x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ţară săracă, vând ovule!

Ţară săracă, vând ovule!

de Mirela Dădăcuş    |    21 Iul 2009   •   00:00
Ţară săracă, vând ovule!
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Patronul Clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, şi Cecilia Borzea, capi ai unei reţele internaţionale, acuzaţi de trafic de ovule, au primit mandate de arestare pentru 29 de zile. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr Vasile Astărăstoae, spune că donatoare sunt femei sărace, care pentru aproximativ opt milioane de lei suportau manopere medicale comparabile celor făcute de nazişti.



Trei persoane, acuzate că ar fi implicate într-un scandal internaţional de trafic de ovule în centrul căruia se află Clinica Medicală Sabyc din Capitală, au primit ieri mandate de arestare pentru 29 de zile. Potrivit DIICOT, patronul clinicii, fiul acestuia şi secretara, care se ocupa cu racolarea donatoarelor de ovule, fac parte dintr-un grup infracţional organizat al cărui scop era obţinerea unor sume importante de bani de pe urma traficului de celule umane.  

Clinica Sabyc a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în anul 1999. Oficial, până în prezent, aici au fost realizate aproximativ 2.000 de inseminări artificiale, deşi clinica nu avea autorizaţie. De serviciile clinicii be­neficiau cupluri din Germania şi Israel, care plăteau sume între 10.000 şi 15.000 de euro. Donatoarele erau femei tinere, majoritatea de etnie romă, din România, care primeau între 800 şi 1.000 de lei (în funcţie de numărul de celule prelevate) pentru o recoltare de ovocite.

Această clinică a făcut obiectul unui scandal în Israel în anul 2002, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreic­elor cu ovule străine. În 2005, Mi­nisterul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul cli­nicii, Harry Mironescu, a negat orice implicare. Potrivit unei anchete a Colegiului Medicilor din România, efectuată în 2006, "medicii din Israel nu aveau nici un drept să practice medicina în România şi nici un medic român, dintre cei care lucrau la Sabyc, nu aveau supraspecializare de fertilizare in vitro".


ZECE ANI FĂRĂ ACREDITARE
Conform site-ului său, Clinica Sabyc funcţionează de zece ani, însă centrul a primit autorizaţia de funcţionare înainte cu o săptămână de declanşarea scanda­lului. Potrivit dr Victor Zota, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), centrul medical a depus dosarul pentru autorizare în urmă cu trei ani, însă până acum nu a întrunit criteriile tehnice în baza cărora să primească acreditarea.

"Încă din 2007 au existat suspiciuni în legătură cu activitatea acestei clinici. Noi am făcut mai multe inspecţii la clinică, însă de fiecare dată am găsit numai 50% din personal şi aparatura medicală în stare de conservare. La ultima inspecţie realizată împreună cu inspecţia sanitară de stat, clinica întrunea toate criteriile de funcţionare", ne-a spus dr Victor Zota.


CLINICI AUTORIZATE
La ora actuală, în România există nouă unităţi sanitare autorizate să utilizeze ţesuturi şi/sau celule umane în scop tera­peutic, care au bănci de ţesuturi umane: Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr Panait Sârbu" Bucureşti - Laboratorul de Reproducere Umană Asistată; Centrul Internaţional de Reproducere Umană Asistată Timişoara; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara - Secţia Clinică de Obstetrică-Ginecologie "Bega";  Societatea Comercială HIT-MED - SRL Craiova - Centrul Medical HIT-MED; Societatea Comercială Centrul Medical "Med New Life" - SRL Bucureşti - Departamentul de Fertilizare in vitro;  Spitalul Judeţean Ilfov "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Secţia Obstetrică-Ginecologie II - Compartimentul de Medicină Materno-Fetală; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj - Secţia Clinică de Obste­trică-Ginecologie I - Departamentul de Reproducere Umană Asistată "Prof. Dr I.V. Surcel".
Manopere naziste la Clinica Sabyc
Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul medicilor implicaţi în scandal, anunţând că sancţiunilor vor fi decise după concluziile finale ale anchetei privind traficul de ovule.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), profesorul doctor Vasile Astărăstoae, atrăgea atenţia că victimele acestui scandal sunt femei împinse de sărăcie la donarea de ovule, ceea ce poate pune sub semnul întrebării şi calitatea materialului biologic prelevat.

Femeile, active sexual, erau racolate sau ajungeau la clinică aduse de cele care se aflau în baza de date a clinicii. Potrivit unui comunicat al DIICOT, donatoarele din România aveau între 18 şi 30 de ani, iar în schimbul unor sume între 800 şi 1.000 de lei, consimţeau să doneze ovocitele necesare realizării tehnicii de fertilizare "in vitro".

Femeile acceptau să se supună procedurii medicale ce im­pli­că stimularea ovariană pe cale artificială şi recol­ta­rea ovocitelor. "S-au încălcat cele mai elementare norme de etică medicală, pentru că donatorii erau persoane vulne­rabile, oameni săraci cărora li s-au cum­părat părţi din trup, fără a fi informaţi asupra ris­curilor şi nu li s-a spus că fac parte dintr-o cercetare ştiinţifică", a declarat preşedintele CMR.

Embrionii ce urmau a fi implantaţi erau obţinuţi în cadrul cli­nicii ca urmare a fertilizării ovocitelor prelevate, contra cost, de la donatoare. Toate informaţiile indică faptul că este un caz clar de trafic de embrioni umani, o practică de tip nazist. Imediat, CMR a cerut o anchetă disciplinară pentru a stabili gradul de vinovăţie şi sancţiunile pentru fiecare medic, în condiţiile în care activitatea unităţii a fost "ilegală şi neetică", neexistând acre­ditare pentru aceasta.

Clinica cu pric­ina a fost în vizorul Colegiului Me­di­cilor din România şi al Colegiului Medicilor Bucu­reşti încă din 2006. Decizii luate de ambele instituţii (decizia 682/17.10.2006), cât şi a Comisiei Superioare de Disciplină (decizia 32/2008) duceau la concluzia că practicarea manoperelor de fertilizare in vitro la cabinetul respectiv a fost "neetică şi ilegală şi de aceea, s-a solicitat închiderea".

Atunci, CMR a sanc­ţionat medicii care au încălcat deontologia profesională. Medicii respectivi au părăsit clinica, fiind angajaţi alţii care au continuat aceleaşi practici ilegale. "Noi ne-am autosesizat şi la precedentul scandal legat de această clinică, iar medicilor găsiţi vinovaţi atunci li s-a interzis dreptul de practică. În func­ţie de rezultatele anchetei de acum, este foarte pro­babil să luăm, din nou, aceeaşi măsură. Noi am atras atenţia, încă de la primul scandal, asupra modalităţii ilegale de reproducere umană asistată. Din punctul meu, de vedere cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au făcut aceste manopere", avertizează prof. dr Astărăstoae. (Magda Marincovici)
Donarea se face fără bani
Donarea de ovocite contra cost este interzisă prin lege în România, dar orice femeie poate dona ovule cu condiţia să nu perceapă bani pe ele.

Procedura nu este deloc simplă. Potrivit profesorului doctor Virgiliu Ancăr, şeful clinicii de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Sf. Pantelimon, donatoarea şi femeia care urmează să primească ovulele trebuie să întocmească mai întâi un act notarial prin care se stabilesc condiţiile donării benevole. Apoi, donarea trebuie aprobată de o Comisie de Etică a Colegiului Medicilor şi abia după încheierea acestor formalităţi se poate trece la donarea propriu-zisă.

Cu câteva săptămâni înainte de recoltarea ovulelor, donatoatea trebuie să facă un tratament de stimulare ova­riană. Momentul ovulaţiei este urmărit ecografic şi prin analize de sânge, iar recoltarea se face sub anestezie, printr-o puncţie cu un ac subţire, conectat la o pompă de aspiraţie care introduce ovocitele într-un recipient. De aici, ele sunt depuse în incubatoare speciale. O femeie tânără poate produce între 8 şi 12 ovule după tratamentul de stimulare ovariană. (Oana Antonescu)


Daily Mail: Alina şi Raluca
Românca Alina Ionescu. În 2006, ea a povestit unui reporter al publicaţiei britanice Daily Mail cum a picat în plasa "turismului de fertilizare", practicat în special de femeile britanice.

Avea 18 ani când a donat ovule. Voia să se căsătorească şi avea nevoie de bani pentru nuntă. A făcut "târgul" cu Clinica "GlobalART" din România care lucra cu o altă clinică din Marea Britanie, unde i s-au prelevat ovule, pentru mai puţin de 300 de euro. I-a traumatizat în asemenea hal ţesuturile ovariene, încât a rămas infertilă.

Prietena ei, Raluca, a fost ceva mai norocoasă. S-a ales doar cu probleme la stomac, din cauza tratamentelor de stimulare ovariană pentru cele trei donaţii. Raluca a reuşit totuşi să fie mamă, născând la 25 de ani o fetiţă.

Afacerea cu ovule nu este deloc avantajoasă pentru donatoare: una din cinci femei se alege cu "efecte colatorale", iar una din 100 riscă să rămână sterilă sau chiar să decedeze. (Sânziana Stancu)

×
Subiecte în articol: special romania medicilor clinica ovule