x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Scandal de corupţie în lumea tenisului. Jucători din Top 50, suspectaţi că au trucat meciuri

Scandal de corupţie în lumea tenisului. Jucători din Top 50, suspectaţi că au trucat meciuri

18 Ian 2016   •   22:03
Scandal de corupţie în lumea tenisului. Jucători din Top 50, suspectaţi că au trucat meciuri

Şaisprezece tenismeni din top 50 mondial, între care câştigători ai unor turnee de Mare Şlem, sunt acuzaţi că au trucat meciuri în beneficiul unor reţele de pariuri ilegale, în cursul ultimilor 10 ani, anunţă BBC şi site-ul BuzzFeed.

"În cursul ultimului deceniu, şaisprezece jucători din top 50 mondial au fost semnalaţi comisiei de etică a tenisului în legătură cu suspiciuni de meciuri trucate. Toţi aceşti jucători, printre care şi câştigători de Mare Şlem, au fost autorizaţi să-şi continue carierele", potrivit BBC.

Cele două organe mass-media britanice, care nu citează niciun nume de jucător, afirmă că au avut acces la dovezi de corupţie pe scară largă, aflate în arhive secrete. Aceste documente sunt legate în special de o anchetă coordonată de ATP, instanţa conducătoare a circuitului profesionist masculin, în 2007, şi care arată că grupuri de pariori din Italia şi Rusia au mizat sute de mii de dolari pe meciuri trucate, între care şi trei in turneul de Mare Şlem de la Wimbledon.

"Raportul confidenţial al anchetatorilor, destinat comisiei de etică, care datează din 2008, sugerează că investigaţiile au fost făcute asupra a 28 de jucători, însă acestea nu au avut niciun efect ulterior", afirmă BBC.

Conform surselor citate, opt dintre jucătorii semnalaţi comisiei de etică sunt înscrişi la Openul Australiei, care a debutat luni la Melbourne.

Unul dintre anchetatori, Mark Philipps, chestionat de BBC, a afirmat că "un grup de aproximativ 10 jucători a fost cel mai des pus în cauză şi se afla la rădăcina problemei. Probele au fost puternice şi exista o şansă bună de a ucide corupţia din faşă, de a crea un puternic factor descurajant şi de a elimina elementele corupte".

Potrivit BuzzFeed, reprezentanţi grupurilor de pariori clandestini contactau jucătorii în camerele lor de hotel, cu ocazia marilor turnee, şi le promiteau 50.000 de dolari sau mai mult drept recompensă pentru trucarea meciului lor.

La Melbourne, preşedintele ATP, Chris Kermode, a dezminţit orice tentativă de acoperire a problemei. "Autorităţile tenisului resping orice afirmaţie conform căreia probe de trucare a meciurilor ar fi fost ascunse sa nu au făcut obiectul unei anchete aprofundate", a spus Kermode.

"Abordarea noastră o reprezintă toleranţa zero faţă de orice formă de corupţie. Nu suntem indulgenţi, suntem vigilenţi", a adăugat conducătorul ATP.

În ceea ce priveşte ancheta din 2007, acesta a afirmat că investigaţia asupra meciului dubios dintre rusul Nikolai Davîdenko şi argentinianul Martin Vassallo Arguello nu a adus indicii suficiente.

"Avem nevoie de dovezi nu de suspiciuni sau vorbe", a adăugat el, subliniind că 18 sancţiuni pentru corupţie au fost pronunţate, între care 6 suspendări pe viaţă.

În anul 2008, Asociaţia Tenismenilor Profesionişti a introdus reguli anticorupţie, însă acestea nu sunt retroactive.

×