x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sfântul" pedelist Mihai Alexa de la Iaşi.

"Sfântul" pedelist Mihai Alexa de la Iaşi.

de Cristinel C. Popa    |    16 Iun 2011   •   21:00
"Sfântul" pedelist Mihai Alexa de la Iaşi.

Sa iti faci chip cioplit, cu orice chip. Astfel suna pentru multi dintre politicieni pilda biblica. De fapt, e invers fata de cum ar trebui sa fie. Asa s-a intamplat in localitatea ieseana Podu Iloaiei unde fostul primar vegheaza cu ochi zugraviti intru vesnicie din pridvorul bisericii, de-a dreapta Sfantului Cassian. Se glumeste prin oras cum ca politicianul s-ar fi imprumutat. In orice caz, a dat circa o jumatate de miliard ca sa refaca pictura bisericii de la Cimitirul Eroilor din Podu Iloaiei. Pentru asta (si, se pare, niscaiva aprobari edilitare post-electorale), popa i-a imortalizat chi­pul. In culori vii. Credinciosii l-au votat, iar el a ajuns stapan pe averea orasului, recuperandu-si inzecit "investitia". Este vorba despre fostul primar PDL Mihai Alexa. La finalul ultimului mandat a prosperat atat de mult, incat si-a deschis un imperiu economic, cu pamanturi in arenda, fabrica de paine, moara, afaceri la Iasi. La momentul oportun s-a "imbolnavit" brusc si n-a mai candidat. Acum, cu mana pe inima "bolnava" rade smechereste, atat din pridvorul bisericii ("tobogan electoral"), cat si din spatele biroului companiei, una care, evident, nu simte criza financiara. Aceasta e departe, efectele ei se simt doar crestineste prin saracii in numar crescut ce se inchina nestiutor la chipul sau pictat.

DE-A DREAPTA SFANTULUI IOAN CASSIAN
Sute de pelerini sositi din toate colturile orasului Podu Iloaiei (Iasi) vin sa se inchine duminica de duminica la "moastele picturale" (ptiu, drace, sa nu facem cumva vreo cacofonie-blasfemie) ale "sfantului" ex-primar PDL Mihai Alexa. Zugravit cat ii e bustul de mare de-a dreapta si de-a stanga dreptilor sfinti ai bisericii milenare. Cocotat pe perete, la intrarea in biserica, Mihai Alexa, asa cum am spus - un reputat om de afa­ceri local, zambeste in cadru familial si familiar din stanga fiilor sai si a nevestii si de-a dreapta Sfantului Ioan Cassian. Oamenii din oras, din ce in ce mai impovarati de griji si de nevoi, se inchina, de fapt, celui care i-a adus in saracie. Este cunoscut faptul ca la Podu Iloaiei criza a inceput inca de pe vremea primarului Mihai Alexa. Acesta a investit in pictura din bi­serica, refacand-o, iar pentru acest lucru, preotii si zugravul bisericii i-au facut chip pictat. Chip cu care a castigat alegerile, dupa care a prosperat "in mod legal" ca o paine cu afanatori din plin. Si-a construit firme dupa firme, apoi s-a imbolnavit brusc. A ales sa nu mai candideze, chipurile din motive de sanatate. A devenit peste noapte milionar si unul dintre cei mai bogati oameni din judetul Iasi. Dar a avut bunul simt (familial) de a nu se imbolnavi atat de tare incat sa nu poata pastori mega-afacerile sale cu iz pedelist. Insa toate acestea constituie un subiect separat. Ne vom limita doar la (ne)cuviinta sa de a se imortaliza, "de-a se eterniza" pe peretele bisericii eroilor din oras. Bi­serica cu hramul Sf. Nicolae, unde Mihai Alexa si-a creat o poza de fa­milie incadrata in zorzoane argintii gen "palatele stanestilor", este situata la Cimitirul Eroilor din Podu Iloaiei. 600 de eroi care au luptat pentru ca Mihai Alexa sa aiba posibilitatile financiare de astazi (dupa ce a lasat vistieria Primariei goala) zac cu crucile aproape de putrezire in curte. Pe acestea nu le-a refacut-renovat. Cu ce s-ar fi ales? Lemnul nu i-ar fi oferit decat o forma de uitare: o biata cruce. In timp ce pictura care il trece in eternitate straluceste electoral pentru urmasii de sange portocaliu, ca un soare la care nu te poti uita. Ii orbeste si astazi pe localnicii saraci care se inchina ca in fata moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva. "Fostul primar este responsabil pentru situatia grava in care se zbate astazi orasul", spune o doamna nedusa de multe ori pe la biserica. Dar sa vedem pas cu pas cum a ajuns primarul Mihai Alexa sa puna piciorul (era sa zicem altfel, ca la patrupede, dar ne-am abtinut) in pragul bisericii si sa nu-l mai scoata de acolo.

EROU IN CAMPANIA ELECTORALA
"Lacasul sfant a fost resfintit in 2001 (pe vremea primarului Alexa), dupa ce a trecut prin niste reparatii capitale. Are valoare in primul rand prin cimitirul eroilor din al doilea razboi mondial, cimitir aflat in curte. Este o biserica a eroilor, am putea spune (printre care si Alexa?). Sunt 608 cruci, unul dintre cimitirele de eroi cele mai mari ale Iasiului. S-a pictat in perioada 1994-2000. Are drept ctitori, uitati acolo!, familia fostului primar. El a dat banii direct pentru refacerea picturii", ne spunea cu ceva vreme in urma preotul Vasile Sarbu. "Noi pictura am terminat-o in 2000, iar el a fost primar in 2000, dupa ce s-a terminat lucrarea, bineinteles, s-a prezentat in fata cre­dinciosilor cu o fapta destul de frumoasa", povestea preotul cum a dus el de nas enoriasii -alegatori sa-l "canonizeze", sa-l introneze primar pe omul pictat intre sfinti. Enoriasii saraci i se inchina nestiutori. "Are 2.000 de hectare in asociatie. Si eu am pamantul dat la el. Are fabrica de paine, o moara inca din 2000, iar din 2008, de cand n-a mai fost primar, are si mai multe. Dar este un om bun", spune o enoriasa saraca, prezenta la slujba. Altii spun ca baietii sai invart afaceri serioase la Iasi, imperiul s-a extins. Sunt casatoriti Catalin si Lucian Alexa. Mama lor, sotia ex-primarului, imortalizata si ea in pridvor, administreaza un magazin. Fostul primar locuieste intr-o casa luxoasa cu multe camere, dar are si apartamente in Podu Iloaiei si Iasi. "El nu provine dintr-o familie instarita. Eu ii cunosc pana si bunicii", spune o batrana, care adauga "Acu’, de cand a fost primar, s-a ajuns".

AGRESIV, CHIAR DACA E DUS LA BISERICA
Am incercat sa schimbam cateva vorbe cu ex-primarul PDL. Am obtinut numarul sau de mobil de la sotia sa, care nici ea nu-l tinea minte, i l-a dictat Catalin, fiu-sau. Dupa un apel prelungit, ne-a raspuns de la birou. "Pai nu puteti avea intrebari pentru mine!... Spuneti totusi". Il intreb care a fost motivul pentru care a acceptat sa fie pictat in biserica, amintindu-i de intelepciunea biblica care spune sa nu-ti faci chip cioplit. A luat foc. "Pai ce, credeati ca m-a luat de pe strada si m-a pus acolo? Vino dumitale si da bani mai multi si te pune si in altar, poate". Ii re­amintesc ca figura sa se afla prea aproape de sfinti. "Construieste si mata, du-te si da bani acolo si o sa te puie... Pe atunci nu eram primar (n.r. – pictura i-a slujit in scop electoral). Ce va arde pe dvs. daca pe mine m-a pictat cat am stat? M-am saturat de voi cat am fost persoana fizica! Te rog frumos sa nu ma mai suni niciodata!", a incheiat el furibund.

×
Subiecte în articol: biserica pedelist podu iloaiei mihai alexa