x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Adrian Mutu și-a anunțat retragerea din cariera de fotbalist

Adrian Mutu și-a anunțat retragerea din cariera de fotbalist

20 Mai 2016   •   21:10
Adrian Mutu și-a anunțat retragerea din cariera de fotbalist
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Atacantul român Adrian Mutu şi-a anunţat, vineri, încheierea carierei de fotbalist, prin intermediul unei scrisori trimise cotidianului italian ''Corriere dello Sport-Stadio'', citată de portalul Goal.com.

Mutu (37 ani) ţine să mulţumească în special clubului Fiorentina şi naţionalei României, deoarece graţie lor a atins apogeul în fotbal.

În cei 20 de ani de carieră, în care a purtat tricoul a 13 cluburi, Mutu a marcat 199 de goluri, scrie sursa citată, iar acum îşi agaţă ghetele în cui şi va începe un nou capitol, cel de antrenor.

"După atâţia ani petrecuţi pe terenul de joc, a sosit momentul să mă opresc, să-i închei cariera. Am trăit un vis frumos şi vreau să las un semn al imensei mele recunoştinţe tuturor celor care m-au ajutat în viaţă şi în profesie. Un vis care a fost posibil graţie echipelor (la care a jucat, n. red.), de la FC Argeş la Dinamo, până la Inter, de la Verona la Parma, de la Chelsea la Juventus, de la Cesena la Ajaccio, trecând pe la Petrolul, Pune şi până la ASA Târgu Mureş. În principal, totuşi, vrea să mulţumesc Fiorentinei, şi pe primul loc, evident, naţionalei mele, a României, căreia îi sunt golgheter cu 35 de goluri (la egalitate cu Gheorghe Hagi, n. red.) şi care întotdeauna a venit pe primul lor. Graţie lor mi-am asigurat un loc în paradisul fotbaliştilor şi nu voi uita niciun minut din multele meciuri jucate", scrie Mutu în scrisoarea sa.

Mutu nu are niciun regret după o carieră care putea fi şi mai strălucitoare: "Puteam câştiga mai mult? Am câştigat ceea ce visam, iubirea oamenilor, unică, fără preţ. Pentru un moment vreau să las deoparte erorile pe care le-am făcut şi pentru care am plătit preţul în viaţă. Acum e timpul doar pentru o imensă fericire pentru o carieră plină de iubire. Pentru acest lucru vreau să spun mulţumesc. Mulţumesc României: nu voi uita niciodată emoţiile debutului, pe 29 martie 2000, şi nici sudoarea pentru calificarea la EURO 2008, când am marcat un gol Italiei, învingându-l pe Gigi Buffon, unul dintre simbolurile azzurri-lor".

Fostul internaţional se opreşte un moment şi asupra performanţelor sale cu echipele de club la care a jucat: "Mulţumesc echipei Dinamo Bucureşti, cu care, la 18 ani, am câştigat cupa şi campionatul. Mulţumesc Parmei, cu care am ocupat locul 5 în clasament, la puţine puncte de locul 4, câştigând calificarea în Cupa UEFA. Pentru Florenţa şi Fiorentina am o ploaie de mulţumiri. Acel loc 5 în ciuda penalizării de 15 puncte va rămâne 'micul' miracol sportiv la care am contribuit. Tuturor tifosi-lor viola vreau să le fac cadou două imagini pe care le păstrez pe viaţă: golul cu Slavia Praga care a deschis uşa primei participări în Champions League din era Della Valle şi prima doppietta realizată în Olanda contra lui PSV".

"O viaţă, a mea, dedicată iubirii pentru oameni, iubire despre care vă povestesc. Vă mulţumesc, din inimă, pentru că aţi contribuit, voi toţi, la înfăptuirea visului unui copil, care azi, după 522 de meciuri la echipele de club şi 77 prezenţe cu naţionala României, a decis să pună deoparte aceste amintiri, conştient că emoţiile vor rămâne întotdeauna în mine'', mai arată Mutu în încheiere.

Mutu şi-a început cariera la FC Argeş, iar apoi a evoluat la Dinamo Bucureşti, Internazionale Milano, Hellas Verona, Parma, Chelsea, Juventus, Fiorentina, Cesena, Ajaccio, Petrolul Ploieşti, Pune City şi ASA Târgu Mureş. A jucat la loturile naţionale de juniori, precum şi la reprezentativa naţională de seniori, pentru care a marcat 35 de goluri în 77 de selecţii.

În septembrie 2004, când juca la Chelsea, a fost depistat pozitiv la controlul antidoping (la cocaină) şi a fost suspendat o perioadă de 7 luni. Chelsea l-a concediat şi ulterior l-a dat în judecată pentru încălcarea contractului, cerând despăgubiri de 22,5 milioane lire sterline, preţul plătit de londonezi Parmei pentru transferul său. După ce litigiul a trecut prin mai multe instanţe sportive şi civile, în cele din urmă Mutu a scăpat de plata banilor pretinşi de Chelsea.

În ianuarie 2010, pe când juca la Fiorentina, Mutu a ieşit din nou pozitiv la un test antidoping (sibutramină) şi a primit o suspendare de nouă luni, redusă apoi la şase luni.

De asemenea, Mutu a fost implicat într-o serie de scandaluri în afara terenului, în octombrie 2015 fiind condamnat în primă instanţă la 14 luni de închisoare cu suspendare de justiţia italiană, pentru lovirea unui ospătar albanez din Florenţa, în 2010, pe vremea când evolua la Fiorentina.
AGERPRES

×
Subiecte în articol: adrian mutu se retrage din fotbal