x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Primul fotbalist devenit președinte al unei țări

Primul fotbalist devenit președinte al unei țări

29 Dec 2017   •   13:22
Primul fotbalist devenit președinte al unei țări

Senatorul George Weah, legendă a fotbalului african, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din Liberia, cu 61,5% din voturi în turul al doilea desfăşurat marţi, faţă de 38,5% pentru adversarul său, vicepreşedintele Joseph Boakai, relatează AFP.

Aceste date, aşteptate cu nerăbdare două zile după scrutinul de marţi, se referă la 98,1% din voturile exprimate, a anunţat joi seară într-o conferinţă de presă preşedintele Comisie Electorale Naţionale, Jerome Korkoya. În total, 2,1 milioane de alegători au fost înscrişi pe listele de vot.

Atacant vedetă al echipelor AS Monaco, PSG şi AC Milan în anii 1990, George Weah îi va urma în funcţie la 22 ianuarie lui Ellen Johnson Sirleaf, marcând astfel prima tranziţie democratică în ultimii peste 70 de ani în această ţară anglofonă din Africa de Vest.

George Weah, 51 de ani, favorit după ce s-a clasat pe primul loc în turul întâi de la 10 octombrie cu peste 38% din voturi, s-a arătat sigur de el înainte şi după ziua alegerilor.

"Poporul liberian şi-a exprimat clar opţiunea (marţi) şi, împreună, suntem încrezători în rezultatul final al procesului electoral", a scris el pe Twitter miercuri.

Singurul african care a câştigat Balonul de Aur, în 1995, George Weah a fost absent din ţară în cea mai mare parte a războiului civil, soldat cu 250.000 de morţi între 1989 şi 2003.

Intrat în politică la finalul conflictului, a fost învins în turul secund al prezidenţialelor din 2005 de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasă şef de stat în Africa.

În timpul războiului civil, el a pledat pentru pace în Liberia, cerând ONU să îi salveze ţara. Ca represalii, rebelii i-au ars casa din Monrovia şi au luat ostatici doi dintre verii săi.

Membru al etniei kru, una dintre principalele din Liberia, prin urmare nefăcând parte din elita descendenţilor foştilor sclavi americani care domină în mod tradiţional viaţa politică, George Weah a devenit vedetă în 1988, la 22 de ani, datorită lui Arsene Wenger.

Timp de 14 ani, a jucat la cele mai mari cluburi europene - Paris SG şi Milan AC, la apogeul carierei, iar apoi la Chelsea, Manchester City, Olympique Marseille -, adunând o avere considerabilă.

Senator din 2014, reprezentând cea mai populată provincie din ţară, George Weah a ales-o pentru funcţia de vicepreşedinte pe Jewel Howard-Taylor, fosta soţie a lui Charles Taylor şi influentă senatoare. Amândoi neagă orice legătură cu fostul şef al statului, condamnat de justiţia internaţională la 50 de ani de închisoare şi întemniţat în Marea Britanie pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone vecină, mai scrie AFP.AGERPRES

×
Subiecte în articol: george weah