x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Una din cele mai mari catastrofe naturale din istoria SUA

Una din cele mai mari catastrofe naturale din istoria SUA

de Irina Cristea    |    03 Sep 2005   •   00:00
Una din cele mai mari catastrofe naturale din istoria SUA

Dorinta lui Ossama ben Laden de a ingenunchea SUA a fost dusa la indeplinire, dar nu de teroristii-kamikaze ai retelei al-Qaeda, ci de furia naturii. Ciclonul Katrina a facut prapad in mai multe state americane, lasand in urma un bilant greu de crezut: mii de morti, orase devastate si refugiati care nu stiu incotro sa o apuce. O catastrofa naturala de asemenea proportii nu a mai avut loc in SUA de 105 ani.

SUA, ingenuncheate de ciclonul Katrina


Ce n-a reusit reteaua terorista Al-Qaeda a devenit posibil datorita furiei naturii. Americanii au de plans mii de morti si de deblocat doua state in urma trecerii devastatoare a ciclonului Katrina. Eforturi financiare si umane uriase trebuie facute pentru ca autoritatile sa salveze ce se mai poate salva. Prioritare sunt transportarea refugiatilor in locuri sigure si mentinerea ordinii, in special in orasul New Orleans.

Mii de morti, oameni fara adapost, violente, jafuri si strigate disperate de ajutor. Atat a ramas in urma ciclonului Katrina, care aproape ca a sters de pe harta SUA orasul New Orleans si a provocat pagube care acum o saptamana pareau greu de anticipat. Din orasul unde 30% din populatie traia oricum sub pragul saraciei, doar acoperisurile caselor se mai disting de sub apele care au maturat totul in cale. New Orleans, nu a mai avut norocul de acum 13 ani, cand uraganul Andrew ameninta sa il distruga dar l-a ferit aproape in ultima clipa. De data aceasta, Katrina l-a lovit cu o furie nemaiintalnita din septembrie 1900, cand orasul Galveston, din statul Texas, a platit naturii un tribut de aproape 8.000 de vieti omenesti.

Predictii sumbre


IN URMA APELOR. Autostrazi si drumuri impracticabile
Bilantul tragediei din urma cu cateva zile este cutremurator. Cifrele vorbesc de la sine: un numar foarte mare de morti, preconizat sa atinga ordinul miilor, un milion de persoane ramase fara adapost, aproape un sfert de milion de kilometri patrati de teren grav afectati de-a lungul coastei de la Golful Mexic. Chiar daca furia naturii pare sa se fi domolit, cosmarul localnicilor si al autoritatilor este departe de a se incheia. Comunicarea este aproape imposibila, sute de familii incercand cu disperare sa dea de urma celor dragi. "Nu ma intereseaza ce am pierdut, material. Vreau doar sa-mi gasesc copiii. Am primit la un moment dat un mesaj de la ei ca ar fi OK si ca incearca sa iasa de acolo. Dar vreau sa-i vad si sa-i strang in brate", a declarat o femeie care nu mai stie nimic despre sotul si copiii ei.

Epidemii si violente


In regiunile cele mai afectate se ajunge extrem de greu, iar operatiunile de recuperare si salvare a supravietuitorilor sunt foarte dificile. In plus, de azi pe maine ar putea izbucni epidemiile iar pericolul foametei este cat se poate de real, in conditiile in care resursele de hrana si apa sunt ca si inexistente. Din cauza lipsurilor grave cu care se confrunta, populatia si-asa saracita a orasului New Orleans a inceput sa recurga la metode disperate. Furturile si violentele se inmultesc, semn ca nervii sunt intinsi la maximum iar comportamentul oamenilor scapa de sub control. Autoritatile incearca sa tina situatia in frau, dar tot ce mai poate face primarul este sa transmita SOS-uri catre puterea centrala.

Semnele


NEOBISNUIT. Iahturi si vase de pescuit, aruncate pe uscat
Primele semne ca o furtuna de proportii ameninta sudul SUA au aparut in jurul datei de 20 august. Katrina s-a format in zona Bahamas la data de 24 august. La acel moment, expertii ii acordau intensitatea unei furtuni tropicale. A lovit insa zona statului Florida a doua zi, cu puterea unui ciclon de categoria I pe scara Saffir-Simpson, provocand inundatii, intreruperea furnizarii energiei electrice si facand 11 victime. Pe masura ce si-a continuat cursul, intensitatea Katrinei s-a redus, revenind la cea a unei furtuni tropicale. Ajunsa in Golful Mexicului, si-a recapatat puterile mai repede decat ar fi anticipat specialistii si s-a transformat intr-un ciclon de categoria a V-a, cea mai mare de pe scara Saffir-Simpson. Cu vanturi avand intensitatea medie de 280 de kilometri pe ora si rafale ajungand chiar la 320 de kilometri pe ora, Katrina a pornit spre nord, dar a slabit din nou exact inainte sa loveasca a doua oara, in statul Louisiana, la 29 august. La acel moment coborase o pozitie pe scara intensitatii, maturand statul american cu vanturi a caror viteza ajungea la 235 de kilometri pe ora. Apoi, Katrina a devenit ciclon de categoria a III-a, lovind zona dintre statele Louisiana si Mississippi cu vanturi de 125 de kilometri pe ora.

DISPERARE


"Nu ma intereseaza ce am pierdut, material. Vreau doar sa-mi gasesc copiii. Am primit la un moment dat un mesaj de la ei ca ar fi OK si ca incearca sa iasa de acolo. Dar vreau sa-i vad si sa-i strang in brate"
Supravietuitoare


Lumea a treia s-a mutat la New Orleans


CATASTROFA ECOLOGICA SI UMANITARA. In regiunile afectate, la patru zile de la trecerea ciclonului, oamenii inca isi cauta rudele si prietenii disparuti
Ciclonul Katrina a fost mai distrugator si a luat mai multe vieti decat al-Qaeda la 11 septembrie, aceasta este opinia multor americani. Daca la 11 septembrie au murit in urma atentatelor organizate de Ossama ben Laden aproximativ 1.500 de persoane, ciclonul Katrina a secerat, cu siguranta, mai multe vieti omenesti, desi pana acum autoritatile s-au ferit sa avanseze o cifra. Un bilant va fi dat publicitatii in momentul in care acesta va putea fi realizat, dar se vorbeste despre mai multe mii de morti. Pentru moment, autoritatile nu se grabesc sa se preocupe de contabilizari si cifre, pentru ca se vad confruntate cu o situatie careia cu greu ii pot face fata. Orasul New Orleans continua sa ramana punctul slab, locul unde pare sa se fi strans tot raul din lume: case distruse, oameni dati disparuti, probabil morti, un oras in agonie, in care par sa fi ramas doar cetateni din lumea a treia pusi pe jafuri si distrugeri, violuri, violenta armata, de parca dezastrul produs de furia naturii nu ar fi fost suficient. Autoritatile se straduiesc in aceste momente sa-i evacueze pe cei aproximativ 200.000 de oameni ramasi in New Orleans, in marea lor majoritate persoane de culoare, si sa puna capat actelor de violenta si jaf. Pentru a restabili ordinea, peste 22.000 de componenti ai Garzii nationale au fost dislocati in Louisiana, avand in vedere ca cei aflati in zona nu mai faceau fata situatiei, un membru al Garzii a fost ranit cu focuri de arma in timp ce incerca sa impiedice un grup de jefuitori sa devasteze un magazin.

Armata intervine


MOBILIZARE. Elicopterele armatei cauta supravietuitori
In aceste conditii, autoritatile au ordonat ca 300 de soldati, antrenati la "scoala razboiului" din Irak, proaspat reveniti de pe front, sa fie desfasurati in New Orleans, avand ordinul de "a trage pentru a ucide" in toti cei care sunt prinsi ca jefuiesc sau comit acte de violenta in orasul devastat de ciclonul Katrina.

Operatiunile de evacuare au fost complicate de violentele provocate de persoane inarmate care au atacat convoiul cu ajutoare si elicoptere ale politiei. "Totul seamana cu o scena de razboi. Oamenii sunt capabili sa se ucida pentru o sticla de apa", afirma o localnica, plangandu-se de greutatea cu care ajung echipele de salvare la oamenii refugiati pe acoperisurile caselor.

Violuri


HOTI SI VIOLURI. Infractiunile se inmultesc zilnic
Garda nationala a anuntat ca nu poate confirma violurile care au fost reclamate de mai multe femei la politie, victimele sustinand ca totul s-a intamplat in stadionul acoperit din New Orleans unde sunt adapostite mai multe mii de persoane. Colonelul Pete Schneider a afirmat ca nu poate confirma acest lucru, dar ca nici nu poate exclude total o asemenea varianta, avand in vedere ca in cladire sunt cazate 20.000 de persoane, din toate categoriile sociale. Pe de alta parte, surse ale politiei afirma ca au fost semnalate violuri si crime care, din cauza situatiei dificile, nu pot fi anchetate acum.

SUA accepta orice ajutor


Statele Unite vor accepta toate ofertele de asistenta venite din strainatate in urma urganului devastator Katrina, a anuntat Casa Alba, citata de AFP. De altfel, comunitatea internationala si-a exprimat deja solidaritatea fata de Statele Unite, afectate grav de Katrina, care a devastat statele Louisiana si Mississippi, pe o suprafata de 235.000 de kilometri patrati. Uniunea Europeana si Natiunile Unite au fost primele mari organizatii internationale care si-au oferit sprijinul, prin ajutorarea victimelor uraganului. In timp ce unii sinistrati se intreaba de ce ajutorul intarzie sa ajunga, iar iarna trecuta elicopterele americane au deversat tone de ajutoare pentru victimele din regiunile asiatice afectate de tsunami, biroul ONU pentru coordonarea asistentei umanitare (Ocha) a oferit asistenta autoritatilor americane.

Usa deschisa


"Nici o oferta de asistenta nu va fi refuzata", a afirmat Sean McCormack, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, care a mentionat numeroase tari si organizatii internationale care au propus sa acorde ajutor Washingtonului, inclusiv Venezuela, cu care Statele Unite sunt in relatii tensionate.

El a citat Rusia, Japonia, Canada, Franta, Honduras, Germania, Venezuela, Organizatia Statelor Americane (OEA), Jamaica, NATO, Australia, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Grecia, Ungaria, Columbia, Republica Dominicana, Salvador, Mexic, China, Coreea de Sud, Israel si Emiratele Arabe Unite. Caracasul s-a oferit sa furnizeze populatiei sinistrate combustibil prin intermediul Citgo, filiala americana a companiei publice din Venezuela, PDVSA. Chiar si presedintele venezuelean, Hugo Chavez, ale carui relatii cu SUA sunt destul de tensionate, a propus trimiterea unei brigazi de salvare, nu fara a critica vehement administratia Bush pentru ca nu a elaborat un plan de evacuare inainte ca uraganul sa atinga teritoriul american.

300
de soldati, antrenati la "scoala razboiului" din Irak, proaspat reveniti de pe front, vor fi desfasurati in New Orleans, avand ordinul de "a trage pentru a ucide" in toti cei care sunt prinsi ca jefuiesc sau comit acte de violenta in orasul devastat de ciclonul Katrina.

AJUTOR
In voia sorTii. Adultii si copiii sunt, n egala masura, neputinciosi n fata naturii
Ciclonul Katrina a determinat mobilizarea lumii sportului si a artei. Liga Americana de Baseball (MLB) si Liga Americana de Baschet (NBA) au anuntat ca vor dona cate doua milioane de dolari victimelor, iar Conferinta de sud-est a fotbalului american la nivelul colegiilor (SEC) si Asociatia jucatorilor americani de baschet vor dona cate un milion de dolari. Un alt for care va ajuta victimele uraganului Katrina este Liga Americana de Fotbal (MLS), care a anuntat ca va scoate la licitatie pe Internet tricouri cu autografe ale fotbalistilor. Actorul hollywoodian Nicholas Cage a donat aproximativ 800.000 de euro victimelor uraganului.

UN CICLON CAT ROMANIA
SINISTRU. In New Orleans, cadavrele zac la tot pasul
Guvernul american, criticat pentru ca a intarziat in organizarea operatiunilor de salvare in urma ciclonului Katrina, a dat asigurari ca a desfasurat mijloace foarte importante pentru a le veni in ajutor victimelor catastrofei, expunand si dimensiunile catastrofei. Pentru a da dimensiunea exacta a catastrofei, secretarul Securitatii Interne, Michael Chertoff, a reamintit ca suprafata devastata de ciclon este imensa, adica de 235.000 de kilometri patrati, ceea ce reprezinta echivalentul Romaniei, aproape (237.000 de kilometri patrati)! Sau, comparativ, jumatate din suprafata Frantei (547.000 de kilometri patrati) sau echivalentul suprafetelor Laosului sau Ugandei. Impreuna cu ministrul Justitiei, Alberto Gonzales, Chertoff a incercat sa apere actiunea guvernului fata de ceea ce presedintele George W. Bush a catalograt drept "una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria tarii", soldata cu mii de morti. "Inundatiile care au afectat New Orleans-ul au afectat puternic capacitatea noastra de a aduce ajutoare si medicamente sinistratilor", a recunoscut acesta, citat de AFP. Pentru ca reprezentantii administratiei Bush au fost criticati pentru felul in care au gestionat criza si ca tin conferinte de presa in timp ce oamenii mor pe strazi, insusi fostul presedinte american George Bush, tatal actualului sef al Executivului american, a sarit in apararea administratiei. "Ne confruntam cu probleme pe care nimeni nu le putea prevedea", a spus acesta. Si fostul presedinte democrat, Bill Clinton, a facut unele aprecieri referitoare la situatia-limita in care se afla si sinistratii, si autoritatile, spunand ca acei oameni care au dus sinistratii la Superdom, devenit acum un loc irespirabil, n-au facut-o decat incercand sa le salveze vietile. Acum, tot in acelasi scop, n-au decat sa-i ia de acolo, spune Clinton. Fostul presedinte a insistat si pe necesitatea ca persoane fizice si firme sa se mobilizeze pentru sinistrati si sa dea bani, pentru ajutorarea zonelor afectate.

SPRIJIN ROMANESC
Traian Basescu i-a trimis ieri o telegrama presedintelui George W. Bush, in care exprima compasiunea poporului roman fata de suferintele provocate de uraganul Katrina. "Am aflat cu deosebita tristete de pierderile masive, materiale si umane, provocate de uraganul Katrina in ultimele zile. Distrugerile provocate in Florida, Georgia, Kentucky, Tennessee si in mod deosebit Louisiana, Alabama si Mississippi au pus la grea incercare poporul american. Va rog sa transmiteti sincere condoleante familiilor greu incercate si indoliate, impreuna cu sentimentele mele de compasiune profunda pentru aceasta tragedie de mari proportii", se arata in scrisoarea de condoleante, in care seful statului isi exprima speranta ca reconstructia va fi incununata de succes in cel mai scurt timp. Romania s-a oferit insa si sa sustina cu o contributie proprie eforturile autoritatilor americane pentru sprijinirea populatiei afectate. Anuntul a fost facut de primul ministru Calin Popescu Tariceanu, care a transmis la randul sau condoleante familiilor afectate de uraganul Katrina. (O.S., A.N.)

URECHEALA EUROPEANA
America, socata si umilita de ciclonul Katrina, striga, la unison, ziarele europene! Prilej de mici rafuieli cu administratia Bush, prinsa ca intr-o capcana de urgiile naturii, ciclonul Katrina da frau liber imaginatiei gazetarilor, care se intrec in titluri de prima pagina. "Lumea a treia, SUA", "Superputerea umilita", "Bush, luat de uragan", "Impotenta SUA" si cate si mai cate nu s-au scris zilele acestea despre situatia din Statele Unite! Presa britanica, adica presa principalului aliat al Americii, si-a exprimat ieri uimirea de a vedea o superputere precum SUA umilita de consecintele unui ciclon. "Sa vezi o superputere umilita este o umilinta in sine", afirma The Daily Telegraph. The Daily Mail compara neputinta SUA de a-si ajuta cetatenii aflati in suferinta cu cea de care da dovada in Irak. "Iata o superputere care poate rasturna cand vrea un dictator, dar care este atat de prinsa de consecintele razboiului, incat a devenit incapabila sa raspunda adecvat dificultatilor prin care trec zeci de mii de cetateni ai sai, loviti de o catastrofa naturala. Presedintele Bush plateste cu adevarat un pret foarte mare pentru nebunia sa militara", titreaza ziarul.

GROAZA


"Am vazut oameni murind. Am vazut cadavre zacand alaturi de mine timp de mai multe zile in sir. Am impresia, in fiecare clipa, ca voi muri si eu. Sunt sigura ca, in aceste conditii, oamenii se pot ucide intre ei pentru o sticla de apa sau pentru o bucata de paine"
Supravietuitor

NEMULTUMIRE


"Nu inteleg de ce echipele de salvare nu au ajuns la timp. Nu inteleg de ce dureaza atat de mult pana ca ordinea publica sa fie restabilita. Suntem in America si nu inteleg lipsa de comunicare intre autoritati si populatie. Este dezgustator. Avem sentimentul ca am fost abandonati"
Supravietuitor

PRECEDENT
De sute de ani, coasta sudica a SUA se confrunta cu furtuni care de care mai intense. Prima inregistrare documentara a unui uragan de mare putere dateaza din perioada razboiului de independenta. De-a lungul timpului, furtunile din aceasta zona au facut circa 15.000 de morti.

CEL MAI GRAV. Ciclonul Galveston (8 septembrie 1900) era considerat cea mai grava catastrofa naturala ce a lovit vreodata America. Ciclonul, caruia i s-a spus la vremea respectiva "furtuna", a afectat orasul Galveston din sud-estul statului Texas. Se estimeaza ca vantul avea o intensitate de aproape 230 de kilometri pe ora, in conditiile in care anemometrul cu care cei de la biroul meteo local masurau viteza vantului a fost pur si simplu smuls. Intre 6.000 si 8.000 de oameni au murit in timpul ciclonului, iar pagubele materiale ar putea fi estimate la circa 700 de milioane de dolari.

CEL MAI INSELATOR. Ciclonul Okeechobee (San Felipe) a lovit sudul statului Florida in septembrie 1929 cu vanturi de 250 de kilometri pe ora. Detine trista performanta de a fi al doilea ciclon in ce priveste numarul de victome provocate. Bilantul initial de 1.836 de victime a fost modificat la peste 2.500 in anul 2003. Unul dintre motivele pentru care au pierit atatia oameni a fost cursul inselator al furtunii. Okeechobee ar fi trebuit sa atinga Florida la 6 septembrie, dar a intarziat zile bune. In acest rastimp, oamenii care isi evacuasera casele au inceput sa se intoarca si au fost prinsi de vanturi si de apele a caror adancime depasea 6 metri.

CEL MAI DEVASTATOR IN 30 DE ANI. Ciclonul Diana s-a produs in septembrie 1984, in Carolina de Nord si in cea de Sud. La acel moment a fost descris drept cea mai devastatoare furtuna produsa in SUA in ultimii 30 de ani. In asteptarea ciclonului, 14.000 de oameni au fost evacuati din zona de coasta catre zone aflate cu mult deasupra nivelului marii. Din pacate, multi s-au intors acasa cand Diana parea ca se va produce doar in largul oceanului si au fost surprinsi de ciclon. Surprinsi au fost si cei 500.000 de rezidenti din orasul Wilmington, Carolina de Nord, atunci cand Diana si-a schimbat cursul si le-a afectat orasul.

CEL MAI SCUMP. Ciclonul Andrew a lovit Bahamas si statele Florida si Louisiana in august 1992. Atat data, cat si traiectoria au fost similare cu cele ale Katrinei. La acel moment, orasul New Orleans a scapat ca prin urechile acului de distrugere. Zonele unde furtuna si-a atins apogeul au fost Morgan City and Lafayette, din Louisiana, dar zonele cele mai afectate au fost Bahamas si sudul Floridei. Peste 25 de oameni au murit si mai mult de 100.000 de case au fost distruse. Instalatiile radar si anemometrele de pe acoperisurile birourilor Centrului National pentru observarea uraganelor au fost luate de vant. Pana la Katrina, Andrew a fost considerat cel mai "scump" ciclon, totalul pagubelor fiind de aproape 35 de miliarde de dolari.
×