x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Corupție la FIFA. Sepp Blatter ar putea fi audiat de justiţia elveţiană

Corupție la FIFA. Sepp Blatter ar putea fi audiat de justiţia elveţiană

31 Mai 2015   •   18:32
Corupție la FIFA. Sepp Blatter ar putea fi audiat de justiţia elveţiană
Sursa foto: Sepp BLATTER

Mai mulţi membri ai Comitetului executiv al Federaţiei Internaţionale de Fotbal sunt chestionaţi de justiţia elveţiană, care l-ar putea chema la audieri, pe viitor, şi pe preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a declarat duminică, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Procurorului general elveţian.

"Biroul Procurorului general îl audiază pe membrii Comitetului executiv al FIFA care au votat în 2010 (pentru atribuirea CM din 2018 şi 2022 Rusiei, respectiv Qatarului - n.red), se află în continuare aici şi nu sunt rezidenţi elveţieni", a declarat Andre Marty, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public din Ţara cantoanelor.

Responsabilii FIFA care îndeplinesc aceste trei criterii sunt în număr de 7: Issa Hayatou (Camerun, preşedintele CAF), Angel Miguel Villar Llona (Spania), Michel D'Hooge (Belgia), Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Chipru), Hany Abo Rida (Egipt) şi Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului.

Citește și Blatter: Cupa Mondiala ramane neatinsa

Justiţia elveţiană acordă prioritate în aceste audieri oficialilor rezidenţi în afara Elveţiei, pentru că aceştia au fost prezenţi la Zurich, cu ocazia Comitetului executiv, care a avut loc în acest weekend, după o săptămână care FIFA a fost puternic zdruncinată de scandalul de corupţie declanşat de autorităţile americane.

Citește și În pofida controverselor și scandalului de corupție, Sepp Blatter a fost reales președinte al FIFA

Ceilalţi trei membri actuali ai Comitetului executiv care au votat în 2010 trăiesc în Elveţia: Joseph Blatter, preşedintele FIFA, Jereme Valcke, secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, şi Michel Platini, preşedintele UEFA.

Citește și Sepp Blatter NU DEMISIONEAZĂ şi NU SE RETRAGE

Purtătorul de cuvânt al justiţiei elveţiene a precizat că oficialii FIFA au fost chestionaţi în calitate de "persoane susceptibile de a furniza informaţii" în ancheta penală privind atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022, fără să facă însă alte precizări.

Citește și Care sunt ştirile principale legate de scandalul de corupţie de la FIFA (UPDATE)

Această anchetă a fost deschisă în urmă cu două săptămâni, în baza unei plângeri a FIFA. Existenţa anchetei a fost dezvăluită săptămâna aceasta, declanşarea scandalul de corupţie.

Citește și Joseph Blatter, despre arestările de la FIFA: "Un moment dificil pentru fotbal, fani şi organizaţie"

Chestionat în legătură cu situaţia lui Joseph Blatter, reales vineri pentru un al cincilea mandat în fruntea FIFA, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Preşedintele FIFA nu va fi audiat în această fază. Dacă va fi nevoie, el o va putea face pe viitor".

Citește și Reacţii după arestările din FIFA. Prinţul Ali critică dur criza în care se află organizaţia

O altă anchetă care vizează FIFA este iniţiată de justiţia americană. În acest caz, şapte responsabili ai Federaţiei internaţionale au fost arestaţi miercuri, în hotelul lor din Zurich, cu două zile înaintea debutului Congresului de alegeri.

Citește și SCANDAL LA FIFA! Șase oficiali, arestați la Zurich pentru corupție

Toţi cei şapte refuză în continuare să fie extrădaţi în Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Oficiului federal pentru justiţie, Folco Galli.

Sursa: Agerpres 

×