x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tudor Gheorghe despre proteste: "Dacă-i degeaba, nu vin! Daţi, aşa simbolic, 5 lei. Să vezi că s-ar umple piaţa!"

Tudor Gheorghe despre proteste: "Dacă-i degeaba, nu vin! Daţi, aşa simbolic, 5 lei. Să vezi că s-ar umple piaţa!"

de Dana Andronie    |    22 Ian 2012   •   16:48
Tudor Gheorghe despre proteste: "Dacă-i degeaba, nu vin! Daţi, aşa simbolic, 5 lei. Să vezi că s-ar umple piaţa!"

Marea amaraciune a lui Tudor Gheorghe este faptul ca in Piata Universitatii sunt mai putini oameni decat la spectacolele sale de la Sala Palatului. Crede in destinul istoric al Romaniei, dar nu crede ca schimbarea se va produce mai devreme de doua-trei generatii.

● Jurnalul National: Ati avut cel mai dramatic mesaj social exprimat pe scena, de la Revolutie incoace, cu spectacolul "Degeaba". Ati aratat ca va pasa si ati protestat pe scena. Ce se intampla, acum, cu spectacolul strazii?

Tudor Gheorghe: Faptul ca in Piata Universitatii se aduna 1.000-1.500 de oameni este jenant din punc­tul meu de vedere. Daca ne gan­dim bine, Sala Palatului are peste 4.000 de locuri, si la spectacolul meu a fost o manifestatie mult mai ampla. Acolo lumea, bineinteles, apluada, nu se strigau lozinci, dar era suficient ce spun eu pe scena. Sala reactiona, fiind evident ca exista un consens al vor­belor mele cu atitudinea mea. Lu­cru­rile trebuie facute altfel, asa cred eu. Am mereu sentimentul ca pe noi ne-a binecuvantat Dumnezeu cu un har extraordinar, dar care de foarte multe ori se intoarce impotriva noastra.

● Este vorba despre umor?

Da, capacitatea noastra de a face haz de necaz. Este fermecator ce lozinci, sloganuri apar in aceste manifestari. Cat umor este in "Va rugam sa ne iertati, nu producem cat furati" sau in "Udrea, nu uita, tara nu-i poseta ta!"... Sunt multe care dau dovada de spiritul nostru! Dar, vezi tu, acestea sunt debuseuri. Astea ne fac sa ne racorim.

● Ne amuzam si asa ne trece supararea?
Da. Acesta este pericolul cel mai mare. Ne distram si atat. Vine unul cu cosciugul, cu o coliva...

● Ne intrecem in a crea divertisment!

Asa e! Imi aduc aminte de o poveste foarte frumoasa, care are toate calitatile unui banc. In Imperiul Otoman trimite pasa pe vizir sa vada ce se mai poate lua din tarile romanesti. Vizirul vine incarcat cu de toate, iar pasa il intreaba ce faceau romanii, cum au reactionat. Plangeau, se dadeau cu capul de pereti, asa i-a raspuns vizirul. L-a trimis din nou, dupa care iar l-a intrebat pasa ce au facut romanii. Bateau copiii, smulgeau parul din cap... Si tot asa, pana cand raspunsul a fost: stateau pe buza santului, faceau bancuri cu hoarda otomana si radeau de se prapadeau. Pasa i-a zis: "Nu te mai duce, ca nu mai au nimic!". Acum suntem in aceeasi situatie!

100.000 de oameni sa taca, sa nu zica nimic!
● Va mai simtiti izolat intr-un marasm de prost-gust?

Da. Drumul pe care eu am incercat sa merg este acela al culturii profunde. Cum spunea un prieten de-al meu, la spectacole vine "Romania profunda".

● Acea Romanie care nu a iesit in strada sa protesteze...

Probabil ca va iesi, dar sa se termine glumele! Am incredere si astept reactia tineretului! In ultima instanta, generatia noastra ce mai poate sa spere?! Poate sa spere la o moarte linistita. Dar ei, tinerii, trebuie sa se lupte pentru viitorul lor! Ei trebuie sa iasa. La spectacolele mele, tinerii sunt in proportie de 80%. Nu trebuie sa-i organizeze nimeni. Trebuie sa vina toti! Multi! Tare as vrea sa vad Piata Universitatii plina cu 100.000 de oameni, care sa nu spuna nimic! Ia imagineaza-ti ce inseamna 100.000 de oameni care sa nu scoata o vorba. Sa taca patru ore! Sa lase jandarmii sa se invarte in jurul lor, iar ei sa nu aiba nici o reactie, sa taca patru ore! Atunci or sa se sperie toti si vor fugi! Pentru ca le este teama ca dupa aceasta tacere sa nu izbucneasca focul pe interior. Dar, atata vreme cat ne debusam cu chestii dintr-astea, presedintele sta linistit...

Am auzit un domn deputat pedelist, care nu mai era asa de entuziasmat si de obraznic, spunand: "Da’ ce, credeti ca domnul presedinte trebuie sa-si dea demisia pentru ca 500 de oameni manifesteaza? Pai atatia l-au votat?". Si avea dreptate!... Cand am vazut ca s-au luat la harjoneala, jandarmii cu protestatarii, m-am gandit la ceea ce am scris eu acum vreo 20 si ceva de ani: "Nu ma bate, frate,/ nu mai da!/ Uite cum se bate Luna/ in tampla mea". Vezi ca e la fel... Jandarmii nu au nici o vina, lor li se da ordin. Stii ce ma deranjeaza cel mai tare?! Ba, asa de bine erau imbracati! Iti dai seama cat costa un costum ca ala? Tinuta aia.. Extraordinar! Erau de filmat. Cred ca nici nemtii nu au asa ceva. Ce splendoare! Iti era mai mare dragul sa te uiti la ei. In loc sa fie niste jandarmi de-astia, amarati, asa cum sunt ei... Nu dadea nimeni in ei. Dar daca ii vezi asa de pregatiti, iti vine sa dai cu pietre, sa vezi daca rezista...

● N-ati iesit sa protestati si in strada?

Am de lucru. Pregatesc un spectacol care este, de fapt, raspunsul meu la ce se intampla. Am avut un specta­col foarte bun in 1989, "Varul Shakes­pea­re", cu un text etraordinar al lui Sorescu, care pe vremea lui Ceau­sescu ar fi fost rupere. A face pa­ralel un spectacol cu spectacolul stra­zii nu ai nici o sansa. Astfel "Varul Sha­kespeare" a trecut neobservat. Dupa ce spectacolul strazii se incheie, atunci creatorul trebuie sa sintetizeze, sa gaseasca motivele de evocare permanenta a ce s-a intamplat.

● Ati facut acest lucru cu "Degeaba".

Da. Trecusera 20 de ani de la Re­vo­lutie si am venit eu cu marile in­trebari... Acum ni se spune cu lejeritate: suntem deschisi dialogului. Care dialog? Din prima zi cand au ajuns la putere trebuiau sa deschida toate caile catre un dialog constructiv.

● Spectacolul pe care il pregatiti va fi "Degeaba" – varianta imbunata­ti­ta?

Da. Se va imbogati cu alte poeme, vor aparea alte zone de nemultumire, va fi, in pemanent, un spectacol nou.

● Eu am perceput "Degeaba" ca pe un prohod al Minciunii Nationale si tot aveti ce protesta...

Oho! Regret enorm de mult ca am atatea de adaugat. Acest spectacol nu-l voi mai face cand voi considera ca nu mai e nimic degeaba...

"Cred in tara asta, dar pe termen scurt nu vad nici o iesire!"
● Ne pasa, dar ne pasa in stilul dulce romanesc. Daca ar fi fost cineva sa taie bilete de intrare la miting, cred ca ar fi fost mult mai multi oameni.

(rade). Un prieten de-al meu, primar la Dragasani, cu ocazia zilelor orasului, s-a gandit ca, daca tot are vie multa, tot vinul sa-l dea gratis. Sa-si puna astia tarabe cu mancare, dar bautura o asigur eu. Asa a spus. S-a dus prin piata si a intrebat daca beau oamenii. Nu prea beau, domn primar – i s-a raspuns. Vin, se uita cat costa si zic: iete-l, e mai al dracului decat noi! Ce, suntem milogii lui?! Atunci primarul a zis sa bage 20 de lei sticla. Pana seara s-a vandut tot vinul! Asa e si cu mitingul. Daca-i degeaba, nu vin! Domne, participati la miting? Dati, asa simbolic, 5 lei... (rade)... Sa vezi ca s-ar umple piata...

● Deci vom fi in continuare spectatorii circului politic...

Da. Cand vor veni doctoranzii, oamenii care sunt cu studii in strainatate, ei sa fie Parlamentul Romaniei, ei sa hotarasca votul uninominal, atunci se va schimba ceva. Partidele trebuie sa selecteze valorile reale! Pe cin’ sa votezi acum? Valorile nu trebuie sa mai vina la spectacol, ci la munca! Daca o dam numai pe spectacol, ne distram si nu mai e cazul sa ne distram! Avem oameni risipiti in lume cu potential creator fabulos, in toate domeniile! Acei oameni trebuie chemati acasa. Am vorbit cu unii dintre ei si le-am spus ca li se va propune sa vina in tara, dar daca vin doar 15 nu fac nimic. Daca vin 400, atunci va fi altceva. Iti dai seama cum ar fi Piata Universitatii cu doctoranzi, cu cercetatori...? Oameni care sa nu zica nimic. Sa taca!

● Sunteti Tudor Gheorghe si veti protesta pe scena...
Eu protestez impotriva mitocaniei, prostului-gust, a incompetentelor, a incultilor, a emigrarii pe scara sociala...

● Trebuie sa va gasiti o lozinca!
Degeaba!

● Deci mergem inainte cu lozinca asta?
Nu e obligatoriu. M-as bucura daca am sta pe loc. Sunt atatea tari destepte care stau pe loc si le merge bine.

● Nu inteleg... Pai nu tocmai asta ni se reproseaza, faptul ca stam pe loc?
Da, dar nu stam pe locul care trebuie! Locul ala ne-a fost matrasit! Romania are un destin in care cred. Noi ne bazam pe ideea sa facem totul repede! Romania va iesi din toate, pentru ca suntem o tara cu un potential intelectual absolut remarcabil, dar nu acum. Vor trece ani, vor trece generatii si, in cele din urma, vom ajunge sa ne pretuim si sa ne impunem valorile. Din pacate, va trece mult timp... Se va duce generatia ta, a copiilor tai, si dupa aceea o sa fie bine. Eu cred in tara asta, dar pe termen scurt nu vad nici o iesire!

×
Subiecte în articol: special Tudor Gheorghe proteste romaania