x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Vine meciul cu Islanda. Balul sau spitalul

Vine meciul cu Islanda. Balul sau spitalul

de Adi Munteanu    |    02 Oct 2020   •   08:39
Vine meciul cu Islanda. Balul sau spitalul

Au mai rămas doar cinci zile până la foarte importantul meci de baraj din Islanda, iar Mirel Rădoi se confruntă cu o mare criză de efectiv. Mulți jucători de bază sunt indisponibili, fie din cauza infectării cu noul coronavirus, fie că anumiți „stranieri” ar trebui să intre în carantină 14 zile, fie din cauza accidentărilor. Astfel, selecționerul trebuie să improvizeze o formulă de start cu fotbaliști care au jucat puțin împreună și este posibil să-l avem debutant la națională pe primul jucător naturalizat, portughezul Mario Camora (pe numele adevărat Mário Jorge Malico Paulino), 34 de ani, jucător de 9 ani la CFR Cluj, pentru care a jucat 270 de meciuri și a înscris 9 goluri. Lusitanul a obținut cetățenia română în această vară.

 


Luna octombrie este una aglomerată pentru echipa națională. „Rafala” de trei meciuri în opt zile începe cu cel mai important dintre ele: barajul pentru Campionatul European de anul viitor. Deplasarea din Islanda este una foarte dificilă și singura variantă este victoria, neexistând și un meci retur, iar o înfrângere la Reykjavík ne elimină direct din cursa pentru EURO. Mai mult, islandezii sunt în creștere de formă, nu au probleme de lot și pornesc favoriți. La noi însă sunt mai multe probleme, mai mulți jucători de bază sunt fie accidentați (cazul lui Florinel Coman), fie sunt încă nerefăcuți complet după accidentări (Ciprian Deac și Cicâldău). Vestea bună vine însă pe flancul stâng al apărării, poziție deficitară în ultimii ani la echipa națională, unde Bancu a avut prestații mai degrabă dezastruoase, prin selecționarea primului străin: a fost chemat la lot Mario Camora, de la CFR Cluj. Fiind un fundaș stânga de meserie cu multă experiență, Mirel Rădoi speră să aibă pentru următorii 2-3 ani acest post acoperit.


Tot de la Alibec așteptăm minunile


În atac avem mari speranțe de la Denis Alibec, singurul component al naționalei care poate decide de unul singur un meci prin execuții de excepție. Acum rămâne de văzut ce formulă de echipă va alege Mirel Rădoi. Într-un 4-4-2, Alibec ar juca în spatele lui Pușcaș, ca „vârf fals”, cu mai multă libertate de acțiune. În varianta unui 4-3-3, Alibec ar juca extremă dreapta.

La mijlocul terenului se așteaptă prestații bune de la Stanciu și Hagi, ambii arătând o formă mulțumitoare la cluburile lor în acest start de sezon. Tot în funcție de formula de echipă a lui Rădoi, lângă ei pot juca Alexandru Crețu (foarte bun în Austria) și Maxim, într-un 4-4-2 sau unul dintre aceștia într-un 4-3-3. Surprinzătoare este chemarea lui Andrei Ivan de la U Craiova, care ar trebui să suplinească absența lui Florinel Coman pe extrema stângă. Ivan nu a avut la club prestații deosebite, în cazul lui doar așteptările sunt mari, realizările fiind modeste. Este posibil să fie titular în Islanda doar într-o formulă cu trei în linia de atac.

Una peste alta, cu toate absențele, lotul chemat de Mirel Rădoi arată bine și, cu mici excepții, jucătorii sunt titulari la echipele de club. Regretul selecționerului este că nu se poate baza pe Dennis Man și Florinel Coman, despre care a declarat că ar fi fost ambii titulari cel puțin în meciul cu Islanda. 

Ce vom face însă dacă vom pierde în Islanda? După doar trei zile, pe 11 octombrie, urmează un alt meci important, cu Norvegia, în deplasare, în Liga Națiunilor și moralul jucătorilor va fi, cu siguranță, unul scăzut. Apoi, după încă trei zile, România joacă acasă, cu Austria.

Pentru cele trei meciuri, Mirel Rădoi a chemat următorul lot: 

Portari: Tătărușanu (AC Milan), Niță (Sparta Praga), Lazar (Astra). 

Fundași: Hanca (Cracovia), Burcă (CFR Cluj), Chiricheș (Sassuolo), Grigore (Ludogorets), Toșca (Gaziantep), Nedelcearu (Ufa), Bancu (U Craiova), Camora (CFR Cluj). 

Mijlocași: Crețu (Maribor), Maxim (Gaziantep), Răzvan Marin (Cagliari), Stanciu (Slavia Praga), Cicâldău (U Craiova), Iancu (Viitorul Constanța), Deac (CFR Cluj), Mitriță (New York City), Ianis Hagi (Rangers). 

Atacanți: Keșeru (Ludogorets), Alibec (Astra), Pușcaș (Reading), Ivan (U Craiova).

 

Programul naționalei


8 octombrie    Islanda – România    play-off pentru EURO
11 octombrie    Norvegia – România    Liga Națiunilor
14 octombrie    România – Austria    Liga Națiunilor
 

×
Subiecte în articol: mirel rădoi