x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern DOSARUL TRANSFERURILOR:  Cererile de recurs în casaţie, depuse de condamnaţi, RESPINSE de ÎCCJ

DOSARUL TRANSFERURILOR:  Cererile de recurs în casaţie, depuse de condamnaţi, RESPINSE de ÎCCJ

25 Iul 2014   •   20:29
DOSARUL TRANSFERURILOR:  Cererile de recurs în casaţie, depuse de condamnaţi, RESPINSE de ÎCCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins azi, ca inadmisibile, cererile de recurs în casaţie depuse de şapte din cei opt conducători din fotbal condamnaţi în dosarul transferurilor, Gheorghe Popescu, fraţii Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, Gheorghe Copos şi Mihai Stoica.
De asemenea, instanţa supremă a respins cererile de suspendare a executării pedepsei formulate de Gheorghe Popescu, Mihai Stoica şi Gheorghe Neţoiu, dar şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale înaintată de Gheorghe Copos şi Mihai Stoica.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

Recursul în casaţie este o cale extraordinară de atac, introdusă în noul Cod de procedură penală, prin care condamnaţii pot solicita anularea sau diminuarea pedepselor primite.

Cei şapte oameni din fotbal au mai încercat să scape de condamnări, însă cererile lor de anulare a pedepselor au fost respinse de instanţe.

Potrivit art. 438 din noul Cod de procedură penală, cazurile în care se poate face recurs în casaţie sunt următoarele: în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente; inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.

Conform art. 448, soluţiile la judecata recursului în casaţie sunt următoarele: instanţa respinge recursul în casaţie, menţinând hotărârea atacată, dacă recursul în casaţie este nefondat; admite recursul în casaţie, casând hotărârea atacată, şi: a) îl achită pe inculpat sau dispune încetarea procesului penal ori înlătură greşita aplicare a legii; b) dispune rejudecarea de către instanţa de apel ori de către instanţa competentă material sau după calitatea persoanei, dacă sunt incidente celelalte cazuri de casare prevăzute la art. 438.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis pe 4 martie condamnarea la închisoare cu executare a celor opt inculpaţi din dosarul transferurilor din fotbal.

George Copos, fostul acţionar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua - la 3 ani şi 6 luni de detenţie, Cristian Borcea, fost acţionar la FC Dinamo - 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni, Victor Becali - 4 ani şi 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost preşedintele al Clubului Gloria Bistriţa, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în acelaşi dosar, Gheorghe Popescu - la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Neţoiu - la 3 ani şi 4 luni de detenţie cu executare.

×