x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Fotbalul nu trebuie politizat, spune preşedintele FIFA la Teheran

Fotbalul nu trebuie politizat, spune preşedintele FIFA la Teheran

01 Mar 2018   •   12:59
Fotbalul nu trebuie politizat, spune preşedintele FIFA la Teheran

Divergenţele politice dintre Iran şi Arabia Saudite nu ar trebui să aibă consecinţe asupra fotbalului, a afirmat joi, la Teheran, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, evocând refuzul saudiţilor de a evolua în Iran, informează AFP. 

"Este foarte clar că politica trebuie să rămână în afara fotbalului, iar fotbalul în afara politicii", a spus Infantino la finalul unei întâlniri cu ministrul iranian al Tineretului şi Sportului, Massoud Soltanifar. 

"Există, desigur, probleme politice între ţări peste tot în lume, însă acest lucru nu trebuie să aibă un impact asupra fotbalului", conform conducătorului forului fotbalistic mondial. 

Arabia Saudită refuză să îşi trimită echipele de fotbal în Iran, în cadrul Ligii Campionilor Asiei, după ruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în ianuarie 2016. 

Această ruptură a fost decisă de autorităţile de la Riad, după un atac asupra ambasadei Arabiei Saudite de la Teheran, lansat de manifestanţii care protestau împotriva executării unui lider religios şiit în Arabia Saudită. 

"Soluţia este întotdeauna să joci acasă, ca în toate competiţiile din orice ţară. Desigur, este nevoie de toate garanţiile de securitate necesare", a adăugat Infantino. Preşedintele FIFA a mai spus că va evoca această problemă "cu cei cu care trebuie să vorbească pentru ca oamenii (suporterii) să fie mulţumiţi, iar fotbalul să fie câştigător la final". 

La rândul său, Massoud Soltanifar a salutat "abordarea nepolitică a FIFA", subliniind faptul că "Iranul este o ţară absolut sigură", El şi-a exprimat speranţa că, în urma intervenţiei lui Infantino, Iranul " va putea fi gazdă în mod normal, începând din etapa următoare", pentru ca echipele iraniene "să nu mai fie obligate să meargă în alte ţări pentru a juca". 

În prezent, întâlnirile dintre echipele iraniene şi saudite au loc în Oman, conform unei decizii a Confederaţiei asiatice de fotbal (AFC). 

Gianni Infantino urmează să fie primit ide către preşedintele iranian Hassan Rohani, înainte de a asista, joi după-amiază, la derby-ul dintre echipele Persepolis şi Esteghlal din Teheran. 

Iranul şiit şi Arabia Saudită sunită, două dintre cele mai influente ţări din Orientul Mijlociu, au divergente legate de mai multe dosare regionale, în special conflictele din Siria şi Yemen, unde susţin tabere diferite. 
AGERPRES

×