeanu: Şi discuţia când am avut-o noi?

Bogdan Boza: Domnul Murgeanu, eu vă spun de vineri.

Răzvan Murgeanu: (…) încă o dată, nu ştiu ce s-a întâmplat acolo.

Bogdan Boza: Eu vă spun de vineri, de faptul că dumneavoastră aţi refuzat să-mi înregistrez acest aviz, iar acum îmi spuneţi că n-am avizele.

Răzvan Murgeanu: Eu ţi-am spus aşa ceva?

Bogdan Boza: Dumneavoastră reprezentaţi PD-L. Dumneavoastră, conducerea PD-L.

Răzvan Murgeanu: ţi-am spus eu să-mi dai vreun aviz? Dom’ne, nu-mi mai pune cuvinte pe care nu le folosesc! Fii atent că eşti… încă o dată îţi spun, ţi-am zis eu vreo secundă… în primul rând că ţi-am spus o chestie mult mai importantă, nici nu aveai nevoie de avize. Avizele sunt pur consultative. ţi-am spus sau nu?
Bogdan Boza: Nu înţeleg la ce vă referiţi.

Răzvan Murgeanu: Am spus că avizele astea sunt pur consultative.

Bogdan Boza: Aţi spus acest cuvânt? Iar în emisiunea de la Realitatea, la Fabrica, colega, de fapt subordonata dumneavoastră Ana Svirid a mers pe faptul că eu n-am o candidatură validă. Eu acum stau şi mă întreb dacă Ana Svirid a vorbit la fel de liber sau dumneavoastră nu înţelegeţi ce înseamnă aviz consultativ.

Răzvan Murgeanu: N-are nicio legătură una cu alta. Poţi să candidezi şi fără avizele fie de la tineret, fie de la seniori. Cu toate că dumneata te-ai dus să iei un aviz post factum, după ce deja lucrurile erau discutate.

Bogdan Boza: Post factum înseamnă după ora 16:00, care termenul limită pentru depunerea candidaturii.

Răzvan Murgeanu: Poţi să nu iei avizele şi dumneata ştii lucrul ăsta.

Bogdan Boza: Eu m-am dus la ora 12:00 la organizaţie şi nu era decât o persoană.

Mihai Gîdea: Explicaţi doar un singur lucru. De ce l-aţi chemat la birou la dumneavoastră pe domnul Bogdan Boza?

Răzvan Murgeanu: Pentru că se crease imaginea, mă sunaseră colegii de partid să mă întrebe, dom’ne, de la dumneata e dânsul? De ce s-a dus la presă şi nu la tine? Astea au fost cuvintele. Toată lumea mă suna pe mine. Şi zic dom’ne, nu ştiu. Sincer să fiu cred că-l cunosc din vedere, dar nu am vorbit niciodată cu el. Şi…

Bogdan Boza: Am fost de vreo două ori la dumneavoastră. Cu domnul Canacheu. Vă reamintesc.

Mihai Gîdea: Şi dumneavoastră aţi întrebat dacă-i omul lui Canacheu sau omul lui Cezar Preda?

Răzvan Murgeanu: Eu l-am întrebat, dom’ne, de unde vii? Şi mi-a explicat…

Mihai Gîdea: Când ne întâlnim cu înregistrarea?

Răzvan Murgeanu: Dacă eu vă spun că nici un moment nu mi-a trecut prin cap să pun asemenea întrebări…

Mihai Gîdea: Aţi făcut vreo referire la Emil Boc?

Răzvan Murgeanu: Nu-i adevărat. O să vă dau înregistrarea.

Mihai Gîdea: Dar îmi daţi toată înregistrarea?

Răzvan Murgeanu: Dom’ne, v-o arăt pe toată. Important e să nu o daţi pe toată pe post pentru că mă rog, nu întotdeauna am folosit un limbaj licenţios, dar în glumă, nu la adresa dânsului.

Mihai Gîdea: Aţi folosit un limbaj licenţios?...

Răzvan Murgeanu: Câteodată, dând nişte exemple. Dar au fost nişte chestiuni strict… cum să vă spun… n-avea nicio legătură cu subiectul. Eu v-o dau s-o ascultaţi dumneavoastră.

Mihai Gîdea: Domnul Murgeanu, eu dacă spun ceva pe post la adresa dumneavoastră şi după aia spun că nu mai pot să dau pe post că folosesc un limbaj licenţios, nu-i în regulă.

Răzvan Murgeanu: Bine, daţi cum vreţi şi cu asta basta.

Mihai Gîdea: Bine, aştept materialul de la dumneavoastră.

Răzvan Murgeanu: E-n regulă.

Mihai Gîdea: O seară bună.

 

 

“Îmi pare rău‘‘

Ieri la prânz, în biroul viceprimarului, telefonul încă suna fără întrerupere. Colegi de partid.

Ziarişti care cereau caseta. Murgeanu spune însă că nu există nici o înregistrare şi că a invocat-o numai pentru a-l provoca pe Bogdan Boza să spună adevărul. “Nu am nici o casetă. Îmi pare sincer rău. Am spus ce am spus la nervi. Mi-am ieşit din fire, pentru că nedreptatea mă scoate din fire. Tânărul acela stătea acolo şi spunea numai minciuni. Am vrut să îl determin să spună adevărul, de aceea am invocat o înregistrare‘‘, se scuză Murgeanu şi pune la dispoziţie telefonul ca să probeze că nu are înregistrarea. În versiunea sa, discuţia cu Boza ar fi fost “aprinsă‘‘, întrucât acesta susţinea că nu este lăsat să candideze, în condiţiile în care “nici nu încercase să-şi depună candidatura‘‘.(Oana Stancu)

 

 

 

×