x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Sportivii au interzis la fumat! Nicotina va fi inclusă pe lista substanţelor interzise!

Sportivii au interzis la fumat! Nicotina va fi inclusă pe lista substanţelor interzise!

02 Apr 2011   •   14:33
Sportivii au interzis la fumat! Nicotina va fi inclusă pe lista substanţelor interzise!

159416-.jpgAgenţia Mondială Antidoping (AMA) a anunţat că intenţionează să introducă nicotina pe lista substanţelor interzise pentru sportivi în perioada competiţiei, a declarat directorul ştiinţific Olivier Rabin.

"Ne punem multe întrebări. În anumite sporturi, se ştie că nicotina este intens folosită", a subliniat omul de ştiinţă în timpul unui colocviu dedicat luptei contra dopajului ţinut la Paris, citând drept exemplu schiul alpin sau hocheiul pe gheaţă. "Nicotina are un efect stimulant asupra corpului uman şi această substanţă poate fi folosită pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive. Obiectivul nostru nu este acela de a depista sportivii fumători, ci pe aceia care se folosesc de nicotină pentru a cîştiga un avantaj faţă de adversari", a mai precizat Rabin.

Directorul ştiinţific AMA subliniază faptul că mai multe studii par să demonstreze că este posibil să faci diferenţa dintre consumul tabagic de nicotină şi cel al substanţei pure pentru efectele sale stimulative. . Oficialul a precizat că instituţia pe care o reprezintă este hotărîtă să introducă cît mai curînd nicotina pe lista substanţelor interzise. Specialiştii Agenţiei vor trebui să găsească o cale prin care să facă diferenţa între sportivii fumători şi sportivii care se dopează cu nicotină.

"Această abordare ar putea duce la o propunere de a include nicotina pe lista substanţelor interzise", a spus Olivier Rabin. "Dar, atenţie! Nu poţi împiedica un sportiv să fumeze, ar fi complet şi nouă ne revine sarcina de a găsi mijloacele metodologice, mai ales în ce priveşte analizele, pentru a face distincţia".

Agenţia Mondială Antidoping publică în fiecare an, la 1 octombrie, lista actualizată a substanţelor interzise în sport.

×