x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zonele de șoc ale alegerilor locale, dar și voturi care se bat cap în cap

Zonele de șoc ale alegerilor locale, dar și voturi care se bat cap în cap

de Ion Alexandru    |    29 Sep 2020   •   11:05
Zonele de șoc ale alegerilor locale, dar și voturi care se bat cap în cap

Alegerile de duminică au însemnat o răsturnare a paradigmei politice în anumite zone ale țării, altele decât Capitala, cu victime importante. Însă, același vot arată discrepanțe majore între preferințele electorale la nivelul unor județe, comparativ cu preferințele electorale de la nivelul reședințelor acelor județe. Care sunt cele mai importante zece puncte fierbinți ale acestor alegeri.

 

Unul dintre aceste puncte este Primăria Timișoara, unde liberalul Nicolae Robu a pierdut alegerile, în favoarea USR-istului Dominic Fritz. Asta, în condițiile în care PNL a câștigat Consiliul Județean, ce este drept, la un punct în fața USR-PLUS. La Alba Iulia, primăria a fost câștigată de Gabriel Pleșa (USR-PLUS), care l-a bătut pe liberalul Voicu Paul. În schimb, la Consiliul Județean, PNL a câștigat alegerile cu 56%.

Primăria Brașov a fost câștigată, de asemenea, de Allen Coliban, de la USR-PLUS, care l-a învins pe George Scripcaru, de la PNL. În schimb, Consiliul Județean Brașov a fost câștigat de Cosmin Popescu, de la PSD. Un lucru similar s-a întâmplat la Călărași, unde primăria a fost ajudecată de Daniel Soare, de la PNL, în timp ce Consiliul Județean a fost câștigat de Vasile Iliuță de la PSD. Bacăul are o situație similară, în sensul că primăria a fost adjudecată de Lucian Daniel Stanciu Viziteu, de la USR, iar Consiliul Județean, de Valentin Ivancea de la PSD. 

Lovitura puternică vine de la Vrancea, unde Marian Oprișan a pierdut alegerile pentru Consiliul Județean în fața liberalului Cătălin Dumitru Toma. La Botoșani, în schimb, primăria a fost pierdută de liberalul Cătălin Flutur, în favoarea lui Ionuț Andrei de la PSD. Iașiul, în schimb, și-a schimbat doar culoarea politică a primarului, nu și primarul. Mihai Chirica, adoptat de PNL de la PSD, a bătut-o pe Cosette Chichirău de la USR.

Constanța a însemnat o bătălie pentru primărie între Vergil Chițac de la PNL, care l-a bătut pe Stelian Ion, de la USR.


Situație inedită la Primăria Sectorului 1

Edilul Sectorului 1, Dan Tudorache, de la PSD, considerat învins atât de sondajul Exit-Poll, cât și de rezultatele BEC, anunțate la numărarea a 70% din voturile exprimate în cele 166 de secții de votare, a precizat că, la numărătoarea paralelă efectuată, verificată de trei ori, are cu 194 de voturi mai multe decât contracandidata sa de la USR-PLUS, Clotilde Armand.

Tudorache explică faptul că a numărat toate procesele verbale transmise de reprezentanții formațiunii, din toate cele 166 de secții. USR susține, însă, că Armand are cu 1.300 de voturi în fața lui Tudorache. 

În 2016, Clotilde Armand a fost declarată, după închiderea urnelor, drept câștigătoare a Primătriei Sectorului 1, pentru ca, ulterior, rezultatele finale să îl confirme pe Tudorache în  funcția de primar.

La închiderea ediției, BEC nu a furnizat rezultatele finale.

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand dan tudorache