x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Terenuri de lux, secretizate cu tupeu

Terenuri de lux, secretizate cu tupeu

de Iulia Barbu    |    26 Feb 2008   •   00:00
Terenuri de lux, secretizate cu tupeu

AŞTEPTARE ● Vechii proprietari nu au reuşit să îşi recupereze moştenirile
Hectarele valoroase din Bucureşti, mai exact din Pipera, ar trezi în orice muritor de rând sentimentul împlinirii. Depinde însă de ce parte a baricadei te afli. Dacă ai acte de proprietate pe terenul ce ţi-a fost luat de regimul comunist, ar fi mai bine să îţi pui pofta în cui. În schimb, dacă ai avut prezenţă de spirit şi ai devenit proprietarul unei societăţi care întâmplător are teren îmbietor, poţi să te consideri privilegiat.


AŞTEPTARE ● Vechii proprietari nu au reuşit să îşi recupereze moştenirile
Hectarele valoroase din Bucureşti, mai exact din Pipera, ar trezi în orice muritor de rând sentimentul împlinirii. Depinde însă de ce parte a baricadei te afli. Dacă ai acte de proprietate pe terenul ce ţi-a fost luat de regimul comunist, ar fi mai bine să îţi pui pofta în cui. În schimb, dacă ai avut prezenţă de spirit şi ai devenit proprietarul unei societăţi care întâmplător are teren îmbietor, poţi să te consideri privilegiat.


Microelectronica a fost înfiinţată în 1977, printr-un Decret al Consiliului de Stat prin care o suprafaţă de 2,2 hectare de teren era scoasă din circuitul agricol pentru amplasarea intreprinderii. După şapte ani, alţi 43.097 metri pătraţi erau trecuţi în proprietatea statului prin expropiere. Un an mai târziu, terenurile de mai sus erau trecute în administrarea Microelectronica. În temeiul unei hotărâri de Guvern, Microelectronica obţine în 1998 titlu de proprietate pentru nu mai puţin de 29.995 metri pătraţi. Restul suprafeţei, cea de 43.097 metri pătraţi, rămâne în proprietatea statului prin Agenţia Domeniilor Statului şi se găseşte în administrarea Microelectronica. La doar câteva luni după obţinerea titlului de proprietate atât de va-loros, JACLYN SA semnează cu AVAS contractul de vânzare-cumpărare pentru un pachet de acţiuni reprezentând 95,1% din capitalul social al Microelectronica. Terenul pentru care societatea deţinea dreptul de proprietate la momentul privatizarii, în suprafaţă de 29.995 mp, nu a fost însă inclus în valoarea acţiunilor cumpărate de JACLYN SA.


TITLURI VALOROASE. Tragedia lipsei proprietăţii nu a durat însă mult. Asta pentru că, printr-o adresă a Direcţiei Generale Legislaţie, Contencios şi Organizare din Ministerul Industriei şi Comerţului, certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis pentru suprafaţa de 29.995 metri pătraţi a fost anulat, fiind emis în schimb un nou certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru suprafaţa de 65.095 mp, care include şi suprafaţa de 29.995 metri pătraţi. "Imediat după ce am cumpărat acţiunile de la AVAS, am primit un titlul de proprietate de 65.095 metri pătraţi. Nu am ştiut ce probleme are terenul acesta", a precizat Jalbă Liviu, directorul Jaclyn SA.


SUFERINŢA PÅMÂNTULUI. La scurt timp au început procesele cu proprietarii celor 43.097 metri pătraţi, cărora le-a fost luat terenul, prin expropriere, în ’84. Ani de zile s-au luptat în instanţă cu noii proprietari ai Microelectronica pentru pământul părinţilor lor. Ei deţin certificate de atestare a dreptului de proprietate emise de Prefectura Bucureşti în baza Legii 18/1991. "Am fost 18 proprietari în zonă. Mai sunt cereri de retrocedare atât în baza Legii 10, cât şi în baza Legii 247. Majoritatea sunt foarte bătrâni şi s-au făcut presiuni asupra lor ca să îşi vândă terenurile directorului care deţine pachetul majoritar la SC Microelectronica, respectiv Jalbă Ioan Liviu. Ei au vândut la un moment dat, dar noi nu am vrut să vindem ceea ce mai deţinem acolo. Noi nu vom renunţa însă, pentru că este dreptul părinţilor noştri, care au muncit pentru acest teren, şi vom continua chiar şi la Strassbourg, dacă va trebui. Atât eu, cât şi familia Muşat suntem foarte decişi, vom continua procesul ca intervenienţi alături de Primăria Voluntari să recuperăm terenul pe care societatea îl deţine abuziv acolo", explică Rogati.


DATE FALSE. Între timp, titlul de proprietate pentru 65.095 metri pătraţi emis în favoarea societăţii de pe Strada Erou Iancu Nicolae a fost anulat în instanţă. Unul dintre motive fiind suprafaţa aflată în litigiu, cea de 43.097 metri pătraţi, pe care vechii proprietari o revendicau. Vladimir Rogati vorbeşte însă şi despre un cadastru falsificat de cei ce au în administrare hectare bogate. "Prin diverse metode, nu tocmai legale, s-a întocmit un cadastru fals. Trei hectare de teren s-au transformat în două. Eu am copilărit acolo şi nu pot fi înşelat la maniera aceasta. Tocmai acel hectar, care trebuie să revină acum vechilor proprietari, a fost ascuns", afirmă Rogati. Directorul Serviciului de cadastru al Primăriei Voluntari a explicat la rându-i problemele nerezolvate cu terenul de pe Strada Erou Iancu Nicolae: "Acest Jalbă are foarte multe relaţii şi a pus numeroase piedici în lămurirea suprafeţei terenului pe care îl administrează. Instanţa a trimis un expert judiciar, dar rezultatul măsurăturilor a fost contestat atât de pârât, cât şi de reclamanţi. Cei de la Jaclyn au avut o documentaţie topografică ce le atribuia în jur de 65.000 metri pătraţi, cu mult mai mult decât prevede legea. A urmat o etapă intermediară, în care îi reveneau 43.000 mp. Pot să vă spun însă că există o sentinţă finală cu suprafaţă de 2,2 hectare. Directorul Jalbă nu a primit pe nimeni să facă măsurătorile de rigoare şi ocupă abuziv o suprafaţă mult mai mare.


VÂNZARE CU CÅNTEC. AVAS a precizat pentru Jurnalul Naţional că în contractul semnat cu Jaclyn nu există nici o interdicţie de vânzare asupra terenului de pe Erou Iancu Nicolae. Astfel că, potrivit spuselor lui Vladimir Rogati, o parte din teren a fost la un moment dat înstrăinat: "Ca să se piardă urma terenului, directorul Jalbă, uzând de acest cadastru fals de care v-am vorbit, a reuşit să vândă soacrei lui, doamnei Sturzu. Pentru că altcuiva nu putea să vândă, neavând actele corecte, o parte din teren. După doi ani, eu am reuşit să anulez acest contract de vânzare-cumpărare în instanţă. Era vorba de 3.224 metri pătraţi. Deşi noi am obţinut interdicţie de vânzare la cadastru, după acea anulare a contractului de care vă vorbeam, anul trecut au încercat din nou o tranzacţie printr-o agenţie imobiliară. Au reuşit să vândă din nou aceeaşi parcelă, chiar şi cu acea interdicţie de vânzare la cadastru obţinută în instanţă. În urma vânzării celor 3.000 de metri pătraţi au obţinut o sumă frumuşică, de aproximativ 2 milioane de euro. Din punctul meu de vedere, aceşti bani sunt obţinuţi de fapt din vânzarea unui teren al statului. Au făcut în aşa fel încât au alipit două parcele, întrucât pe ultima bucată aveau într-adevăr acte corecte".  


Viziune de proprietar

Iniţial, Liviu Jalbă, directorul Microelectronica, a fost contactat telefonic de redactorul Jurnalului Naţional. Convorbirea nu a fost deloc prietenoasă. Ulterior, a acceptat o întâlnire în care şi-a spus punctul de vedere. "Eu am primit titlu de proprietate pe acest teren. Nu mai ştiu eu acum cât era, dar mi-a fost destul că ani de zile am bătut căile instanţelor judecătoreşti. Am dat terenul înapoi celor care l-au cerut. Cei din primărie spun că nu îi las să vină şi să măsoare, dar este curtea mea şi ce a mai rămas din teren vreau să păstrez. E adevărat că am vândut o parte din pământ, dar cu proprietatea mea fac ce vreau. Este foarte greu să privatizezi ceva în România", a precizat Liviu Jalbă.

×