x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Opriţi coşmarul "magazinelor de vise"!

Opriţi coşmarul "magazinelor de vise"!

de Adriana Oprea-Popescu    |    16 Noi 2010   •   22:12

Otrăvuri încă neidentificate în la­boratoare se vând, în miezul zilei şi-n văzul lumii, la colţ de stradă. La colţ de şcoală. Pe plicuri scrie "nerecomandat consumului uman", dar vân­ză­to­rul te învaţă cum şi cât să pui, când îţi răsuceşti ţigara. Cui ce-i pa­să? Fraierul care i-a procurat insecticidul Mădălinei Manole riscă în­chi­soa­rea, pentru că Furadanul este pe lista substanţelor considerate peri­cu­loase. Canabinoidele sintetice ce com­pun "etnobotanicele" se vând ori­c­ui, în magazine, online, prin mica publicitate. Un tânăr de 17 ani a murit din cauza lor. O studentă a intrat în comă, un alt tânăr a fost în­jun­ghiat. Sute de copii, unii dintre ei încă la şcoala generală, au ajuns la ur­genţe din cauza lor! Desigur, nici unul dintre ei nu era un "Mă­dă­lina Manole". Şi-n afară de făţărnicie, ce le oferim cu adevărat acestor copii?

În septembrie anul trecut, o co­mi­sie prezidenţială propunea "dezincri­mi­narea consumului de droguri, pentru a aduce la suprafaţă consumatorii". "Recent", se spunea în raport, "s-au deschis în mai multe oraşe ale ţării magazine care vând produse et­n­o­botanice ce au acelaşi efect ca dro­gurile ilegale uşoare, şi efectele lor sociale nu par a fi vizibile." Autorii ra­por­tului par a fi poştit, înainte de a-l scrie, o sare de baie. Fără să fi cunoscut vreodată un dependent de heroină sau de mefedronă, fără să aibă habar despre modul în care, prin consumatori, se "pescuiesc" dealerii. Aşa­dar, asta e tot ce le poate oferi azi sta­tul copiilor abia intraţi în viaţă: ceva cu "Relax" la sfârşit şi-un trăgaci aspi­ra­tor. Consumaţi, copii, prăjiţi-vă cre­ierii, "magazinele de vise" se fac că plă­tesc impozit statului – dar cine naibii stă să aştepte sau să ceară bonul fiscal? –, dar statul, tembelul, chel­tuie cu voi de-o sută de ori mai mult, pe asistenţa medicală de urgenţă, când ajungeţi în spitale... Consumaţi, copii, statul e pervers, "fumatul dăunează grav sănătăţii" şi e interzis în locurile publice, însă de lângă şcoală vă puteţi cumpăra pliculeţe pentru plante. Pentru plantele ce veţi ajunge... Consu­maţi, copii, România nu e Polonia, ţară care, într-o noapte, a închis 1.200 de "magazine de vise", pentru că sta­tul lor a considerat că ele sunt un aten­tat la siguranţa naţională!

Consumaţi, însă trebuie să ştiţi că ni­­mic din fumul pe care-l inhalaţi în plă­mânii voştri tineri nu e nici "etno", nici "botanic". Nici "bio" şi nici mă­car "cool". E o capcană plină de otră­vuri în care sunteţi prea deştepţi să alu­necaţi. Vouă, celor aflaţi în targetul "magazinelor de vise", vă de­dicăm cam­pania de presă pe care o începem as­tăzi. Vouă, celor prea curioşi şi prea ne­răb­dători. Statul vă dă şansa să lu­aţi plicul. Noi vă oferim ocazia să aflaţi ce e în el. Şi ce se ascunde în spa­­tele lui. Şi ce va fi după el. Şi cine e, cu adevărat, de partea voastră. Pentru noi, aşa mici şi fraieri, cum vă consideră unii, aşa neimportanţi, cum vă cred alţii, pentru noi voi reprezentaţi o mare putere. Voi, cei crescuţi în faţa calculatoarelor, voi, cei care în­cercaţi să vă rupeţi singuri de mizeria lumii, voi puteţi opri coşmarul "magazinelor de vise"!

×
Subiecte în articol: coşmarul magazinelor de vise