x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SCANDALUL AŢEI CONTAMINATE - Sorin Beraru, microbul afacerilor din Sănătate

SCANDALUL AŢEI CONTAMINATE - Sorin Beraru, microbul afacerilor din Sănătate

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    18 Oct 2008   •   00:00
SCANDALUL AŢEI CONTAMINATE - Sorin Beraru, microbul afacerilor din Sănătate

Sorin Beraru  este în spatele firmei care a importat aţa chirurgicală contaminată ce a ucis o femeie. În 2005, societatea Pansiprod Medical SRL a fost acuzată că vinde ace medicale infectate cu Stafilococ. Deşi firma a fost pusă pe "lista neagră" a furnizorilor, aproape 150 de spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii aveau contracte pentru aţa chirurgicală infectată.



Scandalul aţei chirurgicale contaminate scoate la iveală una dintre bolile sistemului românesc de sănătate: corupţia. În spatele firmei importatoare a produsului, care nici măcar nu corespundea normelor UE, se află Sorin Beraru.
Ba mai mult, societatea a fost în 2005 "eroina" unui scandal asemănător, după ce acele comercializate s-a
demonstrat a fi fost contaminate.

Sorin Beraru, om de afaceri controversat, de origine israeliană, al cărui nume se leagă de mai multe scandaluri de corupţie, se află în spatele fir­mei care a importat aţa chirurgicală uci­gaşă. Elena Carmen Ghiţă a murit în luna august a.c. în urma unei operaţii de ceza­riană la care s-a folosit un material neste­ril – aţa chirurgicală era contaminată de Bacillus Cereus. Surprizele au continuat să apară în lanţ. S-a descoperit că respectivul produs nu avea marcajul care să in­dice respectarea normelor Uniunii Euro­pene, condiţie obligatorie la achiziţia de produse de către instituţiile din sistemul medical românesc. În plus, nu mai puţin de 150 de spitale achiziţionaseră acest tip de aţă produsă în China şi importată de către Pansiprod Medical SRL.

VULTURUL PHOENIXMED
Cum a reuşit o firmă de la Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, să pătrundă în atât de multe spitale cu un produs care nu corespunde normelor UE? Singura explicaţie: corupţia. Pansiprod Medical SRL, Paraprodfarm Industries SRL şi Phoenixmed 2000 SRL sunt proprietatea unui off-shore înregistrat la Amsterdam – Wichita BV, vehicul care controlează în mod real afacerile din domeniu ale urmăritului internaţional.

Firma-"mamă" a contractelor pe banii Ministerului Sănătăţii ale româno-israelianului Beraru a fost Phoenixmed. Societatea a intrat şi ea în vizorul autorităţilor după ce mai multe controale au demonstrat că şefii a sute de spitale şi policlinici au încălcat legea pentru a sem­na contracte cu acest furnizor. În anul 2000, Phoenixmed şi-a schimbat obiectul de activitate, iar angajaţii şi logistica au fost preluate de către Phoenixmed 2000 SRL. Societatea este azi controlată de Beraru prin off-shore-ul olandez.

În ciuda semnalelor evidente de corupţie care înconjurau afacerile Phoenixmed, semnalate de Curtea de Conturi, de exemplu, societatea şi-a continuat activitatea nestingherită în România. Ba mai mult! În 2005, au existat dovezi concrete că acele medicale vândute de către Phoenixmed şi Pansiprod sunt infectate cu stafilococ. Prin urmare, societăţile au intrat pe o "listă neagră" a furnizorilor de materiale me­dicale. Cu toate acestea, şi Phoenixmed şi Pansiprod au continuat să vândă către aproape toate spitalele din România.

STAFILOCOCUL PRIVATIZĂRILOR

Beraru a fost condamnat definitiv în România la şapte ani de închisoare pentru tentativa de a obţine în schimbul a 1,5 milioane de dolari o decizie judecă­to­rească favorabilă în dosarul CI-CO. Prin intermediul societăţii Multisistem Industry, Beraru a cumpărat în anii ’90  mai multe societăţi din patrimoniul Fondului Proprietăţii de Stat(FPS) (azi AVAS - n.r.), aproape fiecare dintre aceste preluări fiind însoţită de câte un scandal. El a fost condamnat în dosarul CI-CO şi este ur­mă­rit prin Interpol. Afacerile lui Beraru au fost preluate de două societăţi anonime. Una dintre ele este Wichita BV, controlată mai departe de către urmăritul internaţional. De exemplu în Pansiprod şi Phoenixmed a continuat să figureze unul dintre actorii privatizărilor dubi­oase însuşite de Beraru, Constantin A. Agri­pina. Acesta a fost administratorul Multisistem Industry. Celălalt off-shore care a preluat afacerile lui Beraru este He­ratico BV, cu sediul social în Antilele Olandeze. Heratico a fost de asemenea preluată de un trust israelian, Kardan. Prin înstrăinarea Heratico, Sorin Beraru a evitat proprirea proprietăţilor de către anchetatorii români aflaţi pe urmele sale.

PROTECŢIE ÎNALTĂ
Deşi condamnat definitiv, Beraru nu este găsit nici azi pentru a-şi ispăşi pe­deapsa. La un moment dat, în timp ce era căutat de Interpol, Beraru a avut tu­peul să stea nas în nas cu reprezentanţii autorităţilor din România, şi nu cu ori­cine, ci cu demnitari de cel mai înalt rang. S-a întâmplat la Tel Aviv, în timpul unei vizitei efectuate în Israel în anul 2001 de premierul Adrian Năstase. Astfel, la întâlnirea cu oamenii de afaceri din Israel, organizată cu prilejul vizitei delegaţiei româneşti, s-a prezentat şi "urmăritul general" Sorin Beraru, care s-a întreţinut minute bune, într-un colţ mai retras, cu... şeful de Cabinet al lui Năstase. Apoi, a defilat, cu nonşalnţă, prin faţa generalului Toma Zaharia – se­cretar de stat şi adjunct al ministrului de Interne din acea vreme, aflat şi el în delegaţia română.

VEŞNIC CĂUTAT
Înce­pând cu anul 2000, pe numele lui Beraru s-au emis nu mai puţin de cinci cereri de extrădare. Primele două au fost trimise statului Is­rael, după ce Interpol informase că ar exista indicii că Beraru s-ar afla în această ţară. Deşi între Israel şi Ro­mânia nu există un acord de extrădare, între cele două ţări ope­rea­ză Convenţia Internaţiioonală de Extră­dare din 13 decembrie 1957, de la Paris. În anul 2002, Ministerul de Justiţie israelian a comunicat Ministerului de Justiţieie român că Beraru "nu poate fi localizat în Israel", dar că "există dovezi că acesta s-ar ascunde în Africa de Sud". La începutul anului 2005, autorităţile din Africa de Sud au comunicat că, potri­vit unor date furni­za­te de serviciile secrete, precum şi de către Interpol, Beraru s-ar fi întors în Ţara Sfântă, dar demersurile românilorau fost tratate cu tăcere de către israelieni.

×
Subiecte în articol: special beraru phoenixmed