x close

TVR pupă poalele lui Boc, Udrea, şi Flutur

0
Autor: Nicolae R Dărămuş 18 Apr 2011 - 18:00
TVR pupă poalele lui Boc, Udrea, şi Flutur Răzvan Chiriţă/Mediafax
Vezi galeria foto


Sâmbătă, 16 aprilie, Televiziunea Română, umilă slugă a Puterii, a băgat în casele românilor, prin graţia Marinei Almăşan, un dezgustător cocteil de kitschuri. Ouă gigantice, bundiţe de dihor, o mizanscenă menită a-i pune în valoare pe amfitrionul Gheorghe Flutur şi mai ales pe invitaţii-surpriză: Elena Udrea şi Emil Boc. Propaganda electorală fără perdea a condimentat expoziţia de bucate bucovinene. Reţeta indigestiei sigure.

– "Regimurile se schimbă, profitorii rămân. Pleac-ai noştri, vin ai noştri. N-au niciodată principii şi mustrări de conştiinţă. Nu se pot schimba regimurile şi ideologiile, pe cât sunt în stare ei să se schimbe de repede. Unii se leagă strâns de regim, devenind una cu el, şi trec de la avere şi de la satisfacerea tuturor dorinţelor şi poftelor la delirul puterii şi al trufiei. Încep a crede că fac parte din altă lume decât a noastră. Rămâne apoi marea masă a trudnicilor, a căror viaţă se reduce la muncă şi la hrană, într-un ciclu etern, şi ale căror conştiinţe nu se ridică mai sus de blidul cu mâncare de dinaintea nasului. Sunt atât de apăsaţi şi dresaţi în apăsarea spre pământ, că nu pot, nu gândesc şi nu vor să privească mai departe. Li-s ochii atrofiaţi ca ai sobolilor de sub pământ. Urăsc pe oricine vrea să-i scoată din existenţa lor de sclavi. Cu ei face orice stăpânire ce vrea. În primul rând să gândească în locul lor" – scria, despre un popor de "oi", conducătorul rezistenţei armate din Făgăraş Ion Gavrilă Ogoranu în cartea Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc.

Mă întreb ce va fi simţit omul acesta – ai cărui ochi luminoşi îmi aburesc ochii atunci când îl privesc în fotografii – murind cu astfel de gânduri despre cei pentru care îşi jertfise 17 dintre "cei mai frumoşi ani", convins la acea vreme tânără că, liberi fiind, românii vor deveni lipsiţi de trufie, generoşi, sinceri şi cu măsură în toate, altcumva spus, că vor fi oameni cu bun-simţ. Greu trebuie să îi fi fost văzând că, după 1989, iubiţii săi compatrioţi "urăsc pe oricine vrea să-i scoată din existenţa lor de sclavi".

Din 2006, de când s-a stins cu puţin după Paşti, Ion Gavrilă Ogoranu îmi vine în minte mereu în preaj­ma răstignirii Domnului. Mă obligă la asta tocmai stridentul amestec de frivolitate şi prostie pe care naţiunea asta îl exhibă şi de Paşti, transfor­mând sărbătoarea creştină dintr-un cuvenit îndemn la meditaţie asupra jertfei în prilej de chiolhan, trufie fără de măsură, laude cu nimicul şi pălăvrăgeală cu iz electoral.

Şi dacă prin alte părţi de ţară sărbătoarea Paştilor mai are, de miru’ lumii, urme de decenţă, la Suceava, de când la cârma judeţului este Gheor­ghe Flutur, manifestările "oficial-creştine", confiscând în interes politic răstignirea şi învierea lui Hristos, au o deşănţare greu de exprimat în cuvinte. Iar Televiziunea Română, umilă unealtă în slujba puterii actuale, se străduieşte – şi, graţie cospiritualităţii Marinei Almăşan Socaciu, reuşeşte prin emisiunea Ne vedem la TVR! – să aducă pe micul ecran inexprimabilul: grotescul, to­xicul şi imbecilitatea fălos-de­miurgică ale unor personaje publice perfect inculte, dintre care unele ar ne­cesita urgent consult psihiatric.

Aşa a fost şi în 16 aprilie 2011, când nemuritoarea Marina Almăşan Socaciu şi atoateştiutorul Gheorghe Flutur au servit naţiunii, de la o pensiune-kitsch, străpezitul şi consacratul "ghiveci bucovinean" – compus din obiceiuri din "moş-strămoş", ouă încondeiate, bundiţe cu dihori, mândria de a fi bucovinean, Vico­veancă abruptă şi ţanţoşă, perso­nalităţi bucovinene (de ditamai talia unui Vasile Nicolov) –, asezonat după gust – prostul gust! – cu alţi uriaşi: prim-ministrul Emil Boc şi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării şi Turismului. Câteva crâmpeie de "Buco­vinadă" – cum i se spune aici, sub cârmaciul Flutur, acestei variante locale de "Daciadă" – merită atenţie, întrucât neputinţa cuvintelor mele va fi cu siguranţă compensată prin ori­ginalitatea regizorală şi, mai cu seamă, prin forţa de expresie a vor­belor fără brăcinar ale prota­goniştilor.

Curtea pensiunii este aşadar asemenea unui stup, unde fiecare îşi ştie treaba. Inclusiv o roată de moară ce se învârte în gol la intrare. Ex­ceptându-i pe intelectuali – patru la număr –, toate "albinele" sunt costumate neaoş, ca la operetă, forfotind care mai de care.

Pe o alee, Vicoveanca glăsuieşte trufaşă şi saltă de una singură. Ici-colo, perechi de ţărani se plimbă melancolici şi paşnici, în totală discordanţă cu versurile arţăgoase ale har­nicei moldovence: "Al meu zâce că-s buiacă/ Că bat talpa pi toloacă./ El s-o dus la strâns la fân,/ Io-s cu fetele în rând./ Cu barbatu mă sfadesc/ Când la joc mereu pornesc,/ Scripca zâce di saltat:/ Dă-l încolo di barbat!" etc.

După vizitele lui Băsescu şi spectacolul TVR de Crăciun, consacrat în rolul de plebeu, preşedintele filialei PDL din Gura Humorului, domnul Gheorghe Niţă, mestecă balmoş în mijlocul scenei, afumându-se amarnic. Patron al fabricii de produse lactate NIRO, director al Întreprinderii de Drumuri şi candidat înfrânt la Primăria locală, pare pedepsit de partid să facă mereu pe prostul. Ce-i drept, îi şi reuşeşte. Poartă cămeşă până la genunchi, chimir şi cojoc miţos, iar gureşa Marina îl prezintă drept cioban autentic, adresându-i-se cu "bade Niţă". În cursul interviului, domnul Niţă se exprimă corespunzător rolului şi pare natural.

Marina nu zăboveşte mult la el, fiindcă mirarea o curpinde ca un val: "Nu ştiu... Văd bine oare?... Domnu’ Flutur?!... Dumneavoastră sunteţi?". Operatorul plonjează deopotrivă de uimit asupra primului intelectual în pantofi care pe răzor mânuieşte o sapă. Da, minune, el este: Gheorghe Flutur în persoană. Gâfâie la microfon – obezitatea, sedentarismul şi sapa îşi spun cuvântul... – şi glumeşte: "Nu sap pe nimeni". Apoi explică faptul că plantează puieţi aşa, spontan, la pensiunea aceea, fiindcă legea permite zilierilor să fie plătiţi cu ora. Bunnăăă!

Al doilea intelectual al emisiunii încăpuse într-un ou. Nimic anormal, mi-am spus, văzând cine era acesta. Căci Marina a glăsuit: "Noi am dat astăzi peste un ou cu surprize şi din oul cu surprize iată cine a ieşit: domnul premier Emil Boc!". Omul s-a simţit dator să depene amintiri banale despre Paştile lui de copil în casa părintească. Părea să fi uitat cum în urmă cu un an tatăl său i-a spart un ou roşu în direct şi direct de frunte. Obicei din Răchiţele... Copilăria lă­sase semne asupra premierului. In­telectuala a treia, Elena Udrea, nu a mai rostit nimic de succes, epuizată pesemne de "succesurile" despre care pomenise nu demult. S-a mulţumit să se minuneze lângă oalele cu hrană şi, pentru prima dată – mie cel puţin -, în această asociere imagistică mi-a fost uşor simpatică.

Spre sfârşitul emisiunii, toţi cei patru intelectuali – patru cu Marina Almăşan, că orişicât! – au avut un notabil schimb de amabilităţi şi informaţii culturale de o rară pertinenţă: "Ştiaţi că aici în Bucovina şi lemnul cântă?" – a întrebat ea referindu-se la lemnul de rezonanţă. "Dacă domnul Flutur e de aici, nu mă miră" – a prins-o din zbor Boc. Iar atoateştiutorul Gheorghe a lu’ Flutur a explicat, ca să priceapă tot prostu’, cam cum stă treaba cu lemnul, cu cel tăiat desigur, la bază el fiind inginer forestier: "În Bucovina, lemnul de rezonanţă, din acest lemn s-a făcut Stradivariusul, să ştiţi... E un secret, vă spun doar câteva cuvinte. Să ştiţi că se caută foarte greu lemnul, pe teren în pantă şi în general lemn la 150-200 de ani şi e o procedură foarte secretoasă... are mai multe rădăcini, una o secţionezi puţin, rădăcinile ieşite în afară, laşi să se usuce şi cu o pietricică baţi în rădăcină şi la un metru se ascultă cu urechea şi-ţi dă acolo... si bemol, mai multe... deci, cei care fac instrumente muzicale ştiu acest lucru". Pesemne că acei oameni ştiu. Şi cum se face şi ştiu şi să vorbească.

Am fost ieri la pensiunea cu pricina. Nu departe de drum, în pădure, doi gospodari băteau un cal. Îl loveau cu coada ţapinei, fiindcă dobitocul nu putea urni buştenii prinşi în lanţuri. S-au oprit doar când am în­cetinit şi i-am fotografiat. Calul ră­mă­sese cu urechile culcate pe coamă, semn de mare frică. În pârâul din apro­piere, saci de rafie plini cu de­şeuri – pesemne de la pensiune – as­tupaseră albia. Iar în coastă, printre arbori, descărcate pesemne din vreun camion, alte tone de gunoaie aşteptau ghioceii. Şi "oile" flămânde, la cules de urzici şi ciuperci. Ion Gavrilă Ogoranu avusese dreptate.

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 3136


Mai multe titluri din categorie

Ministerul Mediului plătește 200.000 de euro pentru întoarcerea în timp

Ministerul Mediului plătește 200.000 de euro pentru întoarcerea în timp
Instituția condusă de (încă) copreședintele ALDE, Daniel Constantin, Ministerul Mediului, a parafat, luna trecută, un contract privind servicii de organizare de evenimente și seminarii care, în caietul...

Instrucție de lux la ANI: milioane de euro pentru familiarizarea salariaților cu sistemul informatic

Instrucție de lux la ANI: milioane de euro pentru familiarizarea salariaților cu sistemul informatic
Galerie Foto Agenția Națională de Integritate a angajat, la mijlocul lunii curente, o companie de IT care să instruiască angajații care își desfășoară activitatea în departamentele Economic și Resurse Umane...

Ce s-a ales din miile de cămine culturale. Săteanul român: și fără agricultură și fără cultură

Ce s-a ales din miile de cămine culturale. Săteanul român: și fără agricultură și fără cultură
România a moștenit de la regimul comunist câteva mii de cămine culturale, un patrimoniu de care încet, încet s-a ales praful. În locațiile unde încă acoperișul și pereții sau...

Lulache, Nuclearelectrica: Piaţa energiei din România este nefuncţională

Lulache, Nuclearelectrica: Piaţa energiei din România este nefuncţională
Reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă ar urma să intre în funcţiune peste un deceniu, proiectul gigant româno-chinez, cu o valoare estimată de şase miliarde de euro, aflându-se încă...

Bătălia pe averea lui Dan Adamescu, ridicată la nivel de artă

Bătălia pe averea lui Dan Adamescu, ridicată la nivel de artă
Războiul pe averea defunctului magnat Dan Grigore Adamescu continuă, prin toate mijloacele. După ce a reușit, în instanță, să i se recunoască calitatea de comodatar al vilei din Bulevardul Aviatorilor,...

Cheloo e disperat de unii dintre concurenţii emisiunii iUmor: "Mă întreb dacă își bat joc de noi sau chiar sunt nebuni"

Cheloo e disperat de unii dintre concurenţii emisiunii iUmor: "Mă întreb dacă își bat joc de noi sau chiar sunt nebuni"
Galerie Foto Rapperul Cheloo e om de bază în juriul iUmor, cea mai nebună emisiună din persajul auhohton. Solistul trupei Paraziţii ne-a povestit prin ce cazne trece, alături de Mihai Bendeac şi de Delia, în timpul...

Minunile USR: ieri în consilii de administrație ale statului, azi parlamentari „antisistem”

Minunile USR: ieri în consilii de administrație ale statului, azi parlamentari „antisistem”
Galerie Foto Proaspăt înființată ca formațiune politică ce se doreste a fi “altfel” decât restul clasei politice din România, Uniunea Salvați România (USR), care a obținut un procent de 9%...

Ludovic Orban: „PNL a pierdut alegerile pentru că a avut lideri lipsiţi de credibilitate”

Ludovic Orban: „PNL a pierdut alegerile pentru că a avut lideri lipsiţi de credibilitate”
Candidat la şefia PNL, fostul deputat Ludovic Orban a vorbit pentru Jurnalul Naţional despre răfuiala internă din partid, influenţa preşedintelui Klaus Iohannis asupra alegerilor interne şi adevăratele motive pen...

Cum sa castigi 5 milioane de euro!

Cum sa castigi 5 milioane de euro!
Galerie Foto Cum puteti castiga 5 milioane de euro si dragoste pentru arta? Mergeti vineri, la Iasi, pe strada Lapusneanu, la sediul grupului pentru arta tranzit.ro/Iasi si aflati! “Haideti sa aducem pana la cinci...

Transgaz „forează” în ţări exotice şi hoteluri de 5*

Transgaz „forează” în ţări exotice şi hoteluri de 5*
Galerie Foto Societatea Națională de Transport a Gazelor Naturale Transgaz SA Mediaș intenționează să achiziționeze, pentru o perioadă de doi ani, servicii hoteliere de lux și transport pentru delegațiile companiei de stat...

Cine spune românilor din diaspora „Haideți acasă!”

Cine spune românilor din diaspora „Haideți acasă!”
Sunt calcule care arată că viitorul României depinde într-o măsură capitală de venirea celor plecaţi la muncă în străinătate. Dacă doar 10.000 de compatrioți s-ar reîntoarce în...

Polipii fac parte din sistemul de apărare imunitară

Polipii fac parte din sistemul de apărare imunitară
Era o vreme în care polipii se scoteau pompieristic la copii, împreună cu amigdalele. Au trecut anii şi cercetările au demonstrat că atât vegetaţiile cât şi amigdalele au rostul lor, fac...

Alexandru Petrescu: Oamenii au început să caute locuinţe mai mari

Alexandru Petrescu: Oamenii au început să caute locuinţe mai mari
Galerie Foto Piaţa rezidenţială din România dă semn de revenire după blocajul din toamna trecută când băncile au înăsprit condiţiile de creditare ca urmare a Legii dării în plată. În plus,...

Traducere la Hidroelectrica: preţ dublu şi fără licitaţie

Traducere la Hidroelectrica: preţ dublu şi fără licitaţie
O societate controlată de soțul unei foste inspectoare de concurență în cadrul Consiliului Concurenței a fost aleasă, fără licitație, să presteze servicii de traducere autorizată din limba engleză pentr...

Carmen Avram: ​​​​​​​“Îți dau lacrimile când reușeşti să schimbi în bine traseul cuiva”

Carmen Avram: ​​​​​​​“Îți dau lacrimile când reușeşti să schimbi în bine traseul cuiva”
Pe o piaţă dominată de divertismentul facil, câţiva oameni nu au acceptat blazarea şi s-au pus pe treabă: află informaţia, merg pe firul anchetei, verifică, se documentează, filmează și montează. Au...
Serviciul de email marketing furnizat de