x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Procesul lui Penescu, mutat la Galaţi

Procesul lui Penescu, mutat la Galaţi

07 Iul 2010   •   00:00

Procesul finanţatorului FC Argeş, Gheorghe Penescu, în care este judecat pentru mită alături de fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost mutat la Tribunalul Galaţi, în urma deciziei de miercuri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Gheorghe Penescu a cerut să fie judecat de altă instanţă similară cu Tribunalul Argeş, invocât faptul că judecătorii argeşeni ar putea fi subiectivi în dosarul său.

Astfel, Înalta Curte a decis strămutarea dosarului de la Tribunalul Argeş la cel din Galaţi.


În 19 martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a primarului PDL al Craiovei, Antonie Solomn, pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual, edilul fiind ridcat de DNA în 2 martie.

Alături de primarul Craiovei, au fost deferiţi justiţiei, în stare de libertate, Gheorghe Penescu - acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, acuzat de dare de mită în formă continuată, Dragoş George Stancu - acuzat de dare de mită, Gheorghiţă Pieca - fost administrator al SC PIC SA Piteşti, SC Muntenia Aliment SRL, SC PIC Distrib SRL (fostă Oniţa SRL), fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în legătură cu o infracţiune de corupţie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada februarie 2006 - noiembrie 2006, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 euro, în mai multe tranşe, de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.

Concret, inculpatul Solomon Antonie a primit suma de 50.000 euro de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru hypermarket PIC Craiova, (autorizaţia de construire conţinând elemente nereale), precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hypermarket. Autorizaţia de construcţie a fost semnată de Solomon Antonie în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care solicita această autorizaţie. Anterior, pe baza unei documentaţii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsă de două ori de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.

La un control efectuat în data de 7 noiembrie 2006, de către comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Dolj, la sediul hypermarket PIC Craiova s-a constatat că magazinul funcţionează fără a deţine autorizaţie de mediu. Ca urmare, inculpatul Stancu Dragoş-George, director de magazin, la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui funcţionar din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, cu titlu de mită, suma de 1.000 lei RON, pentru ca SC PIC SA Piteşti să nu fie sancţionată contravenţional pentru lipsa autorizaţiei de mediu. Funcţionarul a refuzat primirea banilor şi a dispus întocmirea procesului verbal de contravenţie, prin care SC PIC SA Piteşti a fost sancţionată cu plata sumei de 15.000 lei de lei.

În calitate de administrator al SC PIC SA Piteşti, SC Muntenia Aliment SRL, SC PIC Distrib SRL (fostă Oiniţa SRL), grup de firme controlat de către inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, inculpatul Pieca Gheorghiţă a întocmit sub semnătură proprie şi a depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj un proces verbal de recepţie parţială, datat 27 martie 2006, în care se precizează că la acea dată au fost recepţionate fizic lucrările la hypermarket PIC din municipiul Craiova, atestând in mod nereal, că respectivele lucrări au fost executate cu autorizaţie de construire. Menţiunea este nereală, deoarece aceste lucrări au fost executate fără autorizaţie de construire, motiv pentru care, anterior, Primăria municipiului Craiova dispusese sancţionarea contravenţională, sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate. Prin această manoperă frauduloasă, reprezentanţii SC PIC SA au încercat să dea o aparenţă de legalitate lucrărilor executate fără autorizaţie.

În cauză s-a instituit sechestrul penal asupra sumei de 50.000 euro (reprezentând obiectul infracţiunii de corupţie), din totalul de 200.000 euro, sumă identificată şi ridicată de către organul de urmărire penală cu prilejul efectuării percheziţiei la domiciliul inculpatului Solomon Antonie din municipiul Craiova.

Procurorii au dispus luarea măsurii preventive privind obligarea de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 15 martie 2010.

În 3 martie, Tribunalul Argeş l-a arestat pe Antonie Solomon.

Mediafax

×
Subiecte în articol: stiri