x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Toţi ochii pe Polonia. Greu de bătut, greu să câştige

Toţi ochii pe Polonia. Greu de bătut, greu să câştige

30 Iun 2016   •   15:17
Toţi ochii pe Polonia. Greu de bătut, greu să câştige
Sursa foto: BARTLOMIEJ ZOBOROWSKI/EPA

Adversara României din calificările pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, Polonia, întâlneşte în această seară Portugalia, în sferturile de finală ale Euro 2016. Pentru Polonia, parcursul la acest turneu este cea mai mare performanţă la un Campionat European, până la această ediţie, naţionala neavând nicio victorie în această competiţie. Polonia are o apărare de fier, primind un singur gol în cele patru meciuri jucate, în timpul regulamentar. În faza de atac, însă, elevii lui Adam Nawałka nu s-au remarcat, în ciuda speranţelor puse în vedeta Lewandowski.

 

Primul sfert de finală, care se joacă în această seară, de la ora 22:00, pune faţă în faţă o naţională a Poloniei care a avut evoluţia perfectă pentru o echipă mică (apărare ermetică, un singur gol în plus faţă de adversar pentru a-şi asigura calificarea) şi selecţionata Portugaliei, o echipă cu experienţă, dar care a progresat anveoie în turneu, deseori ajutată de noroc. Pentru suporterii români, evoluţia Poloniei este în special interesantă, dat fiind că elevii lui Adam Nawałka vor da piept cu "tricolorii" pe 11 noiembrie, în faza calificărilor pentru Cupa Mondială din Rusia. Polonia a terminat pe locul doi în grupa C, fiind depăşită de Germania, fără să primească un gol. Polonezii au făcut o remiză albă cu Germania, învingând Irlanda de Nord şi Ucraina cu 1-0. În optimi, Polonia a primit primul gol în acest turneu, în meciul cu Elveţia, când o foarfecă de senzaţie a lui Xherdan Shaqiri a egalat scorul la 1-1 şi a trimis meciul în prelungiri. La loviturile de departajare, polonezii au arătat că au şi sânge rece, nu doar eficienţă în apărare, transformând toate cele 5 penaltiuri şi ajungând în sferturi. Îngrijorătoare rămâne, însă, lipsa de eficienţă în faţa porţii a Poloniei. Echipa lui Nawałka are cel mai slab golaveraj dintre echipele ajunse în sferturi – trei goluri în patru partide, exceptând loviturile de departajare. Speranţele în atacantul Robert Lewandowski s-au dovedit deşarte. Superatacantul polonez nu a mai înscris din acţiune din 2012, când Polonia a întâlnit Grecia la Europenele pe care le-a găzduit împreună cu Ucraina.

 

Portughezii îşi pun în continuare speranţele în vedeta Cristiano Ronaldo. Jucătorul Realului s-a pregătit separat, ieri, faţă de restul echipei. Statistica arată, însă, că Ronaldo nu a fost un jucător foarte eficient. Din 30 de şuturi trase la poartă, acesta a marcat de două ori.

 

×