x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Mai poate Dan Petrescu să sperie Liga 1?

Mai poate Dan Petrescu să sperie Liga 1?

de Adi Munteanu    |    03 Sep 2021   •   08:04
Mai poate Dan Petrescu să sperie Liga 1?

În ultimii ani, la CFR Cluj, tradițional un club sobru, din culisele căruia nu răsufla nicio bârfă, a fost mult circ. Cu o singură pauză, mandatul din această primăvară al lui Edi Iordănescu, în Gruia au fost multe scandaluri, unele chiar contondente. Acum a revenit Dan Petrescu, antrenorul care are mereu un alibi pe vârful limbii. Indiferent de adversari, fie că sunt din Lituania, Cehia, Danemarca sau Olanda, CFR pornește, în declarațiile antrenorului, cu șansa a doua. Dacă învinge, „a fost un miracol”, dacă pierde, „eu v-am spus că ar fi un miracol dacă scoatem vreun punct”. În Europa va da din nou vina pe arbitrajul ostil, iar în Liga 1, pe lipsa VAR-ului. 

 

„Circul va continua. A plecat măscăriciul, s-a întors clovnul”, au scris suporterii campioanei pe rețelele de socializare, mâhniți de scandalurile din ultima vreme de la echipă, cu care ei nu erau deloc obișnuiți. Demiterea lui Șumudică a împărțit suporterii, de obicei liniștiți, în două tabere. O parte, care deși nu-l suportau pe Șumudică, n-au înțeles de ce s-a procedat așa cu îndepărtarea lui, și cealaltă parte care voia schimbarea lui Șumi, dar nu neapărat cu Dan Petrescu, ci cu un alt antrenor care să potolească apele învolburate de la echipă. „Dan Petrescu va agita și mai mult atmosfera, nu trebuia să se întoarcă”, spun cei din urmă.

 

„CFR e club condus politic. Varga este doar o marionetă acolo”

 

Fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir a făcut câteva declarații care au stârnit rumoare printre fani: „La CFR nu este Neluțu Varga patronul. Este doar în acte, de fațadă. Adevărații patroni sunt câțiva politicieni din Cluj. În ceea ce-l privește pe Varga, acesta s-ar vrea un fel de Gigi Becali, dar nu are banii lui Gigi Becali”, a spus Dragomir. Chiar dacă, inițial, nu a dat nume, Dragomir a dezvăluit în cele din urmă persoanele care „taie și spânzură” în Gruia: „Eu îi cunosc și pe Dâncu, și pe Rus, sunt oamenii dracului, să te ferești de ei, dar sunt deștepți, mai ales Rus, că-l cunosc de pe timpul comunismului. O perioadă Rus s-a retras de la CFR, că el a fost «number one» într-o vreme. Cât a lipsit ați mai auzit ceva de el? Acum a revenit, iar se vorbește. În ceea ce-l privește pe Dâncu, de el nu s-a vorbit în politică pe cât s-a vorbit în sport de când s-a asociat cu CFR Cluj. Nu știu dacă Rus și Dâncu i-au făcut vânt lui Șumudică, dar cred că atunci când și-au dat seama ce poate face Șumudică, ăștia au zis «Stai că ne face ăsta, aici e Clujul nostru, nu al lui. Cât costă toată treaba? 500.000? Dă-i banii și să plece», iar Neluțu Varga a executat imediat ordinul”, a mai declarat Dumitru Dragomir. 

De altfel, ce a dezvăluit Dragomir se tot vorbește pe la colțuri de când clubul a ieșit din insolvență. Suporterii bănuiau de mai mult timp că există un spate politic, însă acum au izbucnit pe rețelele sociale, revoltați de demiterea președintelui Marian Copilu în urma unei bătăi, la miezul nopții după eșecul cu Steaua Roșie Belgrad: „Ne-am convins! Rus și Dâncu sunt adevărații șefi la CFR. Dar să-și asume deschis treaba asta, nu să-l bage la înaintare pe acest om de carton, de zici că este o hologramă coordonată de păpușarii din spatele lui. Varga zici că este «Păcăliciul» din cărțile de joc pentru copii. Își mai spune și Neluțu”, au scris suporterii. 

 

Reinstalat, „Bursucul” a început revoluția la echipă

 

Imediat după numire, Petrescu a declanșat epurarea, punând pe lista neagră toți jucătorii care au fost de partea lui Marius Șumudică și a lui Marius Copil în conflictul acestora cu patronatul. Printre aceștia, Chipciu, Hoban, Fofana, Tahiri și, surprinzător, Alexandru Păun, jucător de echipa națională, invocând jocul slab al formației când aceștia au fost pe teren. În realitate, aceștia au strâmbat din nas când au auzit de revenirea „Bursucului”. Ce nu recunoaște însă Dan Petrescu este că soarta lui Șumudică era de mai mult timp decisă și că el, Dan Petrescu, a fost cel care a tot băgat bățul prin gard, agitând spiritele. „Pe vremea mea nu ar fi existat rezultatele și jocul de acum”, „Dacă eram eu la echipă nu se ajungea aici” sau „Echipa nu joacă ce trebuie. CFR nu avea voie să rateze Champions League sau Europa League. În Conference League ajungea oricum”, declara Petrescu după dubla cu Young Boys Berna. Ce uită Dan Petrescu este că cel mai prost meci al CFR-ului din istorie a fost cel de la Rennes, din 2019, când a jucat cu doi oameni în plus pe teren, iar în poarta francezilor era un copil de 15 ani, prin care ar fi trecut orice minge, dacă CFR-iștii ar fi fost în stare să tragă la poartă. A fost un 1-0 în Franța chinuit în urma unui joc al echipei lui Petrescu absolut jenant. 

 

De ce tace Șumudică 

 

Momentan, Marius Șumudică tace. A făcut ceva vâlvă doar în dimineața în care, deși nu era încă demis, nu a fost lăsat să intre în baza de antrenament de către bodyguarzii lui Neluțu Varga, Vasile Dâncu și Ioan Rus, fiind nevoit să facă o „ședință tehnică” într-un garaj al stadionului pe care paznicii conducerii, surprinși, n-au apucat să-l încuie, necrezând că Șumudică poate fi atât de insistent. În respectivul garaj s-au spus ofuri, s-a declarat susținerea către cuplul Copilu-Șumudică din partea majorității jucătorilor, însă degeaba. Lui Șumudică i s-a pus demiterea pe masă și achitarea clauzei de reziliere, 300.000 de euro pentru el și încă 210.000 de euro pentru restul staffului tehnic. În total, 510.000 de euro. După care a urmat tăcerea demisului Șumudică. De ce tace? O sursă din cadrul clubului ne-a dezvăluit că Varga a pus drept condiție ca Șumi&stafful lui să-și primească banii ca aceștia să nu facă nicio declarație împotriva clubului în următoarele două luni. Și ca Șumi să-și țină gura cât mai mult, Varga i-a promis că sumele vor fi virate la jumătatea lunii octombrie, când este planificată o tranșă de bani din drepturile TV. Astfel, patronul din acte a câștigat aproape două luni de „mucles” din partea guralivului Șumudică, care, probabil, ar face spectacol la posturile TV vizavi de felul în care a fost demis și despre incredibila bătaie din biroul președintelui de după meciul cu Steaua Roșie Belgrad. 

 

„Nu mai puneți antrenor. Echipa joacă mai bine fără”

 

Varga speră ca rezultatele echipei până la jumătatea lunii octombrie, atât în campionat, cât și în grupele Europa Conference League să fie atât de spectaculoase încât indiferent ce va spune Șumudică după ridicarea silenzio stampa să nu mai aibă nicio importanță. Deocamdată a avut noroc. Primul meci de după plecarea lui Șumudică, dar pregătit din umbră de Petrescu, a adus un neașteptat succes, 4-1 cu FCSB, în condițiile în care scorul putea fi mult mai mare. Echipa a jucat altceva, diferit de ce a jucat vreodată, având pe bancă un antrenor cu portarii de la echipa a doua. Suporterii au reacționat imediat după acest succes neașteptat: „Lăsați echipa așa. Nu mai puneți antrenor. Echipa joacă mai bine fără vreun «mare mister». Dacă jucătorii sunt lăsați în pace... joacă doar din ce știu mult mai frumos. Chiar e nevoie de antrenor mare? Se aștepta cineva să facem așa joc cu FCSB? Dar de acum, cu Dan Petrescu pe bancă, nu vom mai vedea niciodată un meci cum a fost cel cu FCSB. Adio spectacol!”. 

 

Chipciu nu mai este dorit de Dan Petrescu. Dar este greșeala lui Chipciu. Jucătorii, peste tot în lume, trebuie să fie jucători, ei nu trebuie să fie de partea cuiva, ci a clubului care te plătește. Clubul are un proprietar, un conducător, un antrenor, care se mai schimbă. Nu trebuie să fii într-o tabără. Nu vi le pot spune pe toate. A venit Dan Petrescu, într-un cuvânt!

Victor Becali, agentul lui Chipciu

×