x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spiritul lui guru rumega fructele meditatiilor

Spiritul lui guru rumega fructele meditatiilor

02 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

De doi ani, la Costinesti a aparut un cort imens, colorat in galben si argintiu. Acoperisul sub care adeptii lui Bivolaru isi desfasoara vara intrunirile si meditatiile, la adapost de indiscreti. Suntem primii ziaristi acceptati in cortul MISA.
DANA CIOBANU

Peste 1.500 de oameni sunt asezati pe banci lungi, scaunele portabile sau chiar pe jos, pe stratul de pietris. Un amestec de uimire, nemultumire, suspiciune se citeste in privirile lor, atunci cand vad aparatul fotoreporterului si pe mine, dotata cu carnetel si pix. Mainile yoghinilor deseneaza in aer semne de intrebare catre insotitorul nostru, Teodor Pop, oficial al MISA. Picior de reporter nu le-a calcat pana acum, in calitate "oficiala", teritoriul. Majoritatea se plang ca au fost facuti terci de presa. Cum sa-ti primesti "dusmanul" in casa?

MISS SHAKTI. Am intrat in cort la finalul ultimei etape a concursului de Miss Shakti Costinesti 2004. Peste 70 de fete s-au inscris la cea de-a 14-a editie a competitiei, a carei miza este "transformarea cursantelor in femei constiente de feminitatea lor si pline de aspiratie catre Dumnezeu", dupa cum mi se spune. Mai aflu ca Shakti inseamna in sanscrita "energie" sau "putere" si ca aspirantele la titlul de Miss sunt supuse rigorilor a cinci probe: transfigurarea, spontaneitatea, frumusetea, inteligenta si prezenta scenica. Mi se zice ca toate participantele la concurs au 18 ani impliniti, asa cum nici in sala nu exista minori. Spectatorii aplauda cu foc, fluiera, scandeaza nume, pe masura ce concurentele isi fac aparitia pe scena.

DECONSPIRATI. Microfonul este preluat de Teodor. "Pentru prima data in 14 ani, de cand exista MISA, printre noi se afla doi ziaristi, care lucreaza la Jurnalul National. Speram sa prezinte obiectiv activitatile Taberei de Yoga." Reactia celor din sala a fost surprinzatoare. Sute de zambete si mii de aplauze. Ne simtim masurati din cap pana in picioare.

"Cine nu vrea sa fie fotografiat sa se mute pe lateralele cortului. Se vor trage poze pe randurile din centru", se mai anunta la microfon. Yoghinii isi schimba locurile intre ei, dupa cum au sau nu probleme cu recunoasterea identitatii in fotografii. Este anuntata inceperea meditatiei cu tema "gratia divina". Pe scena, la o masa acoperita cu o panza rosie, se asaza Viorel Rosu (organizatorul taberei), Nicolae Catrina (presedintele MISA) si Claudiu Trandafir (vicepresedintele MISA). Un trio care tine locul mentorului spiritual, Gregorian Bivolaru, dat in urmarire din iunie.

CORTUL-SAUNA. "Inchinam fructele acestei meditatii lui Dumnezeu." Traiesc o senzatie de deja-vu. Banuiesc ca urmeaza aceleasi etape parcurse la spirala de hiatus, la care am participat acum cateva zile. Nu gresesc: relaxarea, concentrarea, interiorizarea. De undeva se aude taraitul unui telefon mobil, intrerupt brusc. Practicantii de yoga respira adanc de cateva ori, isi sprijina palmele pe genunchi sau pe coapse, inchid ochii si incep sa mediteze. Daca eu ma misc oarecum liber pe culoarele dintre banci, Christian Silva are o umbra, in persoana unui om de ordine. Caldura ma apasa. Folia de plastic are efect de sauna. Ma duc spre spatele cortului, sperand ca acolo e mai mult aer, dar n-am noroc. Cu ochii in continuare inchisi, yoghinii isi sterg fruntile cu dosul palmei sau folosesc evantaie sa se racoreasca. In partea opusa podiumului descopar mese cu sucuri, alimente vegetariene, carti de specialitate si tricouri pe care este imprimat "I love yoga".

Din fericire, meditatia nu dureaza decat o jumatate de ora. E urmata de o scurta prelegere pe tema Svadhiaya (studiul textelor sacre) si o exemplificare spirituala, 5 minute. Abia astept sa ies la aer. Ma opreste din drum, sa ma salute, Remus Lomos, logodnicul Madalinei Dumitru. "Mai stii ceva de ea?" "Nu, nimic, poate stii tu mai multe. Am aflat ca maica-sa a primit o scrisoare de la ea. Dar nu pot vorbi prea multe cu doamna Dumitru. O astept pe Madalina sa apara. Face 18 ani peste cateva zile", imi sufla.

AMERICANCA. Ma asez pe o bancuta afara, langa intrarea in cort. Langa mine, doi instructori de yoga - Daniela si Andrei - si Cosmina, cursant in anul al 12-lea. Ni se alatura o yoghina din California, SUA. E studenta la Medicina, se numeste Amaris si are 22 de ani. E prima data cand participa la Tabara de la Costinesti si a ajuns in finala concursului de Miss Shakti. "Studiez yoga din copilarie. E un fel de traditie in familie. Tata facea cursuri cu Grig inca de pe vremea lui Ceausescu. In State simt lipsa unei scoli structurate de yoga. Aici e asa de bine, sa fii printre multi oameni care fac acelasi lucru ca tine si te inteleg. Acasa, lumea ma priveste ciudat cand ma vede practicand asanele, pe terasa. Dar aici e frumos", ne-a spus Amaris.

PREZENTA SUBTILA A FUGARULUI PRINTRE CIRACI

Ce s-ar intampla daca Gregorian Bivolaru ar fi dus in spatele gratiilor? Raspunde Simona Trandafir, purtator de cuvant al MISA: "Scoala de yoga are o traditie de mii de ani si nu depinde neaparat de personalitatea unui om. Vom continua, pentru ca yoga nu a inceput cu profesorul Gregorian Bivolaru. El este doar cel care ne-a prezentat-o intr-o forma foarte sintetica si adaptata occidentalului. Asa ca vom continua desfasurarea activitatilor noastre spirituale. Noi credem ca, daca va fi respectata dreptatea, el nu va fi pedepsit in nici un fel, pentru ca nu exista motive".In acest an, Gregorian Bivolaru nu a transmis nici un mesaj concret participantilor la Tabara Internationala de Yoga de la Costinesti si a lipsit, fizic, de la activitatile acesteia. "Spiritual, l-am simtit mai mult decat de obicei. Prezenta lui subtila a compensat destul de mult absenta lui fizica. Si sunt convinsa ca nu e doar rodul imaginatiei mele", precizeaza instructorul Daniela. Fortele de ordine care au tinut statiunea yoghinilor sub permanenta observatie nu au putut pune catuse "prezentei subtile" a lui Gregorian Bivolaru. Iar Tabara Internationala de la Costinesti si-a inchis ieri portile.
×
Subiecte în articol: special gregorian bivolaru yoga