x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stavarache cucereste Bacaul

Stavarache cucereste Bacaul

21 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT - EDITIA a II-a

Cu putin timp inainte de ora 21:00, sediul PUR era in fierbere. Tensiune, transpiratie, presa vrea declaratii, candidatul asteapta sa se inchida urnele.
DANA PICIU

Nu exista sondaje pentru Bacau, de aceea toata lumea se agita. "S-a anuntat la OTV ca Stavarache are 70%, iar Sechelariu 30%", striga un vecin care are apartamentul chiar deasupra sediului PUR Bacau, de la balcon. Umanistii se privesc intre ei cu speranta, dar inca nu pot da crezare unor zvonuri. La ora 21:00, candidatul PUR, Romeo Stavarache iese in fata ziaristilor si da o declaratie. Se poarta ca un invingator. A uitat de emotii. A slabit in aceasta campanie vreo 7 kilograme si se vede. "Vreau sa multumesc bunului Dumnezeu pentru puterea pe care mi-a dat-o sa rezist pana la finalul acestei campanii, una dintre cel mai grele din ultimii 15 ani. Multumesc tuturor bacauanilor. Indiferent daca m-au votat sau nu, eu voi fi primarul tuturor", mai spune Stavarache. Dupa declaratia de presa, toata lumea navaleste intr-o alta incapere a sediului unde a fost instalat un televizor. Pe masa nu mai exista nimic, doar doua iconite si o cruciulita. Tensiunea creste. Toti si-au scos hainele si au ramas in camasi, semn ca atmosfera se incinge.

Primele rezultate

Se dau primele rezultate estimative, dar pentru Bucuresti. Telefoanele incep sa sune. Sosesc si primele rezultate de la reprezentantii PUR la Sectiile de votare. "Am castigat la sectia 91", se aude un strigat plin de veselie. Stavarache este chemat sa dea un interviu pentru televiziune. Trage aer in piept. A inceput sa se obisnuiasca cu camerele de luat vederi, dar niciodata n-or sa-i placa. Pe ecranul televizorul se perinda chipuri indepartate de Bacau: Adrian Nastase, Traian Basescu, Theodor Stolojan. "Lasa-l, dom’le, sa vorbeasca pe primul ministru." Apare pe ecran si Romeo Stavarache. Se lasa o tacere de mormant, dar ea nu dureaza decat cateva minute. Stavarache dispare de pe ecran si apare in sediu.

Victoria devine realitate

Telefoanele suna din nou, de aceasta data vin rezultele in valuri. Stavarache are mai multe voturi la toate sectiile de votare. Vin apoi telefoanele de felicitare din toate directiile.

Victoria umanistului devine din ce in ce mai mult realitate, procesele-verbale se intocmesc la sectiile de votare, voturile se numara. Zvonurile devin realitate. Stavarache bate victorios cu pumnul in masa. Simte ca a castigat. Sotia il saruta. Un simpatizant mai in varsta il saruta si el, parinteste, pe frunte. "Asta este cea mai mare revolutie, mai mare decat cea din 1989", spune unul dintre membrii PUR. Apar primele sticle de sampanie, dar si primii admiratori care au venit sa-l felicite pe "Romica". In scurt timp, in fata sediului partidului nu mai poti arunca un ac. Dopurile de la sticlele de sampanie incep sa bubuie. Candidatul iese afara, intre oamenii care l-au votat. Sampania curge in valuri si-i stropeste pe toti cei din jur. Atmosfera este una de sarbatoare. Parca a venit revelionul. Membrii de la organizatia de tineret a PUR incep sa cante: "Ole, ole, ole, ole/ Sechelariu nu mai e". Pentru ca nu se pot bucura singuri, simpatizantii si umanistii pleaca in coloana pe jos catre sediul PNL, pentru a fi aproape de cei care l-au sustinut pe Ro-meo Stavarache in turul doi de scrutin. Bacaul se umple de claxoanele voioase ale masinilor. Oamenii au iesit in numar mare pe strazi. Pare ca abia a inceput week-end-ul, desi este aproape de miezul noptii. Umanistii si simpatizantii au intrat in primarie pentru ca Stavarache sa-si vada noul loc de munca.

Sechelariu trece la amenintari

Candidatul PSD la Primaria Bacaului, Dumitru Sechelariu, a declarat aseara, la inchiderea urnelor, ca daca va pierde alegerile, "va scoate dosare care vor zdruncina Romania", in care sunt implicate nume ale adversarilor sai si ale celor care l-au tradat, informeaza Mediafax. "Am in birou un fiset cu dosare in care sunt nume de fosti presedinti, ministri si alti adversari", a spus Sechelariu. El a mai spus ca nu se considera infrant in cazul in care rezultatele vor arata ca a pierdut alegerile. Sechelariu a apreciat posibilul sau esec ca o "reusita a campaniei de dezinformare din partea unor trusturi de presa interesate de a distruge asa-zisul nucleu de la Bacau". "Daca pierd, presa m-a infrant. Voi face dezvaluiri, ca am fost santajat de trusturi de presa sa le dau hartie de la Letea pe bani putini", a mai spus Sechelariu.

Ilegalitati

Sambata, din taximetrele apartinand companiei lui Corneliu Iacobov, prietenul lui Sechelariu, au fost impartite 30.000 de exemplare ale unei publicatii de scandal in care se insinua ca umanistul a primit un buchet de flori de la un transsexual. Duminica, aceleasi taximetre, la care s-au adaugat cateva masini si microbuze private, au carat gratuit la vot cetatenii municipiului. In aceste masini se facea totodata propaganda electorala, iar soferii ii indemnau pe oameni sa-l voteze pe Sechelariu. Reprezentantii PUR au facut plangere la politie, sesizand aceasta neregula. La scurt timp, politia a anuntat ca s-au luat masuri, iar masinile respective au fost retrase din curse. De asemenea, PUR Bacau a sesizat CNA sa ia masuri in cazul postului local de televiziune Alfa TV, apartinand lui Sechelariu, post care a difuzat sambata si ieri emisiuni si reportaje despre realizarile candidatului PSD.
×
Subiecte în articol: eveniment stavarache sechelariu