x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Siminica, la inregistrari cu satra dupa el

Siminica, la inregistrari cu satra dupa el

28 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Dupa an si anotimp, la restaurantele "Dunarea" sau "Pescarusul", pe Calea Victoriei sau la Podul Baneasa, Dona Dumitru Siminica le-a cantat bucurestenilor pana pe la mijlocul anilor ’80. Era un barbat potrivit de statura, bine facut, brunet si cu mustacioara. Aducea cu Clark Gable si femeile mureau dupa el. El le facea curte, le canta de dor si dragoste, in romaneste si in tiganeste.
IRINA MUNTEANU

Celebrul lautar s-a nascut in 1926, la Targoviste, intr-o familie de tigani. Curand s-au mutat in Capitala. Tatal era lautar si constructor si de la el a invatat sa cante la vioara. Manuia arcusul cu indemanare, dar la fel de usor se exprima si prin glas. Muzicologii spun ca avea o vocea "incredibil de inalta si de polifonica, cu timbrul cald, in registru acut". Ne atrag atentia bogatia si diversitatea ornamentelor muzicii lui.

Dona avea patru clase primare, 2 ani la o scoala de constructii si un imens talent. De la 18 ani a condus, timp de 6 ani, taraful din Piata Amzei, apoi 5 ani, pe cel din Piata Sfantul Gheorghe. In 1956 este invitat la radio pentru primele inregistrari. Avea in repertoriu cateva sute de piese instrumentale. Unele foarte vechi, preluate de la generatiile de lautari. "A abordat numeroase genuri muzicale, printre care melodii de joc din Oltenia, dar si de caf...-concert. Adica prelucrari la ureche dupa Sarasate, Paganini, Liszt", spune Marian Lupascu, cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor. In melodiile lui Siminica se regasesc ramasite ale muzicii de salon si curte cantata in Tarile Romane in secolele 18-19, cand influenta orientala era la apogeu.

Cu toti prietenii la carciuma

"Mosule, te-as intreba", "Inel, inel de aur", "Lelita Floare", "Afara e intuneric", "La Salul cel negru" sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute cantece. Cel preferat al lui Siminica era insa "La casa cu trestioara", interpretat de lautar la vioara si din voce. Asa spune unul dintre prietenii lui din perioada de glorie, Nae Manescu. Nae, fost inginer de sunet, l-a cunoscut bine pe Siminica. "La bautura ne intalneam. Am avut si o poza cu el, da’ am ratacit-o. Am mers cu el si pe la Oradea, prin tara." Nu mai stie cand a murit celebrul lautar, a trecut mult de atunci, si nici la Institutul de Etnografie nu cunoaste nimeni acest amanunt. Dona a facut timp de vreo 2-3 luni un turneu prin India, cu un taraf de lautari. Nea Nae se amuza ascultandu-l cum rostea cele cateva cuvinte indiene prinse in calatorie.

Iosif Herta, fost cercetator la Institutul de Etnografie si Folclor, pastreaza inca in memorie imaginea lui Siminica: "Era bine cladit, voinic, nu gras. Brunet, semana cu actorul din "Pe aripile vantului". Cred ca avea mare succes la femei. Il urmaream cu admiratie la inregistrari. In curte era un puhoi de tigani de-ai lui, care-l asteptau sa termine. Apoi se duceau alaturi, la carciuma, si cheltuiau tot. Lautarii castigau enorm, saci de bani, dar la fel de repede ii si dadeau. Canta la nunti, botezuri, petreceri. Siminica era un om cu suflet mare si isi invita toti cunoscutii la local".

IDOLATRIE

„|l urm`ream cu admira]ie la nregistr`ri. |n curte era un puhoi de ]igani de-ai lui, care-l a[teptau s` termine. Apoi se duceau al`turi la c~rcium` [i cheltuiau tot" - Iosif Her]a, etnomuzicolog

LA SALUL CEL NEGRU

Iubeam cu dulceata
O tanara fata
Cu parul balai
Cu ochi mari si negri
Si rumena fata
Si-un corp mladios
Intr-una din zile
Poftisem la masa
Cativa buni prieteni

Cu care vorbeam
Ma simteam prea bine
Ma simteam ferice
La nenorocire
Nici ca ma gandeam
Ma simteam prea bine
Cand stam langa ea
Fara sa-mi dau seama
Ca altul iubea - Dona Dumitru Siminica

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE - Lautarii romanilor

Barbu Lautarul s-a lepadat de starostie

Zece Prajini - satul cu cinci fanfare si-un taraf

Zavaidoc, patru camasi in fiece noapte

Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei

Taraful din Clejani - Nunta dintre muzici

Siminica, la inregistrari cu satra dupa el

Faramita Lambru - "cainele fidel" al Mariei Tanase

"Fata care vindea flori" s-a pocait

Naistul din Ploiesti, zeul Pan la Paris

Televiziunea boierilor

"Nu cant manele!"

Chetris pentru Goran Bregovic

Mambo Siria - din papusoi, la televiziune

"Din spagi mi-am crescut cei cinci copii!"
×
Subiecte în articol: special siminica