x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Mingea oficială: Jabulani, un balon buclucaş

Mingea oficială: Jabulani, un balon buclucaş

01 Iun 2010   •   00:00
Mingea oficială: Jabulani, un balon buclucaş
Sursa foto: /Intact Images

Lansată la finele anului trecut cu mare tam-tam, Jabulani, mingea oficială a Campionatului Mondial de fotbal din acest an a fost deja folosită de toate echipele calificate la turneul final. Oficialii de la adidas, firma care produce acest balon, susţin că acesta favorizează spectacolul, însă am putut vedea în mai multe amicale jucate în ultimele zile că lucrurile nu stau chiar aşa.

Jabulani înseamnă „a fi fericit" în zulu, limba cu peste 9 milioane de vorbitori, 95% dintre aceştia trăind în Africa de Sud. Deşi nu vor juca la Cupa Mondială, tricolorii au făcut cunoştinţă cu Jabulani în meciul de verificare cu Ucraina (2-3), iar Bogdan Lobonţ a simţit pe pielea lui că balonul oficial al Mondialului african numai fericit nu te face să fii, încasând un gol de la peste 35 de metri.

Fotbaliştii şi antrenorii s-au plâns de calitatea lui Jabulani, cel mai vehement fiind portarul naţionalei Braziliei, Julio Cesar: "Este oribilă, o minge de supermarket!". Goalkeeper-ul iberic Iker Casillas a fost ceva mai ponderat în declaraţii, spunând că "Jabulani va face multe zile negre portarilor la Cupa Mondială deoarece capătă uneori traiectorii foarte ciudate", aluzie la golul primit în partida cu Arabia Saudită, din afara careului. "Seamănă foarte mult cu o minge de plajă", a mai adăugat jucătorul luio Real Madrid.

Selecţionerul Angliei, Fabio Capello, spune despre Jabulani că este greu de controlat, contrazicându-i pe oficialii adidas care au anunţat că mingea are tocmai acest plus. "Am mers la altitudine, în Austria, tocmai pentru ca jucătorii să poată înţelege mai bine modul în care se comportă balonul şi să aibă condiţii similare cu ceea ce va fi în Africa de Sud. Mingea are o dinamică foarte ciudată. Se vede cum vine foarte repede, iar jucătorii au probleme cu controlul". Portarul de rezervă al englezilor, Joe Hart, a spus despre Jabulani: "Este o minge teribilă pentru portari pentru că se mişcă întruna. Pur şi simplu portarii nu au priză".

Nici italienii nu sunt mulţumiţi de calitatea lui Jabulani. Atacantul Gianpaolo Pazzini, a descris mingea drept "un dezastru".

Caracteristici Jabulani
Greutate: 440 g (cerinţele FIFA: între 420 şi 445 g)

Circumferinţă: 69 cm (cerinţele FIFA: între 68,5 şi 69,5 cm)

Materiale folosite: latex, poliuretan termoplastic, acetat de vinil, poliester, bumbac , lipici, poliester izotropic şi cerneală

Design: 11 culori (reprezentând cei 11 jucători dintr-o echipă, cele 11 limbi oficiale şi cele 11 triburi sud-africane)

Vezi aici cum se produce Jabulani:

×